Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Studii in Marea Britanie, liceu si facultate

Creat de bbb, Iunie 18, 2009, 02:11:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bbb

Acum eu am discutat cu MCristina pe privat. Ea va urma pasii pentru acea bursa, iar la final ne va spune si noua ce a reusit, lucrurile generale si utile si altora.
Ii multumesc doamnei Iuliana si poate stie sa imi raspunda. E foarte bine sa avem aici si parerile unui parinte care are copilul in Marea Britanie.

Adi

Da, multe multumiri Cristinei ca va spune aici concluziile pe care le va afla studiind despre acele burse. Mersi mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mihai.calinescu

Salut la toata lumea. Am dat din intamplare de postul acesta pt ca il aveam in lista pe Adrian Buzatu si era linkul pus la status. Eu sunt student in UK in anul trei la una dintre cele mai bune scoli de business si sunt foarte multumit. Daca cineva are nevoie de informatii despre cum sa ajunga sa studieze in UK poate sa ma contacteze la (mihai.calinescu@yahoo.com). Eu am plecat direct dupa liceu la facultate aici fara nici o bursa, am aplicat la facultati si atat. Ce voiam sa apun este ca pentru cineva care este de exemplu olimpic la matematica in liceu, un an de studii la un liceu din Marea Britanie i se va parea pierdere de vreme. Matematica pe care o fac ei in liceu la A-level nu se compara cu ce facem noi in Romania la un liceu bun, si in nici un caz nu este o cale de intrare catre universitate in UK, este doar o sansa sa faci ceva diferit, dar nu o sa ajute cu mult in continuare. Cand aplici la o facultate aici nu prea tin cont de unde vii, ci cat de bun esti, si daca ai avut olimpiade si note mari te primesc fara probleme. Daca pleci in clasa a 11-a in UK si dai A-level, ca la ei se da in clasa a 11-a si a 12-a cate 3 sau mai multe A-level la diferite materii, si te intorci sa faci clasa a 12-a in tara tot trebuie sa dai bacalaureatul si va fi foarte greu pentru ca ai facut mai putina matematica si mai putin din toate la celelalte materii. Deci, daca vreti sa faceti asta ganditi-va bine. Mult mai bine este, parerea mea, sa plecati direct la facultate in UK si sa faceti liceul in Romania, tinandu-va de treaba cu olimpiade/ activitati extrascolare si altele.Din cat am observat pana acum, colegii mei englezi si scotieni care au ales sa nu faca matematica in liceu la A-level, sau chiar si cei care au ales sa o faca,  nu se descurca la fel de bine comparativ cu studentii veniti din alte parti, deci poate sa nu fie chiar asa de bine. Oricum, poate la mine e diferit pentru ca sunt pe business, si nu toata lumea care a venit pe domeniul asta s-a preocupat foarte mult cu matematica in liceu.

bbb

Eu am ales sa termin liceul in UK, adica sa fac A levels si nu regret. Mai exact nici in ruptul capului nu m-as intoarce in Romania, dupa ce am vazut aici ce inseamna invatamant de calitate. Clase cu numar mic de elevi, profesori bine pregatiti si prietenosi, dornici sa te ajute sa intelegi. Nu zic ca nu exista si in Romania astfel de profesori, dar sunt foarte foarte rari. Spui de A level Math. Intr-adevar, e mult mai simplu decat ce se face in liceu in Romania...dar uiti si ca in Romania se fac foarte multe inutilitati, programa e mega-stufoasa. Aici se fac lucrurile care se fac in Romania, chiar toate, dar intr-un ritm mult mai lejer. Plus ca nu ai spus nimic de A level Further Maths...Acolo se studiaza chestii mult mai avansate. Din nou, cred ca se fac si in Romania (nu stiu, nu am facut decat clasa a 9a in tara), dar aici ritmul e altul. Nu e atata teorie, dar e mult mai mult timp pentru exercitii.
Eu sunt la un colegiu particular, poate ca la cele de stat situatia e altfel, poate e cum ai spus tu. Oricum, si sa vii doar la facultate aici, tot esti mai castigat decat sa stai in tara. Una peste alta, eu nu regret nici o secunda alegerea facuta. Chiar imi doresc sa merg la scoala, sa invat cat mai multe. Pe cand in Romania aveam senzatia ca merg la Bastilia si tot ce imi doream era sa se termine mai repede ora...

Adi

Citat din: mihai.calinescu din Noiembrie 29, 2009, 11:06:47 PM
Salut la toata lumea. Am dat din intamplare de postul acesta pt ca il aveam in lista pe Adrian Buzatu si era linkul pus la status.

Mihai, excelent postul tau si sfaturile oferite. Ma bucur ca ai scris si ca a ajutat ca am pus linkul la status pe messenger. Te mai asteptam pe forum la acest topic, dar nu numai.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iuliana

Dragii mei,
Ma bucur foarte mult ca sunteti preocupati de viitorul vostru ,si nu in ultimul rand de calitatea studiilor pe care le veti urma dupa terminarea liceului.Eu sunt la randul meu profesor si sunt oarecum la curent cu toate problemele care va framanta pe voi.Atunci cand fiul meu a plecat la studii in Anglia era student la facultatea de informatica,chiar aproape de finalizare.Desi fost olimpic si cu multe preocupari la zi in domeniu,am simtit ca nu este multumit de ceea ce face (e vorba de latura practica) si am insistat sa incerce sa aplice pentru o bursa in Anglia.Avand un palmares impresionant a fost admis din start la toate cele 5 facultati pentru care a optat.Problema s-a pus in momentul in care am dorit sa echivalam studiile facute aici.Desi din partea universitatii a fost toată bunavointa,nu prea au avut ce sa echivaleze.De ce?Pentru ca aici se studiaza o multime de discipline cu cate 5 credite iar acolo mult mai putine  cu cate 24 de credite.In acel moment a trebuit luata o decizie grea ,renunta sau nu la perioada studiata aici.I-am spus,si nu imi pare rau ,ca daca isi doreste cu adevarat, sa faca lucrul acesta  si sa mearga mai departe.Si asa a facut.A luat-o de la inceput si este foarte mutlumit.Ulterior mi-a  spus ca am facut bine ca i-am dat un branci,cum a zis el si i-am deschis ochii.Vreau sa fiu bine inteleasa ,o problema importanta cu care se confrunta invatamantul nostru este cea a stimularii creativitatii.
Dar sa trec la lucruri mai concrete.
dupa ce a fost admis  am timis cerere la departamentul de loan adica de imprumut pentru studii din UK unde orice membru al UE beneficiaza de aceleasi conditii de imprumut si am obtinut finantarea studiilor.Mai greu insa a fost cu celelalte cheltuieli,cele pentru cazare si subzistenta.A fost necesar un credit aici pentru a plati cazarea pe 1 an inainte (aceasta a fost conditia la camin) cam 380lire/luna  pentru 9 luni de scoala.El studiind intr-un oras mare (Birmingham)costurile cu cazarea sunt ceva mai mari fața de alte centre dar nu foarte mult.A avut nevoie si de bani pentru subzistenta (cam pentru 2-3 luni) in jur de 300lire/luna.Apoi si-a gasit un job in care este platit cu ora (binisor)dar in UK sunt reguli destul de stricte pentru plata studentilor oricat de bun ai fi.Pot sa spun ca el a avut noroc ca lucreaza la o companie de varf in domeniul IT si are ocazia sa aplice multe din cunostintele sale in domeniu.
Acum deja are 2 ani de cand este acolo,anul acesta si-a inchiriat cu un coleg un apartament si plateste cam tot 400 lire/luna(partea lui ) si are conditii foarte, foarte bune.Mai sunt cheltuieli cu abonamentul pe mijloacele de transport (cam 120 lire/3 luni),oricum se descurca.Mai trimit si eu bani de acasa ca nu ajunge tot ce castiga dar este fericit.La facultate relatia cu profesorii este de colaborare,as putea spune chiar de parteneriat.Profesorii sunt la curent cu ultimele noutati in domeniu si in plus acestea chiar se predau la facultate si asta este foarte stimulant pentru el.
Evaluarile se fac de catre o comisie din facultate si apoi de catre o comisie externa,  cu reprezentanti din mai multe universitati din Anglia.Nu pot sa spun ca e usor dar este un mediu stimulativ iar voi cei care va doriti sa mergeti sa studiati acolo sa nu ezitati nicio clipa.
Eu nu pot sa spun decat ca trebuie sa aveti curaj.Sunt convinsa ca veti reusi mai ales cei care au rezultate foarte bune la scoala si la olimpiade,dar care se implica si in activitati extrascolare.Daca mai aveti intrebari va stau la dispozitie.  Iuliana

MCristina

Intr'adevar....Bianca este o dragutza!Mi-a raspuns prompt la intrebari si ii multumesc!Eu optez pentru bursa HMC...mi-am facut multe sperante si sper sa nu fiu dezamagita in final.Am observat ca diplomele conteaza foarte mult,asa ca,desi in contextul meu nu se specifica adaugarea unor copii de pe diplomele obtinute,la dosar,o sa-l umpluuuu cu cat mai multe:D(2 locuri 1,2 mentiuni,un premiu special...-obtiunute la faza nationala).Sper sa fie bine,sa mi se aprobe macar dosarul :D.O sa mai revin dupa 15 ianuarie,cand se afiseaza lista cu cei ale caror dosare au fost aprobate...in cazul in care nu o sa am noroc,o sa sufar in tacere:))) si nu pe forum,nu cumva sa raspandesc starea:P.Mult succes!:*

b12mihai

Doamna Iuliana,

CitatAtunci cand fiul meu a plecat la studii in Anglia era student la facultatea de informatica,chiar aproape de finalizare.

Sarutmana si multumumim pentru aceste informatii scurte si la obiect. Sa inteleg ca baiatul dumneavoastra urma sa faca un masterat pe informatica in UK? Daca este asa cum spuneti dvs. inseamna ca ar trebui sa imi regandesc viitorul un pic, pentru ca eu m-am hotarat sa imi fac studiile de licenta in tara (pe automatica si calculatoare - ingineria sistemelor la Politehnica Bucuresti) si apoi sa merg pe un master in acest domeniu in strainatate (UK e singura optiune in acest moment pentru ca e aproape de casa - daca se poate spune asa - si e cea mai dezvoltata tara din punct de vedere universitar a carei limba o stapanesc). Daca studiile de aici nu vor fi deloc recunoscute acolo e cam nasol momentul...insa speranta exista, din moment ce spuneti ca a reusit sa isi gaseasca un loc de munca acolo pe domeniul lui, iar eu pe acest fapt ma bazez cand o sa plec, sa lucrez si sa imi aplic cunostintele in cadrul unui job, urmand ca, in paralel, sa imi continui studiile.

Eu din pacate am renuntat la orice fel de studii undergraduate in afara din cauza lipsei sustinerii financiare din partea parintilor (amandoi sunt profesori si cred ca stiti cam ce salarii sunt in invatamant). UK e foarte scumpa, cu toate ca ti se acorda anumite imprumuturi si beneficii ca student. Iar cum eu nu am nici un fel de palmares impresionant (de tipul olimpiade, iar la liceu numai la matematica si la fizica am note de 9 si de 10, la liceul la care sunt elev se iau foarte greu notele mari, iar un 10 este chiar 10 pe bune, in urma unui test de dificultate maxima) nu am garantia ca voi obtine vreo bursa, asa ca nu imi ramane decat sa intru la facultate in tara si sa ma lupt acolo pt bursa, caci aceste burse se dau pt studentii cu rezultate bune in cadrul facultatii...Singurul meu atuu sunt activitatile extrascolare si voluntariatele, in rest bate vantul cum se zice  :D .

In concluzie, intrebarile mele sunt 2 si foarte simple: din ce stiti dumneavoastra sau fiul dumneavoastra ce sanse am sa intru pentru un masterat in UK cu studiile de licenta facute in Romania , iar daca eu am urmat in tara cursuri in engleza vor fi recunoscute, va mai fi nevoie de un test de limba?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Citat din: MCristina din Noiembrie 30, 2009, 10:09:30 AM
Intr'adevar....Bianca este o dragutza!Mi-a raspuns prompt la intrebari si ii multumesc!Eu optez pentru bursa HMC...mi-am facut multe sperante si sper sa nu fiu dezamagita in final.Am observat ca diplomele conteaza foarte mult,asa ca,desi in contextul meu nu se specifica adaugarea unor copii de pe diplomele obtinute,la dosar,o sa-l umpluuuu cu cat mai multe:D(2 locuri 1,2 mentiuni,un premiu special...-obtiunute la faza nationala).Sper sa fie bine,sa mi se aprobe macar dosarul :D.O sa mai revin dupa 15 ianuarie,cand se afiseaza lista cu cei ale caror dosare au fost aprobate...in cazul in care nu o sa am noroc,o sa sufar in tacere:))) si nu pe forum,nu cumva sa raspandesc starea:P.Mult succes!:*

Cristina, pe langa diplome de performante scolare, ei cauta si diplome de activitati extrascolare: voluntariate, sport, administratie locala, etc. In privinta voluntariatelor, poti contribui la articolele de stiinta ale Stiinta Azi. Bianca si Ghotik, dar si altii, iti poate spune mai multe despre experienta ei de voluntar la Stiinta Azi. Si doamna Iuliana a accentuat in ultimul ei rand pe activitati extrascolare. Strainii apreciaza foarte mult asta, ca arata deschidere nu doar la minte, si la ajuta pe altii, dar si ca te poti descurca facand doua lucruri simultan. Ei au nevoie de oameni care sa intelega mai global problemele societatii, nu doar sa fii bun doar la domeniul tau.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Multumim mult pentru detaliile despre fiul dvs, doamna Iuliana.

Ghotik, noi doi am mai discutat. Este desigur viata ta si decizia ta. Dar sfatul meu este ca nu merita sa faci facultatea in tara. Eu unul am plecat in Franta imediat dupa liceu si nu mi-au dat parintii bani (decat 1000 de euro la inceput), dar am muncit toata facultatea si m-am intretinut. In Franta taxele de scolarizare sutn aproape zero, cazarea doar 150 de euro si masa inca vreo 150 de euro (sunt subventionate masiv de stat, nu ca in UK). Deci 300 de euro pe luna te costa supravietuirea, iar 450 de euro un trai decent. Si daca mai primesti si o bursa (noi aveam in primii doi ani un fel de bursa si plateam cam 100 de euro pe luna). Aia ii poti face doar din  niste proiecte online de progamare pe rentacoder. Plus ca vei putea lucra la firme de acolo.

In concluzie, aud la multa lume motivul ca nu pleaca din tara ca nu au parintii bani. Nici ai mei nu aveau. S-au imprumutat la toata familia 1000 de euro, iar acum 8 ani sau cat era nu erau salariile de acum, erau de trei patru ori mai mici in Euro. Si apoi m-am descurcat. Deci daca vrei, poti. Dar merita sa pleci inca de acum. Mai ales daca faci la Poli, ai 4 ani de stat in tara. Plus ca tu fiind din Bucuresti, stai cu parintii acasa si nu are nici un farmec. Studentia e tocmai perioada sa traiesti in alta parte, sa iei decizii singur, sa iti rezolvi toate treburile singur (inclusiv spalat si facut de mancare si cumparaturi).

Asadar mai multe motive sa faci facultatea in alt oras, ideal in alta tara. Si nu costa mult. UK e mai scump, da, dar Franta sau tarile nordice au taxe de scolarizare aproape zero sau zero.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

rudolf

  subscriu in totalitate la cele scrise de Adi.Eu am studiat afara si inainte si acum(fizica) ,si am studiat si acasa.Nu se compara profesorii, campusul,si faptul ca poti trai intr o alta cultura,iti faci prieteni din India pina In Japonia s.a.m.d. Si,cel mai important lucru aici profesorii ,oricat de ocupati ar fi cu cercetare( nu ca cei de acasa) stau cu rabdare ,iti raspund la intrebari... nu ca cei de acasa multi dintre ei autoproclamati genii care trateaza studentii ca niste prostanaci .
    Loc de munca se gaseste si fiecare se poate sustine ,dupa un ajutor minimal de la parinti.


     salutari,
                  R

Adi

Rudolf, ma bucur sa aflam iar vesti de la tine. Imi aduc aminte de cand ne anuntai pe forum ca intentionezi sa abandonezi facultatea din tara si sa incepi in strainatate de la zero (parca asa ziceai), apoi ca ai ajuns cu bine si te-ai integrat bine. Intr-adevar, nu e doar scoala mai bine in afara, dar poti face si cercetare inca din studentie, si poti castiga mai multi bani cand incepi sa muncesti ca si student si deci sa iti platesti scoala fara probleme, plus ca apoi vei fi primit mai usor la master in afara sau sa te angajezi la firme mari ale lor, care platesc bine in afara.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

rudolf

  Sincer ,nu inteleg de ce ar vrea cineva cu un real interes si pasiune sa studieze acasa.Aici am facut si eu o greseala mutandu ma acasa sa studiez. Bine ,in mare parte a fost pentru  fata,dar si faptul ca socoteam ca daca am sa studiez in limba materna un subiect din care aveam cunostinte minime o sa fie mai usor...uite ca nu a fost,inteleg mai bine in engleza decat intelegeam in maghiara,si cu profi diferiti.
   Chiar un prieten doctorand la Cluj imi  spunea ca de luni de zile se ocupa de site ul universitatii,in loc sa faca cercetare,profii i -au zis sa faca asta.ceea ce nu are nici o legatura cu domeniul lui de activitate.Si tare ma tem ,ca foarte multi de acasa nici nu realizeaza nivelul absurdului din invatamintul nostru.
    sa nu mai vorbim de faptul ca cam 8 % activeaza in domeniul pentru care s-au pregatit.... sau alt lucru interesant ,la noi oriunde te duci ,la orice nivel de managment,gasesti ingineri ???. career advisors??? asta un fapt divers,cred ca suntem printre primii la numarul de ingineri lucrand in domenii paralele...
         Cred ca am stat prea mult in Suedia ;D,nu inteleg multe lucruri de acasa, ce o sa fie peste anii petrecuti in Anglia? :D

    salutari,

    R

mihai.calinescu

Un lucru pe care cei care vor sa studieze in UK ar trebui sa il stie este ca taxele vor creste substantial in urmatorii ani. Anul trecut guvernul in Anglia a aprobat o lege prin care facultatilor li se va permite sa creasca taxele, si alte cresteri vor urma. Asa ca de la £1500 pe an cat erau pana acum 2 ani in toata UK (pt orice facultate, indiferent ca era Cambrigde sau Oxford), acum in Anglia sunt maxim £3000/an, si e posibil sa se dubleze, cu cele mai bune gen Oxford sau Cambridge aplicand taxe maxime. Eu sunt in Glasgow, la Strathclyde, si pana acum in Scotia nu s-a votat legea asta si taxele sunt inca de 2 ori mai mici decat in Anglia, desi nu cred ca si asta o sa tina mult, pt ca facultatile au nevoie de bani ca sa iti pastreze reputatia. Dar pentru cei care sunt preocupati de costul traiului si cum o sa plateasca imprumutul dupa ce termina facultatea, eu cred ca ar trebui sa ia in considerare aspectul asta. Cat despte slujbe part-time, e asa cum s-a mai spus. Am lucrat si eu part-time destul, facand o groaza de chestii (care nu aveau legatura cu cursul meu), si iti permit sa faci vreo £400 pe luna facand pana in 20 de ore pe saptamana. Ca student roman nu ai voie sa muncesti mai mult de 20 de ore pe saptamana. Si costurile locuintei sunt cam la fel, mai ieftine in Scotia ce-i drept, cum e si mancarea sau restul. Dar daca aveti de ales intre o facultate in anglia si una in alta parte, alegeti-o pe cea care este mai buna, o sa conteze enorm cand absolviti, mai ales daca este intr-un oras mare ca Londra, unde o sa aveti mult mai multe oportunitati.

Mihnea Maftei

Am aflat si eu acum ceva timp despre planurile astea de crestere a taxelor de studiu in Anglia (pentru cei din Uniunea Europeana) (la vreo 6500 £ pe an parca - sau mai mult - nu imi amintesc bine) de la tutorele meu personal (cineva de la universitate cu care ma intalnesc saptamanal, ma noteaza la anumite chestii etc.). Taxa nu se va majora si pentru cei care deja sunt studenti in Anglia.

Universitatile sunt obligate sa aiba un nivel al taxelor (pentru cei din UE) mai mic sau egal cu taxa maxima aprobata prin lege. Nu toate universitatile vor aplica taxa maxima (nici acum nu o aplica toate), pur si simplu pentru ca nu vor putea atrage suficienti studenti. Din cate zicea tutorele, probabil ca Universitatea Manchester va aplica taxa maxima.