Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

spatiu_timp

Creat de ilasus, Iunie 03, 2009, 09:08:30 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristi

Vad ca si aici discutia a degenrat  :-[
CitatPutem accepta că modul în care percepem noţiunile de spaţiu, timp şi miscare, aşadar fundamentul pe baza căruia este construită fizica, are de fapt un caracter subiectiv? Ce parere aveţi?
Eu sunt de acord. Atata doar ca vreau sa vad o formula care ne poate duce dincolo de aceasta supozitie... Ceva care leaga cauzalitatea de spatiu... Un spatiu cauzal, iata timpul.... Vorbesc si eu asa, ca suna frumos, insa nu am formule...
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Alexandru Rautu

Citat din: ilasus din Iulie 03, 2009, 01:49:35 PM
CitatScuze de deranj.
Idem.

Adevărul, e... ilasus, te-ai făcut de râs!  :)

Scuze de deranj.

ilasus

CitatEu sunt de acord. Atata doar ca vreau sa vad o formula care ne poate duce dincolo de aceasta supozitie... Ceva care leaga cauzalitatea de spatiu... Un spatiu cauzal, iata timpul.... Vorbesc si eu asa, ca suna frumos, insa nu am formule...
Cristi, înainte de a fi "de acord", citeşte articolul la care se face referire şi spune-ţi părerea.

CitatAdevărul, e... ilasus, te-ai făcut de râs!
Alex, eu nu exclud această posibilitate. Problema e că eu nu sunt convins că "adevărul" la care te referi tu nu reprezintă o simplă impresie de-a ta.

ilasus

CitatInca nu am inteles cum separi tu "cazul S" de "cazul T", daca folosesti aceeasi strada pentru rigla si cronometru. A vrea (sa le separi) si a putea nu e tot una in cazul acesta.

Prin "aceeaşi stradă" trebuie înţeles intervalul dintre O şi M, care poate fi privit atît ca (S) interval de spaţiu (distanţă pe o riglă gradată), cît şi ca (T) interval de timp (pe un cronometru). In cazul (S), unitatea de măsură este "de spaţiu" (km), iar numărul s (s=360) al acestora reprezintă distanţa (de 360km) dintre O şi M. In cazul (T), unitatea de măsură este "de timp" (h), iar numărul t (60) al acestora reprezintă timpul (de 60h) dintre O şi M. Deci indiferent dacă vreau eu sau nu, distanţa (pe rigla gradată) şi intervalul de timp (pe cronometru) se separă prin faptul că sunt noţiuni distincte. Legătura între aceste entităţi distincte, adică între distanţa s (de 360km) şi timpul t (de 60h) dintre O şi M este exprimată de egalităţile (11)s=ut şi (12)t=(1/u)s, care rezultă ca urmare schimbării unităţilor de măsură pentru spaţiu şi respectiv pentru timp (vezi articolul). Interpretarea acestor formule este următoarea:
(S) In (11), t reprezintă numărul (egal cu 60) al unităţilor de spaţiu de mărime u (=6km) în momentul t=60h (momentul t=60h din (11) este "o clipă" , aşadar un interval de timp nul care evident nu se identifică cu intervalul de timp nenul t=60h din (12)). In acest caz, O, O' şi M se găsesc în acelaşi moment t=60h în locuri diferite din spaţiu – în spaţiu nu există noţiunea de interval de timp şi de aceea intervalele de timp dintre O, O',M sunt considerate nule.
(T) In (12), s reprezintă numărul (egal cu 360) al unităţilor de timp de mărime 1/u (=20 minute) în locul s=360km (locul s=360km din (12) este o distanţă de mărime nulă care se identifică cu punctul definit de extremitatea segmentului lung de 360km în care se află M, deci locul (distanţa nulă) s=360km din (12) nu se identifică cu distanţa nenulă s=360km din (11)). In acest caz, O, O', M se găsesc în acelaşi loc s=360km în momente diferite de timp – în timp nu există noţiunea de distanţă şi de aceea distanţele dintre O, O', M sunt considerate nule.

ilasus

CitatStai asa, si in (S) strada este "cronometru" ? Care e diferenta dintre "cronometrul"-strada din (S) si "cronometrul"-strada din (T) ? Eu nu vad diferenta, daca e vreuna te rog sa o explicitezi, sa o vad si eu.


- Se poate reprezenta "cronometrul-strada" din S, presupunînd, de exemplu, că M şi O' sunt minutarul şi respectiv orarul care se deplasează în spaţiu conform relaţiilor (11)s=ut şi respectiv (12)s1=vt, unde, ca exemplu, se poate considera că t=1h, s=360m, s1=30m, u=6m, v=0,5m.
- Atunci, în cazul "cronometrului-strada" din T, "limbile" M şi O' (care nu mai au rol de indicatori de timp, adică de minutar şi respectiv de orar) se deplasează în timp conform relaţiilor (21)t1=(v/u2)s şi respectiv (22)t=(1/u)s, unde t1=5minute, t=1h, s=360m, v/u2=(1/72)h, 1/u=10minute.

Pentru unii, în acest caz ar fi vorba de nişte simple "jonglerii" matematice. Pentru mine, acesta e un nou început în fizică.

Moderator1

#110
Citat din: ilasus din Iulie 08, 2009, 11:36:02 AM
Pentru mine, acesta e un nou început în fizică.

@ilasus: Asadar tu aici nu doresti sa popularizezi fizica oficiala, ci sa stabilesti un nou inceput pentru o fizica alternativa. Deoarece asta implica faptul ca tu consideri fizica oficiala ca nefiind adecvata, asta inseamna ca ai deschis topicul acesta la o sectiune nepotrivita. De acum el va fi plasat la sectiunea "Critici ale paradigmei curente in stiinta"

<M1>

Adi

De acord cu mutarea topicului. Poate ca ilasus trebuia sa spuna din prima "fratilor, eu nu cred in stiinta oficiala, eu va propun o teorie alternativa ... "
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ilasus

#112
Ce faceti măi specialiştilor, că au dispărut nişte mesaje, printre care şi cel scris de electron:
CitatIn fizica oficiala, spre deosebire de "noua fizica ilasus-iana", un mobil care are viteza mai mica va petrece mai mult timp pe aceeasi distanta decat alt mobil cu viteza mai mare (intr-un referential dat). Acest lucru se verifica foarte usor in practica.

Sa ma anuntati cand o sa se verifice in practica "rezultatele" ilasus-iene.

     electron, semnalul luminos M parcurge 300 000 km într-o secundă, 0,3066 parseci într-un an, un parsec în 3,2616 ani, distanţa s1=130,4 parseci în timpul t1=425,3 ani şi respectiv distanţa s=199,9 parseci în timpul t=652 ani. In funcţie de unitatea de măsură la care mă refer, parsec sau an, traiectoria descrisă de M (între Steaua Polară şi Pămînt) o pot identifica cu axa unui sistem de coordonate S pentru spaţiu (riglă gradată), sau cu axa unui sistem de coordonate T pentru timp (cronometru). Pe rigla gradată S, nava O' şi Pămîntul – pe care tocmai a sosit semnalul luminos M – au coordonatele relative s1=130,4 parseci şi respectiv s=199,9 parseci (în momentul absolut t=652 ani), iar pe cronometrul T, nava O' şi Pămîntul au coordonatele relative t1=425,3 ani şi respectiv t=652 ani (în locul absolut s=199,9 parseci).

     Intr-adevăr, fizica oficială afirmă că între O, O' şi O, M există 425,3 ani-lumină şi respectiv 652 ani-lumină, nu 425,3 ani şi respectiv 652 ani, aşa cum afirmă fizica "ilasusiană". Dar în fizica oficială (în cazul deplasării luminii), unităţii de timp absolute (de un an) nu îi corespunde distanţa relativă de 0,3066 parseci? Sau invers, unităţii de spaţiu absolute (de un parsec) nu îi corespunde timpul relativ de 3,2616 ani? Se opune fizica oficială acestor corespondente? Cu alte cuvinte, se opune fizica oficială să admţi că un an are mărimea relativă în spaţiu de 0,3066 parseci şi că un parsec are mărimea relativă în timp de 3,2616 ani? Dacă da, aş vrea să ştiu şi eu ce motive serioase are. Dacă nu, atunci rezultă – aşa cum se vedea şi în Fig.1 din postul precedent, care între timp a dispărut – că:
     - timpului absolut t=652 ani îi corespund distanţele relative s1=130,4 parseci (în cazul deplasării lui O') şi respectiv s=199,9 parseci (în cazul deplasării lui M), şi că
     - distanţei absolute s=199,9 parseci îi corespund intervalele de timp relative t1=425,3 ani (în cazul deplasării lui O') şi respectiv t=652 ani (în cazul deplasării lui M).

Eu zic că aceste rezultate "ilasusiene" pot fi verificate practic şi în fizica oficială. Tu ce zici?


Adi

Salut, acum o saptamana am mutat forumul pe alt server si am crezut ca se propagase ip-ul in tot internetul. Din pacate, unii oameni au ajuns tot pe serverul cel vechi, intre care si ilasus si Electron. Te rog sa pui din nou ce ai raspuns atunci, daca mai ai. Stiu ca Electron a raspuns asta. Dar am impresia ca mai scrisesei tu ceva inainte ce nu am salvat.


Citat din: ilasus din Iulie 22, 2009, 09:43:09 PM
In acest caz, v=au=0.2 ps reprezintă distanţa care corespunde deplasării navei O' într-un an (în care M parcurge distanţa u=0,3066 ps), iar v/u2=a(1/u)=2,1276 ani reprezintă intervalul de timp care corespunde deplasării navei O' pe un parsec (pe care M se deplasează în 1/u=3,2616 ani).
In fizica oficiala, spre deosebire de "noua fizica ilasus-iana" ( ::) ), un mobil care are viteza mai mica va petrece mai mult timp pe aceeasi distanta decat alt mobil cu viteza mai mare (intr-un referential dat). Acest lucru se verifica foarte usor in practica.

Sa ma anuntati cand o sa se verifice in practica "rezultatele" ( ::) ) ilasus-iene.

e-
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ilasus

Citat
Am răspuns cuiva care mă întreba dacă teoria mea are aplicaţii practice. Răspunsul era acesta:
Cum se ştie, un semnal luminos M care provine de pe o planetă O situată în aproprierea Stelei Polare, ajunge pe Pămînt după un timp t=(1/u)s=652 ani şi parcurge o distanţă s=ut=199,9 parseci, unde cu u=0,3066 ps am notat distanţa care corespunde deplasării luminii într-un an, iar cu 1/u=3,2616 ani am notat intervalul de timp care corespunde deplasării luminii pe distanţa de 1 parsec. Traiectoria OM descrisă de semnalul luminos M între planeta O şi Pămînt reprezintă un sistem de referinţă spaţiu_timp (1-dimensional) S-T cu originea O, aşadar atît un sistem de coordonate S pentru spaţiu, cît şi un sistem de coordonate T pentru timp – respectiv o riglă gradată S care indică distanţa s=199,9 ps şi un croometru T care indică timpul t=652 ani.
     Presupun că, odată cu semnalul luminos M, de pe planeta O a pornit şi o navă (extraterestră) O' avînd coordonatele s1=130,4 ps, t1=425,3 ani în sistemul S-T, între coordonatele lui O' şi M existînd relaţiile s1=as, t1=at, unde a=0,6523 – Fig.1:
                      s1=vt=130,4 ps                                                      s2=s-vt=69,5 ps 
                      t1=v/u2s=425,3 ani                                                 t2=t-v/u2s=226,7ani
O ---------------------------------------------------O'-----------------------------------------------M
                                                              s=ut=199,9ps
                                                               t=(1/u)s=652 ani
In acest caz, v=au=0.2 ps reprezintă distanţa care corespunde deplasării navei O' într-un an (în care M parcurge distanţa u=0,3066 ps), iar v/u2=a(1/u)=2,1276 ani reprezintă intervalul de timp care corespunde deplasării navei O' pe un parsec (pe care M se deplasează în 1/u=3,2616 ani).
   In ipoteza că semnalul luminos M a pornit de pe nava O', atunci în sistemul de referinţă S'-T' cu originea O' al extratereştrilor, deplasarea în sensuri opuse a planetei O şi semnalului luminoe M este descrisă în Fig2:
       s'1=vt'=59,82 ps                                                          s'=ut'=k(s-vt)=91,7 ps
       t'1=v/u2s'=195,1 ani                                                    t'=(1/u)s'=k(t-v/u2s)= 299,1 ani
O----------------------------------------------O'---------------------------------------------------M
                                                       s'2=s'+vt'=151,52ps   
                                                       t'2= t'+v/u2s'=494,2ani
Cum se constată, s=k(s'+vt'), t=k(t'+v/u2s'), unde k=1/sqrt(1-v2/u2)=1,3193. Totodată, se constată că în primul caz, nava O' a extratereştrilor parcurge distanţa s=199,9 ps dintre planeta O şi Pămînt în 999,5 ani, iar în cazul al doilea, nava O' a extratereştrilor parcurge distanţa s'2=151,52 ps dintre planeta O şi Pămînt în 757,6 ani (dista.


Adi

Ma bucur mult de tot ca mai aveai ce ai postat. Si mersi mult de tot de intelegere cu transferul de pe un server pe altul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ilasus

Adi, avînd în vedere punctul tău de vedere în legătură cu "teoria" mea:
CitatDe acord cu mutarea topicului. Poate ca ilasus trebuia sa spuna din prima "fratilor, eu nu cred in stiinta oficiala, eu va propun o teorie alternativa ... "
conform căruia tu consideri că eu nu cred în ştiinţa oficială şi propun o teorie alternativă, scuzele tale:
CitatMa bucur mult de tot ca mai aveai ce ai postat. Si mersi mult de tot de intelegere cu transferul de pe un server pe altul.
mi se par exagerate, deoarece orice "teorie alternativă" e din start o aiureală. Deci ce mai contează cîteva argumente în plus? Insă probabil că tu ne încurajezi pe noi (cei care ne ocupăm cu "teorii alternative") în sensul explicat – magistral, aş spune – de Graethel:
CitatPentru mine singura explicatie posibila pentru inversunarea cu care unii oameni cred in teoriile astea este faptul ca stiinta conventionala, general acceptata, e urata, e sadica, e nemiloasa. Iti raneste orgoliul de om cand iti spune ca stramosii tai au fost animale si cand spune ca Terra e mai insignificanta decat un bob de nisip pe o plaja. Te faci sa te simti un nimic cand iti spune ca faptul ca te-ai indragostit e o reactie chimica. Si multe altele. Si atunci e normal ca orice argument cat de mic si de fals, care iti poate reda speranta ca totusi esti ceva, ca esti centrul a ceva, convinge pe multi.

Electron

Citat din: ilasus din Iulie 25, 2009, 10:36:35 AM
Deci ce mai contează cîteva argumente în plus? Insă probabil că tu ne încurajezi pe noi (cei care ne ocupăm cu "teorii alternative")
Sau poate ca Adi doreste sa asigure libertatea de exprimare, chiar si pentru argumentele (in mare majoritate puierile si eronate) din acesta sectiune. A nu pierde mesajele postate de membrii acestui forum e o datorie morala si nu are de-a face cu acceptarea sau incurajarea participarii la aceasta sectiune.

e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: ilasus din Iulie 24, 2009, 08:18:26 PM
     Intr-adevăr, fizica oficială afirmă că între O, O' şi O, M există 425,3 ani-lumină şi respectiv 652 ani-lumină,
Nu prea ai habar ce spune fizica ficiala. Ceea ce ai scris tu mai sus nu are nici o semnificatie fizica. Sunt aproape convins ca nu iti dai seama de ce. Poate pana la urma o sa pui mana si pe o carte de fizica sa-ti remediezi carentele astea.

CitatDar în fizica oficială (în cazul deplasării luminii), unităţii de timp absolute (de un an) nu îi corespunde distanţa relativă de 0,3066 parseci? Sau invers, unităţii de spaţiu absolute (de un parsec) nu îi corespunde timpul relativ de 3,2616 ani? Se opune fizica oficială acestor corespondente?
In fizica oficiala nu exista spatiu si timp absolute, asa ca a vorbi de "unitati de timp si spatiu absolute" o fi posibil in speculatiile ilasusiene, fara corespondenta in Universul fizic real.

CitatCu alte cuvinte, se opune fizica oficială să admţi că un an are mărimea relativă în spaţiu de 0,3066 parseci şi că un parsec are mărimea relativă în timp de 3,2616 ani?
Desigur ca "se opune", in sensul ca nu afirma asemenea aberatii.

CitatDacă da, aş vrea să ştiu şi eu ce motive serioase are.
Pentru ca o teorie coerenta nu emite aberatii, spre deosebire de tine.

CitatEu zic că aceste rezultate "ilasusiene" pot fi verificate practic şi în fizica oficială. Tu ce zici?
Eu zic ca doar afirmatii gratuite poate face oricine. Explica prin ce experiment se poate verifica fabulatia ta, si mai vedem. Iar in fizica oficiala ele sunt demonstrate false, deci te cam inseli la partea subliniata cu rosu de mine.

Pana una alta, a afirma ca un mobil care are viteza mai mica parcurge aceeasi distanta intr-un interval mai scurt decat un alt mobil cu viteza mai mare, este o enormitate si se poate verifica simplu experimental ca te inseli. Compara valorile corespunzatoare unui pieton pe trotuar si a unei masini pe strada, la tine in oras, sa vezi si tu cum sta treaba cu realitatea in acest caz.


e-
Don't believe everything you think.

Adi

Citat din: Electron din Iulie 25, 2009, 10:40:59 AM
Citat din: ilasus din Iulie 25, 2009, 10:36:35 AM
Deci ce mai contează cîteva argumente în plus? Insă probabil că tu ne încurajezi pe noi (cei care ne ocupăm cu "teorii alternative")
Sau poate ca Adi doreste sa asigure libertatea de exprimare, chiar si pentru argumentele (in mare majoritate puierile si eronate) din acesta sectiune. A nu pierde mesajele postate de membrii acestui forum e o datorie morala si nu are de-a face cu acceptarea sau incurajarea participarii la aceasta sectiune.

e-

Da, Electron a inteles corect.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro