Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum poti sa te joci cu astrofizica

Creat de graethel, Mai 29, 2009, 02:51:06 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

graethel

Semestrul acesta am facut o practica de astrofizica, avand ca scop familiarizarea in linii generale cu diversele campuri de studiu abordate in cadrul ei. Am avut saptamanal un fel de curs ce a tratat o anumita tema.

La 3 dintre aceste cursuri am folosit niste simulatoare pentru a face urmatoarele chestii:

- model fitting a unei curbe spectroscopice a unor puncte din nebuloasa rezultata din urma exploziei unei supernove cu scopul de a determina ce substante chimice exista acolo
- determinarea magnitudinii unor stele dintr-un hot list (noi am ales Pleiadele) si intocmirea unei diagrame HR cu ajutorul datelor (cu ajutorul ei se poate determina temperatura la suprafata a unei stele si varsta ei)
- la al treilea curs asistat de calculator nu am mers, deci nu stiu despre ce era

De ce populez forumul cu o astfel de informatie? Simplu. Am folosit in cadrul acestor cursuri softurile educationale oferite de urmatorul site:

http://www3.gettysburg.edu/~marschal/clea/CLEAhome.html

Iata pagina propriu-zisa cu softuri, dati click pe Sotfware in partea stanga, sub logo-ul site-ului.

Eu am folosit VIREO si XMM_Lab.

Aici puteti gasi softuri care simuleaza un telescop, folosind date reale. Se pot descarca gratuit softurile care simuleaza telescopul si un manual de utilizator in limba engleza ce te ajuta sa le folosesti, include tutoriale pas cu pas de folosite a softurilor, elementele de teorie ce trebuie cunoscute pentru a intelege de ce si cum facem o masuratoare, exercitii, intrebari. Atentie! Ele sunt create pentru a fi folosite impreuna cu un profesor sau o persoana ce detine cunostiinte mai avansate, pentru ca nu exista raspunsuri la intrebarile din laboratoarele propuse. Bineinteles, un autodidact se va descurca folosind si alte surse de informatii pentru a gasi raspunsuri la intrebarile de acolo.

Deci cine nu are sansa de a se juca cu un telescop cand are chef, poate avea macar habar despre ce e vorba folosind aceste programele. Necesita timp folosirea lor, insa cei pasionati probabil vor aprecia.

Adi

Excelenta initiativa! Ar merita facut si un articolas despre asta. Pe forum nu stiu cat de multi citesc. De fapt, vom vedea peste cateva zile la numarul de afisari.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro