Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre criza economica

Creat de Adi, Aprilie 02, 2009, 11:00:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pai tocmai, e un proces natural ca cei tari sa cucereasca pe restul. Doar ca acum cucerirea este economica. Globalizarea inseamna comert liber. Lumea dintotdeauna a vrut sa interactioneze cu si mai multe tari si sa faca si mai mult comert si deci sa creasca economic si la nivel de trai si mai mult. Asta inseamna globalizare. Si daca esti tara bogata, iti aduce beneficii: resursele celor saraci, ca tu sa le prelucrezi si sa traiesti bine. Daca esti tara saraca, atunci e mai rau, esti exploatata. De aia trebuie sa iti dezvolti stiinta si tehnica ca sa nu te lasi exploatata.

Nu sunt de acord ca globalizarea duce la uniformizare. Chinezii vor vorbi chineza in vecii vecilor. Religiile vor amane la fel. SUA nu cred ca are obiectiv sa fie toti ca si americanii, ci vor sa traiasca americanii din America bine. Eu asa vad.

Daca ar fi un guvern mondial, nu ai mai avea nevoie de vize. Ar fi totul o tara. Ai calatori oriunde ai vrea tu in lumea asta. Ai lucra oriunde, ai cumpara proprietate oriunde. Cum este acum in UE, ar fi peste tot. Un guvern federal, fara vize, apoi fiecare tara cu autonomie, poate chiar regiuni din tara cu autonomie.

Asa ar fi ideal, dar desigur sa fii intre cei bogati, sau macar om de stiinta, sa te bucuri de aceasta internationalizare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

#16
Citat din: graethel din Aprilie 06, 2009, 07:02:15 PM
Ce se intelege prin globalizare?

Sa devina lumea un fel de uniune europeana? Este posibil asa ceva in urmatorul secol avand in vedere discrepantele dintre europa si africa (in conditiile in care ar adera tari la o astfel de uniune dupa niste criterii)?

Raspunsul e da. Globalizare = lumea sa devina un fel de UE. Este posibil, cum sa nu fie? Atata timp cat unii sunt "avizi" dupa putere, iar tarile din Africa au mai fost motiv de cearta (v. coloniile britanice si franceze).

Citat din: graethel din Aprilie 06, 2009, 07:02:15 PMEu sunt antiglobalizare... In definitiv mie ca om de rand ce mi-a adus globalizarea? Daca sunt un biet ecuatorian, mi-a adus niste masini care taie fara mila din padure si cultiva apoi nush ce ca sa faca biocombustibil, distrugand-mi mie tara.

Asa trebuie gandit, altfel intram in capacana pe care "cei putini" (grupul restrans de oameni de care zicea Adi) ne-o intind. In fond, eu, cetateanul, ce beneficiu am ? Criza economica nu e un beneficiu pentru nimeni, din noi cetatenii  :D .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Dar faptul ca poti studia, locui, lucra si cumpara proprietati in UE este un beneficiu pentru tine. Criza vine din faptul ca exporturile in UE au scazut si deci unii romani au ramas fara slujbe.  Deci avantaje si dezavantaje pentru om de rand.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Corect, dar nu stiu daca exista o balanta echilibrata intre avantaje si dezavantaje. Aici apare problema. Spre care parte se inclina balanta: avantaje sau dezavantaje?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

graethel

Minunea asta de imagine cu mine calatorind pe unde ma taie capul fara sa am nevoie de viza nu ma incalzeste cu nimic. In fond daca nu mai am nevoie de viza, tot am nevoie de bani la o adica.

De 3 vize am avut nevoie pana acum : una pentru SUA, una pentru Franta si una pentru Elvetia. Sa le obtin nu a fost o placere imensa, dar as repeta experienta. Si ok, nu mai e viza. Dar eu biet om din popor kongolez (mare lucru daca am avut bani sa vin cu avionul pana aici) ajung la granita cu SUA ca vreau sa vad si eu tara tuturor posibilitatilor. Nu mai e nevoie de viza, dar mi se pot impune, diferentiat, in functie de unde vin, sume minime cu care trebuie sa vin ca sa pot vizita. Si eu fiind kongolez (traiesc cu pretul unui meniu la McDonald pe saptamana) tre sa arat ca am 3000 de dolarei pe zi. De unde?

Sau alt scenariu. Elvetienii inca nu vor sa auda sa ne lase pe noi romani sa intram fara viza. Au fost de acord, dar pana intra in aplicare mai dureaza. Sper ca mai intra in aplicare, nu de alta dar deja au venit baietii sa spele parbrize in Geneva in intersectii si asa ceva nu s-o vazut pe aici. Vreau sa vad eu elvetianul fudul si nationalist cum zice: da ma! hai toata africa la mine in tara fara viza, siiiigur vin numai in vizita.

O tara cu putere si resurse vrea acces usor in alte tari, daca esti sarac tu il ai numai de forma la ei in tara, pentru ca ei sa isi protejeze proprietatea.

Adi

Citat din: gothik12 din Aprilie 06, 2009, 07:26:45 PM
Corect, dar nu stiu daca exista o balanta echilibrata intre avantaje si dezavantaje. Aici apare problema. Spre care parte se inclina balanta: avantaje sau dezavantaje?

Pentru cei bogati sau educati, domina avantajele.

Pentru cei saraci si needucati, domina dezavantajele.

Bogat nu sunt, dar educat incerc sa devin si deci sa ma bucur de avantajele unei globalizari ce o vad inevitabila. Stiinta este deja pasaport international, ceea ce este super.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Hmm, mi se pare ca faci niste confuzii.

1. Tocmai asta face viza, iti cere anumite conditii ca sa o obtii, cum ar fi sa arati o suma minima de bani. Dupa ce nu vor mai fi vize, nu iti mai cere nimic. Treci si daca nu ai un leu in buzunar. Asa cum trecem acum in UK.

2. Romanii nu doar ca nu mai au nevoie de vize de turist pentru Elevetia de acum cativa ani, dar din februarie nu mai e nevoie nici de permise de munca si avem drept de rezidenta, ca si cum am fi in UE. Ai fost in Elvetia cand a fost referendumul acum cateva luni. Sau am inteles eu gresit ce anume s-a votat? Din cate stiu eu, Elevetia este cu privire la vize ca si UE acum, cu mentiunea ca unele tari din UE mentin inca necesitatea de permis de munca pentru cativa ani si poate asa face si Elvetia, dar in cativa ani, pe masura ce Romania va creste, va fi ca si cum ar fi in UE.

3. Cum am mai spus, desigur ca cei saraci for suferi la globalizare. Nu stiu cum poate fi schimbat sistemul. Dar acest sistem merge pentru noi astia din vest, inclusiv pentru tine. Elvetia nu are resurse, dar face tehnologie, cu resursele astora pe care ii exploateaza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Ai inteles gresit ce s-a votat.

Iti explic situatia. Elvetia a votat pentru mentinerea colaborarii cu UE si asta implica indirect acceptarea Romaniei cu statut de membru UE. Deci au fost oarecum obligati sa ne accepte pentru ca nu le convine sa nu mai aiba relatii cu UE. Multi s-au revoltat in privinta asta, pentru ca ceea ce au votat ii obliga sa accepte indirect chestii ceva ce nu voiau. Multi au dorit sa fie doua puncte separate de vot: continuarea relatiilor cu UE si al punct acceptarea Romaniei si Bulgariei cu statut de membru UE.

Pana la urma s-a votat 60% pentru, dar avem in continuare nevoie de viza pentru sederi mai lungi de 3 luni. Avem nevoie in continuare de permis de munca, ele se elimina in cativa ani, nu 1 nu 2, ci 7. Si culmea sunt si in numar limitat aceste permise (undeva la 2000 pe an) si ca sa te poata angaja trebuie sa demonstreze de ce nu dau postul ala unui elvetian sau membru UE in afara de Romania si Bulgaria.

In Franta nu mai ai nevoie de viza, dar daca vrei sa iti faci titlu de sejur, ca altfel nu poti munci, trebuie sa arati ca ai din ce trai, atata cat nu iti acopera munca. Stiu asta pentru ca vara trecuta am avut nevoie sa imi fac titlu de sejur.

Cand spun resurse nu ma refer la ce e in pamant.

Cand am aplicat pentru viza in SUA am primit pe 3 luni. La intrarea in SUA mi-au pus pe pasaport un biletel ca imi dadea voie sa stau 3 saptamani. Deci ce e viza asta pana la urma? Un cuvant. Desi o primisem am fost din nou initerogata jumatate de ora la granita. Cine imi garanteaza mie ca se va elimina acest control? Cine imi garanteaza mie ca eliminearea vizei inseamna ce spui tu? Poate fi o expresie care suna bine si te informeaza gresit.

In fine, eu ma retrag din discutiile astea. Nu inainte de a spune ca mi se pare nedrept sa discriminezi omul needucat(el te tine pe tine om educat ca iti face mancare, iti curata buda, iti duce gunoiul, iti pune marfa in raft la magazin). Nu inainte de a spune ca degeaba este educat daca nu ai o suma de bani si daca esti bogat este mai important decat daca esti educat. Singurul mod in care vad eu ca as fi de acord cu libera circulatie este clipa in care cetateanul de rand are interes sa ramana in tara lui chiar daca are voie sa plece oriunde. Asta inseamna ca cei care sunt mai norocosi avand o tara care le ofera conditii ajuta alte tari sa aiba conditii. Daca e sa facem un calcul simplist si impartim suma pe care o baga SUA in salvarea bancilor la populatia actuala a Terrei, ia sa vedem cam cat inseamna asta pe cap de locuitor.

b12mihai

Se pare ca Flavia si cu Adi au opinii opuse. Eu sunt de acord cu amandoua (stiu suna a cetateanul turmentat :D), tocmai de aia am intrebat :

Citat din: Adi din Aprilie 06, 2009, 07:34:40 PM
Citat din: gothik12 din Aprilie 06, 2009, 07:26:45 PM
Corect, dar nu stiu daca exista o balanta echilibrata intre avantaje si dezavantaje. Aici apare problema. Spre care parte se inclina balanta: avantaje sau dezavantaje?

Pentru cei bogati sau educati, domina avantajele.

Pentru cei saraci si needucati, domina dezavantajele.

Bogat nu sunt, dar educat incerc sa devin si deci sa ma bucur de avantajele unei globalizari ce o vad inevitabila. Stiinta este deja pasaport international, ceea ce este super.

Iar raspunsul din pacate constituie realitatea, graethel, nu avem ce face. Nimeni nu se gandeste la acei oameni...nu ii apreciaza nimeni din cei la putere. Nimeni nu se ocupa de educatia celor care, sa te citez: "omul needucat(el te tine pe tine om educat ca iti face mancare, iti curata buda, iti duce gunoiul, iti pune marfa in raft la magazin).". Aici trebuie cautate solutii pentru emanciparea poporului si totodata pentru finantarea agriculturii...

Adi are dreptate sa ia pozitia care o are...a ajuns sus acum va cauta sa beneficieze de avantajele de a fi sus. Insa nu cred ca a uitat ca a plecat de jos (sper ca nu a uitat asta, am incredere in el) si va incerca tot ce poate pentru a ii aduce si pe altii pe drumul pe care a luat-o el ca sa ajunga sus. Un prim pas l-a facut prin educarea "stiintifica" a populatiei romane prin intermediul StiintaAzi.ro...acum intervine alta problema...cati din oamenii "discriminati" realizeaza ca li se face un bine???  Intervine aici problema mentalitatii arhaice, care trebuie depasita pentru a putea "educa" si oamenii de care vorbesti tu. Cum propui sa invingem aceasta mentalitate arhaica, populara, fara a distruge traditia de la tara?

Legat de vize, nu ma bag ca nu ma pricep. Voi doi cunoasteti mai bine, eu nu mi-am pus niciodata problema unei vize.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

graethel

Populatia Romaniei are 22.000.000 de locuitori. StiintaAzi.ro 1500 de vizitatori unici pe zi.

Este gresit sa crezi ca ajuti populatia emancipand-o prin cunostiinte de tehnica. Omul de rand se adapteaza, lui ii e de ajuns sa stie ca drojdia creste painea si frigiderul raceste, de ce, nu prea e problema lui, cel putin nu azi. Si sa fim seriosi, e aceeasi situatie peeeeste tot, nu doar in Romania, doar pentru ca e o natie mai credincioasa asta nu ne arunca in evul mediu. Omul de rand are nevoie de un conducator care sa stie, in care sa aiba incredere. Conducatorul din ziua de azi iti spune cat are el nevoie sa stii.

Ce solutie are omul de rand? Sa-si pastreze respectul de sine! E al naibii de greu azi cand valorezi numai ce scrie pe o diploma sau cati bani ai in cont. Omul de rand nu trebuie sa uite ce il face om, sa aiba familie, sa creada in scopurile lui marunte, sa aiba prieteni si nu doar concurenti. Educatia e relativa. Vorba aia: in regatul orbilor, chiorul e rege. Cam asa ar arata lumea daca am fi toti niste educati.

Adi

Flavia, mersi mult pentru clarificari relativ la Elvetia.

Pai nu am uitat de unde am plecat, tocmai de aceea am format Stiinta Azi. Dar ce anume sa faci mai mult pentru saraci, e discutie lunga. Eu am facut asta. Intrebarea vine ce face Flavia, ce facem restul. Pana facem ceva, sunt doar cuvinte goale. Si pana una alta, eu am muncit invatand, renuntand la a avea succes la fete la varsta aia, renuntand la ma distra, asa ca succesul meu este meritat. Ei care au avut atunci ce eu nu am avut, au ramas aproape muritori de foame in Craiova. Sa fie sanatosi. Dar nu vad ca ii disriminez. Dimpotriva, acum ca m-am ridicat deasupra lor, ii si ajut sa inteleaga stiinta si chiar si lumea.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

#26
?!?

Spre ca eu nu voi gandi niciodata asta despre fostii mei colegi! Dintre care numai eu am plecat la studii in strainatate si nu ma simt cu nimic mai buna din cauza asta, ba chiar am tot respectul pentru ei. Adi, e 2 noaptea si ma abtin sa nu iti raspund la ce ai scris inainte tocmai pentru ca e tarziu si poate spun ceva ce maine regret.

Adi

Flavia, fiecare om cu opiniile lui si le respect. Fiecare om are viziunea lui despre lume, despre semeni, despre religie, despre politica, despre filosofie, despre viata si scopul vietii. Tu poti sa gandesti cum doresti despre colegii tai. Si poti sa iti exprimi orice parere. Atat timp cat este exprimata frumos, nu ma supar.

Eu unul insa stiu cat de complexat eram cand eram in liceu si cate nu aveam ce aveau ei. Si uite unde sunt eu si unde sunt ei. Si uite cate fac concret pentru Romania si uite cate fac ei. Faptele vorbesc de la sine. Eu am muncit sa cresc (sa imi vindec sanatatea, sa invat, sa ajung in strainatate, sa am putere sa schimb lucrurile in tara) si asta am facut. Nu e o rusine sa fii constient de valoarea ta, cu bune si cu rele. Eu asa vad.

In paranteza fie spus, fara suferintele mele din liceu si munca mea din ultimii doi ani, Stiinta Azi nu ar exista. Deci sa dam Cezarului ce-i al Cezarului ...

... si sa revenim la discutia despre economie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel


Adi

Vorbeam aici recent de faptul ca faptul ca oamenii au rate de platit la creditele ce le-au facut ii tine sa munceasca chiar in conditii grele pentru ei. Iata un exemplu pe viu, trait de romani in Spania, prezentat intr-un articol de azi la Hotnews.

Citat din: Hotnews
"Cine accepta, bine, cine nu e liber sa plece"

Marian Dulama este in Spania din 2005. A venit impreuna cu sotia, si-au luat un apartament cu doua camere in Castellon si lucreaza la o cariera de piatra din comunitatea valenciana. "A venit patronul acum cateva saptamani si ne-a spus ca volumul de munca se va dubla, dar salariul va ramane la fel. Si ne-a mai spus ca cine accepta, bine, cine nu e liber sa plece, sunt foarte multi someri la poarta fabricii", spune Marian. "Nu poti sa spui nimic cand ai de platit rate la banca si vezi cata lume nu isi mai gaseste de munca din cauza crizei", a continuat Marian.

Articol complet la Hotnews.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro