Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre Peak Oil

Creat de Adi, Martie 29, 2009, 09:42:18 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Frumos post, mi-a placut mult. Ideea e ca romanii batrani sunt invatati cu lipsurile, dar cei tineri nu, cred ca vor trai tot si tot mai bine si consuma tot mai mult pe import. Iar guvernul nu e pregatit sa ia masuri sa asigure securitatea energetica a tarii si atunci cand vor fi intreruperi ale livrarii de gaze sau electricitate, lumea va fi surprinsa si se vor intreba cum de am ajuns in situatia asta ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

...si vor spune ca "era mai bine pe vremea lui ceausescu ,ca atunci se intrerupea curentul , dar stiai la ce ore.Nu-i asa?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

mircea_p

In Bucuresti nu prea stiam. Doar ca probabiliateta era mai mica in timpul Telejurnalului.   ;)
Poate in alte orase era un program mai organizat...

RaduH

CitatDar exista acum solutii pe baza de acceleratoare de particule care sa duca fasciule de  neutroni pe toriu, care e de trei ori mai abudent in lume, ba chiar si pe deseuri nucleare si sa faca din ele reactoare nucleare. Ca si concept exista, dar acum ca sa pui la punct tehnologia trebuie foarte mult timp si unii sa o faca.
Chiar daca sunt si eu mare fan al acestei solutii ma intreb daca in lipsa petrolului se autosustine de la extractie pana la exploatare .
Daca tot ce se face cu petrol in acest proces foarte complex se inlocuieste cu electric , produce suficient sa se automentina in functionare ?

Adi

Economistul sef de la o banca canadiana prestigioasa a demisionat pentru ca el crede ca era globalizarii s-a terminat si nu se iau masuri in acest sens. De aceea a devenit pescar si blogger. Iata primul lui post, in care spune lucrurilor pe nume. Merita citit. Sunt curios ce parere aveti.

A fost promovat in Romania de Hotnews.

si dati click pe postul lui apoi, sau aici

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Poate ca se va reduce "outsourcing"-ul, adica productia de bunuri in alte tari cu forta de munca ieftina. Dar de aici pana la deglobalizare si trecerea la o economie locala mi se pare a cale lunga.
Caracterul international al economiei a inceput pe vremea vaselor cu panze. Bumbac din America prelucrat in UK si panza vanduta in India... fara petrol ieftin. Adica fara petrol.

RaduH

CitatPoate ca se va reduce "outsourcing"-ul, adica productia de bunuri in alte tari cu forta de munca ieftina. Dar de aici pana la deglobalizare si trecerea la o economie locala mi se pare a cale lunga.
Caracterul international al economiei a inceput pe vremea vaselor cu panze. Bumbac din America prelucrat in UK si panza vanduta in India... fara petrol ieftin. Adica fara petrol.
Da dar nu erau angrenate 6 miliarde in genul asta de comert .

mircea_p

Evident. O afirmatie irefutabila. Nimic pe vremea aceea nu era facut de 6 miliarde de oameni pentru ca nu existau atatia.

Poate de fapt vrei sa zici ca fractiune de populatie angrenata in "globalizare" era mai scazuta decat acum.
De acord.

Adi

Cred ca conteaza atat fractia, cat si valoarea absoluta. Nu ne mai putem intoarce sa traim ca in evul mediu pentru ca pur si simplu solul nu ar putea hrani 6 miliarde de persoane, iar padurile  nu ar aduce vanat pentru 6 miliarde de persoane. De aia suntem dusi fara petrol si gaze. Fara ele, nu avem nici ingrasamant pentru sol, nici cu ce sa facem masinile agricole sa lucreze, nici cu ce sa facem insecticide si pesticide.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Era vorba de globalizare, nu de alte aspecte ale crizei petrolului.
Lipsa brusca de petrol ar fi o catastrofa din multe puncte de vedere, de acord.

Eu ma refeream la efectul scumpirii petrolului asupra caracterului global al societatii.
Si cred ca ar trebui definit ce se intelege prin "globalizare". E vorba strict de economie globala sau de caracterul global al legaturilor si comnicarii intre oameni? Posibilitatea de a calatori peste tot si de a comunica prin internet sau telefon, de a avea acces la toata (sau majoritatea) cunoastiintelor acumulate, indiferent unde se afla acestea.
Eu ma refream la ceva mai mult decat economie globala. Economia se schimba dupa cererile pietei, daca petrolul e scump va deveni mai ieftin sa facem mobila la noi in tara decat in Tailanda. Asta nu inseamna ca ne intoarcem la feudalism.




Adi

De acord ca daca economia nu va fi globala, ci locala, ca inainte de WWII, nu inseamna automat ca ne intoarcem la feudalism. Pur si simplu va fi productie langa locul de consum.

Comunicarea globala va continua, cu internet, telefon, sataliti, la consturi tot si tot mai mici. Comunicarea globala va pica doar daca pica societatea.

Daca doar creste pretul la petrol un pic, societatea se va adapta. Daca creste foarte mult, este echivalent cu a nu mai fi suficient petrol, caci multi care au nevoie de el nu si-l for permite. De fapt, relatia cauza efect va fi invers. Pentru ca nu va fi suficient petrol, de asta va creste pretul.

Cred ca sunt de acord, asadar, cu ce a zis mircea_p.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata o stire calda. Oficial s-a spus ieri ca sunt rezerve de petrol pentru consumul actual, ba inca mai ridicat, pana in 2030. Experti contactati de Guardian au spus sub protectia anonimatului ca datele sunt falsificate pentru a nu speria populatia si a nu supara SUA.

Articol in Romania Libera
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

#72
Am citit de la bun inceput pe toata lumea. Am sa-mi exprim parerile mele pe scurt. Incep cu niste definitii.
Export land model este dupa cum spune si numele, modelul exportului de petrol.  Se refera la 3 trend-uri: export, consum intern si declin in productie (pt ca vorbim de post-peak aici). Aspectul economic pe care nimeni nu-l refera ca fiind decisiv, este petrolul 'liber' pe piata internationala. In definitiv, productia totala nu este raspandita in mod uniform populatiei pamantului, iar acest model al exporturilor nu tine cont de productia totala a petrolului, ci doar de ce ne intereseaza, exporturile (ce ajunge si la majoritatea).
Fara exporturi, tarile importatoare: Romania, SUA, Europa, in curand Mexic, Japonia, China, Taiwan, etc se vor afla in pozitia de importator ce nu are ce importa, oricati bani ar oferi si orice ar face pe piata internationala legal sau ilegal. Este o stare de fapt ce se impune de la ordinea lucrurilor, caci tarile in dezvoltare vor manca tot mai mult din propria productie de petrol si asa in declin, accelerand micsorarea exporturilor, posibil chiar schimbari politice in privinta exporturilor... De ce sa vinzi ceva ce curand nu o sa mai de unde cumpara?
Punctul critic sta in faptul ca oricare din variante non-con gas, shell gas, alternative piscarice si scoabe tehnologice, Gas to Liquids, Coal to Liquids, GPL, thorium & fastbreedere, reactoare pe fuziune ... etc etc etc nu pot mentine viata in acest mod absolut la care traim. Aici as face referire la teoria haosului si aplicabilitatea ei in cazul unei civilizatii de acest tip.

Am vazut ca multi nu-si dau seama ca ei spera orbeste in cineva sa-i scape de aceasta posibila problema. Vor inventa 'astia' ceva, fac 'astia' ceva, au ascuns 'ei' ceva la naftalina, etc etc ... iar acest 'cineva' este posibil sa nu existe. Deci majoritatea , din motiv ca nu au nici un contact cu realitatea defapt sunt paranoici ca nu li se poate intampla nimic rau, deoarece sunt protejati de civilizatie.Sunt atat de paranoici ca vorbesc mereu la viitor cand defapt se intampla colapsul sub ochiilor. Oamenii nu pot crede spre exemplu ca zilele astea tocmai ce intram full-steam in depresie globala, din contra sunt hipnotizati ca e defapt bine si suntem si iesiti din recesie. Civilizatia made at hand este un fel de mega-bastion inexpugnabil, ce nici macar faptul ca nu avem un plan B nu-l poate stavili.Civilizatii n-au mai colapsat si imperii n-au mai cazut, deci va fi minunat (The american dream continua).

Domnilor, situatia este absurd de evidenta. Suntem in colaps economic ireversibil. Suntem in pragul lipsurilor de combustibili lichizi pe piata.
Nu luati in considerare orice ati fi dispusi sa platiti, disponibilitatea combustibililor lichizi de pe piata va fi nula.

Asa zisa problema cum zburam? daca avem solutii? da avem, putem zbura cu GTL , dar se face din gaz natural, cu raport EROEI scazut, cu conditia sa ai destule rafinarii de asa ceva. Nu avem decat de proba.

Putem facem lichide din carbune cu un EROEI si mai mic insa ne trebuieste carbune in cantitati planetare sa poti rivaliza unui declin de 20mbpd pana in 2020. Rafinarii nu avem decat de proba.

Ethanol & co . Avem de proba, USA este o proba cum sa faci praf 30% din productia de porumb in timp ce 1 miliard de oameni mor de foame. Ar merge daca am planta toata planeta si pe luna si ceva pe marte pt viitoarele 1 miliard de masini. Oferta este valabila si la baterii. Multi isi imagineaza ca bateriile se fac din coca si praf de pe carti. Din pacate se fac din metale extravagante cu proprietati extravagante si cu preturi si mai extravagante.
Biotehnologia , e buna, daca n-o scapi de sub control. Daca ne vor face algele o surpriza? Poate. Avem instalatii/rafinarii de asa ceva? Doar experimental.

Site-ul pe care-l dadea Adi exemplu mai pe la inceput e al unui realist zic eu.

Sa pornim de la premisa ca merg alternativele, eh chiar daca ar merge, modul in care ruleaza treaba in industrie nu permite schimbari rapide. Nu avem o industrie energetica amphibie ci una extrem de rigida. Spre ex, peak oil daca ar incepe astazi cu sa zicem 4.5% declin cat zice IEA, desi se pare ca mint frumos dansii... am avea in 2019 o cadere de  la 85mbpd la circa 60-65mbpd. Deci trebuieste sa suplinim intregul lant trofic energetic cu cel putin 20mbpd + cresterea in consum globala care ar trebui sa fie la un macar 10% in 10 ani. Sa faci in 10 ani de 4 ori Arabia Saudita este floare la ureche?! pai daca ar fi asa usor, n-ar mai fi doar Arabia Saudita importanta, numai ca ea este mereu in top, nu?!

Aplici Occam si afli ca suntem la final, nu mai avem 10 ani inca din 2005. Suntem clar trecuti de peak, povestea se va afla cand altii o stiu deja de 10 ani. Banii s-au tras, politicienii s-au schimbat, altii la rand.

Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata la scala globala. Dar daca voi sunteti siguri 100% ca sigur este imposibil sa am dreptate... no worries.


RaduH

Nu e pacat sa se piarda acest topic la aceasta sectiune ?
Cred ca i-ar sta foarte bine acolo unde se discuta despre criza energetica .

Adi

Ai dreptate, il mult la criza energetica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro