Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Energii alternative/criza energetica

Despre Peak Oil

(1/16) > >>

Adi:
Peak Oil este definit ca momentul cand productia globala de petrol ajunge la valoarea maxima, dupa care urmeaza o scadere de la an la an. Se estimeaza ca Peak Oil a avut deja loc prin 2007-2008 si ca deja in urmatorii 10 ani maxim societatea umana asa cum o stim in prezent se va prabusi. Intrebarea atunci se pune cum putem supravietui noi, ca indivizi. Multi sunt sceptici. Si eu am fost. Si inca sunt. Totusi, am citit astazi cateva bune acest site. Exista mai multe similare pe internet. Explica multe aspecte legate de criza energiei ce va veni cat de curand. Haideti sa le citim si sa le comentam.

Pasul 1: http://lifeaftertheoilcrash.net/
Pasul 2: http://lifeaftertheoilcrash.net/SecondPage.html
Pasul 3: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Prepare.html

Mi se pare o chestiune de viata si de moarte. Nu pentru maine. Dar pentru urmatorii 10 ani.

Adi:
Fara legatura cu Peak Oil, dar legat tot de a fi informat pentru a evita capcanele pe care societatea ni le pun pe termen lung, iata un articol despre ... dobanzi. Despre faptul ca in SUA (dar deja in ultimii ani si in Romania) se ofera credite foarte usor, la dobanda mare, incat sfarsesti prin a plati un produs de 3-4 ori mai mult decat costa initial. In plus cumparam produse de care nu avem neaparata nevoie. Sau produse de care avem nevoie, dar la preturi mult mai mari, cu beneficii doar cu putin mai mari. Ideea de baza ca dobanda reprezinta bani pe care ii pierdem degeaba. Si sunt pentru multi oameni o parte considerabila a venitului lor luna. Ideal este sa platesti cu bani pe care ii ai, sau daca chiar trebuie sa iei credit atunci cand cumperi o casa sau o masina, sa iti cumperi doar cat iti permiti si iti trebuie si nu mai mult. In a doua parte, articolul ofera strategii de cum sa scapi cat mai repede de datorii, pentru ca doar dupa ce nu ai nici o datorie esti cu adevarat bogat si toti banii care ii castigi raman pentru tine (si familia ta). Un articol foarte amplu si foarte bun, pe care il citii tot si pe care vi-l recomand.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/OriginalArticles/DebtSlavery.html

Desigur, sugestii si comentarii sunt binevenite. Personal sunt fara datorii, datorita faptului ca am studiat facultatea in Franta, iar nu in America. Deci oricat am injurat eu Franta cand am vazut ce scoala se face in America, iata ca totusi Franta asta socialista mi-a permis sa o parasesc cu 1 dolar in buzunar, dar nici o datorie. Si e lucru mare ...

Adi:
Articolul de mai sus facea parte din articolele cu sfaturi pentru a fi pregatit pentru Peak Oil. Din aceeasi serie, iata altul care pune intrebarea: daca odata cu peak oil, dolarul se va prabusi si va fi doar hartie cu care nu ai ce face, in ce sa investim? In paranteza fie spus, odata cu peak oil se va prabusi intregul sistem financiar, deci toate monedele, in diferite grade. O optiune ar fi in aur. Aurul isi mentine valoarea mereu. Problema in SUA este ca (si nu stiam asta pana acum), in marea criza din 1933, guvernul american a confiscat tot aurul avut de oameni, mai putin monelede de colectie (numismatica). Lumea se teme ca va face la fel si acum, dupa ce dolarul se va prabusi. Atunci, in ce sa investesti? Raspunsul este ca nu in bucati de aur (bullion), caci guvernul are lista cumparatorilor si stie sa vina sa iti ia, ci sa cumperi monede de aur vechi de 20 de franci din Franta si Elvetia, caci pentru ele guvernul nu stie, mai mult, intra 5 la un "ounce" de aur (nu stiu exact cate grame inseamna), ceea ce face sa poti cumpara si produse mai ieftine decat tipica moneda americana de aur care are un "ounce" la moneda.

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2006/FTWGold.html

graethel:
Cu riscul de a parea infantila, se pare ca revenim la legendarii galbeni, la vremurile in care se masura averea in ceva palpabil, in aur si argint, nu ca acum, cand avem in portofel niste hartii sau chiar mai rau, cand banii sunt niste cifre intr-un cont.

Si ca o completare, spunea Einstein o data: Cel mai greu iin aceasta lume este sa intelegi impozitul pe venit.

b12mihai:
Asa ceva se poate pune ca a fost si in Anglia la inceput de secol XX cand era in plina epoca a carbunelui. Tocmai citesc acum o carte a lui Paul Roberts intitulata "Sfarsitul petrolului" in care face o intreaga politica energetica.

Greu de spus daca a avut loc Peak Oil sau nu din simplul considerent ca multe tari tin secrete rezervele pe care le detin. Insa un lucru e sigur: petrolul se va consuma!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă