Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tahionul

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 30, 2008, 01:45:23 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

[RHF]{NC}The Eagle

O particula care  ipotetic se deplaseaza cu viteze mai mari ca si viteza luminii.
CitatTahionii sunt particule ipotetice care se deplaseaza cu viteze mult mai mari decat viteza luminii. Existenta lor este demonstrata teoretic pornind de la teoria relativitatii a lui Einstein Teoria spune ca tahionii pot avea si viteze negative. Cu alte cuvinte, ar putea veni din viitor. In cazul in care aceasta ipoteza se va adeveri, ramane de demonstrat daca exista vreo legatura intre tahioni, ca purtatori de informatie din viitor, si calatoria in timp sau profetiile exacte. Din punct de vedere parapsihologic, previziunea nu este altceva decat precognitie, adica fenomenul paranormal prin care sunt obtinute informatii din viitor. Precognitiile pot fi pseudovizuale, atunci cand subiectul vede la propriu imagini din viitor.
Pentru mai multe detalii despre aceasta particule incercati => Tahionul MAI RAPID DECAT LUMINA ?!

Adi

Un articol din 2003. Fain. Le-am scris celor de la revista de fizica si ingerie de la Pitesti, astept sa vad daca raspund acum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

GodsHand

acolo zicea ca tahionul se misca dintotdeauna cu viteza mai mare ca viteza luminii....as avea cateva intrebari...
1) exista motive ( in afara de cele pur teoretice ) sa credem ca aceste particule chiar exista?
2) daca in timpul BIG BANGului, cand a fost creata toata materia, au fost creati si taheonii, atunci nu putem presupune ca si aceste particule aveau o viteza initiala egala cu 0 ( si datorita expansiunii + variatilor de temp+ altele au accelerat...asemenea celorlalte particule) sau ele pur si simplu au aparut in miscare ?

HarapAlb

 Gasesti mai multe informatii despre tahioni la wikipedia:

1) tahionul nu a fost pus in evidenta ca particula. Vad ca se poate utiliza notiunea de "condensare tahionica" in descrierea/interpretarea unor fenomene fizice, vezi wikipedia; tot acolo ne spune ca nu exista nici o contradictie intre cazualitate si vitezele superluminice ale tahionilor daca se adopta o reinterpretare a propietatilor tahionilor. Teoretic ar putea sa existe, insa ele sunt particule foarte instabile si foarte greu de detectat.

2) folosind argumente teoretice tahionul nu ar putea avea viteza mai mica decat viteza luminii. Presupunand ca ar putea fi creati in vreun proces fizic, ei ar avea de la bun inceput viteze superioare vitezei luminii.

Adi

Multumesc, Harap Alb. Este foarte corect ce ai spus si completeaza articolul foarte frumos. Teoria lui Einstein nu interzice viteze mai mari ca viteza luminii, ci zice ca o particule ce a avut la un moment dat o viteza mai mica decat viteza luminii nu o poate depasii, iar o particula ce a avut la un moment dat o viteza mai mare decat viteza luminii nu poate avea viteze mai mici ca viteza luminii. Si cum toate particulelele ce le stim au si viteze mai mici decat viteza luminii, in sensul asta nu vom avea viteze superliminice pentru aceste particule. Tahionii sunt particule ipotetice, si pana nu vor fi descoperiti, raman la stadiul de ipoteza. Multe particule sunt in aceasta categorie, precum particulelele prezise de teoria supersimetrica, sau corzile prezise de teoria corzilor, sau chiar si bosonul Higgs prezis de mecanismul Higgs pentru Modelul Standard.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

Ecuatia relativitatii  E=mc^2/[radical(1-v^2/c^2)] in cazul tahionilor, cand v (viteza particulei) este mai mare ca c (viteza luminii) ar avea sub radical un numar negativ, deci acea viteza nu este practic "pe invers", "negativa" etc., ci intra in categoria numerelor complexe, ceea ce stim bine ca nu le gasim corespondent in realitate.

Daca ar exista, tahionul ar avea cateva proprietati ciudate. Tahionii de ar merge mai repede ca c ar avea viteza tot mai mare cu scaderea energiei, si invers... De mentionat este ca si daca ar exista, existenta lor nu ar afecta nici o lege a termodinamicii, si nici principiul cauzalitatii. Iar de detectat... nu prea vaz cum am face-o, e ca si cum ar face parte din alt Univers...

Adi

Poate formula care ai oferit-o se schimba, avand un plus in loc de minus. Numerele complexe nu exista per se in natura, insa numerele complexe in teoriile fizice exista cu succes, marimile fizice reale fiind ori partea reala, ori partea imaginara, ori valoarea absoluta, a numarului complex. Tahionii nu au fost detectati experimental si nu vad cum ar putea fi. Atat timp cat nu ii putem testa, raman doar o posibilitate filosofica, teoretica. Datele experimentale se explica perfect si fara tahioni.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

eeee, cu matematica ne putem juca oricum, numai ca ea descrie natura atunci cand se regasesc toate acele elemente, ca si rezultatele, tot in natura...

Adi

Intr-adevar, trebuie verificate predictiile teoriei in natura. Experimentele sunt cele care la urma urmei, confirma o teorie. Aceasta distinge stiinta de restul non-stiintelor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro