Salut! Ne bucura sa vedem ca exista oameni interesati, ce asteapta raspunsurile cele mai recente ce le ofera stiinta.
1. Materia intunecata:
Neutrinii au intr-adevar proprietatile materiei intunecate. Sunt "intunecati" sau "reci", adica nu emit lumina, actioneaza gravitational cu restul materiei, dar interactioneaza foarte slab cu restul materiei (neutrinii apar doar in interactia slaba). Dar neutrinii nu ocupa decat un foarte mic procent din cat reprezinta materia intunecata din Univers (adica cam 25%). Asadar, oamenii de stiinta cauta si alti candidati. Teoria supersimetriei este cea care ofera cei mai buni candiati pentru aceasta materie intunecata. Aceasta teorie (ipoteza) prevede ca fiecare particula fundamentala cunoscuta acum are un partener foarte masiv, care nu a fost descoperit tocmai pentru ca este foarte masiv. Aceste particule se dezintegreaza in particule asemenea lor mai usoare, iar acestea in particule asemanatoare lor inca si mai usoare, pana cand cea mai usoara particula simetrica nu mai are in ce sa se dezintegreze, asadar este stabila. Cum in Big Bang au fost produse, si inca in numar mare, toate particulele ce se puteau produce (caci exista energia pentru a face aceasta), iar apoi pe masura ce Universul se extindea si se racea, aceste particule se dezintegrau in particule cu masa mai usoara, ar rezulta ca in Univers ar fi foarte multe astfel de particule ce interactioneaza foarte putin cu materia obisnuita (deci nu ar emite lumina, de exemplu), dar si-ar exercita influenta gravitationala asupra galaxiilor. Aceasta este numai o ipoteza momentan, dar una promitatoare. Iar daca teoria este corecta, atunci aceste particule exista, si daca exista, ele vor fi descoperite in urmatorii ani. Caci experimentele de la acceleratorul Large Hadron Collider, de la Geneva, vor avea suficienta energie pentru a putea detecta aceste particule.
2. Despre gaurile negre, si eu stiam acum cativa ani ca inca nu sunt 100% acceptate, ci ca putem considera candidati de gauri negre. Acum vad ca nu mai aud sintagma aceasta in publicatiile de popularizare a stiintei din vest. Desigur, procentul nu e niciodata 100%, dar poate e tot mai mare. Pentru radiatiile cosmice cele mai energetice, nu e nevoie sa fie o gaura neagra, pentru a accelera aceste particule, ci un camp gravitational foarte intens, ma gandesc. Dar nu sunt sigur despre asta.
Tu te-ai inscris pe fizicaparticulelor.ro? Doresti sa ne ajuti la promovarea si popularizarea acestui domeniu fascinant din cunoasterea stiintifica? Pari interesat deja de domeniu ...