Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Chimie organică

Ajutor!

(1/2) > >>

hanna:
Daca am un amestec binar de tetraclorura de carbon si toluen, care dintre substante este componenta usor volatila si care este componenta greu volatila?
Multumesc!

chimistul:
Componenta usor volatila e aia cu temperatura de fierbere mai mica iar cealalta cealalta.  ;D Tetra are pf= 76 ( ca masa benzenului ca sa faci analogie). Toluenul nu stiu sigur dar mult peste aceasta temperatura! Da un google si gasesti. In combinatia asta sigur e CCl4 fractia usoara.

hanna:
am gasit si eu ;D multzam oricum!

chimistul:
Apropo de amestecuri binare! 50%-50% din fiecare.

Stie cineva cum se face separarea pentru a obtine fractiile de putitate cat mai mare?


PS. Fiindca exista o curba de echilibru a amestecului in functie de P si T distilarea simpla nu functioneaza! ;D

hanna:
Mai intai trebuie facuta o analiza a proprietatilor celor doi componenti ai sistemului, cred. Apoi in functie de diferentele sau analogiile dintre ele se poate decide in privinta alegerii metodei de separare.
Dar asa ca idee: distilare rectificare (fractionare), extractia, adsorbtia, absorbtia, precipitare urmata de sedimentare-decantare sau filtrare, care la randul ei poate fi in camp gravitational sau centrifug etc etc.
De fapt, exista o varietate foarte mare de metode si utilaje de separare, in functie de natura fazelor sistemului, precum si o serie de alti factori. Astfel putem vorbi despre metode mecanice (umede sau uscate), chimice, fizice (metode alectrice sau sonice s.a.m.d).
Daca ne dai cateva detalii despre sistemul pe care vrei sa-l separi, poate gasim solutii concrete, ca daca vorbim la general, atunci e nevoie de un intreg curs de FDT ca sa trecem toate metodele in revista. ;D

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă