Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ajutor!

Creat de hanna, Februarie 25, 2009, 11:02:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

hanna

Daca am un amestec binar de tetraclorura de carbon si toluen, care dintre substante este componenta usor volatila si care este componenta greu volatila?
Multumesc!

chimistul

Componenta usor volatila e aia cu temperatura de fierbere mai mica iar cealalta cealalta.  ;D Tetra are pf= 76 ( ca masa benzenului ca sa faci analogie). Toluenul nu stiu sigur dar mult peste aceasta temperatura! Da un google si gasesti. In combinatia asta sigur e CCl4 fractia usoara.

hanna

am gasit si eu ;D multzam oricum!

chimistul

Apropo de amestecuri binare! 50%-50% din fiecare.

Stie cineva cum se face separarea pentru a obtine fractiile de putitate cat mai mare?


PS. Fiindca exista o curba de echilibru a amestecului in functie de P si T distilarea simpla nu functioneaza! ;D

hanna

Mai intai trebuie facuta o analiza a proprietatilor celor doi componenti ai sistemului, cred. Apoi in functie de diferentele sau analogiile dintre ele se poate decide in privinta alegerii metodei de separare.
Dar asa ca idee: distilare rectificare (fractionare), extractia, adsorbtia, absorbtia, precipitare urmata de sedimentare-decantare sau filtrare, care la randul ei poate fi in camp gravitational sau centrifug etc etc.
De fapt, exista o varietate foarte mare de metode si utilaje de separare, in functie de natura fazelor sistemului, precum si o serie de alti factori. Astfel putem vorbi despre metode mecanice (umede sau uscate), chimice, fizice (metode alectrice sau sonice s.a.m.d).
Daca ne dai cateva detalii despre sistemul pe care vrei sa-l separi, poate gasim solutii concrete, ca daca vorbim la general, atunci e nevoie de un intreg curs de FDT ca sa trecem toate metodele in revista. ;D

chimistul

Era vorba de amestecuri lichid-lichid intre doau substante miscibile. Destul de greu cu precipitare, filtrare, etc. 

hanna

Cu precizarile facute, probabil cea mai indicata metoda ar fi distilarea fractionata, in loc de cea simpla ;)