Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Jandarmul presei de stiinta: Stiri de stiinta gresite in presa romaneasca!

Creat de Adi, Februarie 20, 2009, 10:53:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Da, buna observatie. Observasem si eu recent, dar am uitat sa pun aici. Oricum, faptul ca nu mai e pe frontpage la ei cu link arata ca nu mai este chiar o asa mare prioritate pentru ei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

molteanu

Evenimentul Zilei are astăzi un articol intitulat "Prietenii îţi prelungesc viaţa":
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/848116/Prietenii-iti-prelungesc-viata/

Fiind foarte sceptic în legătură cu originalitatea acestui articol, am dat un scurt search pe Google, şi am descoperit "What Are Friends for? A Longer Life", aparut pe The Gadsen Times:
http://www.gadsdentimes.com/article/20090421/ZNYT04/904213021?Title=What-Are-Friends-for-A-Longer-Life

Aparent, cel din EVZ este o traducere parţială a celuilalt. Chiar dacă este o traducere legală sau nu, articolul este tot prost; în primul rând nu se precizează sursa (ceea ce ma face să cred că este mai degrabă o preluare ilegală a informaţiei), si nici autorul editorialului. În al doilea rând, nu se argumentează cu date exacte ceea ce se susţine, atât în articolul original, cât şi cel tradus, ci doar că "În cadrul unui studiu australian...", ce studiu, nu ştim, ce a presupus studiul, nu ştim, cum au fost interpretate rezultatele, nu ştim, dar aflăm mai apoi de la Rebecca G. Adams şi Bella DePaulo, ambii profesori la Universitatea din Carolina de Nord păreri legate de aceasta problemă; doar ca aceasta Universitate e în America, şi nu în Australia. În acest moment îmi pierd răbdarea şi închid pagina, nu înainte de a anunţa Jandarmul.  :)

Dacă nu există un jandarm internaţional al presei de ştiinţa, cu siguranţă el ar trebui infiinţat, sau măcar unul la nivelul Uniunii Europene.
Excelenta iniţiativă Adi. Felicitări!

Mihai

molteanu

Această confuzie din presă este mai mult ca sigur generată de faptul că foarte multă lume nu ştie defapt ce este "Metoda ştiinţifică", ce înseamnă defapt ştiinţa. Doar pentru că scrie în biblie (precum aud de multe ori), sau pentru că ai văzut la televizor, chiar şi la Discovery Channel, nu înseamna că este ştiinţa; chiar dacă Discovery se consideră a fi un post de televiziune serios, au multe emisiuni fără nici o legătură cu această preocupare, şi fac mai mult rau decât bine transformând ştiinţa într-un produs comercial. Desigur, lumea se uită, desigur, lumea învaţa, dar ne trezim apoi cu tot felul de teorii absurde, şi ajungem să ne certăm pe la servici/şcoală, cum mi s-a şi întamplat defapt, doar pentru că o colegă a auzit la televizor nu ştiu ce aiureala; degeaba încerci să-i prezinţi date concrete, degeaba încerci să-ţi susţi punctul de vedere cu argumente raţionale, nu, ei au văzut la televizor, şi gata, acesta fiind argumentul lor suprem şi ultim.

Într-un eseu apărut în 1973 în "The American Biology Teacher", intitulat "Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution" (Nimic în biologie nu are sens decât în lumina evoluţiei), celebrul biolog ucrainian Theodosius Dobzhansky relatează cazul şeicului Abd el Aziz bin Baz ce i-a scris regelui Arabiei Saudite prin anul 1966, atragându-i atenţia că toate învăţăturile islamice, precum şi datele concrete, toate dovedesc faptul că Soarele se învârte în jurul Pamântului, şi nu invers. Autorul concluzioneaza în cele din urmă că mintea unei asfel de persoane este atât de coruptă încât toate datele şi argumentele din lume, nu o vor face să-şi schimbe părerea, şi că este o totală pierdere de vreme a încerca schimbarea acestor păreri. (link, in engleză: http://www.pbs.org/wgbh/evolution/library/10/2/text_pop/l_102_01.html )

Văd că astfel se întamplă şi în zilele noastre cu foarte mulţi dintre noi, şi este păcat. Până la urmă, nu mai trăim în Evul Mediu, iar mijloacele pentru o informare corectă a oamenilor există, şi mai mult de atât, fiecare din noi ar trebui să fie în stare să discearnă adevărul de minciună, fiecare ar trebui să fie capabil a gândi pentru el însuşi. Până nu se va întampla asta, vom fi tot timpul conduşi, vom fi tot timpul la mila celor puternici ce ne vor vârî în cap tot felul de minciuni, după cum bate vântul sau după bunul lor plac.

De aceea este atât de important ca ştirile ce le vedem zi de zi să fie corecte, de aceea esta atât de important ca metoda ştiinţifică să fie înţeleasă, şi metodele ei aplicate riguros în toate planurile. Vor fi voci care să condamne această cale, desigur, ea nu este adevărul absolut, dar din ceea ce avem la dispoziţie în acest moment, este cea mai bună unealta pe care ne-o putem însuşi.

Felicitări încă odată StiintaAzi pentru această iniţiativă!

Mihai

Mihnea Maftei

Fain post. Observ si eu faptul ca multi oameni comenteaza pe teme stiintifice fara a sti exact despre ce vorbesc. Si mai observ rigiditatea oamenilor religiosi.

Apropo de exemplul cu soarele si seicul si regele: Se poate spune fara a gresi ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, daca iei ca sistem de referinta Pamantul. Noi luam ca sistem de referinta Soarele pentru ca asa e mai natural, pentru a vizualiza mai usor miscarea Pamantului si a celorlalte planete.   Dar, oricum, am inteles exemplul tau.

Adi

Mihai, foarte pertinente comentarii. Le poti publica intr-un articol separat la sectiunea Jandarmul Presei de Stiinta. Nu este prima data cand EvZ face astfel de greseli. Si da, lumea nu intelege metoda stiintifica. Si da, presa noastra nu respecta regulile de jurnalism. Una din ele este sa dai sursa informatiei si apoi autorii stirii (in cazul asta, ce cercetatori, ce institut, ce tara, etc ...). Daca vrei sa scrii, scrie Flaviei la flavia@stiintaazi.ro. La Jandarm scriem politicos, diplomat, aratand greseala si aratand daca este sansa sa fie preluat ilegal. Deci cam cum ai scris tu. Dupa ce publici cateva iti facem cont pe site si poti publica tu ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Ma bucur sa vad ca Jandarmul Presei de Stiinta este apreciat. Impreuna putem face mai mult. Eu acum sunt ocupat rau cu doctoratul inca cateva luni bune, dar ofer platoforma Stiinta Azi celor care vor sa duca munca mai departe ca si voluntari. Deci scrieti articole si noi publicam. Sau deveniti voluntari si publicati singuri, in limitele si respectuand regulile Stiinta Azi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Da, am facut o descoperire, zic eu, foarte interesanta, si e bine ca cei care copiaza sa citeasca din scoarta in scoarta acest blog --- http://www.plagiarismtoday.com/

E un fel de enciclopedie a plagiarismului: ce inseamna copyrightul astazi, cum se poate combate furtul de articole, cum sa descoperi plagiarismul, iar cel care a fondat blogul ofera si consultanta.

Ba chiar am inteles ca la el putem raporta cazuri de furt/plagiarism pe care le identificam!!!

http://www.plagiarismtoday.com/press/ - Citez: "If are a member of the press seeking to contact me regarding a story on plagiarism, copyright, spam or any related issues, feel free to contact me at the following email address: jonathan (at) plagiarismtoday (dot) com"

Asa ca Adi, nu esti singurul. Am putea sa ne aliem cu tipul respectiv, sa ii explicam ca si noi luptam impotriva furtului intelectual in Romania si ca ne simtim singuri si ca il putem ajuta in demersul sau...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Excelenta descoperire, Mihai. Mersi ca l-ai promovat. M-am uitat pe site si e tare. Merita sa afle lumea de el.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Astazi am detectat un nou articol furat de presa romaneasca din presa din strainatate. Este vorba de HotNews care a tradus un articol de la BBC. Am scris un articol pe site la noi despre asta si i-am parat la HotNews la BBC. Eu unul nu mai inteleg, astia chiar nu sunt in stare sa isi scrie singuri articolele?

Ce ne facem, oameni buni, cu ei? De aceea, fiindca avem multe carti de enciclopedii de stiinta, propun sa va ofer premii in carti de stiinta din astea pentru cei care gasesc astfel de cazuri de plagiat sau cazuri de greseli de stiinta. Cum faceti asta? E simplu. Caci tantalaii astia de jurnalisti se dau singuri de gol, punand link de unde au tradus, ei crezand ca daca au pus link, nu mai e plagiat, vezi Doamne. Pai nu e plagiat, e doar furt. Ca doar aia au muncit pentru articol, si este al lor.

Va asteptam cu linkuri spre articole din astea gresite sau furate aici, cu precizarea de unde au furat si ce e gresit, si veti primii enciclopedii de stiinta, in engleza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Suna ca un fel de "vanatoare de recompense"...
Ca in filmele alea western.

Adi

Citat din: mircea_p din August 31, 2009, 10:33:01 PM
Suna ca un fel de "vanatoare de recompense"...
Ca in filmele alea western.

Da, chiar asa e. Ai gasit denumirea buna. Am fi iarasi primii la ceva in Romania: primii care antreneaza romanii sa gaseasca inselatoria din presa mare din Romania.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

o stire de pe Agerpres si care a fost preluata pe 6 octombrie de foarte multe publicatii:
http://www.google.ro/#hl=ro&q=goliat+prunariu

Un nanosatelit romanesc va fi lansat in spatiu, in 2010
Cosmonautul Dumitru Prunariu, presedintele consiliului Stiintific al Agentiei Spatiale Romane (ASR) a declarat ca Romania va trimite un nanosatelit (satelit de dimensiuni foarte mici - n.r.) Goliat, in spatiu, la bordul rachetei spatiale europene medii Vega.La nivel european, prin licitatie, alaturi de alti 5 sateliti, dintr-un numar de cateva zeci, Romania a castigat acest drept de a-l lansa.
"Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea rachetei europene medii Vega, care este un proiect mai vast, sub coordonarea specialiştilor italieni şi la bordul căreia, România a câştigat dreptul de a lansa un nanosatelit, cu greutatea de 1 kilogram, dar care realizează suficient de multe lucruri pentru dimensiunea sa, în domeniul ştiinţific şi stimulează foarte mult cercetarea în rândul tinerilor", a spus Prunariu.

Poate ar trebui lamurite cateva aspecte:
-nu este vorba de nici o licitatie ci lansarea a fost oferita gratuit de agentia spatiala europeana. In cursa s-au inscris mai multe proiecte/universitati dar alegerea finala a ESA a fost in primul rand una de ordin politic (atat pt Romania cat si pt Polonia incurajate la prima lor experienta spatiala)
-in articol se vorbeste gresit de 5 sateliti. In seria de articole care a fost publicata de StiintaAzi este vorba de 9 nanosateliti Cubesat+ LARES (LAser RElativity Satellite) incarcatura principala.
Nu vad in declaratia dl Prunariu nimic de felul acesta deci banuiesc ca in ambele cazuri este vorba de o nota gresita a redactiei care incearca sa adauge propriile comentarii.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Oare nu au sesizat ca e cam aiurea folosirea numelui "Goliat" pentru un "nanosatelit"?

Adi

Citat din: mircea_p din Octombrie 08, 2009, 08:06:16 PM
Oare nu au sesizat ca e cam aiurea folosirea numelui "Goliat" pentru un "nanosatelit"?

Aici nu e vina lor. Asa e numele oficial al satelitului. Cine l-a dat si la ce s-a gandit, nu stiu. Poate tocmai a vrut sa fie asa ca o metafora. Ar fi un salt urias al programului aerospatial romanesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro