Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Jandarmul presei de stiinta: Stiri de stiinta gresite in presa romaneasca!

Creat de Adi, Februarie 20, 2009, 10:53:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Sa facem atunci o petie online gen "Vrem stiri de stiinta de calitate!"?

In alta ordine de idei, iata un site de jandarm al popularizarii astronomiei, de care am aflat de la domnul Virgiliu Pop, cercetator la Agentia Spatiala Romana (ROSA).

http://www.badastronomy.com/index.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH


Adi

Buna sugestie. Vezi ca am mai scris 5 articole ieri la sectiunea jandarmul. Vezi la StiintaAzi.ro. O sa le adaug si eu aici cand am timp. Si da, merita o sectiune.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

miki triki

Salut initiativa lui Adi de a deveni "Jandarmul" presei de stiinta.
Este nevoie de asa ceva, dar poate nu chiar asa...

Cred ca este suficient ca la sectiunea "Jandarmul" sa existe corectari ale articolelor gresite din presa romana, fara atacuri.
Este adevarat ca se mai fac greseli(si nu putine), dar asta nu inseamna ca o atitudine rautacioasa va ajuta:
"Buna ziua, poate nu facuserati inca cunostinta cu noi, echipa Stiinta Azi, niste oameni ce chiar scriem stiri de stiinta, pe gratis si fara ne ne batem joc de cititori asa cum o faceti dumneavoastra. Jandarmul Presei de Stiinta v-a prins deja cu acest articol si sunteti facuti de rusine in intreaga tara."

Nu stiu de ce, dar am eu impresia ca nu se vor speria prea tare cei vizati. Mai mult... luptele cu atacuri la persoana si cuvinte gen "tablagiu", "abuzatu'" etc. nu-si au locul in popularizarea stiintei( si in special a site-ului "StiintaAzi"). Pentru "StiintaAzi" pierderea timpului in lupte mediatice... poate insemna sfarsitul.

Parerea mea este ca Jandarmul ar trebui sa se limiteze la a atrage atentia asupra greselilor, fara e-mailuri de amenintare sau alte modalitati rautacioase. Poate Adi nu-si da seama, dar deocamdata StiintaAzi nu poate satisface intregul necesar de articole stiintifice din Romania.



Adi

Salut, Miki, multumesc de sugestii. Sunt bune. Ideea este ca de cateva luni de zile am tot corectat articole pe Descopera.RO, Antena3.ro, Realitatea.NET, dar nu au fost luate in seama. Trebuia sa reactionam mai dur, mai acid. Nu am jignit, dar am fost mai acid. Sunt un pionier. Merg unde nu a mers nimeni. Deci oricum as face, e bine. Am facut, a fost bine. Acum desigur trebuie sa analizam cat de eficienta a fost campania si cum vor continua pe viitor. Cel mai probabil vom nota doar greselile, pentru a surprinde o radiografie a presei romanesti. Din pacate, da, nu avem suficienti voluntari pentru a acoperi toate stirile importante de stiinta. Insa daca tot e presa de stiinta, sa scrie ei corect. Poate ca misiunea Jandarmului este cel mai nobil si mai importat scop al Stiinta Azi, sa educe presa din Romania cum sa isi faca treaba ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho

Subiect stupid descoperit pe DESCOPERA (unde altundeva ???)

http://www.descopera.ro/stiinta/4009052-genialul-tesla-inventatorul-mileniului-ii

Citez din articol:
CitatNikola Tesla si-a dezvoltat o capacitate neobisnuita de proiectie astrala in alte dimensiuni, in care si-a gasit numerosi prieteni. Asa cum a comunicat cu fiintele din eteric, Tesla a facut cunostinta cu tehnica in eteric, tehnica pe care a vazut-o descompusa, in detalii, in functiune.
CitatInventiile sale stau la baza radarului, ciclotronului, televizorului, retelelor mondiale de radio si TV, robotilor, Internetului, pagerelor, telefoanelor celulare sau programului spatial "Razboiul Stelelor" lansat de americani in Razboiul Rece.
Citatbaiatul a ajuns chiar sa dezvolte o afinitate pentru competenta sa unica de creare a unei realitati proprii, in care putea jongla dupa bunul plac cu diversele planuri virtuale. Nikola si-a cultivat intr-atat de mult aceasta dimensiune paranormala, incat a inceput sa intreprinda ample calatorii mentale, in somn sau in stare de veghe, atat in locuri deja cunoscute cat si in cele nestiute, in orase si tari straine, unde intalnea personaje si isi facea prieteni.
Citaturechea lui Tesla era un instrument extraordinar de captare a semnalelor acustice. Acest simt era in cazul sau de 14 ori mai dezvoltat decat in cazul unui om obisnuit. Putea auzi ticaitul unui ceas aflat la trei camere distanta, iar asezarea unei muste pe masa din incaperea in care se afla putea provoca un sunet aproape insuportabil de puternic pentru urechea sa. O trasura ce trecea la o distanta de cativa kilometri, avea deseori efectul de a-i cutremura intregul corp.
Citatla Roswell, s-a constatat ca extraterestrii foloseau tehnici... Tesla. Bisturiul-laser gasit in OZN-ul prabusit acolo avea acelasi principiu – fascicolul de energie directionata – ca "Raza Mortii" a istro-romanului.
CitatDe asemenea, in 1915, Tesla oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfectionata decat celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importanta inventie a lui Nikola Tesla pentru apararea SUA si a Terrei ramane, insa, celebra "Raza a Mortii", despre care credea ca va aduce pacea mondiala, tocmai pentru ca ea putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi.
CitatTesla a fost coordonator al proiectului Philadelphia si tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazandu-se nu pe teoria relativitatii, mai tarziu emisa de Einstein, ci pe principiul fulgerului globular.

Doamne apără şi păzeşte ...



Alt articol la fel de "inteligent" despre Tesla.
http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/nicolae-tesla-sau-un-roman-venit-din-alt-spaiu-i_3263.html/
Aici aflăm că:
CitatIn primavara lui 1898, Tesla demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. De numele său se leagă celebrul experiment Philadelphya şi primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. Pentru această descoperire a fost ridiculizat de contemporani.
CitatIn atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune.


În ambele articole Tesla este considerat român sau istro-român.

Adi

Wow, incredibil. Felicitari pentru descoperire. Deci Descopera.RO nu doar ca ca are titluri gresit de stiinta, dar si are articole de pseudo-stiinta, precum spatii astrale, extraterestrii, fenomenul Philadelphia si altele ... Le adaug in articolul de pe site despre Descopera.RO.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho

Nu-i nimica incredibil. 80% din articolele lor sunt de nivelul ăsta.
Nu trebuie să cauţi mult să găseşti inepţii pe DESCOPERĂ.

Adi, te-ai gândit vreodată că oamenii preferă să citească pseudo-articole de genul ăsta ?
Azi cineva încerca să mă lămurească că pământul a fost colonizat de extratereştrii care au venit aici în căutare de aur ... a citit el nu-ştiu-unde. Nu am reuşit să-l conving de contrariu.
Mai demult altul, mă întreba la modul cel mai serios cu putinţă, în ce an s-a bătut Xena cu Hercule. Mi-a fost prea jenă să-i spun că e prost. Ăsta era student în an terminal la UPT.
Acesta este nivelul nostru ... şi tu vrei să te apuci să-l schimbi.


Adi

Citat din: Stilicho din Martie 11, 2009, 11:00:41 PM
Nu-i nimica incredibil. 80% din articolele lor sunt de nivelul ăsta.
Nu trebuie să cauţi mult să găseşti inepţii pe DESCOPERĂ.

Si te-am citat ca si descoperitorul greselii. Hai sa punem si altele. Sa le adunam. Strangerea articolelor vorbeste de la sine, este echivalentul a numeroase semnaturi. Desigur, dupa ce vom strange multe, vom putea lansa o petitie online, o plangere oficiala la Clubul Roman de Presa, o scrisoare deschisa pentru presa din Romania, un protest oficial la Bucuresti. Sunt multe posibilitati. Te intrebi bine daca merita sau nu. Dar tocmai dezinformarea este atat de mare, incat devine periculos. Deci te intreb si eu: chiar nu merita sa stie lumea de neprofesesionalismul presei romanesti de stiinta? Descopera.RO au raspuns cel mai virulent, deci intai sa sa ne ocupam de ei. Desigur, nu sunt singurii asa de neprofesionisti.

Citat din: Stilicho din Martie 11, 2009, 11:00:41 PM
Adi, te-ai gândit vreodată că oamenii preferă să citească pseudo-articole de genul ăsta ?
Azi cineva încerca să mă lămurească că pământul a fost colonizat de extratereştrii care au venit aici în căutare de aur ... a citit el nu-ştiu-unde. Nu am reuşit să-l conving de contrariu.
Mai demult altul, mă întreba la modul cel mai serios cu putinţă, în ce an s-a bătut Xena cu Hercule. Mi-a fost prea jenă să-i spun că e prost. Ăsta era student în an terminal la UPT.
Acesta este nivelul nostru ... şi tu vrei să te apuci să-l schimbi.

Exact, sa le aratam calea. Ei vor alege daca sa o urmeze sau nu, dar macar sa ii facem de rusine in intreaga tara!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

http://www.terramagazin.ro/articol.php?id=187

Asta e un exemplu dragut de dezinformare, care nu apare in presa, ci in publicitate.
Am pus link spre un editorial din revista Terra, pe care obisnuiam sa o citesc cand eram in gimnaziu. Nici nu mai stiu cum se chema initial, ca si-a schimbat numeme la un moment dat.

De ce dau link-ul? Pentru ca reflecta multe. Printre altele limita aproape inexistenta dintre presa si divertisment. E normal? Poate ca nu. Dar motivele pentru care se intampla asta sunt aceleasi cu motivele pentru care o geanta de la Luis Vuitton costa de 10 ori mai mult decat una care nu are brand pe ea. Banii!

Jandarmul poate foarte bine sa semnaleze erori din presa, dar sa nu speri Adi ca cei de la Descopera.ro sau restul o sa schimbe ceva. Atata timp cat o sa aiba numarul de cititori pe care il vor, traficul pe care il vor, nu vor modifica nimic pentru ca si-au atins scopul.

Si pana la urma fiecare are voie sa isi aleaga un scop. Ramane la latitudinea cititorului sa nu ia de buna orice citeste, nici chiar de pe StiintaAzi.ro.

Adi

Excelent editorial, multumim. O sa il promovam si noi la articolul nostru de revista presei de stiinta de maine. Si eu sunt sceptic ca Descopera.RO vor corecta stirile lor. Dar am inteles ca trebuie sa fiu mai umil, sa nu mai atac, ci sa adun doar greselile, iar cand as sugera o corectare, sa o fac diplomat si neutru. Acum sunt si cititori care nu sunt derenjati de greselile din articolele de stiinta, motivand ca sunt metafore. Chiar la ultimul comentariu din articolul nostru, cineva zice ca eu as vrea sa fie arse carti si filme, ba chiar poezii de Eminescu, caci nu au spus adevarul. Ori eu nu am spus asa ceva. Acolo unde este divertizment, nimic de zis, se accepta si lucruri false. Dar acolo unde este stiinta, nu. Ori spui corect, ori nu. Si nu cred ca are nimeni dreptul sa dezinformeze in mod intentionat, doar pentru a face trafic. Asa cum sunt niste reguli care interzic pornografia la televizor in timpul zilei, asa ar trebui sa fie, sau poate chiar sunt, niste reguli care sa interzica stirile gresite de stiinta. Desigur, chiar daca ar exista o asa o regula, Romania este o tara unde regulile nu ar fi respectate nicidecum. Poate de aceea nimeni nici nu s-a obosit sa traga de maneca pana acum pe autorii acestia de stiri de stiinta gresite. Desigur, trebuie sa fim realisti, dar daca nu ii poate rani legea, sa ii ranim noi cat mai adanc, dar elegant, sa ii rusinam public. Asta vom face, dar cu eleganta, daca ei nu vor corecta stirile lor gresite.

Si eu am ales Discovery cand eram in liceu, iar nu celelalte canale. Si eu am spirit critic si sunt de acord ca nu este doar vina societatii pentru slaba educatie stiintifica, de sanatate, de mediu, a romanilor. Este mai ales vina fiecarui om in parte. Dar pe de alta parte, nu toti sunt asa deschisi la minte ca mine, nu toti sunt asa de siguri cu ce vor sa faca in viata, nu toti au deschiderea si motivatia sa studieze in strainatate. Cei mai multi formeaza ... mase de romani. Pe ei, cum ii ajutam, noi cei care stim ce ar trebui facut? Asa cum pentru mase se fac legile anti-fumat in spatii publice, asa cum pentru mase se fac o multime de legi, tot pentru mase ar trebui si niste legi care sa pedepseasca stirile gresite de stiinta, care dezinformeaza. La urma urmei asta suntem toti, mase de oameni, o societate si daca masele nu sunt educate si nu sunt sanatoase, atunci nu ar mai munci si ar suferi intreaga societate.

E greu sa shimbam noi intreaga societate, dar sa colectam greselile din presa, pentru a ii face de rusine si poate sa se schimbe, tot putem. Si daca putem, avem datoria sa facem, zic eu, mai ales ca am intra in istorie, ca primii din Romania sa facem acest lucru, la 20 de ani de la caderea comunismului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

"Conflictul" cu Descopera.RO s-a stins, domnul Marc Ulieru recunoaste ca a reactionat disproportionat si exagerat la adresa mea, si-a retras cuvintele jignitoare, dar ramane la aceeasi idee de fond (ca articolul acela era corect). Sa lasam deci acel articol si sa urmarim restul greselilor din presa de stiinta, pe care le vom semnala cand le gasim la rubrica Revista presei, care va deveni acum Jandarmul si Revista presei de stiinta din Romania.

Scrieti si voi aici greselile ce le gasiti la Realiatatea.NET, Antena3.ro, Ziua.ro, Descopera.RO si oriunde in presa romaneasca de stiinta, ca sa le adunam.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

  In revista Magazin este un articol ce se numeste ,,Exoplaneta de la portile vietii".
http://www.revistamagazin.ro/content/view/6869/20/    Aici am descoperit doua greseli.
Citat: E nevoie de o cantitate mica de vapori de apa si de bioxid de carbon pentru a inflacara spiritele astronautilor.
Cred ca este vorba de o greseala ne intentionata si este vorba de astronomi nu astronauti.

Citat: afiseaza intotdeauna aceeasi fata Soarelui ei, o fata foarte calda in timpul zilei, cealalta fiind scufundata mereu in noaptea rece.
Sa inteleg ca acea planeta nu se roteste in jurul axei sale? Pentru ca numai in acest fel poate arata numi o fata stelei sale, cealalta fiind cufundata mereu in noapte. Poate doar, daca, axa de rotatie este perpendiculara pe axa de rotatia a stelei respective. Acest lucru nu este specificat in text.
Cred ca este vorba de o greseala. Este vorba de un fenomen ca in cazul Pamantului si Luni. Este vorba de sincronism In rotatia respectiva.
Titlul este putin exagerat ,,Exoplaneta de la portile vietii". Citat din text: e un adevarat infern....orbiteaza foarte aproape de steaua sa in 2,2 zile (durata anului sau) ceea ce o transforma intr-un cuptor cu o temperatura de peste 1000ºC.
Aceste conditii sunt improprii vieti. Nu are nimic in comun cu viata chiar daca are in atmosfera carbon, vapori de apa, metan.

Adi

Jean, multumim pentru atentionare. Gasesc articolul foarte bine scris si punand lucrurile in context. Desigur, are si niste mici greseli de fizica pe care le prezint si eu mai jos. Nu cred ca e o greseala la prima vedere faptul ca planeta are mereu aceeasi fata spre steaua ei. Poate ca e precum cazul Lunii fata de Pamant. Iata deci greselile:

"E nevoie de o cantitate mica de vapori de apa si de bioxid de carbon pentru a inflacara spiritele astronautilor" -> "E nevoie de o cantitate mica de vapori de apa si de bioxid de carbon pentru a inflacara spiritele astronomilor"

"Carbon, vapori de apa, metan... Mai lipseste oxigenul dintr-o combinatie care sa dea unda verde aparitiei vietii." Daca ar exista si oxigen, tot nu ar fi  semn ca viata exista pe planeta, ci doar sansa ca viata sa existe ar creste. Mai mult, viata poate aparea fara oxigen. Asa a si inceput pe Pamant. Apoi organismele unicelulare au produs oxigen care a permis dezvoltarea altor organisme mai complexe apoi.

"Aceste astre ciudate au bulversat modelele numerice de formare a planetelor, impunand reconsiderarea lor." -> "Aceste planete ..." (astrele sunt doar stele)

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Diana Basaca

Mie articolul nu mi se pare cu greseli atat de grave incat sa apara la sectiunea "Jandarmul".