Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre sateliti de telecomunicatii

Creat de Adi, Februarie 19, 2009, 04:51:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

paul

CitatInteleg ca faci un fel de articole pe intelesul tuturor. Daca asta doresti, vrei sa le publicam pe site?
Ai dreptate, pentru ca am un program de lucru destul de dezordonat, (nu din cauza mea),m-am gandit sa postez pe forum fragmente dintr-un viitor articol.Vazand ca apar destul de multe afisari chiar daca n-au fost cauzate de un dialog activ, am considerat ca trebuie sa continui monologul pe forum.
Se pare ca pubicarea articolelor pe site nu mai este actuala.Voi continua totusi aici, pe forum si pe blogul meu www.spacesignals.blogspot.com cu alte informatii referitoare la utilizarea satelitilor artificiali.Deasemenea pregatesc un set de "articolase" referitoare posibilitatea unui impact devastator cu asteroizi, in urmatorii ani.Al treilea set de informatii se vor referi la problemele aparute si solutiile gasite de echipa din care fac parte, atunci cand ne-am propus ca obiectiv realizarea (din fonduri proprii) a unui observator astronomic performant. Desigur ca aceast ultim subiect este de interes restrans si poate nu -si va face loc pe forum. Daca echipa StiintaAzi isi va relua activitatea, poate "lua" de pe blogul meu orice articol sau fotografii, deoarece articolele sunt scrise de mine,nu sunt nici macar rezultatele unor traduceri.

cristi

Buna ziua domnule Paul Dolea,

Am vazut blogul dumneavoastra, si mi-a placut. Ma bucur ca sunteti plin de entuziasm pentru ceea ce faceti.
Cum articole nu se vor mai scrie probabil aici, eu as fi interesat de publicarea lor in cadrului sitului www.stiinta.info. Am incercast sa va scriu e-mail insa nu l-am gasit pe blog... Daca sunteti interesati de colaborarea cu noi, imi puteti da un semn de viata la cristi@stiinta.info?

Va multumesc anticipat!
cristi
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

paul

CitatDaca sunteti interesati de colaborarea cu noi, imi puteti da un semn de viata
Multumesc pentru invitatie. Eu sunt foarte stabil in relatii de familie , prietenie sau chiar si in cazul unor colaborari. Sunt si foarte ocupat in perioada imediat urmatoare, dar in mod sigur vom gasi o modalitate de colaborare.

cristi

Multumesc pentru raspuns.
Va cer prea mult daca va rog sa imi trimiteti un e-mail pentru contact?
numai de bine
cristi
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

paul

Dupa aceasta paranteza,voi relua prezentarea posibilitatilor tehnice datorate utilizarii satelitilor in telecomunicatii.
Am aratat mai sus ca se pot utiliza echipamente VSAT pentru a facilita accesul la Internet in zone izolate si fara infrastructura. Dar astfel de echipamente se gasesc si in centrul celor mai dezvoltate metropole...
Explicatia consta in gradul inalt de securizare pe care il confera transmisiile prin satelit, deoarece:
1.semnalul nu poate fi interceptat sau blocat decat daca exista un receptor sau obstacol fix aflat pe dreapta ce uneste pozitia satelitului si punctul de pe Pamant in care este instalata antena de emisie-receptie, ceea ce este practic imposibil de realizat
2.codificarea digitala utilizata este QFSK sau mai nou 8FSK, ce asigura o avasata imunitate fata de posibilii perturbatori radio, atat "naturali" cat si emisi cu buna stiinta (bruiaj)
3.transmiterea digitala permite utilizarea unor chei de criptare ce face ca decriptarea neautorizata sa fie aproape imposibila
4.Virusii informatici nu pot patrunde in retele private create cu aceasta tehnologie.
Datorita acestor avantaje, foarte multe banci, companii multinationale, retele de hipermarket, mari distribuitori de carburanti, servicii consulare sau ambasade utilizeaza astfel de echipamente pentru a asigura transmisiile lor de date, voce sau imagini

paul

Poate ca cea mai cunoscuta utilizare a satelitilor artificiali este in domeniul transmisiilor TV. Pentru a intelege mai bine saltul tehnologic realizat prin utilizarea satelitilor artificiali in acest domeniu,voi face acum o scurta retrospectiva referitoare la metodele de difuzare a programelor TV.
La inceputurile transmisiilor tv comerciale, programele create in studiouri erau difuzate printr-un emitator terestru, a carui acoperire (zona deservita) era de ordinul zecilor de km patrati, functie de puterea emitatorului si de relieful zonei in care era amplasat emitatorul.
Pentru a se difuza programele tv pe o arie mai larga, s-au folosit mai tarziu radiorelee, ce asigurau transmisia lor pe frecventa mult mai mare si cu randament mult mai bun, catre emitatori tv plasati in diverse puncte de pe teritoriul unei tari. Dar fiecare emitator avea nevoie de sute de kW energie electrica, interferentele la receptie erau inerente, lantul de transmisie scump si greu de intretinut.
Un punct de cotitura a fost in 1964, cand Olimpiada de la Tokio a fost transmisa in direct,de pe un continent pe altul, cu ajutorul satelitilor geostationari.
Dar dezvoltarea spectaculoasa a transmisiilor s-a realizat in anii '80 ai secolului 20, cand satelitii geostationari au fost echipati cu emitatori ce permiteau receptia la sol a programelor tv cu ajutorul unei antene parabolice instalate pe acoperisul casei sau in curte...Programele se putea receptiona pe suprafete ce acoperea acum un continent,iar in loc de cateva programe, acum se receptionau cateva zeci sau sute si calitatea receptiei era incomparabil mai buna, cu toate ca transmisiile erau tot analogice.
Acum, pentru transmisiile tv prin satelit se utilizeaza tehnologia digitala ce permite cresterea eficientei  emitatorilor aflati pe sateliti, astfel ca de pe o pozitie orbitala se pot receptiona mii de programe tv. Tot transmisia digitala a permis difuzarea unor programe tv de inalta definitie (HDTV), ce asigura o calitate a imaginii candva de neconceput. Iar calitatea imaginii este asigurata pe intreaga zona de acoperire a satelitului respectiv, singurele conditii fiind vizibilitatea directa (spre cer) si utilizarea unui echipament de receptie reglat corespunzator.
Utilizand aceasta tehnologie la transmisia programelor tv, studiourile au un emitator dotat cu antena parabolica orientata spre un satelit geostationar, iar de acolo,programul este difuzat pe suprafete ce acopera continente sau insule pierdute in largul oceanelor.