Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

O intrebare

Creat de chimistaanca, Mai 15, 2009, 10:06:23 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

chimistaanca

Am si eu o nelamurire: eu stiam ca cuprul nu reactianeaza cu acizii, deoarece e situat in seria reactivitatii dupa
hidrogen, dar in mai multe carti am vazut ca Cu reactioneaza cu H2SO4 sau cu HNO3. Se poate ca Cu sa reactioneze doar cu oxiacizii?

alex777

Mda, defapt Cu reactioneaza doar cu agentii oxidanti foarte puternici H2SO4, HNO3 dar  si altii.Intr-o reactie intre un metal mai reactiv si acizi, elementul care se reduce este H (H[1+]+e[-]---->1/2 H) dar in reactiile de genu asta se reduce S,N.
Cu + H2SO4--->CuO +H2O +SO2
CuO + H2SO4--->CuSO4 + H2O
------------------------------------------
Cu + 2H2SO4--->CuSO4 + 2H2O + SO2
Din cauza asta nu reactioneaza cu hidracizi pt ca radicalul acid e format dintr-un element care are numar de oxidare minim si nu se poate reduce (adica nu e un oxidant foarte puternic)

Adi

Se dezvolta sectiunea de chimie, vad. Bine ai venit, Alex!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

#3

Salut!

Da se dezvolta. Ca si melcul pe banda aia elastica! ;D

Pacat ca se discuta numai chestiuni elementare si cu intrebari incuietoare de genul celor de pana acuma!

Uite o problema simpla din viata de zi cu zi:

Prin reactia de metanare a CO si CO2  temperatura unui amestecului gazos in care exista aceste gaze creste cu 70 C pt 1% CO si 60 C pt 1% CO2. Daca gazul intra in metanator cu o temperatura de 300 grade C si iese cu o temperatura de 345 grade C si sa se precizeze care este compozitia gazului in CO si CO2 la intrarea in reactor si cat H2 se consuma si cu cat creste volumul initial de gaz?


PS. Sa spunem ca amestecul gazos la intrare contine: N2, H2, CO, CO2, CH4. Procentele sunt neimportante!





HarapAlb

Citat din: chimistul din Mai 19, 2009, 11:49:59 PM
Pacat ca se discuta numai chestiuni elementare si cu intrebari incuietoare de genul celor de pana acuma!
Uite o problema simpla din viata de zi cu zi:
Cand am adus in discutie o problema practica de chimie in loc sa va ganditi putin ati inceput cu bascalia... asa ca nu te mai plange.

alex777

Salut. Da, chestia cu acizii e banala.Nu prea inteleg problema, nu sunt sigur ce vrei sa sa spui cu procentele alea de CO si CO2 banuiesc ca la reactia a 1% din masa totala a amestecului daca ar degaja o caldura care ar ridica temperatura amestecului cu 60/70 C totusi in cazul asta avem:(P%(CO2)*60+P%(CO)*70)/100=dT=45 C =>7*P%(CO)+6*P%(CO2)=450  asta e doar o ecuatie si nu orserv date necesare sa fac un sistem, si nu sunt sigur ca reactiile au dH<0 si mai e si asta presupunand ca randamentul e 100% desi eu stiu ca sunt reactii de echilibru. Fii mai explicit si dupa aceea fac eu problema

alex777

Daca vi se pare ca prbl sunt elementare atunci va scriu problema asta.(e pur teoretica foarte asemanatoare cu problema de la barajul de analitica pt lot, as scrie-o pe aia dar am uitat-o):
In 1l solutie ce contine in concentratie 1 molar substanta [A(L)6](2+) (care e o combinatie complexa cu L ligand si A ion metaltc) se introduc 5 moli CB (substanta ionica solubila cu C ion metalic 2+ si B anion 2-) sitiind ca [A(L)6](2+) + C(2+) <--->[C(L)6](2+) + A(2+) , [C(L)6]B greu solubil si cunoscand constantele de solubilitate si produsul de solubilitate sa se calculeze concentratia ionilor din solutie.    chiar scuze ca nu mai stiu exact substantele dar problema e foarte interesanta(nici acum nu sunt sigur de raspuns)