Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Extragerea substantelor din acetati

Creat de night!, Decembrie 14, 2008, 01:14:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iulia

#15
Nu vorbim de metode industriale, da?
Fii sigur ca am priceput ce a zis bn.
Esterii hidrolizeaza cand sunt incalziti cu apa si dau acid si alcool. Reactia e catalizata de acizi si e reversibila.
RCOOR' + H2O --> RCOOH + R'OH  (echilibru si H+ deasupra sagetii, fiind catalizata de acizi)
Deci daca eliminam prin incalzire facem o mare porcarie acolo. Deja ai urme de acid in mediul ala. Mai ai si apa din reactie.. iti dai seama ce iese daca o mai si incalzesti, nu?
"eliminam prin incalzire si sub vacuum din amestec acetatul de etil care fierbe la 77 grade dupa cunostintele mele iar sub vacuum si mai jos." Tu ai zis ca ar merge si fara vacuum. Stii ca asta se numeste distilare? Ce zici tu e o distilare simpla in care ai 2 componenti cu temperaturi de fierbere indestul de diferite incat sa mearga usor. Dar nu ar merge datorita a ce am spus eu mai sus.

Din "Organicum":

Obtinerea esterilor prin alcooliza acizilor carboxilici si a derivatilor carboxilici:
Mod de lucru general pentru esterificarea acizilor carboxilici:
Legarea apei din reactie cu agenti hidrofili:

Se trateaza 1 mol de acid carboxilic sau 0,5 moli de acid dicarboxilic si 5 moli din alcoolul absolut respectiv cu 0,2 moli de acid sulfuric concentrat (adica 98%) si se fierb 5 ore la reflux in absenta umiditatii. In cazul alcoolilor secundari mai sensibili nu se foloseste acidul sulfuric drept catalizator, ci se introduce in amestecul fierbinte acid clorhidric gazos pana la saturare si se mareste timpul de reactie la 10 ore. Se distila apoi cea mai mare parte a alcoolului in exces pe o coloana Vigreux de 20 cm (atentie, sa nu se supraincalzeasca reziduul!), iar reziduul de la distilare se toarna in apa cu gheata in cantitate de 5 ori mai mare. Se separa apoi stratul organic, iar cel apos se mai extrage inca de 3 ori cu eter. Straturile organice unite se neutralizeaza cu o solutie concentrata de carbonat de sodiu, se spala cu apa pana la reactie neutra, se usuca peste clorura de calciu si se distila.


In general reactiile organice dureaza mult.

chimistul

#16
Domnisoara este evident ca nu am invatat la scoala despre acelasi echilibru chimic!

Daca eu elimin din amestec acetatul fiindca are temperatura de 77 grade deci cea mai mica. Alcoolul are 78 dar nu pleaca pentru ca  interactiunea cu apa este mult mai puternica decat a esterului cu apa. Printre altele. Apoi eliminand acetat concentratia acetatului este sub curba de echilibru la temperatura respectiva iar concentratia alcoolului si a acidului este peste curba de echilibru deci se va mai transforma inca o cantitate egala cu diferenta pana la concentratia de echilibru si egala cu ce pleaca din sistem.


PS. Domnisoara propune sau explica-mi atunci o metoda de a obtine acetatul de etil avand in vedere ca imi combati metoda. Ar fi cea mai buna varianta. Exemplul si practica.

iulia

Daca nu e transformare totala e clar echilibru. Si metoda propusa e aia scrisa acolo. Aia e o metoda propusa, da? Scrie pe ea ce e...Take it or leave it.

Si eu nu mai pierd vremea p-aici degeaba.

chimistul

Probabil exista 100 de metode pt a obtine acetat de etil. Solutia nu este sa amesteci si sa astepti pana s eva forma echilibrul. Solutia e sa obtii cat mai mult acetat. Si lucrul acesta il poti obtine  indepartand acetat din amestec. Odata cu acetatul se elimina si putina apa sub forma de amestec azeotrop astfel echilibrul se va deplasa si mai mult spre dreapta. Alimentand continuu cu alcool si acid si eliminand constant acetat se pot obtine cantitati "industriale" cu o instalatie de laborator mica. In acelasi timp vei obtine o cantitate mult mai mare de produsi in timp decat sa fierbi amestecul. Caldura eset folosita si pentru distilare in acelasi timp.

1Q-D3XT3R

Nu am citit tot dar... Daca spui ca aceatul de etil fierbe la 77 de grade nu ar fi mai usor sa faci o distilare? .... la o temperatura putin peste 80 de grade? H2SO4 va ramane si apa la fel ... Si in final vei obtine numai acetat de etil ....

silvi

Citat din: 1Q-D3XT3R din Iulie 10, 2009, 01:28:12 PM
Nu am citit tot dar... Daca spui ca aceatul de etil fierbe la 77 de grade nu ar fi mai usor sa faci o distilare? .... la o temperatura putin peste 80 de grade? H2SO4 va ramane si apa la fel ... Si in final vei obtine numai acetat de etil ....

nu se poate, reactia de esterificare este o reactie de echilibru, deci, la echilibru, avem atat reactanti cat si produsi in vasul de reactie... alcoolul etilic fierbe la 78oC iar acetatul de etil la 77... diferenta dintre puncte este f mica, deci nu asigura o separare eficienta prin distilare.

chimistul

rectificarea este o operatie de distilare repetata intr-o coloana si unde pe fiecare strat are loc o distilare. presiunea vaporilor variaza continuu pe fiecare strat as aca spre varf vei avea produsul cel mai volatil in stare pura sau cat mai pur. fara distilari simple ca stricati gazul degeaba. Si timpul.

1Q-D3XT3R

Silvi dar daca pui mai putin alcool etilic sa reactioneze ? .... Alcool nu va mai ramane numai acid acetic ... problema e ce punct de fierbere are acidul acetic ?   ;D

silvi

indiferent de cantitati, constanta de echilibru este aceeasi.. mai mult de atat cat permite ea.. nu poti obtine... conform principiului lui Le Chatelier echilibrul tinte sa isi pastreze starea di-naintea perturbatie (scaderea cantitatii de etanol)

chimistul

Salut!

Se vede gandirea la gura eprubetei si la balonul cu fund rotund. Prieteni de flux continuu ati auzit? Daca nu mai studiati si apoi dati-va cu parerea despre constante de echilibru. Niciodata nu se lucreaza la echilibru. Intotdeauna sub echilibru. Diferenta pana la echilibru e forta motrice a procesului. Ai de te luptat cu doua chestiuni. Viteza de reactie si echilibrul. Si cine determina cel mai mult o reactie chimica. Viteza de reactie sau temperatura.