Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Voi faceti ceva?

Creat de ibagus, Februarie 08, 2009, 10:34:30 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ibagus

 Nu am o bogata experienta in ceea ce priveste cultura occidentala dar am prieteni cu care vorbesc aproape zilnic, acum ceva ani un prieten din America a venit in Romania , Galati mai exact . Si din vorba in vorba am ajuns pe Faleza (acolo inainte mergeai cam 500m pana gaseai un cos de gunoi) ne-am luat si noi niste  chestii de mancat iar eu cu mentalitatea mea ,de atunci, dupa ce termin arunc pe jos  el ma intreaba de ce fac asta etc. etc. iar eu de rusine am luat punga am tinut-o in mana pana la cos. De atunci va zic ca nu mai am curajul sa arunc pe jos si aceasta regula incetul cu incetul a intrat si in cercul meu de prieteni deci pot sa zic ca am facut ceva pentru mediu :d si nu imi este  rusine sa iau gunoiul cu mine cand plec de la padure pentru ca stiu ca peste ceva timp tot acolo ma voi intoarece iar daca nu noi oamenii cei care am creat chestiile greu degradabile  trebuie sa facem ceva atunci cine?

teodora85

Bravo ibagus! E bine ca aruncatul gunoiului numai la cos devenit o regula in cercul tau de prieteni.. ;)

Hai sa zic si eu ce am facut :D. De curand au pus la noi in camin o cutie pentru reciclat hartie. Multa lume nu a observat-o. Asa ca am povestit cunoscutilor despre ea, si mi-am convins colegele de camera sa recicleze hartia. Stiam ca nu o sa mearga pana jos la parter doar ca sa recicleze asa ca  am pus la noi in modul o punga mai mica de reciclat pe care o golesc eu in cutie atunci cand se umple  ;D

b12mihai

In primul si in primul rand populatia trebuie educata...Exact in modul in care ai povestit. Dar, din pacate lumea in tara nu prea are bun-simt si arunca pe unde nimereste. Si ce argumente aduc: "Mi-e lene", "Mi-e aiurea sa le car". Eu unul, mai ales ca sunt la cercetasi, cand mai vad gunoaie aruncate impropriu pe jos intr-un loc in care nu au ce cauta gunoaie (pe munte, prin iarba, printre flori etc) din mila si din respect pentru natura le ridic...

Dar, uite, pasi mici, precum ai mei sau ai tai, determinarea celor din colectivele noastre sa inteleaga ca nu e frumos si nu e sanatos sa arunci, trebuie facuti...Dar ce facem cand cel caruia ii explicam nu intelege ??????  
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Bravo ibagus. Ai deschis un subiect foarte important. Noi tot prezentam aici pe forum stiri bune si stiri rele despre mediu din Romania (apropo, sper sa contribuiti si voi, cand gasiti o stire in presa, imediat sa o puneti aici pe forum). Dar intrebarea este ce facem noi concret in acest sens.

Este foarte bine ca ai invatat sa nu arunci gunoiul pe strada. Este o chestie de mentalitate ce trebuie sa o schimbi intai la tine, apoi la cei din jur si tot asa se dezvolta. Numai la cosul de gunoi.

Este foarte bine daca reciclam, asa cum se face in vest si cum incepe timid sa se intample si in Romania.

In rest, putem informa, informa, informa. Eu nu locuiesc in Romania, dar cand sunt nu arunc gunoiul unde nu e cos. Iar cand nu sunt, uite fac acest site si informez aici despre mediu.

Daca fiecare putem face mai mult, putem realiza mai multe impreuna si mediul din Romania va fi mai curat si mai verde si mai oxigenat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sycron

Ce aş face eu ? Păi să mă gândesc. Mi-aş lua o bicicletă. Urăsc maşinile deajuns de mult încât să-mi fac un oraş fără stradă. Dacă nu eu, atunci cine?

Problema e că pentru 2 roţi tree bani, destui bani care acum sunt cam imposibil de câştigat.

Dacă aş avea toţi banii din lume aş lua câte o bicicleta la fiecare amic de-a meu :). Se poate. http://www.pinkbike.com/video/55704

b12mihai

Mi-am amintit acum. Sa va povestesc:

Am fost cu cercetasii la Targoviste cu ocazia Bipiloniadei (o competitie intre centrele locale de cercetasi din tara). Inainte de a porni la drum ne-am adunat toti cei care am fost (cateva sute asa) si am facut doua ore o actiune de ecologizare undeva la un paraias. Pe o portiune de 200 m, daca estimez bine, am strans munti de gunoaie, nu era adevarat cat am putut sa strangem. Nu mai zic de mirosul care era prin zona. Uite asa: unul trece, arunca. Maine trece altul, arunca. Si se aduna...si totusi erau case in acea zona. Erau oameni care traiau acolo. E uluitor ce se intampla.

Si daca o sa vedeti niste copacei mititei undeva pe la Ciorogarla, tot de cercetasi sunt plantati, la rugamintile unor localnici din zona, care aveau nevoie de oameni pentru a planta cat mai multi copaci.

Sunt curios, daca mergi pe strada, si vezi un munte de gunoi, si intrebi prin jur: "Cine vine cu mine sa strangem mizeriile de acolo?" sigur esti luat la misto sau tratat cu spatele de destui incat iti vine sa te lasi...Cati ar raspunde "Eu!" la intrebarea care am pus-o anterior ?

@Sycron: bicicleta e cel mai bun mijloc de transport in marile metropole. E cel mai rapid si cel mai eficient...si nici nu polueaza si te ajuta si pe tine ca om - miscare. Nemtii, olandezii, de fapt, toti vesticii au piste pentru biciclisti si locuri in care accesul masinilor e interzis. In Amsterdam si la "ore de varf" vedeam mai multe biciclete decat masini. La noi de ce nu se poate asa? Tot la mentalitate ajungem...ce facem cu mentalitatea poporului?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Excelente completari. Mentalitatile se formeaza facand. Skill-uri se invata tot facand. De aceea noi la StiintaAzi.ro facem. Dar relativ la mediu, trebuie intr-adevar facut actiuni de curatare a unor zone de natura. Eu de cativa ani cochetez cu ideea de a face asta ad-hoc. Dar iarasi, nu sunt in tara, astea le pot face oamenii din tara. Dar cand cercetasii si alti voluntari le-ar face asta la localnici, apoi ar putea face si ei.

Si da, trebuie bicicleta. Numai ca in Bucuresti este asa de poluat, ca mult iti faci rau cu bicicleta. Si sunt asa de multe masini, ca risti sa faci accident. Eu la Montreal merg mai bine de jumate de an cu bicicleta, in fiecare zi dus si intors la scoala. Strazile sunt largi. In plus, avem si piste de bicicleta prin multe locuri ... Tarile din vestul Europei la fel au dezvoltate pistele de bicicleta, parcurile, impaduririle si aerul este mai curat ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Intr-adevar in Bucuresti este foarte greu sa mergi cu bicicleta. In primul rand pt ca pistele sunt blocate, iar in al 2-lea rand, e greu sa treci printr-o intersectie in care s-au avantat toti si evident, au blocat.

Cat despre ce fac eu pentru mediu: mi-am dat de fiecare data aparatura veche la centrele de colectare, la fel am facut si cu hartia, cartile vechi sau caietele, iar cand am fost in "renovari" cu casa, am platit firma de salubritate pentru a duce molozul acolo unde trebuie, si nu l-am aruncat in spatele blocului, sau pe alte "maidane".
Evident, nici cand sunt in natura, nu imi las gunoiul pe unde-mi vine, ci il strang in pungi pe care le iau special pt asa ceva.
Mai nou am vazut ca s-au facut "cutii speciale" prin supermarketuri in care poti sa arunci bateriile vechi, asa ca acum am o colectie frumusica de baterii ce urmeaza a fi reciclate.

Adi

Excelente exemple de lucruri pe care fiecare din noi le putem face. Multumim, Mihai, pentru exemple si pentru ca le faci :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

sunt multe lucruri care pot fi facute, cum ar fi reciclarea pe categorii. In Bucuresti de exemplu,  s-a optat la un moment dat pentru pozitionarea acelor "tomberoane" pt plastic, hartie sau sticla. Ei bine, in loc sa fie puse in spatele blocurilor acolo unde in mod normal sta acea "pubela", au preferat sa o puna in intersectii.
Cati dintre voi iese cu gunoiul si se duce pana in intersectia cea mai apropiata sa il arunce? Ce-i drept, nici macar peste tot nu au fost puse, in schimb, se intrebau de ce nu sunt folosite. Eu zic ca e aberant.
Am fost in Italia, acolo unde fiecare are masina. Aceste tomberoane erau pozitionate tot la intersectii, dar fiecare isi lua gunoiul in masina inainte sa plece la serviciu, si il arunca. Noi inca nu ne permitem sa avem cel putin o masina pe familie, si nici nu am avea unde sa conducem la ce trafic e acum, ca sa se justifice aceeasi masura, similara cu cea de acolo.

Acum jumatate de an cumparam ff multa apa la sticle, 1,5-2l. Imi parea rau ca nu aveam unde sa le duc, pt ca le aruncam. Din acest motiv am cumparat un dozator de apa, din acela care foloseste bidoane de 11 sau 19 l. Am rezolvat si problema asta, si cred ca se poate spune ca e tot o actiune "pt mediu".

b12mihai

Ce e in Bucuresti nu se poate numi reciclare. Acele containere care mai apar pe strada sunt foarte bune "de ochii lumii"...crede-ma, am deschis o data unul era jale...tot amestecate erau. Si nu poti sa pui paznic la ele sa stea sa se uite care ce arunca si daca arunca bine.

Au pus si la mine in liceu containere. Nu stiu cati elevi respecta "semnele" (daca le respecta e excelent).

Cel mai bine si cel mai bine ar fi ca pe acele containere sa existe niste informatii succinte, pe intelesul tuturor, despre importanta reciclarii si cat de mult ajuta ei recicland!
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

ibagus

 Imi aduc aminte de iesirile cu invatatoarea prin parcuri si adunam peturi ptr reciclat iar celelate gunoaie le puneam la cos :) nu imi era rusine :D . Anul trecut am participat la un program Verde 003 care s-a desfasurat pe faleza Dunarii si la strand. Am fost atat  de dezamagit cand am vazut k lumea se amuza cand ne vedea ....asta este momentan in Romania , stiu ca orice drum incepe cu primul pas iar eu cred ca acest prim pas a fost facut doar ca nu trebuie sa mai lasam doar tiganii sa ne recicleze PET-urile pentru ca nou ne e lene :|

Adi

Ghotik, pai atunci chiar e foarte interesant sa verifici la tine la liceu daca se respecta acele instructiuni. Si cum iei initiative excelente la Stiinta Azi te incurajez sa faci si la tine la liceu si daca cumva nu se recicleaza suficient sau se amesteca lucrurile, sa duci o campanie de promovare. Vei improviza si asa vei invata si mai mult. Vei pune postere in liceu de genul "Eu reciclez!", vei vorbi la clase, vei oferi niste premii pentru cei care aduc hartie de acasa sa recicleze si tot asa. Strangi o mica echipa la tine si apoi ai impact asupra intregului liceu. O chestie din asta poate atarna greu si la aplicarea la studii in strainatate. Caci ar fi un exemplu real de cum tu ai "make a difference in your community", exact ce ii intereseaza pe straini.

Ibagus, tu esti pe drumul cel bun, ai inceput foarte bine. Gandeste-te daca si tu poti face o chestie asemanatoare la liceul tau. Schimbarea trebuie sa vina intai in mediul din jurul tau.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

particula

Eu m-am gandit sa ne strangem o mica echipa din orasul meu si sa mergem sa curatam de pungi de plastic si sticle poligonul,pentru ca este dezastru ce e acolo:( :o :'(.Chiar daca nu a facut noi mizeria cred ca este bine sa o strangem deoarece efectele negative ne vor influienta atat pe noi cat si pe urmasii nostri.

As vrea sa stiu si parere voastra daca se poate.

Adi

Salut, desigur ca se poate. Nici macar nu iti trebuie autorizatie, cred. Pur si simplu spontan, vii cu multi saci de gunoi de plastic si ii umpli si apoi ii legi si il lasi langa tomberoanele din parc. Nu uitati sa faceti poze, sa faceeti filme cu camera digitala, inainte si dupa. Apoi scrieti la presa locala, postati pe youtube, ca exemplul vostru sa fie urmati si de altii. Generati dezbatere, faceti un blog (daca nu invitati-i sa discute aici) despre asta, si cum pot ajuta si ei, ce parere au, etc. Doar prin actiune se schimba societatea. Asadar, faceti, si apoi povestiti-ne si noua!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro