Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Speciile humanoide din trecut

<< < (3/4) > >>

sirdanyel:
Imi cer scuze in cazul in care intrebarea a mai fost pusa, azi am descoperit acest site si forum si inca studiez. As vrea sa stiu, ce descoperiri de hominizi s-au facut pe teritoriul Romaniei si, eventual, unde ar fi expuse? (sunt bune si linkuri ca nu tin sa primesc totul de-a gata, sunt pregatit sa studiez  :)

Adi:
Bine ai venit la Stiinta Azi. E buna intrebarea, si eu sunt curios de aflat. Punctul de plecare cred ca ar trebui sa fie muzeul Grigore Antipa. Cine are timp sa caute pe siteul lor?

ion adrian:
Oare Neanderthal si Sapiens erau aceiasi specie adica erau rase ale aceleiasi specii sau mai degraba subspecii si deci se puteau incrucisa intraspecific sau erau specii diferite si atunci eventual puteau produce hibrizi?

mircea_p:
In 2010 s-a raportat posibilitatea unor "valuri" de incrucisari intre specii (Sapiens si Neanderthalensis)
http://www.nature.com/news/2010/100420/full/news.2010.194.html

De atunci se pare ca incrucisarile au fost confirmate si de alte studii, mai recente.
Se pare ca avem ceva gene de Neandherthal in genom. :)
http://news.harvard.edu/gazette/story/2014/01/neanderthals-dna-legacy-linked-to-modern-ailments/

Unele indicii legate de structura cromozomilor X arata ca barbatii rezultati prin interbreding erau mai degraba sterili si genele s-au transmis pe linie feminina. ;)
"Oficial" sant doua specii ale aceluiasi gen (Homo) daca ne luam dupa nomenclatura cea mai comuna (Homo Sapiens - Homo Neanderthalensis). Dar eu inteleg ca e o intrebare la care inca "se lucreaza".

Interesant poate fi si faptul ca scriitorul SF canadian Robert Sawyer a "exploatat" posibilitatea incrucisarii cu Neandhertals intr-o trilogie aparuta prin 2002-2004 (Hominids, Humans, Hybrids). Si acolo evidenta posibilitatii incrucisarii provine din ADN-ul mitochondrial. Doar ca fiind SF, posibilitatea chiar se materializeaza (dupa cum arata si titlul ultimului volum). :D

ion adrian:
mircea,

De fapt si intr-o pestera din Banat(?) s-au gasit niste schelete de copii care s-au considerat a fi rezultati dintr-o incrucisare sapiens neanderthal.
Se pare deci ca se puteau hibrida sau metisa.

Problema mea este ca decizia taxonomica de a pune un tip de animale intr-o specie si altul in alta specie poate fi uneori gresita.
Astfel nu de mult s-a dovedit ca povestea lui Colt Alb poate fi adevarata caci cainele si lupul se pot incrucisa si chiar  pot continua perpetuarea(ceea ce nu e cazul cu speciile inrudite dar diferite cum sunt  calul si magarul, care pot face hibrizi vii-catarul, dar care mai departe nu mai pot continua cu reproducerea). Acest lucru a faut ca taxonomia cu referire la caine domestic si lup sa se schimbe ei devenind subspecii ale unei unice specii. Azi cainele este una din cele 39 de subspecii ale lui canis lupus. Asadar este corect ca atunci cand constati ca doua pana atunci specii isi pot perpetua existenta indefinit prin incrucisari de tip hybrid sa accepti ca de fapt nu este vorba de specii diferite adica reproductiv separate ci de subspecii ale unei unice specii adica sa modifici taxonomia si nu sa siluiesti biologia.
Dupa Buffon si Mayr(am mai scris asta) specia se caracterizeaza cu un singur element esential: incrucisarea cu nastere de pui vii care la randul lor se pot reproduce samd . Asta arata ceea ce stim de mult, si anume ca viata( ma refer la animalele mai evoluate si care se inmultesc numai sexuat) este purtata prin specie. caci maine daca nu am mai avea decat masculi sau femele din diferite specii degeaba le-am lua in Arca. caci ar fi similar cu a fi distruse de Potop. (Noe ia parte barbateasca si parte femeiasca :)  )

Asadar ar fi foarte important sa stim daca neanderthalul si sapiensul erau precum lupul si cainele din punct de vedere reprodductiv sau precum calul si magarul, in primul caz fiind vorba de subspecii (caci rase ar fi mult prea mult spus) iar in al doilea de specii diferite. Si daca se lucreaza in acest sens lucrurile sper ca se vor lamurii in mod corect. Dar sa nu intervina si aici ca in cazul raselor umane corectitudinea politica in zona ei stupida(exista si elemente corecte si nonstupide de corectitudine politica, desi corectitudinea ar tb sa fie pur si simplu corectitudine - fara adaosuri de acest soi)

Intre subspecii, desi reproducerea este posibila exista si o respingere chiar si sexuala motiv pentru care cainele si lupul se urasc iar incrucisarile sunt atat de rare incat practic nu au fost usor observate.

Adica eu cred ca atat cainele cat si lupul se vor separa candva in doua specii diferite, desigur daca nu va intervenii specia de animale denaturate care suntem  noi oamenii pana a devenii esentiali noetici, viciind procesul natural de evolutie si selectie.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă