Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

"Cea mai mare realizare stiintifica a unei femei"

Creat de panda, Februarie 07, 2009, 10:59:37 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

panda

Dragi colegi voluntari,
In urma brainstorming-ului din aceasta seara, am ajuns la urmatoarele concluzii:
- vom face un concurs cu tema "Si EA poate fi om de stiinta" al carui castigatori vor fi anuntati pe 8 martie;
- vor putea participa echipe de 2-3 persoane (ramane de vazut daca obligatoriu va fi o fata in echipa);
- se va realiza un poster sau o prezentare PowerPoint, insotit de explicatie in maxim 100 de cuvinte despre de ce a fost aleasa acea femeie si acea realizare/descoperire, alaturi de un slogan/titlu reprezentativ pentru proiect.

Despre premii inca nu am discutat, sper sa continuam discutiile aici (atat despre premii cat si celelalte detalii despre concurs)


Adi

Pentru premii putem oferi sigur carti de stiinta. E un concurs pe termen scurt, nu stiu daca avem timp sa cautam sponsori pana atunci. Dar odata cu lansarea concursului, vom promova si sponsorii ce ii avem deja, care ne-au oferit bani nu pentru un proiect anume, dar la general. As dori ca duminica sa lansam oficial concursul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Sunt de acord si eu cu ce scrie mai sus. Cred ca la premii ne putem rezuma la carti, pentru ca eventualele (Doamne ajuta) sponsorizari sa fie folosite pentru concursul cel mare.

b12mihai

#3
Astronomul Aurora Simionescu este cel mai bun exemplu:

Aurora Simionescu (foto), tânăra care îşi face doctoratul în astrofizică la Institutul Max-Planck din Munchen, a primit o bursă de studii de la NASA pentru 3 ani. Aurora Simionescu a aplicat, în noiembrie anul trecut, alături de alţi 156 de tineri din întreaga lume, pentru una din bursele "Einstein Fellowship", oferite de NASA ca parte din programul "Fizica Cosmosului". Continuarea pe site-ul Realitatea.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Diana Basaca

Care e concursul cel mare? Cel cu energiile alternative?

Adi

Ghotik, da, in articolul de prezentare al concursului, e bine sa prezentam cateva modele de succes de femei in stiinta. Pe langa Aurora Simionescu, laureatele premiului Nobel pentru stiinta, prima laurateata a unui doctorat in stiinta, prima profesoara universitara si asa mai departe.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: Diana Basaca din Februarie 08, 2009, 12:14:40 AM
Care e concursul cel mare? Cel cu energiile alternative?

Da, il vom lansa tot acum, cand reincepe scoala si va fi tot un concurs pe echipe. Va fi juriu din Marea Britanie, nu se va cere doar un eseu, ci si macheta. De aceea va fi un concurs "mare".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Exact, asta e un concurs mare, pt ca vor fi masuratori precise, implica mai multa munca si se desfasoara pe o perioada mai mare.

Adi

Sugestii de la sora mea: "Si ea poate fi om de stiinta" intra cumva in contradictie cu faptul ca au existat deja femei oameni de stiinta?

Sugestii de la Anca Iordachescu: Sa precizam ca posterul este facut in format pdf doar si pdf-ul ni se trimite, iar nu trebuie tiparit si trimis undeva sau afisat.

Dar acum ca tot venii vorba, putem ruga liceele partenere sa afiseze in liceu posterul castigator.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Ca de obicei, concursul va fi deschis tutoror liceenilor din Romania si din Republica Moldova. Posterele vor fi in limba romana. Pentru imaginile preluata trebuie mentionata clar sursa. Textele nu au voie sa fie plagiate. La fel posterele.

Femeile de stiinta abordate vor fi din intreaga lume si din toate domeniile stiintei.

Sper sa nu vina unii cu baba Floarea astroloaga si sa zica ca asta e stiinta :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Mama Omida se pune?  ;D (eventual Tata' Fluture? ???)

Adi

#11
Haideti sa oferim elevilor si niste puncte de plecare, adica cateva exemple de femei celebre in stiinta. Adaugati si voi nume si linkuri.

Marie Curie - 2 premii Nobel, unul pentru Fizica si altul pentru Chimie

Irene Curie - premiu Nobel pentru Fizica

Barbara_McClintock - Premiul Nobel pentru Medicina (Wikipedia)

Maria Goeppert-Mayer -Premiul Nobel pentru Fizica (NobelPrize)

Joycelyn Bell - descoperitoare a pulsarilor in 1963, dar a luat premiul Nobel pentru Fizica coordonatorul ei de doctorat, un barbat (link)

Henrietta Swan Leavitt - la Harvard, la inceputul secolului al XX-lea, a facut descoperiri importante in astronomie, una din primele femei din astronomie (link)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro



Adi

Mai multe despre femei in stiinta aici:

Colectie de femei din stiinta si explicatii istorice pe Wikipedia

4000 de ani de stiinta si femeile
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro