Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Gheata de la Polul Nord se topeste in 2008

Creat de Adi, Iulie 01, 2008, 01:24:26 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Da, adica a inghetat apa de la suprafata. Astfel, ocupa exact acelasi volum in interiorul apei si nivelul oceanelor nu creste cand se formeaza gheata, la fel nici cand se topeste.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Overmind din Ianuarie 12, 2009, 02:37:56 PM
D-le ionut, calotele nu le-a pus nimeni cu mana in Ocean. Ele au aparut prin inghetare treptata.
Pai prin inghetarea/dezghetarea treptata a apei din ocean nu obtii nici o variatie de nivel a apei oceanului chiar daca aceasta ingheata pana la fund.

particula

Abia devin si eu activ pe acest topic si daca reiau ceva care sa zis mai inainte va rog sa ma scuzati.

Pe Discovery este o emisiune de la ora 23:00 luni parca,nu mai stiu exact ziua,in care sunt prezentate diferite metode pentru a salva pamantul de efevtele poluarii.Una din metode este urmatoarea:

un savant sa gandit sa acopere marginile ghetarilor(o suprafata echivalente cu cea a Angliei) cu un material care sa reflecte razele soarelui si sa opreasca topirea ghetarilor.A stabilit un loc pentru a face un experiment la scara mica,iar in acel loc era un lac format din topirea ghetii si vreau sa va spun ca avea o culoare splendita,dar in ciuda culorii acest lac era un lucru negativ,deoarece acesta impingea ghetarul spre ocean.Apa de la suprafata actiona asmeni unei lupe si concentra caldura spre fund,topind astfel ghetarul si facand un mic canal pana la pamant,prin acest canal patrundea apa ,iar ghetarul plutea astfel pe apa spre ocean.Au acoperit o suprafata de 1ha cu acel material si dupa 6 saptamani au verificat rezultatele.Au salvat astfel pe acel hectar gheata cu grosime de 61 de cm,ceea ce este important.Dar sa stabilit ca aceasta masura,desi cu efecte benefice,nu este rentabila din punct de vedere economic,deoarece doar materialul necesar ar costa 300 mil de dolari,transportul materialelor care se face cu elicopterul mai aduga 100 mil de dolari,iar pe langa costurile pentru combustibil,elicopterele degaja in atmosfera CO2,plus ca trebuie platita o intreaga armata de oameni pentru a face acest lucru.

Am impartasit cu voi aceasta incercare pentru ca asa am simtit nevoia si imi pare bine sa vad ca sunt oameni care se gandesc din greu la metode de a salva planeta.

multumesc celor care au citit.

Adi

Multumim pentru stire, ne place ca devii activ (esti baiat, nu? - particula ca si substantiv e de genul feminin si eram putin confuz). Da, e bine ca se fac cercetari. Ar costa foarte mult. Dar e bine ca adunam informatii si tehnologie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Iulie 01, 2008, 01:24:26 AM
In sfarsit, usor, usor, stirea aceasta pe care noi am oferit-o inca de acum cateva luni patrunde si in presa romaneasca, ea aparand in mai multe ziare in ultimele zile. Gheata de la Polul Nord se va topi anul acesta pentru prima data in ultimele mii de ani ...

http://www.adevarul.ro/articole/2008-primul-an-fara-gheata-la-polul-nord/357986

Și s-a verificat predicția asta până la urmă? Că eu nu am prins știrea când s-a topit ghiața de la polul nord?

AlexandruLazar

Meh, ca toate predicţiile făcute instituţii cu "mare reputaţie internaţională", dar volumul de gheaţă polară din iarna lui 2008 a fost al treilea cel mai scăzut înregistrat până atunci. După 2009 şi 2010 e al cincilea cel mai scăzut: http://nsidc.org/arcticseaicenews/ , iar volumul din timpul verii a fost şi el foarte scăzut.

zodiak

Citat din: Adi din Ianuarie 12, 2009, 02:40:38 PMDa, adica a inghetat apa de la suprafata. Astfel, ocupa exact acelasi volum in interiorul apei si nivelul oceanelor nu creste cand se formeaza gheata, la fel nici cand se topeste.

Salut Adi, parca ne-am mai intalnit pe cateva forumuri, ce mai face d-l Mironov?!, ... am observat ca este hiper activ si continu de dinainte de '90 si pana in prezent si chiar este extrem de la curent cu mersul lumii (mai zilele trecute s-a lansat in China hartia electronica in formula alb/negru pt. piata europeana, despre care vorbea cu cateva luni in urma ...).

On topic: se pare ca din 2009 avem racire globala, cel putin in ce priveste iernile din Romania.

Electron

Citat din: zodiak din Aprilie 16, 2012, 02:53:12 PM
On topic: se pare ca din 2009 avem racire globala, cel putin in ce priveste iernile din Romania.
Clima globala depinde de Romania? Cam care e logica afirmatiei tale?

e-
Don't believe everything you think.

zodiak

Citat din: Electron din Aprilie 16, 2012, 03:05:16 PM
Citat din: zodiak din Aprilie 16, 2012, 02:53:12 PM
On topic: se pare ca din 2009 avem racire globala, cel putin in ce priveste iernile din Romania.
Clima globala depinde de Romania? Cam care e logica afirmatiei tale?

Clima globala depinde de Romania si Romania depinde de clima globala.

Rom^nia se gaseste pe planeta Terra, deci ...

Daca ai observat din 2010 iernile au fost mai aspre in intreaga Europa, nu doar in Romania.  ;)

Oricum nu ma pot pronunta inca in sprijinul racirii globale sau a incalzirii globale.

ariel55

Acesta este un subiect de climatologie, trebuie mutat intr-un singur thread....parere mea....
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

atanasu

#70
Firul asta  s-a  inchis din pacate  in 2012 cand se discuta cam cum si cat creste nivelul oceanelor si marilor daca se topesc ghetarii si azi se stie ca ei se topesc in ritm din ce in ce mai alert si se evalueaza rirmul de topire si se considera ca daca fenomenul continua si in mod cert el se continua, mari zone litorale se vor evacua si mari orase vor dispare(un fel de potop dar unul care nu se termina in niste zile ci efectul este permanent cu tehnologiile prezente nonopozabile, si asta pana la starsitul secolului sau  mai devreme.
I-am pus problema unui roman  acum 10-15 ani, unuia Constantin Cranganu prof univ in USA, care publica des in Contributors, respectiv i-am spus ca problema nu este daca sunt si fenomene naturale ce contribuie la acetea din prezent observabile cu ochiul liber, dar astea naturale se resimt in timpi geologici iar ce vedem noi azi este ceva produs  in timpi umani si  chiar daca ce facem noi ar fi redus in raport de ce face natura  poate fi totusi picatura care umple un pahar intr-un ritm mai rapid decat se pot opune progresele tehnologice, progrese care imediat dupa Malthus si pana de curand au fost de asa natura incat sa para ca se infirma evaluarile sale dar nu se infimau ci doar se amana o scadenta. Fiind dl Cranganu  dupa opinia mea, in serviciu comandat al jefuitorilor de resurse, dar totusi avand si un anume prestigiu stiintific si neavand  argumente sa ma combata a cam scaldat-o caldicel ca nenorocitii locuitori nici calzi si nici reci din Laodiceea Apocalipsei si apoi finantatorii din umbra a Contributorilor m-au cam interzis si acolo ca si in multe alte parti.

valangjed

Timp de 200 de ani am ars cărbune și petrol care au fost create în zeci de milioane de ani. Am defrișat intensiv milioane de hectare de pădure. Dacă înainte de revoluția industrială arderile de vegetație având cauze naturale erau compensate de fotosinteză, odată cu defrișările masive am redus și contribuția fotosintezei la menținerea echilibrului. Nu trebuie să fii matematician ca să înțelegi că omenirea are un mare aport la schimbările climatice, e un calcul simplu.

Nu cred într-o conspirație globală, dar la nivel zonal există interese economice care tind să minimalizeze(uneori chiar să nege) efectele revoluției industriale la nivel global.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.