Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

De ce parte va situati in disputele actuale pe tema incalzirii globale? De ce?

Creat de morpheus, Aprilie 08, 2011, 09:17:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

PS Sa mai adaug ca sa confirm cele susinute deja  unele gasite  plecand de la Hotnews (science):
https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-27066051-episod-meteo-extrem-trebui-apara-data-200-ani-cat-mult-inrautatit-incalzirea-globala-val-caldura-letal.htm (Un episod meteo extrem ce ar trebui să apară o dată la 200 de ani - Cât de mult a înrăutățit încălzirea globală un val de căldură letal )  unde se scrie:

"Între 31 martie și 4 aprilie, când și România era sub un val de căldură, în zona Sahelului - în statele africane Mali și Burkina Faso - se înregistrau temperaturi de peste 45 C, cu o maximă de +48,5 C la Kayes, în Mali.

Era depășit acolo și recordul de căldură pentru aprilie în Africa, precedenta valoare fiind din luna a patra 2003, +48,3 C, măsurată la Karima, în Sudan, pe malul Nilului "
Se mai afirma ca "Fenomene extreme ce ar putea apărea de zece ori mai des"
indic si sursa:
Extreme Sahel heatwave that hit highly vulnerable population at the end of Ramadan would not have occurred without climate change
la
https://www.worldweatherattribution.org/extreme-sahel-heatwave-that-hit-highly-vulnerable-population-at-the-end-of-ramadan-would-not-have-occurred-without,   unde se afirma ca că temperaturile maxime înregistrate în acele zile în Mali și Burkina Faso au fost ziua cu 1,5 °C mai mari și noaptea cu 2 °C din cauza încălzirii globale.
Calculele au arătat că în medie, temperaturile ar fi fost cu 1,5 C mai mici dacă nu ar fi existat intervenția umană asupra mediului în ultimul secol și jumătate.

Un val de căldură de o așa intensitate - cu temperaturi de 45 - 48 C - ar fi normal să se producă o dată la 200 de ani în Mali sau Burkina Faso așa de repede în an (în primele zile de aprilie).

Studiul arată că, dacă vom trece de pragul de încălzire de peste 2 C la nivel global, un astfel de episod extrem ar fi posibil să se producă de zece ori mai des în regiune.


atanasu

Mda!  nu mai est mult si ne vom muta in Bucuresti in statiile de asteptare din Predeal, Sinaia si pe unde vom mi putea. Ce este in link seamana cu primul capitol din cartea lu Robinson din 2020:
 https://www.digi24.ro/stiri/externe/523-grade-in-india-copiii-au-lesinat-la-scoala-soferii-si-au-ars-mainile-pe-volan-morga-din-jaipur-e-depasita-de-victimele-caldurii-2808953n


atanasu

Cupola de caldura a cuprins si o parte din USA si se xtinde teritorial in aceasta  saptamana

atanasu

Sper sa iasa din moderare la
 https://www.telework.ro/ro/stiinta-schimbarilor-climatice/?unapproved=110876&moderation-hash=cd2daa2e38238c9242933c3d404e6752#comment-110876

Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat.
Articol corect dar simt nevoia sa adaug ca in acest domeniu doua popoztii advarate ar trebui a-i fi postulate:
a) Picatura poate revarsa paharul cand inca nu te astepti! Si atunci orice vine prea tarziu.
b) Mai intai sa nu faci rau si apoi sa vindeci (Primum non....).

atanasu

Fara a ma mai refri la problema "cupolei de caldura" din sept 2023 discutata in sept. 2023, Revin la textul foart important generic-filosofic cu care am redeschis firul in sept. 2023 cu potarea  #112 i pe care eu am indicat-o ca problema ecologica fundamentla(dupa mine  in  subordinea cu postulautului ecologiei enuntat in firul de aici si comunicarea de la Academie privind  Calea a treia(Al treilea mod de productie), anume problema revasarii paharului din cauza unei posibile ultime si apoi si urmatoare picaturi

"Septembrie 23, 2023, 08:14:33 PM
Din pacate este picatura care risca  sa reverse un pahar climatologic cu cauze probabil naturale care s-a cam umplut si noi tehnologic nu prea mai avem timp. Adica timpul nu mai are rabdare cu noi ca pana acum  si nici Norocul lui Eminescu nu ne mai petrece."

O postez ca sa nu pierd ideia dar voi continua cu discutarea evenimentului sinistru petrecut la Valencia  in cadrul articolului de la linkul:
https://spotmedia.ro/stiri/mediu/inundatiile-din-spania-sunt-socante-dar-nu-complet-surprinzatoare-cum-se-explica-dezastrul-si-care-e-vina-noastra-video?utm_source=news.ro-interior&utm_medium=referral&utm_campaign=standard_campaign

"Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se explică dezastrul și care e vina noastră"

va urma:
 

atanasu

Aadar sa continui la tema:
"Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se explică dezastrul și care e vina noastră"

a) Date de baza:
- peste 200 de morti;
- dar peisajul este oarecum familiar, scrie Sky News. Ne aduce în minte scene similare din estul și centrul Europei chiar de luna trecută (inclusiv din România) sau inundațiile din Germania și Belgia în 2021, care au ucis peste 200 de oameni;
- vorbim de inundații istorice, cu probabilitate o dată la 100-120 de ani in unele zone ( ca sil Vaslui) a plouat in cateva ore cât pentru un an rpectiv fenomenul numit DANA -Depresion Aislada en Niveles Altos a provocat precipitații extreme în Valencia, unde a plouat în mai puţin de o zi cât pentru un an întreg.
 
b) Evaluari si prognoze post eveniment: Ce urmează va fi mai rău...

- Desigur, este prea devreme să spunem dacă acest eveniment meteo s-ar fi întâmplat fără schimbările climatice - asta necesită timp și analize științifice amănunțite.

- Dar ceea ce știm deja și ceea ce oamenii de știință ne spun de fiecare dată când atmosfera declanșează ploi abundente este că schimbările climatice fac acest tip de potop pana acum mai rar în Europa mai comun și mai intens - și, prin urmare, mai distructiv.

Este valabil și pentru cea mai mare parte a Asiei, centrul și estul Americii de Nord, nordul Australiei, nord-estul Americii de Sud și sudul Africii.

O atmosferă mai fierbinte este mai însetată și poate reține mai multă umiditate. Așa că, atunci când plouă, toarnă, nu glumă!

Ploaia abundentă nu înseamnă însă neapărat inundații distructive. Dar mai există şi alţi factori pe care oamenii îi influențează, inclusiv modul în care folosim pământul, zonele de drenaj din orașele pavate și sistemele de avertizare timpurie.

- Acesta este motivul pentru care autoritățile spaniole se pot confrunta cu întrebări despre motivul pentru care au murit atât de mulți oameni într-o țară dezvoltată, occidentală, bine dotată cu resurse.

- Cum s-a pregătit un mare oraș din Europa pentru inundații care lovesc o dată la 5.000 de ani :
,,În timp ce o avertizare de tip cod roșu de vreme rea a fost emisă pentru regiune, cu suficient timp înainte pentru ca oamenii să se îndepărteze de pericol,UN AVERISMENT IN SINE nu comunică impactul. Şi nici ce ar trebui să facă oamenii.

- Climatologii avertizează de ani de zile că schimbările climatice vor duce la precipitații mai intense, iar consecințele tragice ale acestui eveniment arată că avem un drum lung de parcurs pentru a ne pregăti pentru că va fi și mai rău, în viitor", spune Liz Stephens, profesor de riscuri climatice la Universitatea Reading, pentru sursa citată.(aici apare si picatura care revarsa paharul)

c) 38.000 de decese anual atribuite direct schimbărilor climatice

Deși mulți încă percep schimbările climatice ca fiind o amenințare îndepărtată, de fapt, ele deja ne afectează grav.

- Aproape 38.000 de decese înregistrate în Europa au fost atribuite direct schimbărilor climatice doar în vara anului 2022.

- Fiecare al doilea deces legat de temperaturile ridicate putea fi evitat în absenţa încălzirii globale provocate de om.

- În România, s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, 2.823 de decese legate de căldură, dintre care 1.612 (57%) au fost atribuite încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

- Grupurile cele mai afectate sunt femeile și persoanele vârstnice.

- În sudul Europei, riscul de deces cauzat de căldură a fost de două ori mai mare decât în alte părți ale continentului, ceea ce sugerează o vulnerabilitate ridicată la valurile de căldură.

Sunt concluziile unui studiu recent realizat de o echipă ce cercetători, despre impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

Cercetătoarea Thessa Beck şi echipa sa au realizat primul studiu amplu de atribuire a impactului schimbărilor climatice asupra sănătăţii la nivel european, acoperind 35 de ţări din Europa. Studiul arată impactul devastator al încălzirii globale asupra sănătăţii publice în vara anului 2022, una dintre cele mai calde din istoria Europei, scrie fizicianul Bogdan Antonescu pe Facebook.

Un organism ONU a precizat că lumea este pe cale să reducă emisiile cu doar 2,6% față de nivelurile din 2019 până în 2030 - mult sub nivelul necesar de 43%. Această veste conferă un caracter mai urgent discuțiilor COP29 privind clima globală care vor începe curand  la Baku. De parcă ar fi nevoie de mai mult.

Nota mea: Acestea nu sunt obsesii stiintifice ale creatorilor  de perpetuum mobile care poate ca nici nu sunt de aruncat la cos ci lucruri ce se intampla printre noi si nu doar peudostiinta discutiile de acest tip, dupa cum nici TRG nu tine de pseudostiinta in ciuda unor "credinte ale inventatorilor"