Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Verificati-ma daca gresesc

Creat de sparkster, Ianuarie 01, 2010, 03:50:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

sparkster

^ sau cateodata notez*(ca la informatica) adica ori.

b12mihai

#31
Citat din: sparkster din Ianuarie 02, 2010, 09:30:49 PM
Profa a mentionat de vectori diferiti la mate si fizica(pacat ca nu mai stiu care sunt).Gothik, mai omit informatii de genu sa va face-ti ca pun 2, dar nu si importante.

Mda, tot ce e posibil, totusi, la lectia "Vectori" se face intotdeauna diferenta intre vector si scalar.

Citat din: Electron din Ianuarie 02, 2010, 09:35:29 PM
Citat din: sparkster din Ianuarie 02, 2010, 09:30:49 PM
Profa a mentionat de vectori diferiti la mate si fizica(pacat ca nu mai stiu care sunt).
Da, exista o diferenta intre "vectori liberi" (intalniti la fizica) si "vectori legati" de la matematica. Singura diferenta este ca vectorii liberi pot "aluneca" in spatiu, nu au o origine fixa (dar isi pastreaza mereu orientarea), iar vectorii legati au origine fixa. Chiar si asa, o suma de vectori tot vector este si nu poate fi un scalar.

e-

Ah, daca e asa, atunci da, este o diferenta (retrag ce am spus mai sus). Dar ce inveti la matematica la vectori poti aplica si la fizica, compunerea vectorilor e aceeasi - tot cu regula triunghiului sau a paralelogramului faci. Numai ca acolo nu se noteaza [tex]\vec{AB}[/tex] ci, ca tot l-am folosit [tex]\vec{v}[/tex] dar aici ii cunosti modulul lui v - trebuie doar sa iti dai seama cum se aplica regula triunghiului/paralelogramului la trecerea in scalar.

Citat din: sparkster din Ianuarie 02, 2010, 09:33:49 PM
Eu nu spun ca nu imi place fizica, dar pur si simplu este grea. Iti trebuie ceva mai mult decat sa stii formule ca sa rezolvi problemele, iti trebuie acele "sclipiri". Voi cum v-ati descurcat la liceu la fizica?


Sincer, eu unul la fizica aveam imaginatie si intelegeam perfect ce mi se preda la mate. Adica, la mecanica, spre exemplu, trebuie sa iti imaginezi un pic ce se intampla in realitate si apoi sa treci la formule. Sclipire iti trebuie si la matematica si la fizica si, in principiu, la orice stiinta, dar sclipirea nu vine daca nu ai exercitiu. La fizica, ca si la matematica, trebuie sa lucrezi (si sa iti si imaginezi ce se intampla in realitate, sa faci un "experiment mintal")
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

sparkster


graethel

Citat din: Adi din Ianuarie 02, 2010, 09:19:05 PM
Poate ca de fapt nu aveai vector acolo, ci distanta, care se  noteaza cateodata cu doua litere pentru capetele segmenteului, cu o bara deasupra. Adica ar fi vorba despre [tex]\bar{AB}[/tex] si nu [tex]\vec{AB}[/tex]. Distantele sunt numere, deci scalari si atunci trei distante adunate pot da un numar.

In cazul meu la liceu foloseam notatia asta [tex]\bar{AB}[/tex] pentru vector liber si notatia asta [tex]\vec{AB}[/tex] pentru vector legat. Pentru modulul vectorului foloseam: [tex]|AB|[/tex] sau [tex]||\vec{AB}||[/tex].