Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

FINITUDINEA GEOMETRIEI EUCLIDIENE

Creat de atanasu, Martie 23, 2020, 10:14:40 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Pot incepe acest text in diverse feluri dar voi incepe cu o explicatie privind felul in care am abordat activitata pe acest forum-platforma stiintifica. Adica cu oarcare modestie intelectuala incercand sa nu fac precum altii adica sa-mi leg cat mai repede nickul de ceva considerat de mine ca fiind nou sau foarte interesant ci mai degraba chiar si idei considerate de mine cat de cat originale le-am postat-plasat la un subiet-topic  in care puteau sa se regaseasca intr-o oarecare masura indiferent daca subiectul era lasat in adormire(parasire) de combatanti sau era inca vizitat.
Asa cred ca am contribuit la revigorarea cand si cand a forumului .
Desigur au fost subiecte care m-au facut sa deschid un fir nou si toate firele noi deschise sub nickul Atnasu(nick scris usor gresit aunci cand l-am ales pentruca era unul derivat din numele adresei de yahoo care avea denumirea de Atanasiu in componenta care este evident un nume propriu si nu un prenume cum si-au ales unii dintre competitori dar pe care am considerat ca nu este cazul sa-l completez fiind totui doar un nick.
Firul de pe domeniul "Geometrie" din cadrul domeniului vast "Logica si Matematica" , domeniu definit ca cel in care pe forum se discuta "despre geometrie, ramura a matematicii" , fir intitulat "Postulatul sau Teorema lui Euclid?" la care nu au indraznit(catadicsit)  altii decat Electron sa intervina iar lunga discutie pe care am avur-o cu el s-a epuizat in cele din urma eu refuzand sa o continui la nesfarsit dupa modelul  Ilasian(Ilasus) sau calahanian a  abordat o problema de importanta mai les istorca din domeniul axiomaticii euclidiene  iar azi deschid un fir nou care poate da nastere unor discutii interesante fir pe care cum se vede l-am intitulat "Finitudinea geometriei euclidiene"

Subiectul a mai fost atins si ca dovada dau un link iar pe google probabil ca vor mai fi fiind dar nu legiune ca sa spun asa subliniind ca eu din alta directie doresc sa abordez problema adica intr-un context ligvistico matematic care cred ca i-ar fi facut placere regretatului profesor academician Solomon Marcus.
Linkul este  https://books.google.ro/books?id=G8PE1fitymUC&pg=PA272&lpg=PA272&dq=finitude+de+la+geometrie+de+euclide&source=bl&ots=6V1K-Qe_5Q&sig=ACfU3U29VYjuYE6qTjujm5fwMndC7hbrdg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwiVivf1hrDoAhVS26QKHVifB5gQ6AEwAHoECAkQAQ#v=onepage&q=finitude%20de%20la%20geometrie%20de%20euclide&f=false
si contine cartea intitulata :
"Renaissance de la géométrie non euclidienne entre 1860 et 1900"  de Jean-Daniel Voelke

Desigur ca voi reveni si voi fi si bucuros daca vor fi si colegi interesati dar nu pot sa ma opresc sa recomand celor care au urmarit discutia mea cu Electron referitor la celebrul postulat sa citeasca cele scrise pe pg 273 din linkul indicat unde pot ajunge daca vor cauta pe google cu ajutorul cuvantlui cheie " finitude de la geometrie de euclide" .

A bientot! :)

PS Probabil ca un tratament pur matematic al problemei se afla la : https://www.yumpu.com/en/document/view/52536897/finitude-geometrique-en-geometrie-de-hilbert

atanasu

#1
La multi ani! celor cu nume de floare sau chiar cu numele sarbatorii crestin ortodoxe de azi pentruca fratii nostri catolici au serbat-o Duminica trecuta si pentru a nu fi acuzat de misticism dar dorind sa o, intr-un fel marchez pentru mine cel inchis in casa pentru binele meu dar si general , fiind insa constient ca cei care ma citesc o fac probabil doar in speranta sa-mi gaseasca niste greseli care sa ma trimita in categoria adeptilor teoriilor pseudosiintifice asta si datorinta gandirii mele pluraliste, dar cred eu ca totusi  fara o relativizare prea exagerata  fata de un monism bine temperat al celor care nu au ochelari de cal prea adanc infipti in mintea lor, o voi marca mai degraba doar cu o explicatie a acestui fir orcine ar dori putand verifica cele spuse de mine pozitiv sau negativ.
Personal sunt convins de aceasta finitudine in sensul definit de mine si nu ma voi mai osteni pana careva nu se va arata chiar interesat de subiect.
Asadar cele ce urmeaza sunt o continuare peste ani a unui episod creat de mine in liceu la o ora de literatura romana. Nu eram un olimpic in ale acestei materii dar ascultam cu placere un profesor deosebit de cult care folosea oportunitatea obiectului predat ca sa compenseze cat putea si el lipsa de lumina pe care ne-o inocula o scoala aservita ideologic unui regim dictatorial, criminal. Noi elevii nu realizam la ce riscuri se supuneau acesti profesori de romana, istorie, geografie , limbi straine, stiintele naturii chiar si de fizica sau matematica  cand transformau orele lor in ore si de istorie si de cultura adevaata a poporului nostru.
Revenind la o ora unde era vorba de creatia lui Eminescu, de originalitatea acestuia si unde profesorul ne spunea ca Eminescu a facut tot ce a facut cam cu cca 5000 de cuvinte din limba si din care erau de fapt esentiale doar vreo 3000.
Atunci cum incepusem sa auzim depre muzica compusa la calculator si altele de astea, m-am aflat in treaba si am spus ca in dictionarul limbii romane limitat in speta la cuvintele folosite de Eminescu si tratat conform gramaticii, sintacticii si semanticii se afla toate poeziile lui Eminescu, de fapt toata opera lui literara . Am primit urgent un 10 si nu am uitat episodul si acum gandindu-ma la geometria euclidiana   m-am gandit oare ce exercitiu de sinergie/emergenta in programare pe computer ar duce la regasirea  Elementelor lui Euclid pornind doar de la cele 23 definitii , 5 notiuni comune si desigur cele 5 axiome(postulate) multumindu-ma sa ma opresc pentru simplificarea temei doar la cele 48 de teoreme de geometrie plana din cartea I.
Eu pariez ca se poate rezolva acest lucru nu in sensul gasirii lor efective in computer ci doar ca proba si ca am gasi asa ceva aratand ca cele 48 de teoreme, de fapt niste probleme fundamentale de geometrie plana, manualele fiind pline si de multe altelele, nu folosec din lexicul geometriei decat cele date de Euclid.
La fel s-ar intampla si daca am porni de la un dictionar corect al mecanicii imediat postgaleleene si cu usurinta am gasi cele trei legi ale lui Newton.evident ele ar ramane sa fie demonstrate la fel ca si cele 48 de teoreme de mai sus.

Desigur ca acest text nu-l putea scrie decat un mare adept al pseudostiintei, nu-i asa dragilor? el nefiind chiar la indemana oricarui "stiintific" cum cam bascalios se exprima Cosmin Visan.

Inca odata: La multi ani cu sanatate Floricilor, Florinilor  si tuturor florilor care  exista in lexicul botanic al florilor salbatice sau de gradina si spre care se va fi apropiat cu drag un nash de botez oarecare, oriunde si oricand se va fi intamplat asta!