Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avertizarea de cutremure - progrese

Creat de Adi, Iulie 11, 2008, 05:48:17 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Luis


valangjed

Nu vad cum ar putea ajuta piezoelectricitatea la prezicerea cutremurelor cu 10 ore inainte.Din cate stiu eu lichidele nu pot fi piezoelectrice or sub scoarta terestra materia este lichida.Daca am prelua un semnal electric din scoarta terestra(care e solida) acesta nu s-ar produce decat dupa eliberarea de enrgie (adica dupa producerea cutremurului in adancime).Acest lucru nu ne-ar da decat un castig de maxim cateva minute(adica diferenta care apare din faptul ca undele electromagnetice se propaga cu o viteza mult mai mare decat undele mecanice(in cazul de fata unde seismice).Daca gresesc va rog sa ma corectati.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Scoarta este foarte adanca: 10 km cel putin, dar poate mai mult. Ideea e ca cu multe ore inainte de cutremure apar electricitate in sol. Foarte mica, desigur, dar daca ai multe detectoare, poti prezice cutremurul cu multe ore inainte. Aceste instrumente piezoelectrice ar masura electricitatea in solul solid, poate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Asta daca am sti exact sau cu o anumita incertitudine ce se intampla sub scoarta terestra.Incertitudinea ar trebui sa fie destul de mica.Nu cunosc prea multa geofizica dar din ce am citit,ceea ce se intampla sub scoarta terestra este destul de ambiguu.
Ar fi o idee ca pe langa aceste detectoare piezoelectrice sa aceste detectoare piezoelectrice sa avem si niste scanere cu ultrasunete sau radiatii electromagnetice care sa faca o harta a mantalei terestre(parca asa se numeste partea de sub scoarta).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Interiorul Pamantului este un sistem complex, de asta se pot face doar modele si compara apoi cu datele experimentale. Sunt sigur ca exista deja multe moduri de a studia interiorul solului fara a sonda solul (vezi si blogul Geofizica ambientala, care exact cu asta se ocupa, http://geofizica-ambientala.ro/blog/). Nu stiu exact detalii ca sa stiu ce se foloseste sau daca este util ce propui tu, dar vezi pe blog si scrie-i autorului. Este un tip foarte deschis si este un blog partener al Stiinta Azi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.