Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tunel într-o gaură neagră

Creat de Abel Cavaşi, August 24, 2008, 11:41:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

m00nkiller


CitatTu ai citit-o? Dacă ai citit-o, de ce nu ne spui şi nouă ce este relevant aici?
Ecuatiile Einstein nu pot fi rezolvate in mod exact la ora actuala. Se fac doar aproximatii [asa cum ai facut tu cu metrica abeliana]. Unele solutii au legatura intuitiva cu universul nostru iar altele sunt peste puterea mea de acceptare. Ti-am sugerat prima carte deoarece am avut impresia ca "fortezi" limita unui experiment mental. Sau poate nu am eu atata imaginatie, e posibil!
In a doua carte sugerata de mine s-ar putea sa gasesti chiar aproximatiile tale sau, macar, o idee de unde sa pornesti. Critica mea s-a vrut constructiva. Daca nu si-a atins scopul atunci voi incerca critica distructiva.
Citat[Deci, corpul de probă nu cade spre centrul de masă al găurii negre? Unde se află acest centru de masă? Nu cumva în centrul orizontului (presupus sferă)?/quote]
Stiu din calcule ca pot exista si gauri negre asimetrice. Pe mine ma depasete ideea de centru de masa al unei gauri negre in conditiile in care singularitatea are volum zero. Defapt fizica cunoscuta de noi isi cam inceteaza valabilitatea in interiorul ei. De asta se spune ca gaura neagra inseamna si "moartea" teoriei relativitatii generalizate. Poate mai amanam discutia pana se inventeaza o teorie a relativitatii cuantice. Ups! Fizica cuantica nu exista!

Adi

Metrica Schwarzschild nu este nici ea o solutie exacta la ecuatiile lui Einstein? Stiu ca s-a mai discutat odata pe forum si parca se explica ca se faceau aproximatii acolo, dar nu mi-am fixat bine. Raspunsul vostru m-ar ajuta in acest sens. Multumesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

m00nkiller


CitatMetrica Schwarzschild nu este nici ea o solutie exacta la ecuatiile lui Einstein?
Ecuatiile Einstein sunt ecuatii diferentiale neliniare care se rezolva prin aproximatii.
In cazul metricii Scwartzschild se considera o simetrie sferica spatiala.

Adi

Citat din: m00nkiller din Septembrie 04, 2008, 05:41:18 PM

CitatMetrica Schwarzschild nu este nici ea o solutie exacta la ecuatiile lui Einstein?
Ecuatiile Einstein sunt ecuatii diferentiale neliniare care se rezolva prin aproximatii.
In cazul metricii Scwartzschild se considera o simetrie sferica spatiala.

Mersi, dar poti explica si care este aproximatia folosita? Simetria sferica e exacta, nu aproximativa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

m00nkiller

CitatMersi, dar poti explica si care este aproximatia folosita? Simetria sferica e exacta, nu aproximativa.
Nu Adi! Ca sa putem obtine solutii ale ecuatiilor Einstein trebuie sa avem o inalta simetrie spatiala. In cazul nostru cea mai simpla solutie se obtine in cazul in care avem simetrie sferica. Se pot considera si alte cazuri dar dificultatile de rezolvare cresc foarte mult. Tocmai de aceea i-am recomandat lui Abel cartea D. Kramer, H. Stephani, E. Herlt, and M. MacCallum. Exact Solutions of Einstein's Field Equations. Cambridge University Press, Cambridge, England, 1980. care obtine o multitudine de solutii. Multe nu sunt compatibile cu universul nostru insa altele par acceptabile.
Iti aduci aminte de ecuatia Gauss din electromagnetism care oferea solutii usor de obtinut doar in cazul in care consideram inalte simetrii spatiale? Exact la fel e si in cazul nostru.

Adi

Moonkiller, de acord cu tine, numai ca inca nu inteleg de ce vezi tu ca simetria sferica e o aproximatie. Sa zicem ca iau un corp care e exact sfera. Sau iau o gaura neagra, care are exact simetrie sferica. In acest caz, mai e nevoie de o aproxomatie pentru a gasi metrica Schwarzshild?

De asemenea, sunt de acord ca daca ai un corp care nu e chiar sferic, trebuie sa faci intai aproximatia ca e sferic ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ne_pofazz

Salut la toata lumea....sunt nou pe aici...pasionat de fizica ca noi toti de aici :P
Tocmai am intrat la Universitate (Vest - Timisoara).

De adaugat...dupa cunostiintele mele (nu prea vaste), in mod normal tunelul s-ar invarti in jurul gaurii negre si s-ar deforma (alungi - efectul de spaghete  :D) si apoi trecand de orizont ar fi deformat atat incat nu si-ar mai pastra structura, iar apoi va deveni parte din singularitate, pierzand orice infomatie legata de materialul care tocmai a cazut spre singularitate.

Sunt pasionat de gaurile negre, insa nu am cunostinte prea vaste, fiindca mai nou mi-am descoperit pasiunea spre fizica nucleara (si subatomica,mechanica cuantica, teoriile relativitatii ....), si aproape in ultimul moment (acum vreao 2-3luni) m-am hotarat ca asta vreau sa fac in viata.

In fine....
Despre gaurile negre, am citit despre faptul ca in teoria corzilor nu exista o singularitate, ci materie tot spatiul din interiorul horizontului (cred)....mi-ati mai putea spune ceva detalii??
Sau ceva linkuri  :o

Adi

Bine ai venit la noi pe forum! Eu sunt chiar doctorand in fizica particulelor si mai sunt alti doctoranzi aici pe forum cu care vei putea discuta despre stiinta. La FizicaParticulelor.ro si StiintaAzi.ro vei putea gasi articole de popularizare din fizica particulelor, dar nu numai. Prin intrebari aici pe forum, vei gasi oameni care sa raspunda si cu care sa comunici. Inca o data, bine ai venit!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ne_pofazz

Multumesc   ;D
(cred ca asta se are rang the spam... sper sa nu primesc un ban din prima zi  :D)

Adi

Nu iti face griji. Apreciem oamenii care apreciaza si multumesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

Cred ,intr-adevar,ca Abel are propria sa stiinta.Nu inteleg cum s-ar putea face un tunel vidat "printr-o" gaura neagra.Nu ma refer la tehnica ce ar putea face asa ceva ci la insasi ideea de a "gauri" o gaura neagra.Daca gresesc va rog sa imi explicati si mie.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Electron

Citat din: valangjed din Februarie 16, 2009, 03:18:51 PM
Nu inteleg cum s-ar putea face un tunel vidat "printr-o" gaura neagra.Nu ma refer la tehnica ce ar putea face asa ceva ci la insasi ideea de a "gauri" o gaura neagra.
De ce crezi tu ca nu s-ar putea face un tunel intr-o gaura neagra?

e-
Don't believe everything you think.