Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

Creat de Virgil, Mai 30, 2021, 06:25:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Se pare  util sa ma repet: Pentru toti  redusii mintal autoiodidacti Hei, care oi fi tu acela, vezi ce gaseti daca pleci de la legea lui Hooke din domeniul elastic si studiaza adimensionalitatea modulului lui Young pe care eu  il declar astfel(asa vreau eu sa  fie adica adimensional) si astfel vei gasi tot ce trebuie despre Univers si Divinitate !

Virgil

Citat din: atanasu din Mai 31, 2023, 11:44:35 AM
Se pare  util sa ma repet: Pentru toti  redusii mintal autoiodidacti Hei, care oi fi tu acela, vezi ce gaseti daca pleci de la legea lui Hooke din domeniul elastic si studiaza adimensionalitatea modulului lui Young pe care eu  il declar astfel(asa vreau eu sa  fie adica adimensional) si astfel vei gasi tot ce trebuie despre Univers si Divinitate !
Nu vad nici o legatura cu raspunsul meu la intrebarea ta, despre frecventa corespunzatoare electronului

Virgil

Citat din: atanasu din Mai 31, 2023, 11:44:35 AM
Se pare  util sa ma repet: Pentru toti  redusii mintal autoiodidacti Hei, care oi fi tu acela, vezi ce gaseti daca pleci de la legea lui Hooke din domeniul elastic si studiaza adimensionalitatea modulului lui Young pe care eu  il declar astfel(asa vreau eu sa  fie adica adimensional) si astfel vei gasi tot ce trebuie despre Univers si Divinitate !
Prietene Atanasu, nu cred ca este potrivit acest mod de exprimare pe un forum stiintific. Cat priveste modulul lui Young, si legea lui Hooke pe care am invatat-o la rezistenta materialelor in facultate, sunt notiuni consacrate si trebuiesc intelese ca atare.


atanasu

Dragule nu esti numai tu pe aici si daca ai  fi mai atent la ce se intampla ai vedea ca nu esti implicat in nici-un fel de ultima mea postar de aici si de pe firul celalalt dar implicatii tac si se pitesc in papusoi.
Si crezi ca daca nu e frumos sa-i numesti ei resdusii mintali ca atare ei  sunt mai putini pe acolo pe unde sunt adica chiar si pe forumul asta?
Dar ai si tu dreptate caci in general doar tie m-am adresat dar uneoi ma pisca cate un purice in...  si ma gadila .. .

atanasu

#274
PS.Si inca ceva Virgil :desigur esti un personaj inteligent dar esti foarte putin subtil si de aceia nici nu intelegi uneori ca de fapt nu sti cine este adrisantul. :)

calahan

Dl Virgil
Nu trebuiesc luate in considerare postarile acestui parazit, care doar bruiaza si polueaza pagina, dintro nevoie interioara de a posta ceva fara de vreo valoare, chiar daca s-a inclus si s-a pus in fruntea unui grup de handicapati al caror lider s-a erijat singur. Noi aici doar discutam la modul serios chestiuni de fizica teoretica. Nu altceva. Si am vazut, pe pagina de la -cercetare-, ca se discuta despre adimensionalitatea lui G. Am amintit chestiunea asta si intrun mesaj catre dl profesor  Tudor Vasile, pe pagina de fizica, in speranta ca dumnealui, ca specialist al domeniului, ar transa problema si ar puncta greselile din acea demonstratie. Daca nu demonstreaza nimeni ca acea demonstratie este gresita, ramane ca este corecta si deci este valabila. Dl CAdi spune ca dl inginer ar fi zis ca G-ul este egal cu 1. Nu imi aduc aminte de asa ceva. Dl Inginer, urmand niste rationamente si calcule a ajuns la o relatie, in care G-ul este dat de raportul intre suprafata integratoare a campului si suprafata generatoare a campului. De aici rezulta adimensionalitatea lui G. Si anume rezulta simplu ca suprafata generatoare a campului gravific, din masa pamantului, ar fi de  1011 ori mai mare decat suprafata integratoare a campului gravific, pe care se aduna contributiile de camp gravific ale tuturor particulelor din masa globului terestru.
Egalitatea cu 1 am vazut-o la analiza dimensionala a circuitului  RC. Din egalitatea aia scoate identitatea dimensionala masa-sarcina. Identitate dimensionala care, dupa cate am inteles eu, produce consecinte nebanuite si extraordinare pentru sistemul teoretic al fizicii. Identitate care este respinsa hotarat de savantii nostri, conservatori, snobi si obedienti, care nu admit nicio teorie autohtona, si care nu vine din occident. 

atanasu

#276
Virgil,
Poate observi ce  vreau eu sa spun la #270 de ieri  la 11:44:35 a.m.
PS Si poate reusesc sa discut si despre ultimul capitol...

Virgil

Discutiile intre oameni civilizati trebuie purtate cu decenta si respect fata de cei din jur. Nu sunt eu in masura sa fac observatii, dar dupa cum vedeti suntem cativa care mai activam pe acest forum, si indiferent de convingerile noastre nu trebuie sa ne aruncam sageti otravite.

Virgil

Ascult Atanasu care este parerea ta despre ultimul capitol din lucrare.

atanasu

#279
Auzi Virgile bagarea pumnului in gura este si nepoliticoasa si prosteasca(pentruca observasem cerinta ta si scrisesem asta ieri la 11 :16)si  nu duce la nimic,  asa ca poate ca  poate nu sper sa pot certifica, desigur total modest, adica doar din punctul meu de vedere, dar nici nu  voi mai arata nimanui lucrarea ta, ci eventual doar sa o asez langa  ale altora care evident ca insa sunt plecati cu sorcova ceea ce totusi nu este cazul tau .
Te incapataezi sa nu intelegi ca nu m-am referit la tine si devii astfel aparator de cretinism .
Mai bine studiaza si tu Modulul lui Young versus G si vezi cum stam cu ipotzele adimensionlitatilor desi nu catre tine  fost initial acest indemn dar te faci ca nu intelgi si atunci fi fericit uite ca ma refer si la tine. :)

PS Eu nu arunc sageti otravite atunci cand nu mai bag deficientii mentali  in seama dar daca acestia  raspandesc erori fundamentale profitand de ocazie ca sa azvarle ei sageti otravite nu pot sa nu pun lucrurile la punct si nu e neaparat obligtia mea sa mai tin acest forum in viata cum am cam facut-o pana acum. Oicum ti-ai publicat si aici lucrarea  finalizata si daca are elemente valoroase cum si eu am dat-o si in atentia unui for stiintific cineva poate va observa si mai dparte iar tu  da banul si public-o ca sa o faci oficial cunoscuta si sa ai si prioritate ...

atanasu

#280
Supliment relativist
Acum uitandu-ma din nou pe elmente fundamentale pintre care si pe elemntele de baza ale reltivitatii restranse  pe firul dedicat unuia din acste elemente si anume relativitatii siultanietatii mi-am adus aminte ca fara sa le fi studiat, acum 40-50 de ani am afirmat ca spartiul asa cum il vedem noi aici este o infasuratoare a spatiului pe care l vedem in relativ aparent simultan si care ar fi asa doar daca "c "ar fi infinita.

Relativitatea simultaneității(https://ro.wikipedia.org/wiki/Relativitatea_simultaneit%C4%83%C8%9Bii) — două evenimente ce au loc în două locații diferite, care au loc simultan pentru un observator, ar putea apărea ca având loc la momente diferite pentru un alt observator (lipsa simultaneității absolute).

Asa este si e foarte simplu de inteles cand informatia este limitata ca viteza de propagare la viteza undelor electromagntice adica a luminii la o valoare constanta care acum in Unversul nostru o masuram a fi c=3x10^8 m/sec

atanasu

#281
Revin la discutia care tangential atinge lucrarea dlui Virgil .
Asa dar :
a) Despe echivalenta si scriu cu raspundere echivalenta intre substantamaterie) si energie gasim o demonstratie elemntara la https://cs.stanford.edu/people/zjl/pdf/emc2.pdf

Repet ca : relatia se refera la o echivalenta iar lucrarea este excelenta si include si determinarea masei relativistice a lumiinii cu egalitatea mc^2=hf(vezi egaltatea ( 14)  E=hf si (15) m==hf/c^2 )
https://cs.stanford.edu/people/zjl/pdf/emc2.pdf
b) Intradevar la efectul Compton, lungimea Compton atat a electronului cat si a protoului cat si a neutronului este data la
https://ro.frwiki.wiki/wiki/Longueur_d%27onde_de_Compton#google_vignette
si desigur ca similar se poate calcula pentru orice particula(dar pentru una anume inicata ca masa) cu relatia :
Lcompton particula =h/mparticula x c
si daca
Lcompton=  c/frecventa compton(fc)
rezulta  ca  mc^2=hfc

Valoarea lungimii Compton de  mai sus pentru electron de 2,426...10^-12 conduce la fc=1,2356 10^20 Hz indicata si de Virgil.
Consider incheiata discutia referitoare la echivalenta relatiilor lui Einstein si Planck dar ea trbuie folosita cu motivarea punctuala necesara. 

atanasu

#282
Virgil,
Uitandu-ma la ultimul capitol 21 vad ca ai valori obtinute prin similitudinile tale foarte apropiate de cele calculate standard penru niste parametri cosmologici dar nu stiu daca sunt corecte sau au in ele ceva introdus care cu stiinta ta sau poate ca si fara, sa conduca la aceste corespondente. Asta este motivul pentru care ti-am acordat o sansa si am trimis textul la acel prof dr. care lucreaza la OSIM dar stii si tu  ca nu s-a prea ostenit. Dar probabil ca dat fiind ca si el a facut niste socoteli cosmologice pentru sistemul solar este posibil sa se fi uitat dar sa nu fi priceput sau sa fi priceput si find lucruri pe care le considera corecte vrea sa ti le fure sau nu se osteneste nefiind sigur daca ai sau nu dreptate.
Daca voi avea ceva vreme o sa revad cap 1 unde dupa modificarea facuta sa vad ce efecte ar fi  si daca obiectiile mele initiale mai au o baza. Daca voi putea, ok si daca nu, nu si gata. Lucrarea este deja  aruncata in eter si de acum are poate un destin propriu pe care nu e obligatoriu sa-l influentezi dta sau eu. Succes!

atanasu

Virgil ,
O nuantare necesara:
De fapt ce realizeaza lucrarea ta si nu ai sps-o sufcint de clar in Introducer este stbilirea unor relatii de similituine intre fenomenele care asculta de legea lui Newton a atractiei universale adica pornind de la nivelul terestru si mergand spre
sisteme planetare(solare) , galaxii si mai departe cu cele din microcosmos ponind de la modlul atomic guvernat de legea lui Coulomb cu o  forma identica cu a legii newtoniene ceea ce ar permite similitudinile tale . Desigur ca nu am gasit definita notiunea  esentiala  adica simlitidinea in fizica si ici folosirea p undva  trmenuli inafar t titlu ceea c oricum te bine.
Astfel:
Similtudinea : Proprietate a două fenomene de a putea fi puse într-o corespondență parțială sau totală, astfel încât valorile mărimilor caracteristice unuia dintre fenomene să poată fi obținute, printr-un calcul relativ simplu, din valorile cunoscute ale mărimilor corespondente caracteristice celuilalt fenomen.

Exemplul cel mai clar este cea reoelectrica(hidraulica)  care permite aplicarea elementelor de elctricitate la hidraulica https://www.scribd.com/doc/264910421/156135535-BARTHA-Hidraulica-1 pg 24 cat si cea utila pentru rezistenta materialelor in domeniul elastic rspectiv fotoelasticitatea bazata pe analogia unor legi de optica cu teoria elasticitatii( https://www.scribd.com/document/25062316/biomecanica-fotoelasticitatea).

Desigur cele doua legi fundamntale identice formal pentru infinitul mic si penru cel la scara noastra sau si mai mare sunt o garantie ca o dezvoltare corecta a unei teorii de similitudine sa fie fertila  pentru oricare din universurile analizate de Virgil , daca ce face este corect si cap 21 poate inclina  balanta spre aceasta concluzie  aspect dar eu astept sa mai verifc o data  cap 1.


atanasu

#284
O fi vina mea, dar consider ca prezetarea calculelor literale si numerice din cap 1 este execrabila adica ininteligibila .
Pote ca Printul care vad ca mai urmarste intelege el ceva si aunci  sa spuna, dar eu "pas parole" si doar conidr ca raman valabile observattile  de pana acum inclusiv cele  la cap 1 din prima vaianta din 2012 a textului prezentat de Virgil.
Asta este si bafta in viitor cu unii care poate vor  intelege ceva
.