Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Radiatia unei sarcini pe orbita.

Creat de tex, Iunie 24, 2009, 08:44:23 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

#15
Citat din: tex din Iunie 25, 2009, 08:06:25 PM
Nu pentru ca asa spun eu.      ci pentru ca acel camp de radiatie ale carei componente   atat E cat si H  au dependenta 1/r  nu apare decat in cazul miscarii accelerate a sarcinilor
Si afirmatia subliniata de mine cu rosu de ce e adevarata, pentru ca asa spui tu? Daca ai citit articolul adus de HarapAlb ai vazut ca Feynman se plangea de aceasta prejudecata si ca nu exista o abordare definitiva a acestei chestiuni. In plus, la aceasta chestiune nu se poate raspunde definitiv decat prin experiment, faptul ca cineva scrie niste formule fara sa le verifice practic e absolut admirabil (matematic), dar nu e fizica.

CitatNu orice camp electromagnetic este camp de radiatie  ci numai cel specificat mai sus   altfel componentele E si H   care au dependenta de 1/r**2 sau 1/r**3   dispar rapid la distante mari 
O fi, dar asta nu inseamna ca nu se pot distinge efectele electro-magnetice, pentru a putea verifica experimental de ce tip este acel camp.

CitatCum spuneam mai sus daca radiatia apare in orice sistem de referinta ea va exista intoate sistemele de referinta .       deci si in cutia cu pricina
Asa, si de unde stii tu ca apare in orice sistem de referinta? Sau si asta e asa doar pentru ca asa spui tu? Ai inteles care e treaba cu ecuatiile lui Maxwell si cu miscarea relativa? Sau o sa-mi spui ca exista particule (edit) incarcate electric (/edit) care se deplaseaza "fata de orice sistem de referinta" ?

e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: Adi din Iunie 25, 2009, 08:15:52 PM
Ce inseamna acceleratie uniforma? Am intrebat si mai sus. Caci vad ca este o notiune cheie aici.
In articolul propus de HarapAlb acceleratia uniforma se refera la o acceleratie constanta ca vector.

A nu se uita totusi ca si acceleratia este un concept relativ, nu exista acceleratie "absoluta" tocmai din cauza principiului echivalentei care expliciteaza faptul ca local nu putem distinge acceleratia de camp gravitational.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Mersi mult, Electron, de confirmare. Era asa cum banuiam si eu, dar acum sunt sigur ca stiu despre ce discutati.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tex

Pai aici cred ca inseamna :

vectorul acceleratie este constant in modul, directie si sens     deci sarcina se misca accelerat pe o linie dreapta  dar bineinteles  poate sa mai insemne ca este constant doar in modul   ca in cazul rotatiei pe o orbita circulara.

Dar greseala este a mea  cand am folosit " acceleratie uniforma"  am spus mai sus ca nu este relevant acest lucru.   

texPosts: 114


View Profile Personal Message (Offline)
   
   
Re: Radiatia unei sarcini pe orbita.
« Reply #7 on: June 24, 2009, 05:00:25 PM »
   Reply with quoteQuote
chestia pare interesanta... Eu m-as astepta sa radieze, pentru ca un electron intr-o antena de dipol poate fi aproximat local cu o miscare accelerata intr-o singura directie. Bine, nu e uniform accelerata, e adevarat,miscarea.................................................

Cristi    eu cred ca tu ai dreptate in mare parte  .
Si eu cred ca principiul echivalentei se aplica numai la miscarea maselor  incluzand aici si masa oricarei forme de energie.     

HarapAlb

Daca ati avut rabdare sa cititi materialul respectiv, ati fi vazut ca intrebarea esentiala este Cum interactioneaza o particula incarcata electric cu propriul camp (in engleza "radiation reaction")? si ca teoria electrodinamicii clasice a lui Maxwell nu poate raspunde la intrebarea asta.

Ca sa vedem cat de cat cam care este rolul acceleratiei putem incepe cu formula lui Larmor (observati cele doua componente ale campului electric: neradiativa, care variaza cu 1/R^2, si radiativa, care variaza cu 1/R).

Virgil

Un electron emite radiatii in sistemul de referinta din care face parte, atunci cand isi modifica starea energetica in interiorul sistemului. Cum observatorul se afla in acelasi sistem de referinta cu electronul, si cum intre electron si observator nu apare nici o miscare relativa, observatorul nu percepe nici o radiatie. In caz contrar, de cate ori urci sau cobori cu liftul, electronii liberi aflati in  lift ar trebui sa radieze in momentul franarii.

tex

Un electron emite radiatii in sistemul de referinta din care face parte, atunci cand isi modifica starea energetica in interiorul sistemului. Cum observatorul se afla in acelasi sistem de referinta cu electronul, si cum intre electron si observator nu apare nici o miscare relativa, observatorul nu percepe nici o radiatie. In caz contrar, de cate ori urci sau cobori cu liftul, electronii liberi aflati in  lift ar trebui sa radieze in momentul franarii.


Nu ai dreptate.        O radiatie emisa intr-un sistem de referinta oarecare ar fi el  cu sau fara acceleratie  exista in toate sistemele de referinta     energia ei  nu poate fi redusa la 0 prin nicio   transformare.


Virgil

Sa presupunem un sistem de referinta, in care se afla in stare de repaus un electron. Ceia ce putem spune in acest sistem, ca masa de repaus a acestui electron este "m0", si ca viteza lui este neglijabila, asa ca il putem considera in repaus. In acest timp, o nava cosmica dotata cu un laborator de detectare a particulelor, strabate spatiul cu o viteza apropiata de viteza luminii. la aceasta viteza nava este traversata de electron si este detectata de aparatele laboratorului. Observatorul din nava, detecteaza electronul care are o viteza relativa apropiata de viteza luminii si spune ca avem de a face cu un electron a carui masa relativista este "m", care este in concordanta cu relatia lui Eistein; m=m0*1/(1-v^2/c^2)^1/2; Dupa aceasta, trece la masurarea masei de repaus, prin franarea electronului in laboratorul navei, observand ca acesta emite niste fotoni. In acest timp observatorul din primul sistem observa fotonii emisi de electron, dar concomitent inregistreaza o crestere a vitezei acestuia, de la viteza primului sistem, la viteza navei, care se deplaseaza cu viteza apropiata de viteza luminii. Totul devine bizar pentru moment, deoarece se observa o emisie de fotoni si in acelasi timp o crestere de energie a electronului de catre primul observator. Totul redevine logic cand se clarifica, ca, emisiunea de fotoni intr-un sistem inertial coincide de fapt cu absorbtia de fotoni in celalalt sistem. mai bine zis, avem de a face cu fotoni si antifotoni, asupra carora noi nu putem sa facem inca diferentieri.

tex

Virgil

nu este nimic paradoxal in experimentul descris de tine.
totul se petrece asa cum ai zis
exista emisii de fotoni in ambele sisteme de referinta
pentru un sistem   este radiatie de franare
pentru celalalt este radiatie de accelerare
aceasta radiatie este detectabila in ambele sisteme  mai mult  este detectabila in toate sistemele de referinta din univers
dar indiferent de sistemul de referinta cineva efectueaza lucru mecanic asupra electronului pentru ai schimba starea de miscare care se traduce in emisia de radiatie.
:)

Virgil

Nu e chiar asa simplu, deoarece emisiunea de fotoni se face numai pe o anumita directie, legata de directia de franare, deci radiatia emisa nu poate fi observata din orice sistem de referinta, ci numai de pe cele aflate pe directia radiatiei, iar frecventa radiatiei difera de la un observator la altul datorita efectului Doppler.

tex

Acestea sant deja amanunte.
Un sistem de referinta legat de un observator se presupune ca are o extensie infinita   deci observa toate directiile si punctele.  etc
in rest este OK.