Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

O posibilă catastrofă cosmică.

Creat de Teodor Sarbu, Decembrie 15, 2011, 09:35:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

Să presupunem că absolut din întâmplare pe lângă pământ şi din sens opus trece o planetă de dimensiunea planetei Marte, şi cu o orbită paralelă cu pământul. Deci puteţi să luaţi masa planetei Marte care are viteza pământului. Distanţa dintre cele două corpuri cosmice este suficient de mică pentru a o considera nulă, dar suficient de mare pentru a nu fi chiar o ciocnire similară cu cea care a condus la crearea lunii.
Întrebare: ce se petrece după ce corpul cosmic trece pe lângă pământ? Ar fi de preferat o apreciere calitativă cu un minim de calcule.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 09:35:51 AM
Distanţa dintre cele două corpuri cosmice este suficient de mică pentru a o considera nulă,
Adica orbitele se intersecteaza? Mai inainte ziceai ca sunt paralele. Cum e?

Citatdar suficient de mare pentru a nu fi chiar o ciocnire similară cu cea care a condus la crearea lunii.
Cum adica ?

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Adică trec foarte aproape din sensuri opuse. Traectoriile lor nu se intersectează, dar sunt paralele.
Adică trec foarte aproape dar nu are loc un contact fizic nici la nivel de atmosferă.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 11:06:31 AM
Adică trec foarte aproape din sensuri opuse. Traectoriile lor nu se intersectează, dar sunt paralele.
Adică trec foarte aproape dar nu are loc un contact fizic nici la nivel de atmosferă.
Atunci nu putem considera distanta dintre ele nula. Hotaraste-te ce vrei, fa un desen sau ceva care sa explice parametrii acestei "catastrofe".

Pana nu definesti clar conditiile problemei, nu se poate "rezolva" nimic.

e-
Don't believe everything you think.

florin_try

 Se poate calcula distanta minima functie de viteza relativa a celor 2 corpuri, asa incit gravitatia sa nu duca la ciocnire.

Banuiesc ca intrebarea lui era: La aceasta distanta minima, gravitatia e suficient de puternica sa duca la dezastre pe Tera?

Intr-o prima aproximatie eu as privi problema altfel: As incerca sa inteleg care ar fi efectele cimpului gravitational asupra pamintului generat de o planeta de masa lui Marte, functie de distanta de Pamint.  As privi problema doar static, 'ce se intimpla la distanta d', ignorind miscarea relativa a corpurilor. Pe urma trec la partea a 2-a cu miscarea in sensuri opuse cum se vrea in intrebarea initiala.

Oricum, interesanta intrebare.

PS. Banuiesc ca se vor genera valuri f. mari (tsunami).

Teodor Sarbu

De fapt ceeace doresc eu este: ce se îmtâmplă cu orbita pământului după ce corpul în cauză trece aproape de el?

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 04:00:33 PM
De fapt ceeace doresc eu este: ce se îmtâmplă cu orbita pământului după ce corpul în cauză trece aproape de el?
Orbitele planetelor din Sistemul Solar vor fi afectate de prezenta unei planete in plus, in functie de distanta la care se afla 'intrusul'. Efectele exista indiferent de distanta, dar cu micsorarea distantei fata de o planeta in particular (de ex fata de Pamant), efectul va fi mai pronuntat pentru acea planeta.

La intrebarea ta nu se poate raspunde in nici un fel in mod relevant, pana nu se stabilesc parametrii situatiei: distante, viteze, mase etc. Pana atunci, raspunsul este: da exista efecte in functie de distanta, viteza, masa etc. La asa intrebare, asa raspuns.

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Să zicem că diatanţa minimă dintre suprafeţele în cauză este de 300km. Restul datelor mase şi viteze le-am scris deja, dar dacă ţii neapărat le pot mai scrie o dată, ca să nu mă acuzi de sâcâială inutilă.

Electron

Eu as prefera sa faci o figura care sa arate orbitele luate in considerare, pentru ca, repet, efectul prezentei unei planete noi in apropierea Pamantului exista si inante de "trecerea razanta" si va continua dupa. Deci, trebuie specificat "de unde apare planeta noua" si "unde se duce" la scara mai mare, nu doar in ce priveste distanta minima pe care acum o fixezi la 300 km.

Si inca ceva : esti sigur ca o planeta cu masa lui Marte si cu viteza Pamantului poate avea orbita despre care vorbesti? Ia verifica.

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Probabilitatea ca un corp ceresc să treacă pe lângă pământ o apreciez intuitiv o dată la 5 miliarde de ani, mai repede mai mult. Iar ca acest corp să aibă viteza pământului este imposibil. Deci ce am presupus este doar un exerciţiu de fizică. Din acest motiv cred că subiectul îşi avea locul la fizică. Dar este bine şi aici. Totuşi cred că am dat mult mai multe date despre problemă ca să mai aibă farmec. Există toate datele ca să se aprecieze calitativ ce se va întâmpla. florine poate ne ajuţi şi tu puţin, nu cu calcule ci cu o apreciere calitativă a fenomenului. Prima a fost corectă, dar am vrut să te aduc în mod artificial aici. Scuze.

Teodor Sarbu

Haide să vă mai dau ceva. Ce se întâmplă dacă între corpul în cauză şi pământul are loc o ciocnire elastică? Poate aşa veţi avea mai multe date ca să apreciaţi fenomenul. Poate aşa subiectul va fi trecut acolo une îi este locul. Credeţi-mă că merită să faceţi acest exerciţiu. Veţi avea mari surprize. Inclusiv despre istoria pământului şi a sistemului solar.

AlexandruLazar

Poate am eu o imaginaţie limitată dar cum exact s-ar putea produce o ciocnire elastică între două planete de densităţi şi mase comparabile?

Teodor Sarbu

Alexandre. Fă te rog frumos aceste calcule elementar de simple şi apoi vei vedea unde se va ajunge. Nu are importanţă că un asemenea fenomen, ciocnirea elestică a două planete, este imposibilă, ne poate conduce la aprecierea calitativă a fenomenului.

virgil 48

Tocmai mi-ai raspuns ca planeta de apa lichida este un caz "mult prea improbabil".


Citat din: Teodor Sarbu din Decembrie 15, 2011, 09:35:51 AM
o planetă de dimensiunea planetei Marte, şi cu o orbită paralelă cu pământul.
Pentru acest topic era mai veridic daca scriai "cu o TRAIECTORIE paralela ...
intr-un anumit moment".
Despre posibilitatea unei ciocniri ELASTICE intre cele doua corpuri, eu consider ca este
improbabila de tot .Masa planetei Marte este de cca. 9 ori mai mica decat a Terrei.
De aceea, vreau sa raspund  ceva pentru varianta anterioara, cu trecera la o distanta de 300 km.
Numai ca evaluare calitativa, eu presupun ca un astfel de eveniment ar aduce o anumita
modificare a orbitei terestre, in sensul apropierii de Soare, ca urmare a scaderii
vitezei lineare .Acasta modificare, produsa intr-un timp scurt, nu ar ramane fara urmari.

Teodor Sarbu

În afârşit un răspuns foarte bun. Întradevăr pământul se va apropia de soare. Mulţumesc virgile 48, 48 ca să nu fie confuzii. Ei acum vei înţelege de ce am presupus o ciocnire elastică. Dacă consideri o ciocnire elastică poţi afla la ce distanţă de soare se va afla pământul după ciocnire. Sigur că se poate considera şi o ciocnire plastică, nu ştiu dacă se foloseşte acest termen, când cele două corpuri devin unul singur. Dar hai să mergem mai departe cu ipoteza unei ciocniri elastcie. Poate calculezi şi la ce distanţă de soare ajunge pământul.