Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Incercare de extindere a TGR

Creat de Mavriche Adrian, Aprilie 21, 2008, 09:22:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Alexandru Rautu

#120
Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 12, 2008, 08:41:13 PM

CitatDaca nu va referiti la o "unificarea la nivel cuantic", atunci cred ca e vorba doar de "Teoria lui Maxwell", teoria clasica a electromagnetismului, care nu-s gaseste nici un loc in teoria relativitatii generale, pentru ca daca tratam campul electromagnetic clasic, universul ar fi o singularitate, iar noi n-am mai sta sa discutam acuma problema asta.  In ultima mea interventie pe un alt forum, in privinta "ideilor" (ca n-o pot numi o teorie) tale am manifestat o atitudine absurda si chiar josnica, si-mi cer iertare pentru acel mesaj,dar in mesajul respectiv am strecurat si acesta idee, ca teoria clasica a electromagnetismului are multe lacune, acestea fiind rezolvate de "teoria cuantica a electrodinamicii" (Quantum electrodynamics).

       Infiniti despre care vorbesti (a masei si sarcini electronului),nu apar pentru-ca teoria campului electromagnetic
nu ar fi buna,ci tocmai aplicarii mecanici cuantice acestei teorii.Asta inseamna ca una dintre cele doua teorii are ceva lacune.(Eu unul cred ca mecanica cuantica are probleme.La urma urmei aceasta teorie este "carpita" mereu cu renormare,corespondenta,modelul culorilor si altele.Aceasta este parerea mea si nu vreau sa dezbatem asta in acest topic)       Nu vorbeam inca de-o teorie cuantica, ci doar de cea clasica si anumea de-o sarcina punctiforma (electronul?) caruia incercam sa aplicam teoria relativitatii lui Einstein (folosind din TRR faimoasa formula E=mc^2) si-am ajuns sa avem o masa infinita! Sau cumva negi si teoria lui Einstein ?


Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 18, 2008, 12:17:10 AM
Am "intrat in jocul lor" cu atacuri la persoana.Am sa-ti urmez sfatul,si am sa ignor tot ce nu este legat de teoria mea si se refera la persoana mea.

       Ce-ar fi sa lasi "jocul" asta  ;)  si sa incepi sa raspunzi intrebarilor lui Electron, poate o sa intelegi cate non-sensuri din punct de vedere matematic si fizic ai facut...


Mavriche Adrian

#121
Citat din: Electron din Iulie 12, 2008, 10:42:07 PM
Nu e graba, voiam doar sa stiu daca mai esti activ (cand am intrebat daca ai dat bir cu fugitii) si daca mai consideri relevante intrebarile si obiectiile mele. Chiar si dupa discutia pe privat, eu sunt dispus sa discutam aici in public partea care se vrea stiintifica din teoria ta. :)

       Salut Electron,

       Eu zic sa luam obiectiile tale,una cate una.Prin urmare,prima obiectie a ta:

     
CitatMai precis: aici e diferenta majora dintre experimentul care arata echivalenta dintre acceleratie si camp gravitational, si al tau: In cazul echivalentei REALE, orice experiment ai face, cu orice aparat oricat de sofisticat, tot nu ai putea determina daca esti accelerat sau doar in camp gravitational. In schimb, in experimentul tau, asa cum il prezinti in primul post, cu aparate suficient de performante (care sa masoare efectul Doppler asupra frecventei mesajelor) A si B determina "diferenta" dintre cele doua situatii, care, din aceasta cauza, nu sunt echivalente.

      Ai inteles acum,dupa ce ti-am dat explicatia,ca poate sa existe un mod de comunicare care sa nu "nu influenteaza in nici un fel experimentul" ?

      Cu stima,A.M.

admin

#122
Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 17, 2008, 11:38:16 PM
Citat din: Adi din Iulie 17, 2008, 10:50:05 PM

Ce intelegi prin nivel "macro" si ce intelegi prin nivel "micro" in cazul electromagnetismului?

     Domnule doctorand,

     Macro (termen foarte folosit in fizica) se refera la explicarea fenomenelor la sacara mare,fara a fi nevoie de mecanica cuantica.
     Micro (deasemenea termen foarte folosit in fizica) se refera la explicarea fenomenelor la scara "atomica",unde mecanica cuantica are un rol foarte important.
     Daca ai fi citit cu atentie raspunsul dat de Ionut,ai fi vazut ca el si-a raspuns la intrebare indirect.
     (Daca ma uit bine, ai raspuns si tu :"caci tu vei face o teorie pentru distante mari a electromagnetismului si gravitatiei."Oare nu stii ce scrii?)

CitatTe referi la forta electromagnetica (raza de actiune infinita) cu forta slaba (raza de actiune finita) in forta electromagnetica?
Parca ai sti ceva...
       

CitatTe referi la forta electromagnetica si forta gravitationala, ambele cu raza de actiune infinita, nu? De asemenea, tu incerci sa le unifici, nu le-ai unificat
.

      Parerea unuia care nu intelege pe deplin T.R.G.,e nula(in acest caz unde T.R.G. este "baza").


CitatSunt sigur ca stie lucrurile acestea, sunt baza bazelor. Totusi, cred ca tu ai putea sa te exprimi mult mai bine, de exemplu mentionand clar numele fortelor de care vorbesti, anul cand au fost unificate, etc, ca sa fie clar despre ce vorbim.

         Nu vorbi tu in numele altora(asta daca sunteti persoane diferite).
         Cand cineva ma contrazice,consider ca stie despre ce vorbesc.Altfel cum poate sa ma contrazica?
    A.M.


Adrian, acesta este o prima avertizare oficiala a administratorului acestui forum. Daca continui in felul acesta, nu ti se va mai permite sa publici pe acest forum. Iata exact ce ai gresit. Eu (Adi) te-a intrebat o chestiune ("Te referi la forta electromagnetica (raza de actiune infinita) cu forta slaba (raza de actiune finita) in forta electromagnetica?") pentru ca tu te exprimasei neclar si tu nici acum nu mi-ai raspuns cu da sau nu, ci i-ai spus " Parca ai sti ceva...". Aceasta atitudine se mai intalneste si cand ne ceri noua sa stim ce inseamna "macro" si "micro" pentru tine si argumentezi ca ar trebui sa stim, pentru ca Ionut si cu mine suntem doctoranzi. Ei bine, noi poate stim, poate nu. Avem dreptul sa te intrebam si tu obligatia morala sa raspunzi. Caci poate noi intelegem ceva prin aceste notiuni, tu altceva si stiinta altceva. Eu cred ca gresesti daca presupui ca tu intelegi ce intelege stiinta. Ba chiar presupui daca crezi ca eu si Ionut am sti corect. Trebuie sa verifici asta. In plus, tu chiar ai inteles gresit ce inseamna micro. Micro nu inseamna neapart cuantic si macro non-cuantic. De exemplu, cand studiem gazul ideal, miscarea fiecarei molecule in parte duce la marimi fizice "micro", dar luate per ansamblu duc la marimi macroscopice precum temperatura si presiunea. Ei bine, vitezele unei molecule nu au nimic cuantic in ele pentru ideal.

Ca sa nu mai zic de atitudinea ta superioara cu "domnule doctorand" ce mi-ai zis mie si ceva asemanator ce i-ai zis lui Ionut (probabil nu stii ca esti ocupat cu examenele). Nu uita ca tu esti (cel putin deocamdata) un nimeni in lumea stiintei care cersesti atentia noastra sa iti citim teoriile, foarte probabil aberante, dupa cum ti-am explicat mai sus. Nu abuza de ea. Ai grija cum vorbesti. In concluzie, ai primit primul avertizment oficial.

Mavriche Adrian

#123
Citat din: admin din Iulie 18, 2008, 08:32:06 PM
   Nu uita ca tu esti (cel putin deocamdata) un nimeni in lumea stiintei care cersesti atentia noastra sa iti citim teoriile, foarte probabil aberante, dupa cum ti-am explicat mai sus. Nu abuza de ea. Ai grija cum vorbesti. In concluzie, ai primit primul avertizment oficial.

     Asta se vrea un raspuns de administrator?Pai cum administratorul critica,dar nu accepta critici?
     Cum poate un administrator sa faca unz de tot felul de abuzuri?Dupa cate stiu eu,administratorul este un "om al pacii",nici decum nu "sare la gatul" unuia "care ceseste atentia".
     Administratorul,daca ma face "om fara pregatire","un nimeni in lume stiintei",inseamna ca mi-se crede superior.De aici,mi-sa parut normal sa ma adresez cu notiunea de "Domnule doctorand"(tie si nu lui Ionut).
     Nu crezi ca si tu ai fi procedat la fel in cazul meu?Daca critici,trebuie sa accepti sa fii critict.Daca nu schimba numele,nu-l mai numi forum ci dictatura.
     Ar fi normal sa fii mai sociabil si sa nu te crezi intodeauna "cel mai invatat".Eu,unul stiu ca fac greseli,dar aceasta penalizare este a-normala.Nu ti-se pare ca tu esti cel care a provoct?Eu unul zic ca da.Unita-te la toate mesajele mele.Vezi tu "semne de agresivitate" pana nu sunt provocat in mod repetat?
     Decizia iti apartine,esti Administrator,dar trebuie sa fii unul impartial.Nu sa ei apararea unor persoane si pe alti sa-i tavalesti in noroi,fara macar sa-i cunosti sau sa stii ce studii au facut.

     A.M.

Electron

Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 18, 2008, 08:14:44 PM
     
CitatMai precis: aici e diferenta majora dintre experimentul care arata echivalenta dintre acceleratie si camp gravitational, si al tau: In cazul echivalentei REALE, orice experiment ai face, cu orice aparat oricat de sofisticat, tot nu ai putea determina daca esti accelerat sau doar in camp gravitational. In schimb, in experimentul tau, asa cum il prezinti in primul post, cu aparate suficient de performante (care sa masoare efectul Doppler asupra frecventei mesajelor) A si B determina "diferenta" dintre cele doua situatii, care, din aceasta cauza, nu sunt echivalente.

      Ai inteles acum,dupa ce ti-am dat explicatia,ca poate sa existe un mod de comunicare care sa nu "nu influenteaza in nici un fel experimentul" ?
M.A., faptul ca mi-ai prezentat o metoda prin care comunicarea sa nu influenteze experimentul, nu rezolva faptul ca, exista aparate si experimente (comunicarea prin pulsuri de lumina, de ex) prin care cei doi sa-si dea seama de miscarea lor relativa.  Oricate metode care nu influenteaza experimentul ai gasi, existenta uneia prin care "echivalenta" dintre cele doua "cutii" e rupta, face ca experimentul mintal sa nu fie suficient de general. A impune limitatiile de care ai nevoie, in acest caz un mod de comunicare in particular, nu face utilizabil acest experiment decat intr-un caz foarte limitat. Si nu stiu ce stii tu, dar cu un caz particular nu poti demonstra un caz general, cand in cazul general nu se respecta conditiile din cazul particular.

Si ca tot suntem aici, inca o obiectie: Observatorul/cutia  care trece de la repaus la stare accelerata (nu se stie cum e accelerat si de cine) va putea masura schimbarea "de camp gravitational/accelerarea" (adica variatia acceleratiei sale) cu experimente foarte simple si prin asta va putea explica variatia din observatiile sale legate de campul sarcinii electrice a celuilalt observator folosind in mod direct de ecuatiile lui Maxwell, ceea ce face ca experimentul tau sa fie o verificare a acestei teorii (unificarea electromagnetica) si sa nu aiba de-a face cu vreo unificare la nivel "macroscopic" a campului gravitational cu cel electromagnetic.

e-

PS: eu iti recomand sa nu te certi cu Administratorul, si sa te rezumi la discutiile stiintifice, atat cat esti in stare. Ar fi pacat sa fii exclus de pe forum inainte sa te lamuresti (pe tine si pe noi) cum e cu unificarea incercata de tine.
Don't believe everything you think.

ionut

#125
Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 17, 2008, 09:42:19 PM
      Salut Ionut,

    Ai idee cum a fost unificat campul magnetic cu cel electric?Stii tu ca teoria unificarii a acestor doua campuri a fost conceputa la nivel macro si nicidecum la nivel micro?(Nivelul micro nici nu era cunoscut in acea perioada,dar ti-a scapat asta).
   
Sper ca iti dai seama ca in fizica actuala nu exista decat campul electro-magnetic si nu e vorba de nici o unificare a campului electric cu cel magnetic ci este vorba despre o singura forta.

 
Citat din: Mavriche Adrian din Iulie 17, 2008, 09:42:19 PM
    Si daca tot esti asa de cunoscator,vezi ca doua dintre fortele de care vorbesti ca fiind propuse spre unificare,au fost deja unificate.Ciudat pentru tine(cel datator de examene)o sa fie cand o sa descoperi ca tocmai s-a unificat o forta care are raza de actiune infinita cu o forta cu raza de actiune finita,si aceasta unificare a primit un Nobel.
 
Tu nu citesti cu atentie postarile celor cu care polemizezi. Mai citeste odata, uite aici fragmentul pe care l-ai ratat din postarea mea precedenta:
Citat din: ionut din Iulie 17, 2008, 07:37:49 PM
    Buna,
   Nu stiu la ce te referi cand spui ca nu am inteles. Eu am citit niste carti care se refera la o anumita unificare a doua forte. Chestia asta e veche de cateva decenii. Am si dat examen la materia respectiva, tu ai dat? Deasemenea stiu ca exista o teorie care vrea sa unifice inca o alta forta (nu o numesc aici) cu cele 2 de mai sus. Din pacate scala de energii la care aceasta unificare ar fi posibila este extrem de mare deci ea nu va fi "simtita" prea curand. Nici una din cele 3 forte pomenite mai sus nu este forta gravitationala. O eventuala unificare a fortei gravitationale cu celelalte campuri cere intai o teorie cuantica a gravitatiei care e inca in constructie.
 
Dupa cum vezi stiu de unificarea fortelor electro-magnetica si a fortei slabe dar tu probabil vezi doar ce vrei. Daca ai fi citit si tu cartile respective ai fi inteles motivatia mesajului meu.

Adi

Adrian, nu ai inteles: trebuie sa raspunzi la intrebarile puse si sa nu te certi cu noi. Daca pe viitor vei mai raspunde ca "ar trebui sa stiti asta", vei primi a doua avertizare. Revizuieste-ti si punctuatia cand scrii. Repet ce am spus: tu ai nevoie de noi, nu noi de tine. Asadar ai grija cum scrii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb


Adi

Sunt la Conferinta Fizicienilor Canadieni, ce are loc anual si ascult la prezentarea unuia din cei mai cunoscuti teoreticieni in Canada care incearca sa extinga TRG Iata ce am invatat de la el azi:

- exista modele care modifica teoria la distante mici si energii mari (ele vor putea fi testate la LHC - va devia forta gravitationala de la 1/r^2?)

- pentru distante mari si energii mici, variatatea de date experimentale despre materia intunecata sugereaza ca legea lui Newton nu se schimba, e tot 1/r^2 si ca cea mai simpla explicatie este efectiv existenta de noi particule masive, dar stabile.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alexandru Rautu

Citat din: Adi din Iunie 08, 2009, 08:48:09 PM
- pentru distante mari si energii mici, variatatea de date experimentale despre materia intunecata sugereaza ca legea lui Newton nu se schimba, e tot 1/r^2 si ca cea mai simpla explicatie este efectiv existenta de noi particule masive, dar stabile.

De ce nu se poate schimba invers proporţionalitatea pătratului distanţei?

Adi

Citat din: Alexandru Rautu din Iunie 09, 2009, 01:24:37 AM
Citat din: Adi din Iunie 08, 2009, 08:48:09 PM
- pentru distante mari si energii mici, variatatea de date experimentale despre materia intunecata sugereaza ca legea lui Newton nu se schimba, e tot 1/r^2 si ca cea mai simpla explicatie este efectiv existenta de noi particule masive, dar stabile.

De ce nu se poate schimba invers proporţionalitatea pătratului distanţei?

Nu exista un singur model de modificare a teoriei relativitatii sau fizicii newtoniene care sa explice toata diversitatea de date experimentale de miscari de stele in galaxii si galaxii in clustere de galaxii. Singurul model care explica toate datele este cel al materiei intunecate. De aceea pare probabil ca la distante mari gravitatia sa isi mentina forma in 1/r^2, dar sa se schimbe poate pe distante mici, in lumea cuantica ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tex

Salut


Este totusi o greseala in experimentul tau imaginar   si anume :

Singura posibilitate ca fenomenele descrise sa se intample este daca pe referinta lui A  este prinsa si sarcina electrica care va fi si ea accelerata  odata cu A

In acest caz si A va vedea si el un camp electromagnetic de sarcina aceelerata  pentru ca o sarcina accelerata  emite energie in toate sistemele  accelerate sau nu.   In rest totul se petrece asa cum ai zis      si nu reprezinta o unificare a campurilor.


Stima

Adi

Bine ai venit pe forum. Te rugam sa citezi din textul la care te referi, sau macar sa explici in cuvinte, caci asa nu stim la ce anume din toata discutia de mai inainte se refera raspunsul tau. Sigur nu se refera la postul precedent.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tex

Da   ai dreptate.      ma refeream la enuntul original al problemei.     

scuze