Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Gravitatia si efectul Casimir

Creat de 07Marius, Ianuarie 27, 2014, 10:53:05 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

07Marius

Zilele acestea mi-a revenit in minte o idee mai veche si m-am gandit sa o dezvolt putin, poate declanseaza niste discutii sau alte idei. Se pare ca structura spatiu-timp (fabric space time) conform TRG este curbata de prezenta masei sau energiei deopotriva. Cu alte cuvinte, exista interactiune intre structura spatiu-timp si masa, interactiune care este ilustrata prin curbarea spatiu-timpului functie de marimea masei (energiei) prezente in anumite coordonate spatiu-timp. Existand miscare relativa intre structura spatiu-timp si obiectul masiv, acesta ar trebui sa produca o curbare a structurii spatiu-timp facand-o sa oscileze, asemanator cu o nava care lasa in urma sa un siaj. Aici nava joaca rolul obiectului masiv, in vreme ce suprafata marii ar reprezenta structura spatiu-timp. In tot acest tablou virtual, alterarea uniformitatii spatiu-timpului (curbandu-l si pe urma refacerea lui la forma initiala) ar presupune un lucru mecanic consumat ptr. deformarea structurii, care pe urma (energie echivalenta) este restituita in momentul in care structura spatiu-timp se relaxeaza la forma initiala. Daca procesul nu este perfect (si nici un proces fizic nu este) existand anumite pierderi, conversii de energie, ma intreb daca nu s-ar putea gasi o conexiune intre procesul de expansiune al spatiului si energia eliberata de spatiul-timp in acest proces. Un fel de dilutie energetica a structurii spatiu-timp care are ca si efect expansiunea acestuia. Per total energia conservandu-se.
O modalitate de a verifica experimental (exercitiu imaginar) acest lucru, cred ca s-ar putea masura fluctuatiile de energie intre placile experimentului Casimir in conditii diferite de gravitatie sau in preajma unor surse artificiale de energie. Presiunea intre placi datorita particulelor virtuale, cred ca ar trebui sa fie mai mare in preajma unei surse gravitationale puternice si mai diminuata in spatiul cosmic.
The imagination is the prisoner of our mind.

07Marius

Pina mai apar si alte pareri, fac un rezumat al ideilor:

Date (ipoteze) initiale ale experimentului imaginar:
- spatiul-timp este o structura, un mediu in care se observa deplasarea corpurilor masive
- corpurile masive modifica structura spatiu-timp conform TRG (o curbeaza)
- aceasta modificare a structurii spatiu-timp o vad ca si o variatie a densitatii de energie a vidului, sau cel putin intre cele 2 fenomene existand o cauzalitate directa daca nu sunt cumva echivalente
- miscarea corpurilor masive prin structura spatiu-timp introduce o oscilatie in fluctuatiile de energie a vidului sau altfel spus in ciclul de curbare-relaxare a structurii spatiu-timp care nu se face instantaneu ci intr-o perioada finita de timp, asemanator cu amortizarea oscilatiilor.
- procesul de schimb energetic nu este unul perfect reversibil. Exista o serie de conversii ale energiei, o pierdere prin amortizarea oscilatiilor la nivelul structurii spatiu-timp, poate si un fel de radiatie in structura spatiu-timp, nu stiu... Ideea principala este ca ciclul de curbare-relaxare a structurii spatiu timp nu este perfect d.p.d.v. a balantei energetice.
- aceasta imperfectiune de schimburi energetice modifica continuu proprietatile structurii spatiu-timp

Concluzii
- semnatura acestor procese ar putea fi observate prin diferente de energie ale vidului corelate cu curbura structurii spatiu-timp? energii mai mari ale particulelor virtuale in vecinatatea corpurilor masive? ...nu stiu, mi se pare ca exista o conexiune intre energia vidului si curbura structurii spatiu-timp.
The imagination is the prisoner of our mind.

07Marius

Tocmai am mai citit ceva lucruri interesante care ar putea avea conexiune cu exercitiul imaginat de mine.
Un articol interesant legat de niste observatii astronomice aduce in discutie indirect efectul Casimir si conceptul de quantum foam pentru a incerca sa exlice anomaliile observate referitor la viteza luminii.

"In 2005, researchers at the MAGIC gamma-ray telescope on La Palma in the Canary Islands were studying gamma-ray bursts emitted by the black hole in the centre of the Markarian 501 galaxy, half a billion light years away. The burst's high-energy gamma rays arrived at the telescope 4 minutes later than the lower-energy rays. Both parts of the spectrum should have been emitted at the same time.

The mystery has only deepened with the launch last year of NASA's Fermi gamma-ray space telescope. It has observed high-energy photons arriving up to 20 minutes behind zippier low-energy ones from a source 12 billion light years away. The hope is that Fermi will produce much more data that will enable researchers to rule out more mundane explanations and launch us into the era when we can finally put theories that attempt to unite quantum mechanics and gravity to the test."
http://www.newscientist.com/article/mg20327246.800-13-more-things-magic-results.html#.UvqCFbRh_IV

Ceea ce aduce o discutie interesanta legat de viteza luminii si conceptul de quantum foam care se presupune a avea o influenta in acest caz.
"The MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov) telescopes have detected that among gamma-ray photons arriving from the blazar Markarian 501, some photons at different energy levels arrived at different times, suggesting that some of the photons had moved more slowly and thus contradicting the theory of general relativity's notion of the speed of light being constant, a discrepancy which could be explained by the irregularity of quantum foam.[3] More recent experiments were however unable to confirm the supposed variation on the speed of light due to graininess of space.[4]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_foam

Intuitia mea imi spune ca aceasta activitate cuantica la nivelul structurii spatiu-timp este diferita in preajma corpurilor masive. O vad ca si o distributie variabila a acestor perechi de particule virtuale, a carei densitate creste in vecinatatea corpurilor masive, ceea ce TRG o vede ca si o curbare a spatiului, pe scurt gravitatie. De fapt curbarea spatiului n-ar fi altceva decat un gradient de densitate/frecventa a perechilor virtuale de particule in quantum foam. La cresterea vitezei corpului masiv, nr. de interactiuni cu particulele virtuale creste, ceea ce este in acord cu TRG, masa corpului respectiv crescand corespunzator conform relatiilor lui Einstein.

Prin urmare este necesar sa existe o interactiune intre materia barionica si particulele virtuale din quantum foam. Exista un mecanism prin care perechile virtuale au poate timpul de viata mai lung (decat in absenta corpului masiv), sau au o energie mai ridicata, sau activitatea cuantica este mai intensa (mai multe perechi de particule create) datorita prezentei corpului masiv.
The imagination is the prisoner of our mind.