Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Pregatire pentru Bac

Creat de ioanabc, Martie 24, 2011, 07:52:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

#45
Deci cat lucru mecanic trebuie ca sa ajunga cu mijlocul in varf?
Poti aplica variatia de energie potentiala, asa cum ai spus initial.
Si asa e cum ai spus, centrul de greutate ajunge pana in varf. Doar ca lucrul mecanic nu este cel care s-ar efectua daca ai urca pana in varf un punct material de masa m aflat in CG, cum am inteles din primul tau post. Poate am inteles gresit.

Ideea e ca dupa ce capatul trece peste varf, forta necesara pentru a urca snurul pe plan devine din ce in ce mai mica. De fapt depinde linear de lungimea de pe o parte a planului (oricare din ele). Poti folosi din nou graficul daca nu stii integrale.
Sau poate ai rezolvat deja?

Ely_en

Pana acum am inteles asa: urcam snurul de la h=0 pana la h=h/2 cu L=deltaEp=mgl sina/2  (de ce nu este cu minus? ca deltaEp=-Lcons. Adica este logic sa fie cu plus, pentru ca F trebuie sa invinga greutatea, dar nu inteleg din punctul de vedere al teoriei...:D Forta cu care-l urcam este egala cu greutatea?)

De la h/2 la h nu mai aplicam acelasi lucru pentru ca - cu cat snurul coboara, cu atat forta pentru a urca snurul devine mai mica...si am facut un grafic:

http://imageshack.us/f/200/13363090544984b0ac43181.gif/

mircea_p

#47
Citat din: Ely_en din Iunie 09, 2011, 09:17:08 AM
Pana acum am inteles asa: urcam snurul de la h=0 pana la h=h/2 cu L=deltaEp=mgl sina/2  (de ce nu este cu minus? ca deltaEp=-Lcons. Adica este logic sa fie cu plus, pentru ca F trebuie sa invinga greutatea, dar nu inteleg din punctul de vedere al teoriei...:D Forta cu care-l urcam este egala cu greutatea?)

De la h/2 la h nu mai aplicam acelasi lucru pentru ca - cu cat snurul coboara, cu atat forta pentru a urca snurul devine mai mica...si am facut un grafic:

http://imageshack.us/f/200/13363090544984b0ac43181.gif/

Forta este egala cu componenta tangentiala a greutatii. Asta pentru ca problema cere lucrul minim. Asta se realizeaza in cazul limita al  urcarii cu viteza constanta. Forta poate fi si mai mare decat atat, snurul va urca accelerat si lucurul mecanic va fi mai mare.

Graficul e ok in principiu.
Daca x este lungimea trecuta pe partea cealalta, forta este zero la x=l/2, asa cum e pe grafic. Valoarea maxima e la x=0, adica chiar inainte sa treaca peste varf. Cat e forta atunci? [m*g*sin(alpha), nu?] .
Daca ai si forta maxima, lucrul mecanic pe portiunea asta e aria de sub grafic, stii deja, nu?

Ely_en

Deci raspunsul este l/2 mgsinalfa + l/4 mg sin alfa=3/4l mgsin alfa
Multumesc mult!!! :)

mircea_p

Citat din: Ely_en din Iunie 09, 2011, 04:35:11 PM
Deci raspunsul este l/2 mgsinalfa + l/4 mg sin alfa=3/4l mgsin alfa
Multumesc mult!!! :)
Imi pare bine ca te-am putut ajuta.

Ely_en

Buna ziua...revin cu alta intrebare :)
Mai intereseaza subpunctul a) de la aceasta problema.
http://imageshack.us/f/59/dsdsdsdsj.jpg/
Este rezolvat corect aici?
http://imageshack.us/f/717/catsdddddd.jpg/
1) Daca rezultanta este 0 inseamna neaparat ca este in repaus? la miscarea rectilinie uniforma nu se intampla la fel?
2) Putem aplica variatia impulsului=aria triunghiului=5 N s? => m v2-mv1=5 => v=0.5? si a=0? Nu cred ca e bine. ??? Multumesc! ;)

andrei.92

Daca rezultanta e 0 inseamna ca acceleratia e 0. Acceleratie 0 mai inseamna si viteza constanta adica miscare rectilinie uniforma.

Ely_en

Da, si de ce rezulta v=0 in rezolvarea oficiala?

andrei.92

Pentru ca viteza finala = viteza initiala + acceleratie x timp. Cum viteza initiala este 0, iar acceleratia e tot 0..viteza va fi evident tot 0

Ely_en

Da, asa este, am uitat ca este in repaus la inceput :D

Ely_en

Buna ziua! Am niste intrebari legate de forta elastica...
La primul desen cu cele 3 corpuri, nu inteleg de ce fortele elastice trebuie desenate asa.
Atasez aici o imagine cu desenele si cu nelamuririle.

Va multumesc mult!
O zi buna!

mircea_p

#56
Poti sa pui poza ca attachment? Asa e prea mica ca sa se vada textul si indicii de la forte.
Dar in general, daca arcul e comprimat, fortele elastice reflecta faptul ca arcul va avea tendinta sa se destinda. Si vice-versa.

Edit. Am reusit sa vad poza marita mergand la link.
Ar fi util sa pui textul problemei pentru ca discutia depinde de starea sistemului.
In lipsa ei, voi presupune ca sistemul e in echilibru. In acest caz ambele resorturi vor fi comprimate. Deci resorturile vor avea tendinta sa se destinda si frotele elastice vor fi spre "exteriorul" lor, asa cum e desenat acolo.
F1 si F2 se refera la resortul 1 si respectiv 2, nu la masele 1 si 2. Poti gandi in termeni de actiune-reactiune dar cred ca e mai util sa te gandesti direct la ce "face" resortul.

La problema 2, scrie echilibrul fortleor pentru un corp si ai sa vezi. Cate forte elastice actioneaza asupra corpului diin dreapta, de exemplu?

In cazul resortului sau firului intins de doua forte, tensiunea sau forta elastica este egala cu forta de intindere. Ca sa vezi asta, poti sa aplici echilibrul fortelor pentru o bucatica mica de la capatul resortului. Forta F trage intr-o parte si forta elastica (sau tensiunea)  in cealalta.

bacfizica

Va rog ajutati-ma la problema asta, nu inteleg la pct. d la rezolvare de ce Eco = Ec + mgh? Oare nu ar trebui sa fie Ec - Eco = mgh1 - mgho adica Ec - Eco = mgh.
Multumesc!

mircea_p

#58
Este pur si simplu conservarea energiei: energia in starea initiala este egalata cu energia in starea finala (adica in punctul in care v=vo/2).
Asa cum ai scris tu, Ec-Eco este negativ si deci h are fi negativ.

bacfizica

#59
La problema asta la punctul c, este rezolvat corect?
Eu m-am gandit ca Ec = Ep => v= [tex]sqrt{2gh}= 20 m/s\[/tex]
Multumesc!