Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Formule

Creat de RaduH, Iunie 21, 2011, 09:52:33 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

CitatLa frecvențe atât de mari nu văd cum de nu apar în formule mărimile lineice.
Nu cred ca inteleg aceste marimi.
1- antenele sut pe modelul placilor paralele.
Inductia in interiorul lor are o valoare din cate am inteles eu calculabila iar in exterior e neglijabila. La fel ar fi si inductanta.
2- posibil sa fie mai greu de realizat rezonanta la frecvente asa de ridicate pentru ca sunt posibile defazaje datorata lungimilor circuitului. Oricum sunt receptiv la sugestii dar astept sa si urmaresti calculele.
In principiu nu lungimea de unda e importanta ci faptul ca radiatia antenei dupa mine nu depinde de lungimea ei utila.
3- Deci sunt antene inseriate iar inductantele lor se incearca sa fie compensate prin capacitoare asa incat daca se poate, sa avem rezonanta, asa incat sa poata fi considerate inseriere de rezistente.

RaduH

Pot sa maresc lungimea de unda respectiv sa scad frecventa dar sunt curios daca legile reflexiei sunt afectate de lungimea de unda.

AlexandruLazar

Faptul că nu apar mărimile lineice nu e ceea ce mă încurcă la calculele tale (deși, în condițiile în care înțeleg că fizic, antenele ar fi destul de mari, deci comparabile cu lungimea de undă a semnalului, ar trebui să fie pe undeva) -- era doar o observație în ideea că, dacă încerci să lucrezi pe un model general, mă așteptam să apară.

Pe de altă parte în continuare mă încurcă e faptul că mărimile de câmp nu depind de spatiu. Nu are fizic sens să spui că [tex]\mathbf{H}[/tex] are cutare valoare fără să indici poziția în spatiu unde o înregistrezi. Uite, de exemplu, pentru două conductoare paralele: http://www.mina.ubc.ca/files/Largesize_opposite_current_wire.jpg ( harta de culori este [tex]\mathbf{H}[/tex]). Pur și simplu e de așteptat să nu ai mărimi de câmp constante în spațiu. Pentru anene e și mai ciudat din cauza propagării -- simularea de acolo e în regim magnetostatic.

Matematic nu mă îndoiesc că e verosimil ce ai făcut (mai devreme când îți spuneam că ai greșit la adunare mă refeream la rezistență -- dacă pui multe plăci în serie și le ajustezi partea imaginară a impedanței obții rezonanță, dar rezistența crește), dar rezultatele nu arată plauzibil dpdv fizic. În particular, mi se pare chiar de la început că [tex]\mathbf{H}=NI/l[/tex] nu e o formulă bună, chiar dacă pare corectă dimensional -- gândește-te că [tex]\mathbf{H}[/tex] e o mărime vectorială. Apoi, dacă vorbești de o antenă, presupun că analizezi câmpul în regim general variabil, deci ar trebui să ai dependențe de coordonatele spațiale și de timp sau măcar de coordonate spațiale daca lucrezi în valori efective.

Încearcă să îți formulezi mai bine problema, în momentul ăsta nu îmi dau seama nici măcar ce regim al câmpului electromagnetic ai considerat. În principiu, ca să formulezi corect o problemă de câmp trebuie să ai fixate datele de material, condițiile de frontieră și sursele de câmp. Condițiile de frontieră sunt în principal ușor de fixat -- e ok să consideri conductoarele perfecte, și marginile exterioare ale domeniului fixate undeva la infinit astfel încât să poți pune un contur pe care să ai componentele câmpului nule. Odată ce ai calculat corect sursele de câmp, în funcție de regimul pe care l-ai ales, o să poți obține valorile pentru componentele câmpului.

RaduH

#33
Citat(mai devreme când îți spuneam că ai greșit la adunare mă refeream la rezistență -- dacă pui multe plăci în serie și le ajustezi partea imaginară a impedanței obții rezonanță, dar rezistența crește)
Bineienteles dar rezistenta lor e infima. Tocmai asta e ideea ca obtin mai putin de 5 ohmi inseriind 100000.
CitatPe de altă parte în continuare mă încurcă e faptul că mărimile de câmp nu depind de spatiu. Nu are fizic sens să spui că are cutare valoare fără să indici poziția în spatiu unde o înregistrezi
Se refera la spatiul dintre placi. Am gasit intr-o carte de fizica ca  [tex]B={\mu_o}\frac{I}{l}[/tex], unde l e latimea placilor. Udele se vor propaga de-a lungul conductorilor si ideea e ca cele din spatiul dintre placi sa fie redlectate la 90 de grade. La ele ma refeream in calcule. Undele exista si in afara placilor unde H nu e constant dar le-am neglijat contributia.

Intrebarea e daca le pot reflecta la 90 de grade chiar daca dimensiunile oglinzilor sunt mult mai mici decat lungimea de unda.
Ma vad prins intre lineicele de care spui tu care imi cer sa scad frecventa, respectiv sa maresc lungimea de unda si intrebarea daca pot sa deviez prin reflexie undele din spatiul dintre antene(placi).

RaduH

De micsorat frecventa e simplu. Maresc suprafata condensatoarelor plane cu care fac legatura intre placi.
Deja am facut calcule pentru 300MHz la aceleasi antene(placi).Este simetric la ambele serii de placi, atat la cea de sus cat si la cea de jos deci nu inregistrez diferente de drum ale camplului. Unde sunt condensatorii pun si oglinzile. Calculele sunt facute sa incapa oglinzile. As fi avut si un model cu conductori coaxiali dar nu pastram simetria de drum intre cel central si cel exterior.

RaduH

CitatCe vrei sa faci cu antena asta?
Scuze ca nu ti-am observat mesajul.
Sa incalc conservarea energiei.