Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Un semnal luminos văzut din două referențiale

Creat de ilasus, August 03, 2020, 10:08:12 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: ilasus din August 25, 2020, 08:04:52 AM
Nu înțeleg ce te surprinde și de ce consideri că problema trebuie să aibă "un singur răspuns corect".
Cu datele concrete din problema ta, exista un singur raspuns corect (adica posibil) la intrebarea : Cu ce viteza variaza distanta dintre semnalul RO si punctul geometric O', in referentialul S ?

Sistemul fizic implicat in problema ta este determinist, adica evolutia sa este complet determinata de conditiile inditiale si de legile fizicii. Daca nu intelegi acest lucru, atunci sansele tale sa rezolvi corect problema sunt practic nule.


e-
Don't believe everything you think.

ilasus

Ok, sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg. Dar pentru că te referi la problema pe care vreau eu să o rezolv, te-aș întreba: știi care este acea problemă? Dacă nu ești sigur, te rog să privești desenul din postarea precedentă. Acolo sunt niște formule notate cu (1), (2), (3) și respectiv cu (1'), (2'), (3'), iar problema pe care vreau eu să o rezolv se referă la acele formule. Deci deocamdată vreau să găsesc un enunț care să se potrivească cu formulele respective. Consideri că nu este posibil să găsesc un astfel de enunț? Dacă consideri că există motive ("deterministe") conform cărora problema deja enunțată nu poate fi utilizată pebtru a aborda și eventual explica formulele prezentate, ar trebui să renunț definitiv la acest enunț, sau crezi că ar putea fi eventual modificat?

Electron

Citat din: ilasus din August 25, 2020, 11:18:45 AM
Dar pentru că te referi la problema pe care vreau eu să o rezolv, te-aș întreba: știi care este acea problemă?
Dat fiind ca ai postat in acest topic doua probleme (o varianta fara nave si doar un semnal, iar a doua cu doua nave si doua semnale), comentariile mele s-au referit strict la cele doua probleme.

Citat din: ilasus din August 25, 2020, 11:18:45 AM
... te rog să privești desenul din postarea precedentă. Acolo sunt niște formule notate cu (1), (2), (3) și respectiv cu (1'), (2'), (3'), iar problema pe care vreau eu să o rezolv se referă la acele formule. Deci deocamdată vreau să găsesc un enunț care să se potrivească cu formulele respective.
Si de ce nu ai spus asa de la inceput? Cum iti inchipui tu ca ceilalti pot sa ghiceasca ce vrei tu de fapt, daca tu spui altceva?

Citat din: ilasus din August 25, 2020, 11:18:45 AM
Dacă consideri că există motive ("deterministe") conform cărora problema deja enunțată nu poate fi utilizată pebtru a aborda și eventual explica formulele prezentate, ar trebui să renunț definitiv la acest enunț, sau crezi că ar putea fi eventual modificat?
Mi se pare ca abordarea ta e gresita. Pentru a "aborda si explica niste formule" eu consider ca e nevoie sa pleci de la niste principii (axiome), sa formulezi un model si sa arati cum se deduc (justifica) formulele respective in cadrul acelui model.

Daca tu insisti sa gasesti "un enunt de problema" care sa explice formulele tale, iti urez spor si mult succes.


e-
Don't believe everything you think.

ilasus

Păi nu insist, dacă zici că abordarea asta e gresită, așa că nu e cazul să-mi urezi "spor și mult succes". Însă poate vor exista fizicieni care vor aborda calea corectă (indicată de tine) și eu propun lor să le urăm "spor și mult succes".

Electron

Citat din: ilasus din August 25, 2020, 04:39:46 PM
Păi nu insist, dacă zici că abordarea asta e gresită, așa că nu e cazul să-mi urezi "spor și mult succes".
Citeste mai atent. Eu nu spun ca abordarea ta e gresita, ci spun ca mi se pare ca e gresita. Faptul ca mi se pare mie gresita nu inseamna neaparat ca e cu adevarat gresita. Cu alte cuvinte, parerea mea (un anonim de pe internet) nu ar trebui sa te impiedice sa-ti urmezi cercetarile, oricare ar fi abordarea pe care o alegi.

Ar fi culmea ironiei ca, dupa cate recomandari ti-am facut pana acum si pe care le-ai ignorat, sa fie tocmai parerea asta irelevanta a mea cea care te impiedica sa ajungi la succesul pentru care ai muncit de atatia ani.


e-
Don't believe everything you think.

ilasus

Nu știu la ce recomandări te referi, dar dacă le-am ignorat, probabil nu le-am înțeles. Cred că și răspunsul de mai sus conține o recomandare, pe care însă nu o voi mai ignora, așa că voi deschide un topic nou.