Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fizicienii români participă la recrearea Big Bang-ului, in Cotidianul

Creat de Adi, Mai 27, 2008, 11:41:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Cu foarte mare bucurie constat un nou articol in Cotidianul care promoveaza cercetatorii romani din fizica particulelor. Acest articol ia interviu atat cercetatorilor, cat si studentilor romani de la experimentul ALICE de la LHC. Ei sunt la Magurele si construiesc parti din un subdetector care va fi instalat in experimentul ALICE de la CERN. Am oferit si un comentariu la articolul de mai jos. E foarte necesar intr-adevar ca publicul roman sa fie informat, iar ceea ce a inceput sa realizeze Cotidianul este minunat.

http://www.cotidianul.ro/fizicienii_romani_participa_la_recrearea_big_bang_ului-46944.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

  Buna,

   Experimentul ALICE de la LHC este singurul din cele patru care este proiectat exclusiv pentru masurarea ciocnirilor nucleu-nucleu si nu pentru proton+proton. Bineinteles ca o sa poata masura si ciocnirile proton-proton dar nu in asa mare detaliu precum celelalte 3 experimente, ATLAS, CMS si LHCb care sunt axate mai mult pe fizica particulelor elementare. In experimentul ALICE se studiaza posibilitatea formarii unei noi stari a materiei nucleare la energii si temperaturi uriase. Densitatile obtinute in aceste ciocniri vor fi de aproximativ 100 de ori mai mari decat densitatile materiei nucleare obisnuite ceea ce inseamna ca mediul format acolo nu va mai fi format din hadroni (particule formate din cuarci legati) ci din cuarci si gluoni aproape liberi. Asta se mai numeste in jargonul cromodinamicii cuantice si "asymptotic freedom" sau simetrie chirala.
   Acest experiment vine ca urmare a masuratorilor facute la experimentul RHIC de la Brookhaven National Lab care a cules date din anul 200 0 pana acum si va mai culege inca cativa ani, dar la energii de aproximativ 20 de ori mai mici decat cele de la LHC.
   Ionut

Adi

Foarte bine ai raspuns, Ionut. Va incerca sa produca "quarc-gluon plasma", cum ai spus si tu. Ar fi fost frumos ca autorii sau cercetatorii sa spuna in cateva cuvinte si ce va cerceta ALICE. Acolo se pare ca accentul a fost pus pe partea umana, cum contribuie doctoranzii, cercetatorii romani la ALICE in construirea unui subdetector. Te invit insa sa publici raspunsul tau de pe forum direct la comentarii la articol. Astfel vor ramane si in Google si cand oamenii vor citii articolul, vor intelege mai bine. Noi, doctoranzii, aducand comentarii scurte si eficiente, putem contribui la imbunatatirea mesajului ce ajunge la cititori.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Un articol a aparut astazi in Gandul.info care prezinta cativa romani care participa la experimentele de la CERN. Este un articol bun, dar cu cateva greseli minore: acceleratorul de la Geneva nu este "Acceleratorul de Particule", caci nu este unicul din lume, ci exista cateva mii de acceleratoare de particule in lume; la fel definitia bosonului Higgs este gresita in articol. Pentru o definitie corecta, vedeti siteul meu www.adrianbuzatu.ro.

http://www.gandul.info/news/romania-de-la-acceleratorul-de-particule-cercetatorii-nostri-si-particula-lui-dumnezeu-cum-e-sa-lucrezi-la-cern-video-8083248

PS. recomand moderatorilor sa schimbe numele acestui topic in "Fizicienii români din fizica particulelor elementare".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro