Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Culoarea corpurilor

Creat de eli1eli, Mai 21, 2015, 10:53:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

eli1eli

Salutare

Am o intrebare:  de ce corpurile absorb si emit doar o anumita lungime de unda din spectrul vizibil?

Va multumesc anticipat!

cristi

un raspuns suprasuprasimplificat: pentru ca numai anumite lungimi de unda se "potrivesc" intre atomii materialelor...
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

mircea_p

Corpurile nu se comporta in felul asta. Majoritatea absorb toate lungimile de unda din domeniul vizibil, unele mai putin, altele mai mult. Unele corpuri absorb mai puternic un anumit interval de lungimi de unda dar nu o "singura" lungime de unda.

Culoarea corpurilor nu e produsa de un mecanism unic, nu se poate explica in general ci de la caz la caz. Doar daca te multumesti cu un raspuns general de genul "culoarea corpului e datorata comportarii atomilor constituenti".
Culoarea unui rubin este datorata altui mecanism decat cel care produce culoarea aurului, de exemplu sau de cel care da culoarea portocalie a unui tub cu neon.
   

puriu

Culoarea unui corp solid rece este subiectiva, depinde de culoarea luminii ambiante si de sensibilitatea spectrala a ochiului. Este determinata de absorbtia neomogena a luminii de diverse lungimi de unda pe suprafata corpului. Corpurile reci nu emit lumina. Corpurile solide calde emit un spectru luminos continuu conform unei curbe spectrale ce nu depinde de natura corpului. Exista si fenomene cuantice (fluorescenta, fosforescenta, etc.) prin care unele corpuri reci emit radiatii vizibile.
La gaze e mai simplu. Un gaz incalzit emite anumite linii spectrale pe care le absoarbe cand este rece. Explicatia fenomenului este legata de nivelele de energie pe care se afla electronii in atomii gazului. Cand un electron este excitat (primeste energie) trece pe un nivel energetic superior, apoi sare inapoi pe nivelul initial si emite un foton cu energia corespunzatoare diferentei de energie dintre cele doua nivele. Fiecare gaz (sau solid adus in stare gazoasa) are un spectru de linii caracteristic. Spectrul de emisie este identic cu cel de absorbtie cand gazul este rece.