Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

De ce se invarte electronul la infinit in jurul nucleului atomului?

Creat de Scientia, Octombrie 02, 2011, 05:15:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Virgil

CitatRaspunsul la intrebare ar fi ceva de genul "nu se opreste pentru ca nu se misca".

Cred ca mai corect ar fi; nu se opreste pentru ca nici nu exista ca particula in interiorul atomului. Atat timp cat nu incercam sa observam electronul, avem de a face cu o unda, iar de cate ori il observam (si acest lucru se intampla numai in afara atomului), el se comporta ca particula. Argumentez aceasta prin experimentul celor doua fante. Atomul se comporta ca un diapazon, doar oscileaza. Daca il "rupem" sa vedem din ce este facut, obtinem un nucleu, (sau un ion),  si o unda, pe care, cand vrem sa o punem in evidenta, (sa o citim) se transforma (colapseaza) intr-un electron.

proffiz

Intrebarea de ce nu se opreste electronul in rotatia lui in atom, este cumva legata de intrebarea pusa de electrodinamica clasica: de ce nu mai iradiaza energie electromagnetica electronul in miscarea sa de rotatie (deci accelerata), doar pt ca Bohr a postulat orbitele stationare (unda asociata e si ea stationara)? Bineinteles ca postulatul nu e un raspuns sau o explicatie. Dar electrodinamica cuantica sigur elucideaza misterul, daca se poate spune ca mecanica cuantica elucideaza ceva...