Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este Stiinta?

Creat de Electron, Aprilie 09, 2012, 11:56:16 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 08, 2012, 11:09:49 PM
Eşti departe de a înţelege ce este Ştiinţa.
Abel Cavasi, daca esti atat de cunoscator pe acest suibect, te invit sa prezinti ce este Stiinta din punctul tau de vedere, precizand eventualele surse folosite, daca nu prezinti doar opinia ta personala.

Poate asa ne vom apropia cu totii de intelegerea a ceea ce este Stiinta. :)


e-
Don't believe everything you think.

Abel Cavaşi

Uau! Îmi place subiectul! Sincer! Dar voi vorbi cu tine pe orice subiect numai atât cât nu vei ataca persoana mea sau a altora pe subiectul respectiv. Cu excepţia acestui prim mesaj în care deja m-ai atacat cu ,,dacă eşti atât de...".
Păi, ce pot spune eu mai mult decât ce spune Wikipedia? Deci, după cum vezi, Ştiinţa este întâi ceva complet lipsit de atacuri la persoană. Atacurile la persoană nu fac parte din scopul nobil al Ştiinţei.

Electron

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 09, 2012, 12:19:53 PM
[...] voi vorbi cu tine pe orice subiect numai atât cât nu vei ataca persoana mea sau a altora pe subiectul respectiv. Cu excepţia acestui prim mesaj în care deja m-ai atacat cu ,,dacă eşti atât de...".
Abel Cavasi, faptul ca tu ai facut afirmaita "esti departe de a intelege ..." nu este atac la persoana mea, in timp ce afirmatia mea "daca esti atat de cunoscator pe acest subiect..." este un atac la persoana ta?

Observa ca tu ai facut o afirmatie absolutista despre mine, in timp ce eu am formulat o conditie, fara sa afirm ca ai fi asa sau ca nu ai fi asa. Cum era povestea cu paiul si cu barna?

CitatPăi, ce pot spune eu mai mult decât ce spune Wikipedia?
Nu stiu ce poti tu spune mai mult.

CitatDeci, după cum vezi, Ştiinţa este întâi ceva complet lipsit de atacuri la persoană. Atacurile la persoană nu fac parte din scopul nobil al Ştiinţei.
Perfect de acord cu ce spui aici. Se pare insa ca avem o intelegere diferita a conceptului de "atac la persoana". Probabil ca pe asta va avansa dezbaterea aici, dat fiind ca e singurul detaliu scos in evidenta in definitia ta a Stiintei.


e-
Don't believe everything you think.

Abel Cavaşi

Vezi, şi asta-i o problemă, că nu ştii ce este atacul la persoană. Condiţionarea nu ,,îndulceşte" atacul. De exemplu, exprimarea ,,ce să fac cu tine dacă eşti prost?" este un atac la persoană, chiar dacă ea conţine condiţionare. Dar n-o să mă apuc să te învăţ ce-i ăla atac la persoană, mai ales pe acest topic.

Electron

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 09, 2012, 01:22:31 PM
Vezi, şi asta-i o problemă, că nu ştii ce este atacul la persoană.
Ok, sa admitem ca nu stiu ce este atacul la persoana. Din formularea de mai sus rezulta ca nu e singura problema. Te rog sa detaliezi ce alte probleme te determina sa spui ca eu sunt "departe de a intelege ce este Stiinta".

CitatCondiţionarea nu ,,îndulceşte" atacul. De exemplu, exprimarea ,,ce să fac cu tine dacă eşti prost?" este un atac la persoană, chiar dacă ea conţine condiţionare.
Orice referire negativa la capacitatile cognitive ale persoanelor sunt atacuri la persoana. Prin ce am spus in postarea anterioara nu am sustinut ca nici o adresare care contine conditionare nu ar fi atac la persoana. Daca asta ai inteles, recitete mai atent ce am spus. Eu am observat doar ca si tu ai facut o afirmatie despre mine (in loc sa te referi la argumentele mele), doar ca in plus ai facut-o in mod absolut. Daca tu consideri exprimarea mea de la inceputul topicului ca fiind un atac la persoana ta, asta e. Eu nu am facut decat sa raspund la adresarea ta (pe care eu nu am luat-o ca atac la persoana). Esti foarte gingas la cum ti se adreseaza lumea, dar nu prea iei in considerare cum te adresezi tu.

CitatDar n-o să mă apuc să te învăţ ce-i ăla atac la persoană, mai ales pe acest topic.
Foarte bine. Hai sa discutam aici despre ce este Stiinta si care sunt celelalte motive pentru care tu consideri ca cei ca mine sunt "departe de a intelege" ce e ea.

e-
Don't believe everything you think.

Abel Cavaşi

Ştiinţa şi orice activitate legată de Ştiinţă trebuie să-ţi procure bucurie, nu tensiune. Tu faci tensiune pe acest forum şi ameninţi cu administratorul când e vorba de importanta ta persoană. N-ai înţeles că nimeni nu poate fi infinit de riguros, aşa cum pretinzi tu cu o încâncenare ieşită din comun. N-ai înţeles că Ştiinţa nu se face cu atâta egocentrism precum cel pe care îl manifeşti tu pe acest forum. Ştiinţa se face cu oameni, nu cu roboţi. Fii sigur că nici Einstein n-ar fi fost atât de riguros încât să fie atent la toate detaliile, mai ales pe un forum. În plus, nimic nu poate fi demonstrat exhaustiv. Şi nici măcar axiomele nu pot fi formulate infinit de precis. Tocmai de aceea, încercăm să vedem dincolo de cuvinte, nu să ne cramponăm în ele.

Electron

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 09, 2012, 09:01:29 PM
Ştiinţa şi orice activitate legată de Ştiinţă trebuie să-ţi procure bucurie, nu tensiune.
Sunt perfect de acord. Pseudostiinta insa imi provoaca sila si, in conformitate cu scopul declarat al acestui forum, eu incerc sa reduc pseudostiinta in favoarea stiintei, macar aici, daca in restul mediei romanesti si pe alte forumuri e plin de pseudostiinta ridicata la rang de valoare suprema.

Tie ce-ti provoaca pseudostiinta?

CitatTu faci tensiune pe acest forum
Daca am fi toti relaxati cum prefera propovaduitorii de pseudostiinta, s-ar ajunge repede la un forum de fabulare gratuita. Este deja unul din acestea, eu voi lupta mereu sa nu ajunga si acesta la fel.

Citatşi ameninţi cu administratorul când e vorba de importanta ta persoană.
In mod ironic, pentru aceasta acuzatie tendentioasa, chiar te voi raporta administratorului.

CitatN-ai înţeles că nimeni nu poate fi infinit de riguros, aşa cum pretinzi tu cu o încâncenare ieşită din comun.
Nu pretind nimanui sa fie "infinit de riguros". Esti absurd in aceste acuzatii. Lupt cu "incrancenare" pentru rigurozitate pe acest forum dedicat stiintei pentru ca eu consider ca este necesar pentru a nu aluneca in pseudostiinta. Cand administratorii acestui forum iti vor da tie dreptate la acest punct, promit solemn in fata tuturor ca ma voi retrage definitiv de pe acest forum.

CitatN-ai înţeles că Ştiinţa nu se face cu atâta egocentrism precum cel pe care îl manifeşti tu pe acest forum.
Eu manifest egocentrism? Ce te face sa ma acuzi de asa ceva? Fii concret in acuzatii, chestiile astea vagi dau dovada de lipsa de responsabilitate a afirmatiilor.

CitatŞtiinţa se face cu oameni, nu cu roboţi.
Eu stiu ca se face Stiinta si cu roboti, mai ales acolo unde conditiile de mediu nu permit accesul nemijlocit al oamenilor...

CitatFii sigur că nici Einstein n-ar fi fost atât de riguros încât să fie atent la toate detaliile, mai ales pe un forum.
Eu nu sunt sigur. Tu de unde esti asa de sigur?

Comparatia cu Einstein este absolut hilara, avand in vedere ce "detalii" treci tu cu vederea pe acest forum, in afirmatiile tale.  :D

CitatÎn plus, nimic nu poate fi demonstrat exhaustiv.
Ce inseamna "a demonstra exhaustiv"? Nu e intrebare retorica, sunt chiar curios sa inteleg ce vrei sa spui cu asta.

CitatŞi nici măcar axiomele nu pot fi formulate infinit de precis.
Ce inseamna "formulare infinit de precisa"? Ce anume nu e precis in axiomele geometriei euclidiene spre exemplu?

CitatTocmai de aceea, încercăm să vedem dincolo de cuvinte, nu să ne cramponăm în ele.
Problema esentiala in Stiinta este sa te asiguri mereu (in masura posibilului, desigur) ca toti cei care iau parte la acest proces vad aceleasi lucru "dincolo de cuvinte". Acesta este si motivul pentru care pun intrebari, cer lamuriri, si lupt cu "incrancenare" cum spui tu, pentru rigurozitate. Efortul meu este in sensul de a asigura intelegerea cat mai corecta posibil a celor transmise pe aici, pentru ca ne aflam pe un forum dedicat stiintei.


e-
Don't believe everything you think.

Abel Cavaşi

Citat din: Electron din Aprilie 09, 2012, 09:47:42 PMeu incerc sa reduc pseudostiinta in favoarea stiintei, macar aici, daca in restul mediei romanesti si pe alte forumuri e plin de pseudostiinta ridicata la rang de valoare suprema.
Sunt de acord că încerci să reduci pseudoştiinţa, dar nu sunt de acord să ataci persoanele implicate.
CitatTie ce-ti provoaca pseudostiinta?
Uneori mă pune pe gânduri, alteori o neglijez, alteori o demontez, dar am grijă ca persoanele implicate să nu sufere.
CitatDaca am fi toti relaxati cum prefera propovaduitorii de pseudostiinta, s-ar ajunge repede la un forum de fabulare gratuita.
Eu n-am cerut să fim ,,relaxati cum prefera propovaduitorii de pseudostiinta", ci am cerut să nu fie tensiune, să nu fie atacuri la persoană.
CitatIn mod ironic, pentru aceasta acuzatie tendentioasa, chiar te voi raporta administratorului.
Taci şi faci! O asemenea afirmaţie chiar n-avea ce căuta pe acest topic, mai ales din partea celui atât de pretenţios ca tine.
Citat
CitatN-ai înţeles că nimeni nu poate fi infinit de riguros, aşa cum pretinzi tu cu o încâncenare ieşită din comun.
Nu pretind nimanui sa fie "infinit de riguros". Esti absurd in aceste acuzatii. Lupt cu "incrancenare" pentru rigurozitate pe acest forum dedicat stiintei pentru ca eu consider ca este necesar pentru a nu aluneca in pseudostiinta.
Dacă ai lupta pentru rigurozitate într-un spirit cu adevărat ştiinţific, atunci nu ai scoate în evidenţă greşelile mărunte (precum cele legate de adresarea la persoana ta), ci eventual greşelile care chiar au legătură cu ceea ce se vorbeşte, greşelile care chiar contează, au greutate în Ştiinţă.
CitatCand administratorii acestui forum iti vor da tie dreptate la acest punct, promit solemn in fata tuturor ca ma voi retrage definitiv de pe acest forum.
Iată o frază care scoate în evidenţă egocentrismul tău, o frază prin care obligi administratorii să nu-mi dea mie dreptate chiar dacă aş avea pentru ca nu cumva preţiosul Electron să plece de pe forum. Este un şantaj josnic pe care numai tu îl puteai face.

Dacă chiar nu mă poţi suporta, spune-o direct şi plec pe forumul meu, pentru că o asemenea ,,luptă" mă coboară la nivelul tău şi chiar am lucruri mai bune de făcut.

CitatCe inseamna "a demonstra exhaustiv"? Nu e intrebare retorica, sunt chiar curios sa inteleg ce vrei sa spui cu asta.
Sunt demonstraţii care nu pot fi înţelese de oricine, aşa că ele au nevoie de completări. O demonstraţie exhaustivă aduce toate completările necesare pentru ca oricine să o înţeleagă. Evident, nu există astfel de demonstraţii.
CitatCe inseamna "formulare infinit de precisa"?
O formulare care să înlăture absolut toate dubiile posibile.
CitatCe anume nu e precis in axiomele geometriei euclidiene spre exemplu?
În orice axiomă noţiunile sunt subînţelese, nu pot fi definite infinit de precis. Altfel spus, doar cei care pot citi dincolo de cuvinte pot înţelege axiomele.
CitatProblema esentiala in Stiinta este sa te asiguri mereu (in masura posibilului, desigur) ca toti cei care iau parte la acest proces vad aceleasi lucru "dincolo de cuvinte". Acesta este si motivul pentru care pun intrebari, cer lamuriri, si lupt cu "incrancenare" cum spui tu, pentru rigurozitate. Efortul meu este in sensul de a asigura intelegerea cat mai corecta posibil a celor transmise pe aici, pentru ca ne aflam pe un forum dedicat stiintei.
Totul ar fi ok dacă nu ai exagera şi dacă te-ai concentra la lucrurile mai importante. Nu chiar tot ce se spune greşit aici este atât de important încât să răpeşti timp preţios interlocutorului ca să explice totul. Suntem pe un forum de Ştiinţă şi ar cam trebui să înţelegem cu toţii ce ni se transmite. Iar când apar nelămuriri, n-avem decât să cerem clarificări pe ici pe colo, dar asta nu înseamnă să transformăm forumul în clarificări inutile.

Electron

Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 09, 2012, 10:50:50 PM
CitatCe inseamna "a demonstra exhaustiv"? Nu e intrebare retorica, sunt chiar curios sa inteleg ce vrei sa spui cu asta.
Sunt demonstraţii care nu pot fi înţelese de oricine, aşa că ele au nevoie de completări. O demonstraţie exhaustivă aduce toate completările necesare pentru ca oricine să o înţeleagă. Evident, nu există astfel de demonstraţii.

CitatCe inseamna "formulare infinit de precisa"?
O formulare care să înlăture absolut toate dubiile posibile.
Tipic pseudostiinta. Adica redefinesti cu de la tine putere termenii, ca sa poti emite fraze bombastice si compet inutile. Pai cu definita ta, avand in vedere ca exista si persoane care nu inteleg nici cea mai elementara logica, independent de ceea ce trebuie demonstrat, evident ca nu exista "demonstratii exhaustive". La ce foloseste o asemenea definitie?

Asta vine insa de la faptul ca tu nici pana astazi nu ai inteles ce inseamna logica si domeniu de definitie, la ce sunt bune axiomele si/sau principiile si cum se construiesc teorii pe ele. Asta e o problema de epistemologie pe care sper sa o putem discuta aici.

Vad foarte des ignoranti care pretind de la Stiinta mai mult decat e domeniul ei de acoperire, care acuza Stiinta de aberatii pe care le-au inventat ei, care revolutioneaza Stiinta fara sa aiba habar de domeniul revolutionat, adica din aceia care chiar nu au habar ce e Stiinta.

e-

PS: la restul iti raspund pe MP.
Don't believe everything you think.

zodiak

Citat din: Electron din Aprilie 09, 2012, 11:56:16 AM
Citat din: Abel Cavasi din Aprilie 08, 2012, 11:09:49 PM
Eşti departe de a înţelege ce este Ştiinţa.
Abel Cavasi, daca esti atat de cunoscator pe acest suibect, te invit sa prezinti ce este Stiinta din punctul tau de vedere, precizand eventualele surse folosite, daca nu prezinti doar opinia ta personala.
Poate asa ne vom apropia cu totii de intelegerea a ceea ce este Stiinta. :)e-

Am observat ca majoritatea oamenilor nu stiu ce este stiinta, unii ba o confunda cu Profetiile lui Baba Vanga si Nostradamus, iar altii nu stiu ca stiinta se prelugeste in avanpost prin paradigme, adica speculatii filosofice despre "ce poate fi dincolo de big-bang, dincolo de acest univers, ...".

Electron

Citat din: zodiak din Aprilie 16, 2012, 09:45:02 AM
[...] altii nu stiu ca stiinta se prelugeste in avanpost prin paradigme, adica speculatii filosofice despre "ce poate fi dincolo de big-bang, dincolo de acest univers, ...".
Ai ceva exemple de astfel de "paradigme" ? Ma refer la niste surse concrete, nu doar vorbe in vant.

e-
Don't believe everything you think.

zodiak

#11
Citat din: Electron din Aprilie 16, 2012, 03:09:43 PM
Citat din: zodiak din Aprilie 16, 2012, 09:45:02 AM
[...] altii nu stiu ca stiinta se prelugeste in avanpost prin paradigme, adica speculatii filosofice despre "ce poate fi dincolo de big-bang, dincolo de acest univers, ...".
Ai ceva exemple de astfel de "paradigme" ? Ma refer la niste surse concrete, nu doar vorbe in vant.

EX: Universul nostru s-a nascut la atingerea a doua falii interdimensionale dintre alte doua universuri.

Sau: Universul se contracta si se contracta vesnic intr-o inlantuire infinita de big-banguri si implozii.

Acestea sunt insotite de modele fizice, ecuatii , modele mai mult sau mai putin reusite, mai mult sau mai putin complete in plan teoretic, verificate practic, ...

Tocmai ca in domeniul paradigmelor avem probabilitati, de aceea fac parte din stiinta de frontiera si nu din axiomele miezului concretului gen 1+1=2.

Alte paradigme: Omul a aparut in Africa SAU in Asia, doua ipoteze interesante.

zodiak

Daca nu esti Mdionis, nici Meteorologu' sa tot fi Linxul Negru?!  ;)

ray

salut,stiinta este poarta catre ratiune ,stiinta este libertatea de a gandi rational pe baza de dovezii,stiinta este  singura cale spre adevar ,stiinta nu este o dogma,credinta,doctrina , religie ,nu impune ideii ,  stiinta  a dat lumii tehnologia din prezent ,stiinta  este pentru toata lumea nu doar pentru uni ,stiinta este  evolutia omului spre adevar nu basme ,povestii ,miturii  ,pentru mine este calea spre un adevar  provizoriu ,  dar cu cat ne apropiem mai mult spre adevar cu atat aflam mai multe

Electron

Citat din: ray din Mai 23, 2012, 12:56:51 PM
stiinta este  singura cale spre adevar
O fi pentru tine, dar pana nu ai dovezi in acest sens, nu e recomandat sa o afirmi ca ceva incontestabil.

e-
Don't believe everything you think.