Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Drumul carierei in stiinta pentru femei ...

Creat de Adi, Iunie 17, 2008, 05:10:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata un sumar foarte bun (in engleza) al unei prezentari foarte bune despre situatia femeilor in stiinta in Statele Unite (si la fel este cam in lumea mare a stiintei). Pe scurt, ideea este ca nu exista o singura bariera ce trebuie eliminata pentru a ajuta femeile sa urmeze o cariera in stiinta, ci trebuie actionat in multe locuri aparent minore. Cursa pentru femei si pentru barbati este la fel, numai ca la femei obstacolele sunt mai mari, ramanand apoi energie mai putina pentru progres efectiv in cercetare.

Va invit sa cititi acest articol foarte frumos din revista Symmetry, un articol ce merita tradus si in romana:

http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2008/06/16/for-women-in-physics-the-pipeline-is-a-labyrinth/

Temari, te oferi voluntara sa traduci acest text? Este vacanta si iti va fi un exercitiu minunat pentru perfectionarea englezei si aprofundarea a ceea ce te asteapta daca vei continua sa studiezi biologia ... Ce zici?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Incerc, nu sunt asa stralucita la engleza. E intresant, o sa il traduc cat pot de bine.  :)

ionut

   Buna,
   Recunosc ca discriminarea sexuala inca mai este o problema dar nu cred ca mai e asa de mare, cel putin nu in lumea "civilizata". In anumite tari s-a ajuns sa se exagereze, adica de exemplu se scot pozitii in cercetare sau in alte domenii care sunt exclusiv pentru femei pe motive de "political corectness". Eu daca as fi femeie nu as accepta asa ceva, as fi chiar jignita.
   Asta este o prostie foarte mare prin simplul fapt ca barbatii si femeile chiar nu sunt la fel. Nu ma refer la inteligenta sau alte capabilitati aici ci ma refer la afinitati specifice fiecarui sex care mi se par naturale. Nu cred de exemplu ca o sa vedem prea curand un numar egal de barbati si femei lucrand intr-o mina de carbuni, sau in padure la taiat copaci. De partea ceallalta, in spitale lucreaza mai multe femei decat barbati. Si tot asa. Nu trebuie sa fortam obtinerea unor procentaje. Agentiile care lupta pentru drepturile femeilor ar trebui sa se transforme in agentii care sa lupte impotriva dicriminarii sexuale in general si sa se asigure ca in procesele de selectie nu se iau decizii bazate pe sex. Atata tot si asta nu implica nimic legat de proportia 50/50.

Temari

Pe undeva sunt de acord cu tine, dar din cate am observat, femeile in domeniul stiintei sunt putine, dar aici nu se fac discriminari ca in alte parti. Spre exemplu in Romania se fac discriminari, mai ales noua generatie. Sa stii, ai spus bine, femeile se simt jignite (unele) dar nu au incotro, daca vor sa lucreze undeva, fie in domeniul stiintei, fie in alte domenii...

ionut

     Iti inteleg punctul de vedere Temari si ti-l sustin. Trebuie combatuta discriminarea sexuala in ambele sensuri, dar nu sunt de acord cu impunerea fortata a anumitor procentaje in diverse domenii pentru ca ele nu se pot realiza chiar daca nu ar exista discriminare sexuala. Nu poti obliga femei sa mearga intr-un anumit domeniu. Deasemena femeile au in medie concediu (sau timp in care nu pot lucra) mai mult in timpul vietii datorita faptului ca nasc, asta inseamna ca ele nu pot munci la fel de mult ca si barbatii. Lucrurile astea nu se pot schimba, asa sunt ele pur si simplu.

raul


Adi

Multe cariere sunt directe, ca un drum drept: facultate, master, doctorat, postdoctat, cadru universitar, apoi cu slujba pe viata. Daca iesi de pe autostrada (pentru concediu de maternitate sau pentru a merge in jurul lumii), e mai greu sa revii. Aici pierd femeile. Atunci se propune sa se faciliteze ajutorul femeilor ce doresc sa revina in lumea cercetarii, dupa concediul de maternitate. E unul din faptele mici ce trebuie facute. Dar autoarea zicea ca nu este singurul, ca trebuie actionat in multe locuri cu chestii mici: de exemplu, se poate la orele de fizica si chimie sa se faca analogii si cu chestii specific feminine, care sa rezoneze in ele.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

    Da Adi, sunt de acord ca femeile sunt dezavantajate de faptul ca ele trebuie sa-si intrerupa la un moment dat cariera daca vor sa devina mame. Si sunt de acord sa se adapteze lucrurile in asa fel incat sansele barbatilor si femeilor sa fie egale. Dar nu vreau ca acest lucru sa se intample prin folosirea de standarde duble.

Adi

Sigur, topicul e despre cum sa incurajam femeile, nu cum sa dezvantajam barbatii ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Caricatura misogina super faina. Atentie, nu cred asta, dar riscul de a trece de la gluma la serios poate afecta mersul fetelor in stiinta.
http://xkcd.com/385/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

Adevarul e ca multe femei nici nu vor sa-si imbunatateasca imaginea, continuand sa se ocupe cu lucruri minore - vopsit parul, machiaj excesiv, barfit, vorbit ore in sir la telefon etc. - si cu ideea ca daca e femeie poate sa nu faca/invete anumite lucruri ca intotdeauna va fi un barbat prin preajma sa o ajute. Si cele care vor sa avanseze in cariera prin relatii cu diversi indivizi ne afecteaza imaginea.
Este si vina societatii, exista idei preconcepute cum ca anumite domenii sunt exclusiv pentru barbati.
La mine in facultate suntem majoritatea fete  ;D. Chiar si in randul cadrelor didactice sunt multe femei. De exemplu la catedra de chimie anorganica este un singur tip.
Citat din: ionut din Iunie 18, 2008, 05:13:34 PM
    Da Adi, sunt de acord ca femeile sunt dezavantajate de faptul ca ele trebuie sa-si intrerupa la un moment dat cariera daca vor sa devina mame. Si sunt de acord sa se adapteze lucrurile in asa fel incat sansele barbatilor si femeilor sa fie egale. Dar nu vreau ca acest lucru sa se intample prin folosirea de standarde duble.
Da.. dar si barbatii ar putea sa-si ia concediu de paternitate ca sa contribuie la cresterea copilului, astfel scade perioada in care ea trebuie sa stea acasa. Unii deja fac asta.
Eu una nu vreau nici sa ma marit, nici sa am copii :)

cipri

Pai e chiar din contra, barbatii is discriminati. Fiindca din cate stiu eu multe universitati au regula respectiva: Daca doi vor acelas job, si au cam aceas calificare, atunci femeia primeste jobul.

Pe de alta parte istoria arata ca exista si femei care-s bune la fizica/mate, dar ca deobicei aceste femei cam au .... hormoni masculini, adica aveau vicii tipic masculine. De exemlu Lisa Meitner.
Cel putin aceasta observatie am facut-o si eu. Aveam la analiza o fata in anul meu, care e atat de buna, de parca ma si supara acest fapt, dar in schimb nu era cea mai frumos.
Si am mai observat ca deobicei fetele (cu exceptia acestor fete foarte talentate, care se gasesc si foarte rar), is aleg si domenii mai usoare, si de multe au note mai bune fiindca is mai sociabile.. adica, copiaza destul de mult, si se lasa si ajutate, sau chiar n-au probleme sa ceara ajutor.
Si deobicei femeile care predau lectii universitare, deobicei predau tot felu de cursuri mai.... de nivel scazut. Eu nu prea cred ca la un institut de fizica/matematica/astronomie poti gasi mai mult de 1-2 femei care chiar is la un nivel ridicat (deci, peste un nivel mediocru).

Adi

Ma bucur ca evolueaza si acest subiect. Atunci cand o femeie si un barbat candideaza pe acelasi loc in o universitate si sunt egali si atunci se prefera femeia, este discriminare pozitiva, pentru a compensa discriminarile negative de atatea sute de ani. Stiu ca e asa in SUA si Canada, dar e asa si in Romania?

Si in Romania e drept pot barbatii sa isi ia concediu parental, dar nu stiu in cate tari se poate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pentru Cipi. Ce vreau sa spun este ca nu sunt genetic fetele mai putin predispuse la a studia stiinta, ci societatea le predispune la aceasta. Un mare efort in antropologie, de exemplu, este tocmai de a vedea cat la suta din ce formeaza omul este genetic si cat la suta societatea (si cat la suta se schimba si se educa singur).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro