Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Drumul carierei in stiinta pentru femei ...

Creat de Adi, Iunie 17, 2008, 05:10:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

raul

Citat din: iulia din Septembrie 14, 2008, 11:04:54 AM

Citat din: ionut din Iunie 18, 2008, 05:13:34 PM
    Da Adi, sunt de acord ca femeile sunt dezavantajate de faptul ca ele trebuie sa-si intrerupa la un moment dat cariera daca vor sa devina mame. Si sunt de acord sa se adapteze lucrurile in asa fel incat sansele barbatilor si femeilor sa fie egale. Dar nu vreau ca acest lucru sa se intample prin folosirea de standarde duble.
Da.. dar si barbatii ar putea sa-si ia concediu de paternitate ca sa contribuie la cresterea copilului, astfel scade perioada in care ea trebuie sa stea acasa. Unii deja fac asta.



Este mult spus ca femeile sunt dezavantajate de faptul ca ele trebuie sa-si intrerupa la un moment dat cariera. Pana la urma urmei nu cred ca o pauza de un an , sau cat se ia afecteaza asa mult.
Iar nu te poate obliga nimeni sa faci copil cand esti studenta sau cand inca nu esti pusa pe picioare cu cariera.
Cat despre concediul de paternitate......In primul an nu cred ca este necesar. Plecand de la premisa ca daca tot faci un copil, atunci trebuie sa il cresti cat mai bine cu putinta, mama e cea mai potrivita sa ramana cu copilul. Iar daca si-ar lua ambii parinti concediu doar ca sa fie la egalitate , cred ca mai mult ar fi o incurcatura.

Citat din: iulia din Septembrie 14, 2008, 11:04:54 AM

Eu una nu vreau nici sa ma marit, nici sa am copii :)

Probabil o sa vrei :)

iulia

Si eu zic ca nu afecteaza prea mult, asta banuind ca se opresc la 2 copii.
Totusi si tatii trebuie sa se implice in educarea copilului.
Multi au fost afectati de politica - de exemplu in comunism nu te puteai inscrie la doctorat daca aveai "dosar prost" (=parinti cu profesii care nu erau agreate de comunisti, familie bogata/de boieri/de intelectuali, rude care fac/au facut inchisoare politica etc.)

cipri

Citat din: Adi din Septembrie 14, 2008, 05:57:03 PM
Pentru Cipi. Ce vreau sa spun este ca nu sunt genetic fetele mai putin predispuse la a studia stiinta, ci societatea le predispune la aceasta. Un mare efort in antropologie, de exemplu, este tocmai de a vedea cat la suta din ce formeaza omul este genetic si cat la suta societatea (si cat la suta se schimba si se educa singur).

Nu pot sa te contrazic, dar nu pot sa-ti dau nici 100% dreptate, fiidca am vazut de exemplu la tv odata o emisiune in care se zicea ca barbatii au de exemplu o orientare mai buna si o imaginare in 3D mai buna. Asta e probabil fiindca barbatul in trecut... se ocupa de vanatoare si asa s-a dezvoltat in aceasta directie. Si de exemplu aceasta calitate poate fi in unele job-uri foarte importanta.
Sau de exemplu au auzit de au un cercetor de DNA, ca oamenii colorati ar avea ceva avantaj in plus la atletism, dar in schimb oamenii albi ar avea un avantaj in plus la innot.
Poate si majoritatea femeilor au ceva "instinct de mama" care poate e benefic la o anumita chestie, si la altceva poate e chiar contra-productiv.
De exemplu poate acest "instinct de mama" e in stiinta superioara contra-productiva, fiindca trebuie sa investesti foarte mult timp si efort (unii chiar se drogheaza ca sa aibe o performanta mai buna).

cipri

CitatEu una nu vreau nici sa ma marit, nici sa am copii
Eu am auzit ca fetele deobicei au o faza in viata in care is foarte incantate fe .. cai (si probabil si alte animale), si nici vorba baieti.
Cine stie, poate asta e explicatia de ce Julia nu vrea  :D

Apropo de copii.
Ceva studie spune ca mai multi barbati decat femei is doresc un copii. Ma gandesc ca daca ar trebuii sa faca barbatii copii, cred ca nici ei nu si-ar dori asa de mult copii  :)
Cica, durerile de la nastere is foarte mari, si barbatii chiar ar decedat din cauza lor.

Ce-i drept, nu-s eu credincios, dar uneori tot mai multumsc lui d-zeu ca nu-s femeie  :D

Exista chiar niste povesti interesante despre femeile care s-au ocupat de stiinta ( poate am sa postez cateva maine ).

Adi

Trebuie si tatii si mamele sa se implice in educarea copiilor. E bine cu concediul de maternitate/paternitate pentru ori unul, ori altul. Dar trebuie sa fie concediul de doar vreo 4 luni. Asa e in State si asa sunt motivate mamele sa revina iar la munca. Altfel, isi ies din mana si se obisnuiesc sa doreasca sa nu munceasca. Ori economia are nevoie de oameni sa lucreze.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

Citat din: iulia din Septembrie 14, 2008, 09:03:48 PM

Totusi si tatii trebuie sa se implice in educarea copilului.

Categoric. Doar ca in primul an,in primul rand mama trebuie sa stea acasa tot timpul cu copilul. Pt ca atat timp cat faci un copil , se presupune ca trebuie ingrijit si cat mai bine. Iar pt asta el trebuie alaptat la san. Pt ca laptele de om contine cel mai mare procent de lactoza fata de laptele de la alte mamifere. Iar lactoza este esentiala pt dezvoltarea creierului, cercetatorii observand ca nivelul de inteligenta al fiecarui animal este proportional cu cantitatea de lactoza din lapte. Evident , mamele care nu isi alapteaza copilul la san folosesc diferite produse care substituie laptele uman , dar.....

Citat din: cipri din Septembrie 14, 2008, 09:45:27 PM
CitatEu una nu vreau nici sa ma marit, nici sa am copii
Eu am auzit ca fetele deobicei au o faza in viata in care is foarte incantate fe .. cai (si probabil si alte animale), si nici vorba baieti.



Cica, durerile de la nastere is foarte mari, si barbatii chiar ar decedat din cauza lor.



Ce spui ca ai auzit ? Ca fetele au o perioada in care sunt foarte incantate de cai? :o Eu nu am auzit asa ceva si chiar as fi curios sa spui unde ai auzit.

Cat despre durerile de la nastere. Femeile beneficiaza de niste hormoni (ocitocina) care fac nasterea mai usoara , si reducand din durere. Eu oricum , stiu ca barbatii au pragul dureros mai ridicat (nu generalizez) si cred ca din contra ei sunt mai rezistenti la durere si chiar si in conditiile unei nasteri ar beneficia si ei de diferiti hormoni ca altfel nu ar mai avea sens comparatia :)

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

Ceva obscen  ;)
Pentru raul si cipri am lasat PM-uri.
In legautra cu nasterea: in general intelectualele, actritele si alte categorii asemanatoare nu prea se complica sa nasca natural. Trebuie sa tineti cont ca traind intr-un mediu urban si deci mai mult sau mai putin sedentar, nu avem anumiti muschi dezvoltati suficient cat sa nastem (natural) fara probleme. De ce sa te chinui degeaba daca s-a inventat cezariana?
Uite.. eu ar fi trebuit sa am un frate.. a murit la nastere ca mama a incercat sa nasca natural si nu a putut, a avut complicatii si a murit copilul. La mine n-a mai riscat. Mama e medic endocrinolog.

Adi

Te rog sa imi scrii si mie PM cu chestia aia obscena, ca nu ma prind ce inseamna.

Sunt riscuri pentru nasterea naturala. Totusi, te taie pe burta, ramai cu cicatrice. Poate cu tehnologiile moderne cu ata care se resoarbe sa nu ramana urme. Oricum, eu sunt cu fizica, medicii stiu mai bine ceea ce e bine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

cred ca a vrut sa spuna ca fetele sunt incantate "de" cai.

cipri

Citat din: Adi din Septembrie 14, 2008, 10:27:23 PM
Te rog sa imi scrii si mie PM cu chestia aia obscena, ca nu ma prind ce inseamna.

Sunt riscuri pentru nasterea naturala. Totusi, te taie pe burta, ramai cu cicatrice. Poate cu tehnologiile moderne cu ata care se resoarbe sa nu ramana urme. Oricum, eu sunt cu fizica, medicii stiu mai bine ceea ce e bine.

nu nuami asta, dar e o operatie foarte grea, si ai apoi si mul timp dureri serioase, fiindca ti se taie muscii, care probabil au si ceva rol de sutinere. Eu am o verisoare care intai a avut o naster pe cale normala, si la a doua chiar daca n-a fost nevoie a ales calea cu cezariana, si apoi a spus ca a regretat aceasta alegere.
Normal ca atunci cand nu se poate altfel nu ai de ales.

Adi

Da, poate Raul, care este student la medicina, poate face un mic articolas cu pro si contra nasterii prin cezariana atunci cand medical nu ar fi neaparat necesar ... poate ar putea adauga si despre nasterea in un bazin de apa, eu am auzit ca asta ar fi sanatoasa si pt copil si pentru mama ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

Nu stiu foarte multe lucruri despre nastere, insa o sa spun cateva avantaje si dezavantaje...
- avantaje ale nasterii naturale ar fi:- participarea activa a mamei in momentul cand vine pe lume copilul
                                                 - recuperarea fizica se face mult mai repede  fata de o cezariana
                                                 - durerile postnatale dureaza mai putin
                                                 - posibilitatea de a participa la nastere si partenerul.

-avantajele cezarianei:- bebelusul nu risca sa ia nici o posibila infectie de la mama
                               - lipsa durerilor , pt ca mama e anesteziata

-dezavantajele cezarianei:- orice anestezie presupune un risc
                                   - exista riscul infectiei la locul operatiei
                                   -o a doua sarcina presupune inca o nastere prin aceeasi metoda deci redeschiderea
                                    operatiei.

raul

Nasterea in apa calduta, e mai relaxanta si deci mai putin dureroasa, mama se poate misca mai liber.

raul

Aaa......inca ceva. Mi-am amintit ca am citit undeva , dar nu mai stiu unde , cum a aparut termenul asta , de "cezariana". Se spune ca primul copil nascut prin acest procedeu ar fi chiar Iulius Cezar, iar cuvantul ar deriva din numele lui. :)