Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Progresul omenirii dus şi de femei

Creat de sumalan dorin, Octombrie 15, 2010, 10:00:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

Salutări


Un topic legat de....femei care au dus progresul omenirii pe un făgaş înalt.Prin contribuţilor lor ştiinţifice,trebuiesc menţionate şi nu uitate în negura istoriei.Iar ca o mică paranteză,cei care spun că femeile sunt şi ele inteligente dar nu ca şi bărbaţi,nu are susţinere,i-aş întreba dacă cumva  inteligenţa are sex.Dacă ştiţi cercetătoare românce sau din alte ţări,în viaţă sau trecute în nefiinţă,postaţi numele lor şi contribuţia adusă.


Maria Gaetana Agnesi (16 mai 1718,Bolonia-9 ianuarie 1799).A avut preocupări în domeniul,matematicii,lingvisticii şi filozofiei.Contribuţia ei este adusă în urma primei cărţi în care este tratat calculul diferenţial şi cel integral.

Elizabeth Garrett Anderson (9 iunie 1836,Marea Britanie - 17 decembrie 1917).Prima femeie-medic din Marea Britanie.

Ana Aslan (1 ianuarie 1897,Brăila-20 mai 1988).Medic român,specializat în gerontologie.În anul 1952,prepară vitamina H3 (Gerovital) produs geriatric brevetat în peste 30 de ţări.În anul 1980,a inventat împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Aslavital, produs geriatric.

Elizabeth Blackwell ( 3 februarie 1821,Bristol Anglia- 31 mai 1910) .Prima femeie-medic din SUA.

Annie Jump Cannon  (11 decembrie 1863-13 aprilie 1941).A fost un astronom american,pe a cărei muncă se bazează catalogarea modernă stelelor.Împreună cu Edward C.Pickering,realizează schema de clasificare stelară Harvard,care clasifică stelele în funcţie de temperatură şi comparativ cu Soarele.

Sophie Germain ( 1 aprilie 1776,Paris-27 iunie 1831).A fost unul dintre pionerii teoriei elasticităţii,de asemenea mai este celebră şi prin o teoremă a numerelor care îi poartă numele.

Maria Goeppert-Mayer ( 28 iunie 1906-20 februarie 1972).Fizician,premiul Nobel pentru fizică în anul 1963.

Caroline Herschel ( 16 martie 1760,Hanovra-9 ianuarie 1848).A avut contribuţii în astronomie,a descoperit multe comete.

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin ( 12 mai 1910-21 iulie 1994).A fost o chimistă britanică,laureată a premiului Nobel pentru chimie 1964.

De mai ştiti şi voi ale femei care au făcut ceva pentru omenire şi pentru ştiinţă sau au fost deschizătoare de drumuri în domeniul lor de activitate,spuneţi-ne şi nouă numele lor,că noi nu credem în teoria că femeia e "mai puţin inteligentă" ca bărbatul.
mircea_p

Citat din: Şumi din Octombrie 15, 2010, 10:00:22 PM
Salutări
Un topic legat de....femei care au dus progresul omenirii pe un făgaş înalt.
Fagasul e un fel de sant sapat de ape, sau de rotile carelor, nu?
Ce inseamna fagas inalt? Poate adanc?
De ce sa nu folosim o exprimare simpla, dar clara?
Asta nu diminueaza cu nimic contributia femeilor la progresul omenirii in general si al stiintei in particular.

In privinta listei, pot remarca, la o prima vedere, ca lipsesc cateva nume celebre in stiinta: Marie Curie, Lise Meitner, Ada Lovelace si de ce nu, Hypatia, ca a fost facut si film de curand.


Madalin

Citat din: mircea_p din Octombrie 15, 2010, 11:08:43 PM
In privinta listei, pot remarca, la o prima vedere, ca lipsesc cateva nume celebre in stiinta: Marie Curie, Lise Meitner, Ada Lovelace si de ce nu, Hypatia, ca a fost facut si film de curand.


Pentru cei care nu sunt familiarizați cu realizările acestor distinse doamne:

Maria Skłodowska-Curie,  (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.


Ada Lovelace (cunoscută și sub numele de Ada Augusta Byron, Ada King sau Countess of Lovelace) (n. 10 decembrie 1815 în Londra; d. 27 noiembrie 1852 în Londra; numele adevărat Augusta Ada King Byron, Countess of Lovelace) a fost o matematiciană britanică. A fost fiica lui Lord Byron. Limbajul de programare Ada este numit după ea.

Lise Meitner (n. 17 noiembrie 1878 la Viena, d. 27 octombrie 1968 în Cambridge) a fost o fiziciană austro-suedeză de bază. Printre altele, ea a emis, în ianuarie 1939, împreună cu Otto Frisch, prima explicație fizică a fisiunii, iar împreună cu colegul Otto Hahn și asistentul său Fritz Straßmann a descoperit prin metode radiochimice reacția de fisiune nucleară. Din cauza faptului că era femeie și evreică în perioada interbelică, nu a fost recunoscută inițial ca unul dintre descoperitorii fisiunii nucleare (nu a primit Premiul Nobel).

Hypatia din Alexandria (n. între 350 - 370 e.n. – d. 415 e.n.) a fost o matematiciană, filozoafă și astronoamă greacă ce a trăit în Egiptul roman, la Alexandria[1]. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii și a matematicii împotriva misticismului. A fost ucisă de un grup de creștini copți care o acuzau de producerea unor tulburări religioase în oraș. A fost subiectul unui film recent de-al lui Alejandro Amenabar (Agora).