Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cate femei au luat premiul Nobel?

Creat de Adi, Mai 19, 2008, 10:35:42 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Noul nostru coleg pe site este de fapt o colega, foarte activa, numai in clasa a opta, dar tare cunoscatoare si motivata sa invete. Temari. Venirea ei mi-a dat ideea de a incepe un topic despre femeile in stiinta si tehnologie. Ea zicea ca nu conteaza daca sunt barbati sau femei, conteaza sa progreseze stiinta si tehnologia. Eu zic ca intr-adevar conteaza sa progreseze stiinta si tehnologia, dar e foarte important si sa creasca ponderea femeilor in stiinta si tehnologie. Epoca in care femeile stateau la cratita doar a trecut. Si Temari, care spera sa activeze in biologie, cred ca isi va dori sa aiba salariu egal cu al unui barbat, sa aiba acces la finantare, sa i se inteleaga ca va creste si copii si totusi va fi activa in cercetare si asa mai departe. Poate nu s-a gandit la chestiunile astea inca. E totusi doar a opta. Dar haideti sa le amintim noi aici si sa pornim de la intrbarea simpla ...

Cate femei au luat premiul Nobel, la fiecare subiect in parte? Sper ca Temari, care este foarte motivata, sa ia lista de laureati la fiecare materie in parte si sa ii numere si astfel sa ne informeze si pe noi. Eu stiu doar situatia de la fizica, dar nu o spun, pentru ca sa afle ea. De asemenea, nu stiu numarul de la celelalte materii si sper ca ea sa ne ajute sa aflam. Impreuna vom afla adevarul despre femeile si premiul Nobel.

Mersi, Temari, pentru ajutor.

Lista cu cu laureatii premiului Nobel pe toti anii si toate domeniile, cu link spre descrierea castigatorilor in parte.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

 :D Da, Adi, m-am gandit deja la toate chestiunile astea si este foarte greu ca cineva sa mai lucreze in domeniul stiintei in tara noastra...Dar nimic nu este imposibil, daca exista in suflet un vis adevarat si se lupta pt a deveni realitate...Pacat, si tara noastra a avut oameni de stiinta care si-au dedicat viata studiilor asupra intregii Naturi (in fizica, chimie, biologie...) dar operele lor au devenit valoroase, din pacate, dupa moartea lor. Pe vremuri, femeile erau platite mai putin decat barbatii, pt simplul fapt ca erau femei. Dar asta nu inseamna ca o sa incep sa condamn barbatii, dupa parerea mea, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba drepturi egale...dar asa erau vremurile...acum este si mai rau: in domeniul stiintei la noi nu se plateste mai deloc. Pacat.
Ca si tine Adi, eu stiu femei celebre care au luat sau nu premiul Nobel, dar doar din biologie...Mi-ar face placere sa "cunosc" si alte doamne care si-au dedicat viata stiintei si au invatat cate ceva de la viata.
M-a impresionat o femeie, cred ca este din domeniul fizicii, si toata viata ei a studiat diferite tipuri de pietre si a descoperit nu stiu de forme de viata. Era aproape sa ia premiul Nobel, dar alti cercetatori nu au fost de acord...Adi trebuie sa stie mai multe despre asta, e domeniul lui  ;)

Adi

De acord cu ce zici. Acum, daca si tu esti de acord ca vrei sa aflii care femei au luat premiul Nobel, te invit sa mergi la linkul de mai sus si sa treci prin toti castigatorii si sa numeri cate femei sunt. Poti sa incepi cu medicina/biologie, domeniul tau de interes. Te asteptam cu numarul .... Mult succes!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Am vazut linkul in mare si este foarte interesant. dar sunt cam multi...dar asta e de bine, inseamna ca oamenii de stiinta contribuie la noi descoperiri. Totusi...nu ii pot numara... :(

Adi

Poti, dar nu vrei. Nu are nimic daca nu vrei, dar nu zii ca nu poti, ca apoi se apuca subconstientu tau si crede si nu o sa mai ai incredere in tine.

Dar o mica explicatie, te rugasem nu sa ii numeri, ci sa le numeri, pe ele, pe femei, care sunt putine. Uite, la fizica sunt doar doua femei. Tot ce aveai de facut e sa intri in toate linkurile, unul cate unul si sa vezi dupa poza care e barbat si care e femeie si sa numeri femeile. Acum, era fain sa fi facut la fel la chimie si medicina. Dar nu are nimic daca nu vrei sa faci.

Mult succes!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Nu m-am referit ca nu vreau, as fi vrut si eu eram curioasa. Dar:
1) Linkul principal mergea dar celelalte linkuri pt fiecare (cum ai spus tu, pt poza fiecaruia) nu imi mergeau, adica nu se deschidea. O sa mai incerc si de pe alt calculator (sincer, nu ma pricep...)
2) am vrut sa ma uit la fiecare in parte si sa vad dupa nume daca este femeie/barbat dar scrie destul de mic...(si nu vad prea bine)
Dar mai incerc, cum am mai spus, mi se pare foarte interesant  :)

Adi

http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/all/

Mie imi merge si se deschide, mai incearca. Puneti ochelari si fa fontul mare din browser de la View. Si eu am ochelari, nu esti singura, nu iti face griji. :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

memnoch03

...femeie credeti ca a avut rolul cel mai important in Biologie, Chimie, Fizica etc ? Din fiecare domeniu, spuneti o femeie care credeti ca a avut cel mai mare impact in cercetarea stiintifica din domeniul respectiv. De exemplu, pentru fizica, Marie Curie (Imi cer iertare daca gresesc, dar eu asa imi imaginez). Eu va pot ajuta cu nume contemporane din Biologie si Patologie.

Adi

Minunat, Claudiu, incepe tu cu nume mari de femei din biologie, vor fi un model folositor pentru Temari, dar si pentru noi, restul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

memnoch03

Uite, eu din Biologie as propune-o pe Barbara McClintock, care in 1950 descoperea elementele genetice mobile sau transpozonii, care isi pot schimba pozitia in genom si se pot autoreplica la locul de insertie. Astfel, s-au revolutionat multe conceptii despre mutatii, inclusiv despre rezistenta la antibiotice a tulpinilor bacteriene si despre geneza tumorilor. Despre ea puteti citi mai multe la http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock . Eu nu am avut timp sa citesc articolul, dar banuiesc ca putem avea incredere suficienta in wikipedia. Pentru aceasta imensa descoperire, ea a primit Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie.

Si ca sa avem si un exemplu contemporan, ma gandesc la Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara (imi cer scuze daca numele are inexactitati) Nicolae Simionescu de la Bucuresti, membru cu drepturi depline al Academiei Romane, reprezentantul Stiintelor Biologice in Academia Romana si vicepresedinte al acestui for suprem academic. Am cunoscut-o personal pe Maya Simionescu la Conferinta Societatii Nationale de Biologie Celulara. Insa, din pacate, fiind prima mea participare la aceasta manifestare, nu cred ca am fost pe deplin constient de persoanele care se aflau in jurul meu. Abia dupa aceea m-am documentat despre fiecare in parte si mi-am dat seama cine sunt cu adevarat acesti oameni.

A propos, cred ca Profesorul Nicolae Coman, despre care spuneam ca l-a cunoscut pe Denis Buican, cred ca a cunoscut-o si pe Barbara McClintock.

memnoch03

Imi cer scuze, daca vreti sa aflati mai multe despre Maya Simionescu, o puteti face aici: http://www.acad.ro/pag_cv/cv_mayasim.htm . Pe curand!

Adi

Minunate aceste informatii, sper ca tot mai multi sa ofere acelasi lucru din domeniul lor ... o sa pregatesc si eu ceva din fizica particulelor ... Apropo, Marie Curie a luat doua premii Nobel, unul pentru chimie si unul pentru fizica ... :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipri

Un exemplu bun e Lisa Meitner. In 1944 ar fi meritat sa primeasca impreuna cu Otto Hahn premiul nobel, dar nu l-a primit, chiar daca Otto Hahn personal a propus ca ea sa primeasca premiul nobel.
Dar poate trebuie mentinut ca parca Lisa Meitner avea niste hormoni masculini, fuma foarte mult, si consuma mult alcool, si nici nu cred ca a avut vreodata un ... prieten (poate era homo-sexuala).

Apropo de premiul nobel.
A-ti remarcat ca aproape 50% din premiile nobel pentru fizica , au fost acordate evreilor sau persoanelor cu radacini evreesti, si in ciuda fatelor ca ei erau discriminati. Si in USA exista un anumit numar de evrei care avreau voie sa studieze la universitate. Chiar Feynman ar fi fost in pericol sa nu fie admis din aceasta cauza, doar cu niste interventii, si fiindca era si foarte talentat a fost admis.
Si la rusi la fel, si acolo au fost discriminati.

iulia

O sa zici ca sunt rea, dar:
1. Se zice lesbiana, nu homosexuala. Termenul respectiv se refera la barbati.
2. Nici eu n-am prieten si nici nu vreau sa am asa ceva, pentru ca imi ingradesc libertatea degeaba. Am avut si mi-a mancat zilele asa ca iti zic din proprie experienta ca pentru o fata care vrea sa-si faca o cariera stiintifica si in plus de asta mai e si destul de sensibila un prieten e destul de inutil/enervant. (offtopic: singurul tip cu care m-am inteles eu bine era cu 9 ani mai mare ca mine; nu imi plac astia de varsta mea, sunt cam imaturi)
3. Ai vrut sa scrii "ati"

cipri

CitatO sa zici ca sunt rea
Nu, o sa zic ca nu te pricepi :)
1) homo-sexual vine de la : homo inseamna de acelas fel , deci homo-sexual se zice la orice ce prefera ca partenerul sa aibe sexul lui. Deci si la femei si la barbati si la animale.

2) depinde de prieten, eu am vazut ca uneori e bine sa ai un prieten de la care sa poti copia, si care sa-ti dea explicatii :)

3) nu, chiar am vrut sa scriu a-ti si nu "ati" :) , sau crezi ca am scris a-ti impotriva vointei mele? crezi ca m-a obligat cineva? :)