Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Instalaţie de fuziune nucleară

Creat de protelisav, Septembrie 28, 2011, 08:42:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

protelisav

 Imperativele societăţii contemporane - criza energetică şi de materii prime, dezechilibre ecologice, nevoia schimbării modului de acţiune umană - solicită direcţii noi în câmpul cercetării aplicative, pentru a preveni şocul viitorului. În prezent procesul de fuziune nucleară nu este controlat eficient, deoarece în instalaţiile pilot actuale  se utilizează capcane magnetostatice pentru confinarea plasmei. Un nou mod de abordare presupune trecerea la configuraţii polifazate de câmp pentru confinarea, accelerarea şi încălzirea plasmei în capcane electrodinamice. Interesul crescut pentru studiul plasmei s-a materializat în diverse instalaţii pilot bazate pe pinch linear (Columbus, Scylla, de plasmă focalizată tip Mather), pinch toroidal ( Alfa, Zeta, Tokamak), capcane magnetice(Ixion, Ogra, DCX, Astron, Stellarator),  confinare ierţială(Janus, Argus, Shiva). În principiu s-a conturat următorul tablou pentru realizarea în laborator a fuziunii termonucleare: plasma de deuteriu sau amestec de deuteriu-tritiu, cu un înalt grad de puritate, este confinată rapid într-o geometrie adecvată de câmp electromagnetic, pentru a se atinge în scurt timp parametrii limită impuşi de criteriul Lawson. Au existat şi variante pentru reactori hibrizi de fisiune-fuziune pentru amorsarea reacţiilor termonucleare.
Propun specialiştilor din cercetarea aplicativă să analizeze o nouă soluţie tehnică,  pentru  confinarea, accelerarea şi încălzirea plasmei în capcane electrodinamice. Instalaţia pentru fuziunea nucleară este  prevăzută cu  tuburile 22, 23 şi 24, care delimitează incinta 25 pentru descărcarea electrică în deuteriu şi tritiu, cămaşa 26 de litiu lichid, pentru răcire prin transfer a căldurii, precum şi incinta vidată 27, cu rol de izolare termică a suportului de ferită 28, pe care sunt dispuse înfăşurătorile  29, 30 şi 31 pentru  generarea câmpurilor de inducţie rotaţional, de ghidare axială, respectiv de accelerare şi confinare electrodinamică a plasmei, primele două fiind de tip circular în plan transversal iar ultima reprezintă o înfăşurare elicoidală  trifazată, conectată la surse electrice de mare intensitate. Suportul toroidal 28 joacă rolul unui transformator extrem de compact, având ca primar înfăşurarea 29, prin care se descarcă o baterie de condensatoare de mare capacitate, iar secundarul este reprezentat de plasma din incinta 25, în care se induce un curent axial deosebit de intens, care generează la rândul său un câmp magnetic poloidal de autoconfinare a plasmei la valori impuse de criteriul Lawson. Bobinele 30 sunt alimentate în curent continuu, pentru a genera un câmp magnetic vertical constant, perpendicular pe vectorii viteză ai particulelor electrice, pe care le  deviază pe traiectorii circulare sub acţiunea forţelor Lorentz . Înfăşurarea trifazată 31 este parcursă de curenţi electrici având componente, atât variabile cât şi continue, pentru a genera o capcană electrodinamică toroidală în care  se produce confinarea şi accelerarea globală a plasmei . Pentru simplificarea desenului, nu au mai fost reprezentate dispozitivele şi aparatele pentru reglare şi control ai parametrilor plasmei, referitori la temperatura de amorsare, densitate şi timp mediu de viaţă, care să satisfacă criteriul Lawson, pentru a se obţine un bilanţ energetic pozitiv. Să nu se uite că energia stelelor este de natură termonucleară, fiind cea mai răspândită în Univers şi reprezintă elementul cheie în transformările permanente ale materiei. Generarea elementelor chimice, constituenţii fundamentali ai substanţei, este posibilă doar în stele, la energia furnizată de reacţiile termonucleare. Rămâne o provocare pentru cercetătorii pasionaţi de creativitate, dar şi o mare responsabilitate,  să investească inteligenţă pentru proiectarea unor instalaţii pilot de fuziune nucleară, pentru a asigura în perspectivă o sursă nepoluantă de energie, practic inepuizabilă. Merită tot efortul ca ,,focul stelar" să strălucească pe Terra. Dacă procesul de fuziune nucleară va fi controlat, atunci spectrul crizei energetice va rămâne doar o amintire tulburătoare din trecutul omenirii. [eliminat reclama nejustificata]

Electron

protelisav, ai de gand sa copiezi tot continutul de pe site-ul tau, fara imagini, pe acest forum? Care e interesul?

e-
Don't believe everything you think.