Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Motor de Dvd

Creat de Larisa, Mai 01, 2011, 07:00:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

LarisaVa rog sa ma ajutati si pe mine cu o idee.
Cum sa pornesc un motor de dvd?Ce fel de esc sa folosesc?Sau stie careva vreo schema?

AlexandruLazar

Arată cam așa: http://img.alibaba.com/wsphoto/v0/316690205/DVD-motor-RF-300CA-12350.jpg ?

Dacă da, poți să-l învârți conectându-l la orice sursă de 3V. Dacă te interesează doar să-l pornești, nu să-i controlezi turația într-un mod eficient, n-ai nevoie de nimic altceva.

În cazul în care îl ai fixat pe placă și nu-l poți demonta dar nici nu pare să aibă sârme scoase din vreun terminal, în principiu terminalele de alimentare ar trebui să fie terminalele metalice de pe placă din care pornesc cele mai groase trasee.

Larisa

#2
CitatArată cam așa: http://img.alibaba.com/wsphoto/v0/316690205/DVD-motor-RF-300CA-12350.jpg ?

Nu arata asa.Este brusles are 3 fire la bobinaj si 3 senzori care indica pozitia.
Vreau sa il folosesc in domeniul aero.Am inteles ca se pot face din asa ceva dar nu stiu cum.Sunt mai bune pentru ca nu au perii si au turatie mare.

AlexandruLazar

S-ar putea ca ce ai tu să fie atunci un servomotor, cele trei fire de alimentare așteaptă niște semnale dreptunghiulare defazate, cam ca la un motor trifazat.

Vestea proastă e că schema de comandă pentru ele e un pic mai complicată. Din câte am văzut, majoritatea soluțiilor folosesc un microcontroller (uite aici un exemplu cu Arduino: http://filear.com/index.php/arduino/71-variable-speed-arduino-esc-1-of-2 ) deși probabil s-ar putea rezolva relativ convenabil și cu componente discrete. Vestea bună e că dacă te interesează să-l folosești pentru aeromodele, modulele astea cred că se găsesc gata făcute (sau sub formă de kit-uri) -- se cheama ESC, Electronic Speed Controller. Cum motorul tău e totuși destul de mic, n-ar trebui să fie prea scumpe. Modulele de control pentru motoare de tipul acesta sunt ceva mai complicate decât la motoarele cu perii pentru că schema de comandă trebuie să țină seama de poziția rotorului.