Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum se face un generator de curent (alternativ)

Creat de dragos, Martie 12, 2010, 06:59:16 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

puriu

Generatoarele de curent alternativ se pot cupla in serie sau in paralel numai daca tensiunile lor sunt in permanenta in faza, practic daca sunt pe acelasi ax. Altfel nu se poate. Generatoarele de bicicleta pe care le-am vazut erau toate alternatoare. Cuplarea mai multor alternatoare cu turatii sau faze diferite se poate face numai in curent continuu, dupa redresarea curentului fiecarui alternator. Cele de bicicleta au randament mic pentru a proteja lampa la viteze de deplasare mari.

Daniel B

As dori sa fac curent cu un dinam, sau orice altceva.
Daca ma puteti ajuta cu un video va rog.

puriu

 Generatoarele electrice se pot cupla intre ele in anumite conditii. Cele de curent continuu se pot cupla in paralel daca dau aceeasi tensiune si in serie daca dau acelasi curent. Cele de curent alternativ mai au si conditia ca tensiunile sau curentii sa aiba aceeasi frecventa si aceeasi faza. Asa-zisul dinam de bicicleta este de fapt un alternator monofazat cu tensiunea limitata prin pierderi, astfel incat sa nu se arda becul cand bicicleta merge foarte repede.
Pentru a cupla mai multe dinamuri de bicicleta fiecare trebuie sa fie prevazut cu o punte redresoare, iar cuplarea se face in curent continuu in serie sau in paralel. Nu este obligatoriu ca turatiile sa fie strict egale.
Din pacate generatoarele mici cu magneti permenenti au randament slab. Alternatorul auto este puternic, are randament bun, dar necesita regulator de tensiune si baterie tampon. Este solutia ideala pentru un generator eolian pana la cateva sute de wati.