Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Bobină Tesla

Creat de ronealaurentiu, Septembrie 16, 2012, 08:13:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ronealaurentiu

Salutare tuturor! Vreau să construiesc și eu o Bobină Tesla. Vă rog frumos, cine mă poate ajuta și pe mine? Mulțumesc anticipat!

                                                                                        @ronealaurentiu

Electron

Ce anume te impiedica sa-ti construiesti o bobina Tesla? In ce faza a constructiei ai intampinat probleme?

e-
Don't believe everything you think.

puriu

  "Bobina Tesla" este un circuit LC rezonant serie excitat de un generator de tensiune mica pe frecventa sa de rezonanta. Datorita factorului de calitate mare al circuitului tensiunea pe capacitatea terminala este mult mai mare decat tensiunea de excitatie. Este asemanatoare unei bobine de inductie, dar are mai putine spire si lucreaza la frecventa unica si precisa, din care cauza nu prea are aplicabilitate practica.
  Constructia unei asemenea "bobine" este simpla. Pe un tub lung (1 m) din material izolator (tub PVC mai gros de 100 mm) se infasoara un singur strat de sarma izolata (sub 1 mm) care se imobilizeaza cu un bun lac izolator. Tubul se monteaza in pozitie verticala pe un suport oarecare, departe de orice alt corp.  Capatul de jos al bobinei se leaga la pamant, iar capatul de sus la un corp metalic (disc, sfera, etc.) fixat pe tub. Intre corpul metalic si pamant se formeaza un condensator cu o capacitate proportionala cu dimensiunea sa. Pentru excitatie se foloseste o priza pe bobina sau o bobina separata, ambele in partea inferioara a bobinei principale. Raportul numarului de spire determina raportul de amplificare a tensiunii. Aici se incheie partea simpla a constructiei.
  Frecventa de rezonanta a instalatiei se determina experimental si este frecventa la care curentul absorbit la borna de excitatie, dintr-un generator oarecare, este maxim. Se procura sau se construieste un generator de putere (zeci sau sute de W) si cu tensiune de iesire mare (zeci sau sute de V) cu frecventa reglabila in jurul frecventei de rezonanta determinate.
  Toate amanuntele, care sunt foarte importante, vor reiesi din practica.
  Enjoy!

ronealaurentiu

@Electron: Sunt în "Faza zero" a acestui proiect. Am nevoie de informații complete referitoare la: materialele necesare, modul de construire al bobinei, circuitul, ș.a. Am câteva informații legate de Bobina Tesla, însă doresc "să iasă totul ca la carte". Crezi că mă poți ajuta?
                                                                                        @ronealaurentiu

Electron

Eu personal nu prea te pot ajuta, dar dupa cum vezi sunt pasionati pe forum care au astfel de date, precum in postarea lui "puriu" de mai sus. :)

e-
Don't believe everything you think.