Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Facultatea de Fizica de la Magurele

Creat de alef, Iunie 05, 2010, 09:22:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

alef

          Sunt pasionat de fizica, in special de mecania cuantica si de fizica particulelor elementare. Am de ales intre Facultea de Fizica de la        Universitatea Bucuresti si facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Desi inclin spre prima, cred ca o sa
o aleg pe a doua. Asta deoarece a doua ofera un viitor mai sigur. De asemenea, am fost sfatuit sa nu ma duc la Facultatea de Fizica deoarece nu voi putea sa fac mai nimic dupa ce voi absolvi aceasta facultate.   

         Puteti, va rog, sa - mi spuneti ce oporunitati( in cariera) ofera Facultatea de Fizica de la Universitatea Bucuresti studentilor si absolventilor sai ? Multumesc mult.



Adi

Acum Romania participa la proiecte de cercetare europeana de anvergura pe fizica: laserul european ELI ce se contruieste la Magurele, experimentele la acceleratorul Large Hadron Collider, experimente la laboratoare europene de fizica particulelor si nucleara, devenim membri si la Agentia Spatiala Romana. Asadar sunt oportunitati acum de a face cercetare reala la proiecte internationale.

In plus, cu calculatoare devii doar programator. Si e OK. Dar daca esti pasinat de fizica, trebuie sa stii ca exista posibilitati foarte mari de cariera. Skill-urile pe care le inveti la fizica sunt cautate peste tot: in cercetare, dar si in mediul privat la banci, companii care fac cercetare, care lucreaza cu echipament medical si asa mai departe.

Cea mai cautata meserie acum este cea de expert in construirea de acceleratoare de particule. Trebuie sa stii ca echipamentele medicale de imagistica medicala sunt toate acceleratoare (PET-CT, etc).

Vezi articolul asta.
http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000802

Nu uita la fel ca poti studia fizica si in strainatate, la aceleasi costuri ca in Bucuresti.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Friendly advice de la un programator care nu face A&C: du-te unde te interesează. O facultate unde trebuie să tragi de tine ca să stai treaz la cursuri o să îți ofere mai puține perspective decât oricare alta. Cel mai bun coșar din lume, te asigur, e mai bine plătit și are o slujbă mai sigură decât un programator dezinteresat.

cristi

Alef, ai de ales intre pasiune si siguranta. Fizica azi nu iti ofera decat o singura cariera viabila financiar, plecarea in strainatate, din pacate. Sunt multe dezavantaje cu asta si numai daca ai ajutor financiar poti reusi in ro. Faci calculatoare, scoti peste 1000 de Euro, faci fizica in tara, castigi putin, desi se fac acum bani si aici prin proiecte europene... Daca insa esti pasionat cu adevarat, daca vrei sa vezi ce e cu lumea asa, eu zic sa alegi totusi fizica! Pasiunea bate foamea, zic eu...
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Adi

In plus, tu vrei sa traiesti in tara descrisa asa de bine de Ilie Serbanescu aici?
http://www.jurnalul.ro/cautare/autor/ilie-serbanescu-23.html

Daca o faci, o faci pe propria raspundere. Dar citeste intai articolele lui.

Fizica e pasaport international si garantia unui trai decent. Desigur, trebuie sa fii dispus sa pleci din tara. Sper ca articolele de mai sus sa te motiveze prin realizarea adevaratei situatii din tara.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

cristi, 1000 de euro pe lună nu faci dacă termini calculatoarele ci dacă ești bun la ceea ce faci. Știu absolvenți de calculatore care au mult mai puțin de atâta pentru că pur și simplu nu sunt programatori buni (și cum admiterea nu se dă la informatică ci la matematică și parcă fizică, vocația pentru domeniul ăsta nu e un criteriu de intrare acolo), la fel cum știu programatori buni care nu au terminat calculatoarele.

Este adevărat însă și ce zici tu -- în momentul ăsta, în România nu prea poți să faci o carieră serioasă în fizică.

alef

 Multumesc pentru sfaturi si informatii. Sunt foarte valoroase.

Qubix

Salut, sunt student in anul 2 la Facultatea de Fizica si te sfatuiesc sincer, cu toata bunavointa, NU veni aici. Nivelul facultatii este incredibil de scazut, mult sub nivelul unei post-liceale de pe vremuri. In afara de 2-3 profesori, restul nu prea au mare legatura cu fizica, iar laboratoarele (din belsug), nu te vor ajuta decat sa iti pierzi inutil timpul. Prin laborator se intelege a lua masuratori si a copia un conspect dintr-o carte...
Cursurile sunt predate (in marea lor majoritate) la un nivel execrabil, si se vede foarte clar ca profesorii respectivi nu isi cunosc materia...deloc.. Programa este absolut imbecil gandita (imi cer scuze de expresie, dar se potriveste perfect), asa ca vei avea 1 semestru de mecanica analitica , 1 semestru de EFM (ecuatiile fizicii matematice) si 1 an intreg de .... electronica. Nu ma intreba la ce iti trebuie, pentru ca nu stiu. Iar electronica o vei face cu Razvan Bobulescu , nu cred ca are rost sa iti explic ce fel de om e si cum isi preda materia .
Dupa cum spuneam, sunt anul 2 si regret in fiecare clipa ca nu m-am dus la Facultatea de Matematica (lucrez pe fizica teoretica). Daca vii aici ai o singura sansa. Aceasta sansa se numeste Virgil Baran. Domnul profesor Baran, cu care lucrez acum (preda Mecanica Cuantica) , este printre putinii care chiar fac fizica din pasiune. Ia legatura cu domnia sa, si urmareste o eventuala colaborare.
Cu toata sinceritatea o spun, restul facultatii este rusinos de slaba iar profesorii total dezinteresati si lipsiti de cunostinte de fizica...E tragic modul in care a ajuns aceasta institutie.

alef

          Salut. Mulţumesc pentru informaţii şi pentru sinceritate.


Citat din: Qubix din Iunie 11, 2010, 02:18:16 PM

(lucrez pe fizica teoretica).

          Tu lucrezi pe perioada verii la Institutul de Fizică Teoretică? Studenţii pot face practică, pe perioada verii, pe platformă sau în afară?
Dacă m – aş duce la Facultatea de Matematică, aş avea vreo şansă să lucrez la Institutul de Fizică Teoretică, ca student sau după ce termin facultatea? Sunt şi matematicieni acolo?


         Sunt pasionat de fizică teoretică.  La un moment – dat m – am gândit dacă ar fi sau nu mai bine să mă duc la Facultatea de Matematică,  nu la Facultatea de Fizică. Totuşi, înclin să cred că cel mai bine ar fi dacă m – aş duce la Facultatea de Fizică. Am două motive pentru care cred asta.

            1.   Teoreticianul din mine ştie că, până la urmă, experimentul este cel care decide dacă o teorie modelează sau nu realitatea. Dacă m – aş duce la fizică, aş înţelege mai bine faptele experimentale care au condus la elaborarea anumitor teorii. Din cauza asta, le – aş înţelege mult mai profund, şi astfel aş fi un teoretician mai bun. Sau mai mult, poate că, pe lângă teorie, aş putea şi să imaginez diferite experimente.

            2.   Dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică, aş putea deveni un experimentator, sau aş putea aplica fizica în viaţa de zi cu zi. Din câte am înţeles, la ora actuală sunt căutaţi mai mult fizicienii care să aplice fizica, nu cei teoreticieni. Cu deprinderile dobândite în laboratoarele de fizică cred că aş putea lucra şi în industrie. Asta dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică. De asemnenea, în contextul unei crize energetice, cred că se vor căuta fizicieni care să caute noi surse de energie. Cu alte cuvinte, calculul meu a arătat faptul că Facultatea de Fizică ar oferi mai multe oportunităţi decât Facultatea de Matematică. De la  Facultatea de Fizică au plecat studenţi la CERN? Sunt studenţi de la această facultate care lucrează pe perioada verii la institute de cercetare în fizică? Dar de la Facultatea de Matematică?



       Cât timp este necesar pentru ca un student să pregătească şi să efectueze laboratoarele? Mai mult de 14 ore?  Un student interesat are timp şi să înveţe matematică?  Cu alte cuvinte, dezavantajul laboratoarelor este că ocupă mult timp din pregătirea  unui student sau că ocupă tot timpul?


       Chiar dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu mă opreşte să lucrez şi singur. Sunt dispus să învăţ în afara şcolii, sau să mă implic în cât mai multe proiecte( conferinţe, şcoli de vară, stagii de cercetare, în ţară sau în afară ( dacă acest lucru este posibil)  ).  O să învăţ singur matematică. M – ar deranja doar dacă tot acest efort( de a învăţa pentru facultate şi ceea ce nu se predă la facultate, de a participa ca cât mai multe proiecte)  nu ar fi luat în considerare de cei din afară care mi – ar putea acorda o bursă pentru master. Sau dacă, după acest efort, nu aş reuşi să ies din ţară.


      La Măgurele, pe lângă profesori mai sunt şi cercetători. Cercetătorii ştiu fizică? Sunt buni? Un student bun poate lucra în colaborare cu aceşti cercetători? Un student poate să colaboreze cu un cercetător din diaspora pe perioada verii( sau în timpul anului universitar) ?


      Mi se pare grav faptul că profesorii nu – şi cunosc materia, dar nu catastrofal de grav. Ar fi catastrofal de grav dacă un profesor ar pica un student bine pregătit, doar ca să demonstreze că el este mai deştept, că are mai multă autoritate decât studentul ( sper  să nu dau idei nimănui   acum).  Sau dacă nu ar recunoaşte meritele unui student( care a învăţat,s – a implicat în diferite proiecte), atunci când i se solicită o recomandare . Dacă un profesor ar face aceste lucruri, atunci chiar i – ar "rupe aripile" unui student.

Adi

Nu uitati totusi ca fizica experimentala are mult mai multe slujbe decat cea teoretica. Si eu erau cu gandul al fizica teoretica cand eram in facultate, dar apoi mi s-a explicat cum cu fizica experimentala si acum nu regret ca lucrez in acest domeniu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Qubix

Citat din: alef din Iunie 12, 2010, 11:17:31 AM
          Salut. Mulţumesc pentru informaţii şi pentru sinceritate.


Citat din: Qubix din Iunie 11, 2010, 02:18:16 PM

(lucrez pe fizica teoretica).

          Tu lucrezi pe perioada verii la Institutul de Fizică Teoretică? Studenţii pot face practică, pe perioada verii, pe platformă sau în afară? 

Lucrez sub indrumarea domnului prof. Virgil Baran. Sunt membru al grupului de teorie din Facultatea de Fizica (infiintat tot la staruinta domniei sale, si care are....4 studenti). In institutul de fizica teoretica se freaca menta...

Citat
Dacă m – aş duce la Facultatea de Matematică, aş avea vreo şansă să lucrez la Institutul de Fizică Teoretică, ca student sau după ce termin facultatea? Sunt şi matematicieni acolo?

Sincer nu stiu, cred ca cel mai bine v-ati interesa personal. Nu cred , insa, ca sunt matematicieni in acest institut.

Citat

         Sunt pasionat de fizică teoretică.  La un moment – dat m – am gândit dacă ar fi sau nu mai bine să mă duc la Facultatea de Matematică,  nu la Facultatea de Fizică. Totuşi, înclin să cred că cel mai bine ar fi dacă m – aş duce la Facultatea de Fizică. Am două motive pentru care cred asta.

            1.   Teoreticianul din mine ştie că, până la urmă, experimentul este cel care decide dacă o teorie modelează sau nu realitatea. Dacă m – aş duce la fizică, aş înţelege mai bine faptele experimentale care au condus la elaborarea anumitor teorii. Din cauza asta, le – aş înţelege mult mai profund, şi astfel aş fi un teoretician mai bun. Sau mai mult, poate că, pe lângă teorie, aş putea şi să imaginez diferite experimente.


Aceasta facultate nu are nicio legatura nici cu fizica teoretica, nici cu cea experimentala. Ideea conform careia experimentul este esential in fizica, este corecta, doar ca de vreo 80 de ani teoria impinge fizica inainte, NU experimentul, experimentul doar verifica teoria. In secolul XIX, de exemplu, era oarecum invers, aveau fenomene inexplicabile cu teoria de atunci, si construiau noi teorii pentru a le explica (relativitatea , cuantica, electrodinamica clasica, sunt cateva exemple).
Acum, insa, teoria a ajuns foarte departe, comparativ cu capacitatile noastre de a verifica experimental, si, aici e o opinie personala, actualele teorii (String Theory, LQG, etc) , vor fi testate doar indirect, prin predictii, de exemplu. Nu vom detecta niciodata un string intr-un accelerator de particule.

Citat
            2.   Dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică, aş putea deveni un experimentator, sau aş putea aplica fizica în viaţa de zi cu zi. Din câte am înţeles, la ora actuală sunt căutaţi mai mult fizicienii care să aplice fizica, nu cei teoreticieni. Cu deprinderile dobândite în laboratoarele de fizică cred că aş putea lucra şi în industrie. Asta dacă nu reuşesc să fac ceva cu fizica teoretică. De asemnenea, în contextul unei crize energetice, cred că se vor căuta fizicieni care să caute noi surse de energie. Cu alte cuvinte, calculul meu a arătat faptul că Facultatea de Fizică ar oferi mai multe oportunităţi decât Facultatea de Matematică. De la  Facultatea de Fizică au plecat studenţi la CERN? Sunt studenţi de la această facultate care lucrează pe perioada verii la institute de cercetare în fizică? Dar de la Facultatea de Matematică?

Repet, imi cer scuze daca va distrug un vis, dar nu vreau sa faceti greseala pe care am facut-o si eu. In laboratoarele de fizica NU veti invata nimic. Absolut nimic, sunt doar timp pierdut. Legati fire, masurati cu ampermetre, voltmetre, termometre, etc, faceti un tabel si inlocuiti datele intr-o formula, eventual faceti un grafic. Materia cu care veti lucra va fi cu mult inaintea cursului (nu sunt deloc corelate cursurile cu laboratoarele) , deci nu va ajuta la nimic. Va ramane doar sa cautati in cartea de laborator formula utila, si sa inlocuiti, nestiind la ce se refera.

Citat
       Cât timp este necesar pentru ca un student să pregătească şi să efectueze laboratoarele? Mai mult de 14 ore?  Un student interesat are timp şi să înveţe matematică?  Cu alte cuvinte, dezavantajul laboratoarelor este că ocupă mult timp din pregătirea  unui student sau că ocupă tot timpul?

Data fiind inutilitatea acestor laboratoare, noi le copiem (ca porcii n.n) pentru a nu pierde timp inutil, cu 2-3 zile inainte de colocviu. Am incercat sa invatam ceva in anul 1, dar am vazut ca nu are sens, asa ca mai bine le ignoram. Singura problema cu laboratoarele e ca au prezente obligatorii...
Pentru a va raspunde la a doua intrebare, un student care vrea sa invete , nu se duce la cursuri, si cat mai putin la laboratoare. Sta acasa, cu cartea in brate, si invata. Deci da, puteti acoperi o mare parte a materiei, asa cum nu se face, si nu se va face vreodata, la cursurile acestei facultati.

Citat
       Chiar dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu mă opreşte să lucrez şi singur. Sunt dispus să învăţ în afara şcolii, sau să mă implic în cât mai multe proiecte( conferinţe, şcoli de vară, stagii de cercetare, în ţară sau în afară ( dacă acest lucru este posibil)  ).  O să învăţ singur matematică. M – ar deranja doar dacă tot acest efort( de a învăţa pentru facultate şi ceea ce nu se predă la facultate, de a participa ca cât mai multe proiecte)  nu ar fi luat în considerare de cei din afară care mi – ar putea acorda o bursă pentru master. Sau dacă, după acest efort, nu aş reuşi să ies din ţară.

Despre studiul individual am vorbit mai sus. Despre conferinte, am colegi care participa, eu nu. Mi se par timp irosit, dar aici tine de opinia fiecaruia. Eu consider ca timpul ar fi mai inteligent alocat studiului individual. Singurul avantaj al acestei facultati e ca de aici se pleaca usor in afara. Eu sper sa reusesc sa plec in Leeds dupa masterat.

Citat
      La Măgurele, pe lângă profesori mai sunt şi cercetători. Cercetătorii ştiu fizică? Sunt buni? Un student bun poate lucra în colaborare cu aceşti cercetători? Un student poate să colaboreze cu un cercetător din diaspora pe perioada verii( sau în timpul anului universitar) ?

Cred ca vreo 2-3 stiu ceva. Majoritatea sunt mosi imbatraniti si ratati. Sa nu va asteptati la cercetare de nivel international, ca aveti doar de pierdut. Pentru cercetare propun colaborarea cu cineva din afara. Vedeti articolele pe arxiv, de exemplu. Alegeti-va un domeniu, subiect de interes, trimiteti mail-uri, veniti cu idei, etc. Aici e praf...


Citat
      Mi se pare grav faptul că profesorii nu – şi cunosc materia
Si mie...

Citat
dar nu catastrofal de grav.
Mie da...

Citat
Ar fi catastrofal de grav dacă un profesor ar pica un student bine pregătit, doar ca să demonstreze că el este mai deştept, că are mai multă autoritate decât studentul ( sper  să nu dau idei nimănui   acum).  Sau dacă nu ar recunoaşte meritele unui student( care a învăţat,s – a implicat în diferite proiecte), atunci când i se solicită o recomandare . Dacă un profesor ar face aceste lucruri, atunci chiar i – ar "rupe aripile" unui student.

Say hello to Mr. Bobulescu....si nu e singurul....

In concluzie, daca veniti aici, studiu individual, colaborare cu 1 profesor, plecat cat mai repede in afara.
Daca nu, facultatea de matematica sau politehnica.

Bafta!

alef

         Multumesc pentru informatii. Nu trebuie sa va cereti scuze pentru ca evidentiati situatia de la Magurele.

         Sa inteleg ca se pleaca usor. Asta e ( dupa parerea mea) un mare avantaj( sper sa nu ma pice cineva ani la rand, chiar daca sunt bine pregatit) . Planul meu( nu stiu cat e de realist) e sa obtin o licenta la Magurele, apoi sa fac master - ul in afara( sper sa prind o bursa). Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

        Multumesc inca o data pentru informatii. Apreciez faptul ca reflecta realitatea de la Magurele.

Adi

Citat din: alef din Iunie 13, 2010, 07:56:19 PM
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un student ca sa obtina o bursa in strainatate la master? Ce ar trebui sa faca in timpul facultatii pentru a obtine bursa mai usor? Dupa ce crriterii se acorda aceste burse?

Sa ai:
- note mari la cursuri
- sa faci si ceva cercetare daca se poate (internshipuri, daca se poate si ele in afara)
- sa participi la workshopuri, scoli de vara, sesiuni de referate, (daca se poate in afara)
- sa faci experienta extracuriculara (voluntariate sau sport, incat sa arati abilitati de initiativa, leadership)
- desigur sa stii foarte bine engleza sau in general limba tarii unde vrei sa mergi
- si sa pui ceva bani deoparte ca nu sunt toate masterele cu burse complete
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

#13
As adauga ca universitatile din America (poate ca nu chiar toate) cer un test de limba, inainte de a decide. TOEFEL sau echivalent.
Dar conditiile concrete sant diferite la fiecare universitate. Poti cauta pe site-ul universitatilor.
Unele nici nu dau burse sau dau burse din care iti platesti o parte din taxele de studii.
Altele platesc complet cheltuielile si dau si "burse" rezonabile. Am pus intre ghilimele pentru ca in America, in cele mai multe cazuri, nu sant burse de fapt ci plata pentru munca facuta ca asistent (fie research fie teaching assistant).

alef

#14
           Mulţumesc mult pentru răspunsuri.

          Să presupunem că nu prind master cu bursă completă. Pot să lucrez pentru a mă autofinanţa? Pot să lucrez( ca cercetător, asistent)  la institutul/facultatea unde dau master – ul ?

          Cat costa participarea la internshipuri, workshopuri, scoli de vara si sesiuni de referate?