Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Septembrie 13, 2011, 12:27:57 AM
Plagiatul e deja pedepsit prin legea 8/1996, art. 7, alin. b, care menționează explicit plagiatul academic. Nu știu cine este Petru Vlaston și ce studii jurnalistice are, dar cred că până și cei care s-au lăsat de facultatea de jurnalistică după primul semestru au auzit de legea asta.

Si spunea ca i se ia titlul de doctor celui prins ca a plagiat?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

#616
Da. Există două legi care reglementează situația asta -- una este cea pe care am amintit-o deja, referitoare la drepturile de autor, cealaltă este Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, care condamnă explicit plagierea, autoplagierea, nemenționarea corectă a paternității ideilor, falsificarea de rezultate și multe alte asemenea, care se sancționează civil iar titlurile obținute în urma lor sunt evident retrase, de vreme ce actele în virtutea cărora a fost acordată devin nule.

Leagea nouă nu face decât să pună plagiatul, confecționarea de rezultate false și introducerea de informații false în cererile de granturi în categoria de "abateri grave de la buna conduită academică". Partea bună e că sunt recunoscute ca "abateri grave", nu ca simple încălcări ale legii. Partea proastă e că acum numai ele se pedepsesc prin cele amintite mai sus -- deturnarea de fonduri din cercetare, nedezvăluirea conflictelor de interese, nepăstrarea rezultatelor intermediare, interpretarea deliberat distorsionată și ascunderea sau înlăturarea datelor nedorite nu se sancționează academic.


Edit: m-am uitat acum mai atent -- eu credeam că omul citează din legea 1/2011, dar de fapt e doar completarea la legea 206/2004, care doar introduce atribuții clare pentru consiliul național de etică; înainte deciziile astea se luau de către universități, separat, dar la noi autonomia universitară funcționează, la fel ca toate principiile democrației mai mult după ureche.


tavy

Citat din: Adi din Septembrie 16, 2011, 02:25:25 PM
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10144688-daniel-funeriu-evaluarea-nationala-include-evaluarea-competentelor-digitale.htm
Citat
Eu sunt absolut convins ca exista expertiza in Romania care trebuie pusa in comun pentru realizarea cat mai rapida a platformei de e-learning si a bibliotecii virtuale.
Fraza asta nu prea are sens în limba Română.
Citat
http://dexonline.ro/definitie/expertiză
EXPERTÍZĂ ~e f. 1) Cercetare care se referă la diferite probleme sau situații. 2) Raportul unui expert asupra cercetărilor întreprinse. [G.-D. expertizei] /<fr. expertise
Citat
Noul examen de Bacalaureat va include si evaluarea competentelor digitale.
Funeriu nu a aflat că bacalaureatul conține deja evaluarea competențelor digitale?
Citat
In acelasi timp, au fost dezvoltate o serie de proiecte si programe educationale impreuna cu parteneri, unul dintre ei Siveco Romania - este vorba despre sistemul educational informatizat. Obiectivele au fost si continua sa fie informatizarea sistemului de invatamant preuniversitar, implementarea platformei de lectii media interactive si instruirea profesorilor.
Sistemul educațional informatizat (SEI) nu a fost realizat în vremea lui Funeriu și a fost o mare țeapă dată statului român. Siveco a încasat o grămadă de bani pe un sistem dificil de utilizat, lipsit de interoperabilitate cu alte sisteme educaționale. Deși SEI a fost implementat în toate liceele din țară și în multe din școlile generale este foarte rar folosit, mai ales în mediul rural.

AlexandruLazar

Pot să confirm cele spuse despre SEI. A fost implementat la mine în liceu; am încercat să-l folosim  maxim de două ori, a fost imposibil. Este catastrofal și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere didactic.



florin_try

#622
 Un articol interesant, cum ca minustrul face apel la 'elite' sa isi asume puterea.

http://www.ziare.com/daniel-funeriu/ministrul-educatiei/funeriu-face-apel-la-elite-sa-isi-asume-puterea-in-universitati-1140790

Intelege ministru ca a esuat?

-------------------------------

Iata si comentariu unui cititor de la linkul de mai sus, care spune tot:

--- citez din ziare.com mesajul unui user ---

"
Care elite? Elitele au plecat din tara demult

Cand fondurile pentru educatie vor reveni la cat zice legea vor veni si elitele indarat.

PS Cum ar trebui sa faca o Elita, era sa scriu elice, sa se duca la rectorul X, impins acolo cu piloaie groase de partid si sa-i zica asa: "Domnule Rector pilos, pls, eu sunt Elita Y, da-te bre jos de pe scaun ca sa ma cocotz eu". Ar izbucni un hohot de ras homeric si biata Elita Y ar nimeri drept la nr. 9.
"
--- inchei citatul ---


HarapAlb

De cand nu mai e Funeriu ministru s-a asternut linistea pe aici, toate bune si frumoase :)

Un articol din revista Nature dezvaluie plagiate in cereri de finantare publica, Plagiarism exposed in Romanian grant applications.

AlexandruLazar

#624
Chiar din articol:

CitatGrant administrators were first alerted to the suspicious applications in February, and 14 suspect cases — each involving nearly half a million euros — were listed on a government website on 22 May, shortly after Ponta took office.

Cum ar zice Vali Sterian, săracul, şi la vremuri noi, tot noi. Învârtelile noilor miniştri ai educaţiei nu sunt cu nimic diferite de ale foştilor miniştri ai educaţiei (inclusiv tov. Funeriu), singura modificare majoră pe care schimbarea ministrului o aduce de ani buni este în lista celor care le învârt. Procesul de evaluare durează destul de mult şi cea mai mare parte a lui s-a desfăşurat de fapt sub mandatul lui Funeriu.

Edit: din punctul meu de vedere, singura soluţie reală la problema asta este încădrarea acestui tip de plagiat ca infracţiune civilă. Experienţa personală arată că nici dacă Nature ar avea tot atâţia observatori cât are ONU, tot nu ar fi suficienţi pentru a acoperi toate cazurile de plagiat, de la lucrări de licenţă şi proiecte de semestru la teze de doctorat. În condiţiile astea, în care de când intră pe bâncile facultăţii şi până îşi încheie cariera universitară, un profesor este obişnuit să copieze "pe rupte" (sau să lucreze în cadrul unui sistem care tolerează aşa ceva), imunitatea este asigurată -- oricine ar încerca să joace cinstit va rămâne fără finanţare cu mult înainte să poată schimba mare lucru.

HarapAlb

 Sigur, cei de la Nature nu pot face legal nimic. Problema este lipsa de reactie a intitutiilor in urma sesizarilor primite.

sicmar

#626
Vă mai aduceţi aminte de disputele, în cadrul acestui topic, în legătură cu Melania Vergu?
Azi a fost trimisă în judecată, de către DNA, pentru fraudarea fondurilor POSDRU. Link pentru conformitate.

AlexandruLazar

Mi-am permis să corectez link-ul postat de tine -- s-a stricat ceva între două copy-paste-uri şi cel pe care l-ai postat nu funcţionează pentru că are nişte caractere în plus. Link-ul e acesta: http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=3741 .

Din păcate, da, e un lucru care s-a practicat pe scară foarte largă în timpul în care ministru a fost d-l Funeriu, rămâne de văzut exact care a fost implicarea Melaniei Vergu. E cu atât mai grav cu cât fondurile POSDRU sunt ceea ce sunt. Mi-e foarte greu să găsesc o hiperbolă pentru prejudiciul de imagine pe care asta îl aduce comunităţii academice de la noi. Mesajul pe care îl transmite un astfel de act e că cei care încearcă să menţină standardele de etică academică sunt marginalizaţi.

Din păcate nu mă aştept ca lucrurile să devină mai bune în noua formulă.