Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

PS. Cum adica nu e intelept sa spun public ca Funeriu e destept si format in afara? Pai spun tocmai pentru ca Mircea Badea il face in mod repetat prost si crede la propriu ca are IQ mic sau ca e prost. E absolut evident pentru mine ca e destept pentru ca a facut Ecole Polytechnique la Paris. Nu poti sa o faci, la propriu, daca nu esti destept. In plus a confirmat ca este destept facand cercetare la cel mai inalt nivel in Japonia si Europa, ultima data fiind un manager de proiect de 3 milioane de euro. Asta e atuul lui. Ca a fost student si cercetator in afara. Asta ii da trei clase peste Marga si Andronescu, oricat s-ar supara ei si oricate piedici poate mi-ar pune daca as vrea sa ma intorc in Europa. Si oricum nu am votat si poate nu voi vota cu PDL, sunt pro Funeriu. Asta e modelul de urmat. De adus elitele din afara in tara in pozitii de conducere. Daca modelul Funderiu pica, nici eu nu voi fi motivat sa ma intorc in tara nici macar cand mi se va oferi pozitie de conducere. Asa ca urmaresc foarte atent cum il trateaza Romania in ansamblul ei pe Funderiu. Si ce vad la Mircea Badea nu imi place. Si nu doar el, dar el e reprezentantul Romaniei de azi, asa ca ma mir, florin_, ca nu stii cine e Mircea Badea si ce putere de influetare a maselor are in Romania.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sicmar

#421
Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 06:27:21 PM
Eu sunt foarte ferm: reforma este importanta si este un succes. Funeriu este nu doar destept, dar si format in afara.
[...] merg pana acolo pana a spune ca toate sacrificiile pe care Romania le-a suferit sub PDL merita datorita acestei reforme a educatiei si cercetarii de care Romania avea mare nevoie.

Nefiind un forum de jurişti, nu voi intra în amănunte. Când am intrat, măcar un pic, comentariile mele au fost greu asimilabile. Aşa că acum voi folosi o metaforă.

Merg la piaţă să cumpăr nişte mere. Vânzătorul îmi arată merele frumoase, de la suprafaţa lăzii. Eu îi arăt merele putrede, care ocupă cam jumătate din ladă. El îmi spune că se vând la grămada, nu pe ales. Decid să nu cumpăr dar "gealaţii" din preajma lui mă obligă să cumpăr toată lada, lăsându-mă şi fără banii de pâine.

Cam aşa stă treaba cu Funeriu, guvernanţii şi reforma / legea educaţiei.


Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 06:27:21 PM
[...] era trista ca acum cand va veni in tara, nu isi poate purta culoarea ei preferata, portocaliul, ca ar fi o culoare interezisa in Romania!

Nu-i deloc interzisă culoarea portocalie, cum bine ştii.

Bunul simţ de-a nu-i sfida pe care au "beneficiat" de guvernare portocalie recomandă decenţă, dar asta-i altceva.


Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 06:27:21 PM
[...] toti cei care avem norocul sa studiem in afara este sa purtam mandru peste tot portocaliu, daca se poate si cu inscriptie pe tricou "Sustin reforma lui Funeriu!".

Bine zici "avem norocul"! Nu sunteţi beneficiarii direcţi ai măreţelor înfăptuiri are Epoci de Aur Portocaliu (sic).
De asta în ţară se agită lumea ca să nu mai voteze cei care nu suportă pe pielea lor efectele votului.


NB. Pot să-ţi dau exemplu de comună în Munţii Apuseni în care încă în 1858 erau şcoli primare în sate (atestate documentar, cu documentele pe net). Au fost închise de măreaţa reformă Funerară. Toată iarna copiii n-au putut merge la şcoală. Drumurile sunt neasfaltate şi maşinile care să-i ducă pe copiii de 7-11 ani până la cea mai apropiată şcoală (6-10 km) erau neutilizabile.

Adi

Nici eu nu sunt de acord cu a se inchide spitale si scoli. Cred ca era mai buna ideea comunismului de a face scoli si spitale in fiecare sat. Poate privesc simplist lucrurile, dar prin reforma ma gandesc pur si simplu la a nu se mai da proiecte de cercetare pe pile si relatii, ci pe concurs de dosare evaluate de experti in domeniu, ba inca din strainatate (nu ca pana acum de non experti si din tara), iar la scoala sa nu se mai tolereze copiatul si plagiatul (nu ca pana acum si la lucrari si la bac si la licente, masterate si doctorate). Daca ATAT se va reusi in guvernarea PDL-ista, eu le zic jos palaria si imi e suficient. Cum nu sunt in tara, restul nici nu ma afecteaza. Dar sa se invete romanii sa nu isi mai fure singuri caciula furand proiecte si note si voi fi multumit, va fi inceputul ca in 20 de ani sa fie mai bine. Desigur, imi veti raspunde ca de fapt nu vor reusi asta. Ei bine, pentru prima data o lege interzice explicit plagiatul (abia acum?) si cere ca proiectele sa fie evaluate de straini (abia acum?). E un pas urias inainte. E un pas inainte de a fi ca in vest. Si in vest tot de straini sunt evaluate proiectele cele mai mari.

In rest, am spus si o mai spun. Nu innteleg pe nimeni care alege cu mintea lui intreaga sa traiasca in tara in aceasta perioada de sacrificii necesare. Ele sunt necesare si se vor face. Doar ca e intelept sa revii in tara cand vor fi deja facute, iar nu sa suferi de pe urma lor. Cine ramane, o face pe riscul sau. Dar sa nu se planga apoi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

valangjed

In fiecare zi ma framanta o intrebare:cum se face ca o tara , care in1990 avea datorii zero , astazi sta mult mai prost decat alte tari , tot foste comuniste?Raspunsuri am gasit mai multe dar cred ca principalele motive pentru care s-a ajuns in aceasta situatie sunt :
1.Jaful organizat care s-a facut in industrie (intreprinderi vandute cu 1 dolar si "comision" 100000 dolari)
2.Delasarea cetateanului , de tipul "Timpul trece leafa merge , noi cu drag muncim" sau "Pauzele lungi si dese cheia marilor succese".
3.Aceeasi delasare dar pe ideea "Sa ne dea statul".Aici are si statul adica diferitele partide care au fost la guvernare vina de a fi dat "pomeni electorale".Cunosc destui oameni care spun : "Il votez pe X ca mi-a marit pensia" , "Il votez pe Y ca mi-a dat ajutor social" , etc.
Educatia din Romania a avut N reforme , poate aceasta va fi cea buna , dar ce facem daca se formeaza un nou guvern (in 2012 sunt alegeri parlamentare) si schimba iar reforma?Cred ca 80% din romanii cu drept de vot sunt interesati de educatie asa cum sunt eu interesat de starea vremii din Congo.
In privinta lui Mircea Badea cred ca este genul de "copil teribil" care nu cauta decat rating iar mai nou cred (e doar parerea mea) ca e si "un pic" inregimentat politic (cred ca nu e nevoie sa spun de partea cui.Pana acum vreo 2 ani imi placeau si mie emisiunile pe care le-a avut , singur sau in tandem cu Teo sau Oreste dar in ultima vreme , mi se pare , ca devine chiar penibil cu atitutinea lui "antibasesciana".
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

sicmar

Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 10:23:17 PM
Poate privesc simplist lucrurile, dar prin reforma ma gandesc pur si simplu la a nu se mai da proiecte de cercetare pe pile si relatii, ci pe concurs de dosare evaluate de experti in domeniu, ba inca din strainatate (nu ca pana acum de non experti si din tara), iar la scoala sa nu se mai tolereze copiatul si plagiatul (nu ca pana acum si la lucrari si la bac si la licente, masterate si doctorate).
...
Dar sa se invete romanii sa nu isi mai fure singuri caciula furand proiecte si note si voi fi multumit, va fi inceputul ca in 20 de ani sa fie mai bine. Desigur, imi veti raspunde ca de fapt nu vor reusi asta. Ei bine, pentru prima data o lege interzice explicit plagiatul (abia acum?) si cere ca proiectele sa fie evaluate de straini (abia acum?). E un pas urias inainte. E un pas inainte de a fi ca in vest. Si in vest tot de straini sunt evaluate proiectele cele mai mari.

În timp ce te gândeşti doar le merele bune, aici lumea mănâncă mere putrede.

Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 10:23:17 PM
Cum nu sunt in tara, restul nici nu ma afecteaza.

Zicem ceva despre dreptul de vot al celor care nu suferă consecinţele lui. Aproape toate cunoştinţele mele care nu stau în ţară au idei similare. Unii, care trimit bani în ţară, se bucură de scăderea nivelului de trai şi a devalorizării leului pentru că astfel ei trebuie să trimită mai puţini bani în ţară.



Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 10:23:17 PM
In rest, am spus si o mai spun. Nu innteleg pe nimeni care alege cu mintea lui intreaga sa traiasca in tara in aceasta perioada de sacrificii necesare. Ele sunt necesare si se vor face. Doar ca e intelept sa revii in tara cand vor fi deja facute, iar nu sa suferi de pe urma lor. Cine ramane, o face pe riscul sau. Dar sa nu se planga apoi.

Şi pensionarii unde să plece şi ce să facă?
Cei care au obligaţii familiare (de exemplu, îngrijirea unei rude bolnave) sau de altă natură, ce să facă?

Peste 80% dintre cei care pleacă din ţară pentru mai mult de 5 ani nu se mai întorc să stea în ea.
Îşi fac un rost în altă parte.
Nu insist în argumentarea acestui aspect dar este cert.
Unul dintre efectele acestei stări de lucruri este scăderea cantităţii de bani trimişi în ţară de cei care lucrează în afară. (Desigur, scăderea veniturilor şi în vest contribuie şi ea dar nu în mod hotărâtor.)

florin_try

Citat
Pai spun tocmai pentru ca Mircea Badea il face in mod repetat prost si crede la propriu ca are IQ mic sau ca e prost.
Evident, este nepotrivit ceea ce Mircea Badea face in public. Clar astfel de comentarii denota calitatea acestuia.

Citat
.... ultima data fiind un manager de proiect de 3 milioane de euro.
A, da, imi amintesc - citisem in evenimentul zilei de asta (ca ar fi platit mai bine ca un fotbalist). Am inteles ca a publicat chiar si un articol in 2010, nu stiu insa daca era relatat la tema proiectului ala. Probabil vor mai apare si altele pe viitor.


Citat.
Daca modelul Funderiu pica, nici eu nu voi fi motivat sa ma intorc in tara nici macar cand mi se va oferi pozitie de conducere. Asa ca urmaresc foarte atent cum il trateaza Romania in ansamblul ei pe Funderiu.
Daca modelul Funderiu pica inseamna in  primul  rind ca e un esec al unei persoane.
O natiune cu 23 milioane cetateni, si atiti cercetatori peste hotare, ar trebui cu usurinta sa aiba alternative.

Citat
Si nu doar el, dar el e reprezentantul Romaniei de azi, asa ca ma mir, florin_, ca nu stii cine e Mircea Badea si ce putere de influetare a maselor are in Romania.
Sunt plecat de vre-o 3 ani, nu am prea mai urmarit, dar am sa google, insa  ce baza sa pun pe o persoana ce face afirmatii asa de nepotrivite?

tavy

Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 09:43:48 PM
E absolut evident pentru mine ca e destept pentru ca a facut Ecole Polytechnique la Paris. Nu poti sa o faci, la propriu, daca nu esti destept. In plus a confirmat ca este destept facand cercetare la cel mai inalt nivel in Japonia si Europa, ultima data fiind un manager de proiect de 3 milioane de euro.
Funeriu a demonstrat în nenumărate rânduri că este foarte prost, este irelevant că a terminat ,,Ecole Polytechnique" sau că a fost implicat în niște proiecte de cercetare după ce el a demonstrat în direct cât este de prost. Funeriu nu a ținut cont de vorba ,,dacă tăceai înțelept rămâneai".

http://www.youtube.com/watch?v=CW4uUfkBtts

AlexandruLazar

Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 06:27:21 PMEu sunt foarte ferm: reforma este importanta si este un succes.

În mod necaracteristic ție, de data asta vorbești în necunoștință de cauză. Predai sau înveți cumva la o universitate din România ca să știi că e un succes?

La mine la facultate aproape jumătate dintre cei mai buni doctoranzi au trebuit să își amâne stagiul industrial pe care trebuiau să-l facă începând din toamnă pentru că, anunțând pensionarea la 65 de ani pe nepusă masă, e o degringoladă generală cu normele și n-are cine să țină toate orele. Întrucât între momentul când s-a anunțat pensionarea și cel când s-a amânat totuși aplicarea legii au trecut vreo câteva luni bune, o parte din profesori au apucat deja să își depună dosarele de pensie și au rămas o grămadă de ore neacoperite, astfel încât, pentru a nu lăsa cursurile pentru oameni fără experiență didactică, șefii de lucrări și conferențiarii nu mai țin niciun seminar (ca să le poată acoperi cursurile), iar seminariile au ajuns să le țină "pe sub mână" inclusiv masteranzi cu un minim de pregătire, care nici măcar nu pot fi angajați ca asistenți pentru că posturile sunt blocate. Fondurile de cercetare sunt în continuare tăiate, și pentru că Ministerul încă n-a catadicsit să publice noile norme de evaluare, nici măcar nu știm dacă din toamnă se vor mai acorda fonduri de cercetare de vreun fel pentru că nimeni nu știe după ce criterii se evaluează dosarele ca să și le poată depune. Doctoranzii cu rezultate bune sunt imposibil de ținut în mediul academic în condițiile în care, posturile fiind blocate, nu pot fi plătiți decât prin diverse învârteli și ascunzișuri ilegale -- cei mai buni pur și simplu își întrerup pregătirea și pleacă să lucreze în industrie sau la o universitate din afară. Întrucât tov. ministru a lansat bomba cu evaluarea universităților de catre experți din străinătate după care n-a mai zis nimic, nimeni nu știe dacă mai are rost să investească pentru acreditarea specializărilor noi (dealtfel specializări de viitor, înființate de 2-3 ani) sau pentru păstrarea celor vechi, atâta vreme cât sunt șanse ca într-un an să nu mai valoreze nimic.

Pe de altă parte, din toate lucrurile bune pe care le așteptam nu s-a întâmplat niciunul: profesori bătrâni s-au pensionat dar posturi noi pentru cei tineri nu s-au deblocat, diferențierea facultăților după rezultate nu se știe când se va face (nici dacă se va face), noile criterii de evaluare încă n-au sosit (nici măcar n-au început să lucreze la ele).

Unde vezi tu succesul în toată povestea asta?

Adi

Citat din: tavy din Aprilie 10, 2011, 02:12:13 AM
Citat din: Adi din Aprilie 09, 2011, 09:43:48 PM
E absolut evident pentru mine ca e destept pentru ca a facut Ecole Polytechnique la Paris. Nu poti sa o faci, la propriu, daca nu esti destept. In plus a confirmat ca este destept facand cercetare la cel mai inalt nivel in Japonia si Europa, ultima data fiind un manager de proiect de 3 milioane de euro.
Funeriu a demonstrat în nenumărate rânduri că este foarte prost, este irelevant că a terminat ,,Ecole Polytechnique" sau că a fost implicat în niște proiecte de cercetare după ce el a demonstrat în direct cât este de prost. Funeriu nu a ținut cont de vorba ,,dacă tăceai înțelept rămâneai".

http://www.youtube.com/watch?v=CW4uUfkBtts

In cel mai rau caz incidentul asta dovedeste ca nu a fost intelept, iar nu ca este prost.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 10, 2011, 02:52:24 AM.
Unde vezi tu succesul în toată povestea asta?

Succesul este deocamdata ca legea a trecut si reforma a inceput. Ca orice reforma, ia timp. Pana atunci, neintelepti sunt cei care stau in tara. Ar trebui sa vina dupa ce reforma va fi fost terminata. Actuala generatie este una de sacrificiu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Citat din: Adi din Aprilie 10, 2011, 03:00:02 AM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 10, 2011, 02:52:24 AM.
Unde vezi tu succesul în toată povestea asta?

Succesul este deocamdata ca legea a trecut si reforma a inceput. Ca orice reforma, ia timp. Actuala generatie este una de sacrificiu.

Și asta ;D? Deja cred că e a patra.

CitatPana atunci, neintelepti sunt cei care stau in tara. Ar trebui sa vina dupa ce reforma va fi fost terminata.

Și cu cine te aștepți să facă reforma atunci? Nu ajută cu nimic dacă după deblocarea posturilor, or săvină profesori și mai incompetenți ca cei de acum, nici dacă noile criterii de evaluare vor fi competitive dar cei evaluați atât de slab pregătiți încât nu se va întâmpla nimica.

Nu poți să faci reformă cu oameni de mâna a paișpea. Învățământul și cercetarea nu "se fac", le fac oamenii pe care dacă nu îi ții, nu mai are cine să le facă.

florin_try

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 10, 2011, 03:08:34 AM

Și cu cine te aștepți să facă reforma atunci? Nu ajută cu nimic dacă după deblocarea posturilor, or săvină profesori și mai incompetenți ca cei de acum, nici dacă noile criterii de evaluare vor fi competitive dar cei evaluați atât de slab pregătiți încât nu se va întâmpla nimica.

Nu poți să faci reformă cu oameni de mâna a paișpea. Învățământul și cercetarea nu "se fac", le fac oamenii pe care dacă nu îi ții, nu mai are cine să le facă.

Dar cind veti avea salarii sa atrageti cercetatori formati afara in univ. romanesti, atunci va incepe reforma caci poate incepe din chiar interiorul sistemului. 
Si veti avea astfel de salarii cind ecomonia va merge bine.

Vezi tu, blunt pus, reforma invatamintului este o consecinta secundara a reusitei reformelor economice.

AlexandruLazar

Exact. Iar reforma economică, precum bine observi, nici nu există  ;D

sicmar

#433
Citat din: Adi din Aprilie 10, 2011, 03:00:02 AM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 10, 2011, 02:52:24 AM.
Unde vezi tu succesul în toată povestea asta?

Succesul este deocamdata ca legea a trecut si reforma a inceput. Ca orice reforma, ia timp. Pana atunci, neintelepti sunt cei care stau in tara. Ar trebui sa vina dupa ce reforma va fi fost terminata. Actuala generatie este una de sacrificiu.

I.

Mult trâmbiţata reformă PDL-istă este în realitate o contra-reformă. Ea anulează o bună parte din ceea ce se câştigase în perioada anterioară.

În domeniul învăţământului nu se poate numi reformă întoarcerea la 9 clase a învăţământului obligatoriu. Nici pierderea autonomiei universitare. Nici finanţarea per/capita a învăţământului din cele 9 clase obligatorii. Nici închiderea şcolilor primare din zone slab populate şi fără posibilităţi de transport şcolar regulat. Nici super-discriminarea pozitivă a învăţământului în limbile naţionalităţilor conlocuitoare. etc. etc.

În domeniul sănătăţii, cum rămâne cu descentralizarea (care ar fi întradevăr o reformă dacă ar fi reală) dacă spitalele sunt închise de către minister? Cum rămâne cu descentralizarea dacă finanţarea rămâne cetralizată? Descentralizarea administrativă - în general, nu numai în sănătate - în lipsa descentralizării financiare, este pur şi simplu o farsă, bună doar pentru propagandă.

În domeniul economiei s-a făcut reformă de către PDL? Tot ceea ce fac ei îmi aduce aminte de motivele economice pentru care Germania a făcut cele două războaie mondiale: a lipsit la împărţirea sferelor economice (colonii, "spaţiu vital"). PDL-iştii, aşişderea, n-au fost mulţumiţi cu cât au luat la împărţirea ţării şi acum, prin contracte oneroare şi direcţionate spre clientela lor politică, prin atacarea celor care au luat părţi mai mari în vechea împăţire, vreau să facă şi fac o nouă împărţire, în favoarea lor. Şi, pentru că li se pare că tot rămâne prea puţin de împărţit (statul n-are suficienţi bani ca să le dea lor) mai iau şi pâinea de la gura celor mulţi (scăderi de pensii şi de salarii, diminuri de ajutoare sociale, inflaţie însoţită de lipsa creşterii salariilor şi pensiilor încât s-o compenseze). Asta nu-i reformă!

Este adevărat că actuala generaţie este una de sacrificiu, dar în folosul cui sunt aceste sacrificii?

Actualul guvern nu va rămâne în istorie ca reformator ci ca o haită de răufăcători care au spoliat populaţia în folosul unor acoliţi.

II.
După ce "reforma" PDL-istă va fi termintă vor trebui ani mulţi pentru ca să se poată revni la acelaşi nivel de trai (includiv educaţia) ca şi înainte de ei.

Actuala revenire economică se datorează exclusiv redeschiderii pieţelor externe spre export cumulată cu scăderea cheltuielilor de producţie induse de inflaţie. Baza ei materială constă în investiţiile făcute anterior anului 2009 sau cel mult începute anterior anului 2009 şi terminate în perioada 2009-2011. Consumul intern - singurul în măsură să menţină o creştere economică durabilă - este la cote mult sub nivelul anului 2008. Calitatea vieţii (în sensul material al expresiei) este direct legată de consumul intern.

Câţi dintre tinerii care astăzi lucrează în afara ţării se vor reîntoarce în ţară? Extrem de puţini. Din perspectiva ţării, ei sunt pierduţi. Se vor reîntoarce preponderent cei care sunt aproape de vârstra pensionării, care nu mai au timp să-şi facă o nouă viaţă în ţările de emigraţie. Se estimează că vor reveni în ţară sub 20% dintre cei care acum sunt în occident.

III.
Succesul trecerii legii educaţiei prin parlament este efemer.
Nu contest unele lucruri bune existente în ea dar ele sunt însoţite de mult prea multe prostii.
Rămâne ca o nouă lege a educaţiei să păstreze lucrurile bune dar să elimine prostiile.



florin_try

Citat din: sicmar din Aprilie 10, 2011, 06:20:12 PM
Este adevărat că actuala generaţie este una de sacrificiu, dar în folosul cui sunt aceste sacrificii?
Actualul guvern nu va rămâne în istorie ca reformator ci ca o haită de răufăcători care au spoliat populaţia în folosul unor acoliţi.
Din pacate, cam ai dreptate.
Si tot din pacate, orice partid va veni la putere tot asa va proceda.

Citat din: sicmar din Aprilie 10, 2011, 06:20:12 PM
Nu contest unele lucruri bune existente în ea dar ele sunt însoţite de mult prea multe prostii.
Rămâne ca o nouă lege a educaţiei să păstreze lucrurile bune dar să elimine prostiile.
Couldn't agree more!
Sa speram insa ca eliminarea prostiilor [din noua lege a educatiei] se va intimpla mai devreme mai degraba decit mai tirziu!