Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria a Tot ce Există

Creat de Marcel Zăvoiu, Mai 14, 2024, 06:08:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Marcel Zăvoiu

Bună ziua,
Numele meu este Marcel-Stelian Zăvoiu, sunt născut în anul 1967, am absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Automatică în anul 1991, iar în prezent locuiesc în municipiul Galați.
Dacă vom înțelege prin Realitate tot ceea ce există (Realitatea = Tot ce Există), în continuare voi încerca să prezint cât mai concis o Teorie a Realităţii, adică o Teorie a Tot ce Există (TTE), această TTE fiind expusă și explicată pe larg, detaliat, cu lux de amănunte într-o carte pe care am scris-o și publicat-o.
Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

Marcel Zăvoiu

Paranteză: Realitatea are 2 componente: Realitatea Obiectivă (RO) și Realitatea Subiectivă (RS). Între RS și RO există legături și influențe reciproce.
Așa-zisa Teorie a Gravitației Cuantice este greșit numită teoria a tot ce există (Theory of Everything/ToE), deoarece, chiar dacă ar fi descoperită/creată/acceptată la nivel oficial (ceea ce încă nu e cazul pentru că deocamdată doar titlul ei există), tot nu ar fi o teorie completă pentru că exclude din start RS și ia în calcul doar RO; un nume mai potrivit pentru Gravitația Cuantică ar fi cel de Teorie Generală a Realităţii Obiective (TGRO).
TTE prezentată în cele ce urmează studiază în mod unitar, integrat RO și RS (și conține inclusiv TGRO la nivelul cel mai concret de ecuație matematică) și este și din acest motiv o Teorie Completă (am închis paranteza).
Deşi elaborarea/descoperirea TTE este în sine un lucru important, scopul urmărit este încă mai înalt de atât: după asimilarea/înțelegerea intelectuală corectă și completă a TTE, cititorului i se propune o acțiune/practică individuală prin care să obțină o transformare radicală la nivelul propriei RS/propriilor stări de conștiință, adică o acțiune prin care să obțină la nivel "interior" Bine-le (cu majusculă). Acest Bine cu majusculă sau Bine-le Superior este o Stare de Conștiință din care orice suferință este complet absentă, adică acest Bine exclude complet Răul.
Bine-le are mai multe denumiri echivalente: Fericirea, Cunoașterea de Sine etc. (Bine-le = Fericirea = Cunoașterea de Sine = etc.)
Acțiunea prin care se poate obține Bine-le se demonstrează că are 3 calități principale - cu condiția să fie corect înțeleasă și corect practicată:
a) este 100% sigură din punct de vedere (dpdv) al sănătății fizice și psihice
b) este 100% eficientă dpdv al obținerii Bine-lui
c) este unică, adică este singura acțiune 100% sigură și 100% eficientă.
Practic, tot ce trebuie să facă practicantul interesat de obținerea Bine-lui este să declanșeze acest proces, după care procesul devine automat (și ireversibil) - adică după declanșarea acestui proces, practicantul (spiritual) nu mai are nimic de făcut decât să aștepte finalizarea acestui proces care îi va aduce Bine-le/Fericirea/Cunoașterea de Sine la nivelul propriei RS.
Odată obținut Bine-le la nivelul RS, se vor optimiza toate celelalte aspecte ale vieții personale, adică toate aspectele personale de la nivelul RO, cel mai important aspect optimizat fiind sănătatea fizică și psihică (de fapt, toate aceste efecte secundare - dar pozitive - de la nivelul RO încep să apară imediat după declanșarea procesului de obținere a Bine-lui, nu e nevoie să aștepți ca procesul să se finalizeze).
Tot ce am spus mai sus are, din punctul meu de vedere, o dublă garanție: una teoretică, care rezultă din logica intrinsecă a TTE, și una practică, care se bazează pe experiența personală, deoarece ceea ce propun altora să facă - adică declanșarea procesului de obținere a Bine-lui - eu am făcut deja. Adică eu nu vorbesc doar la nivel teoretic ("din cărți"), ci și din propria experiență.
Acum se poate înțelege mai bine titlul cărții mele: "Despre Calea Spirituală și Cunoașterea de Sine (Volumul 1)". Cunoașterea de Sine = Bine-le, iar Calea Spirituală (și mai exact parcurgerea ei) = modalitatea de obținere a Bine-lui. Astfel, un titlu echivalent ar putea fi "Despre Bine: ce este și cum poate fi obținut".
Deși cartea conține TTE, scopul urmărit este de fapt elaborarea Teoriei Bine-lui (ce este și cum poate fi obținut), deoarece Bine-le este cel mai important aspect/component al Realităţii.
Iar scopul ultim este experimentarea efectivă a Bine-lui la nivel personal/la nivelul propriei RS.
Adică TTE/cartea își propune (și cred că și reușește) să fie un "manual de instrucțiuni" pentru obținerea Bine-lui/Fericirii/Cunoașterii de Sine.
Această Acțiune Unică de obținere a Bine-lui/Fericirii, care se face prin parcurgerea Căii Spirituale, am numit-o Acțiunea Spirituală (AS). AS nu este nici o acțiune fizică, nici o acțiune mentală, dar totuși este o acțiune, adică AS înseamnă să "faci" ceva - doar că acest "făcut" nu este nici fizic, nici mental, adică AS nu este o modificare (directă) la nivel fizic sau mental.
AS este simplă, dar nu neapărat și ușoară. AS este strict individuală, iar dacă cineva reușește să practice AS (adică să declanșeze procesul de obținere a Fericirii), beneficiile obținute îi aparțin în totalitate - ceilalți vor rămâne exact la fel.
Obținerea Fericirii nu este ceva sigur, automat - trebuie să muncești pentru asta, iar imensa majoritate a omenirii nu doar că nu au Fericirea, dar nici măcar nu sunt interesați de acest subiect. Astfel, omul obișnuit, "lumesc", trăiește și moare în suferință și nici măcar nu știe că poate obține Fericirea (care este de fapt tocmai scopul vieții sale).

Revenind acum la TTE, ca orice teorie, se bazează pe un set de axiome, adică are o bază axiomatică. După cum se știe, axiomele sunt niște afirmații/enunțuri care nu se demonstrează, ci se acceptă doar pe bază intuiției și/sau a experienței practice. O teorie este cu atât mai bună cu cât baza sa axiomatică este mai mică /restrânsă și mai simplă, adică cu cât are mai puține axiome iar acestea sunt cât mai simple/ușor de înțeles.
În cazul TTE, baza sa axiomatică este un set de 8 axiome, pe care l-am numit Axioma Fundamentală a Realităţii (AFR). Cele 8 axiome sunt grupate în 2 subseturi a câte 4 axiome, care sunt numite Anatomia Realităţii (AR), respectiv Fiziologia Realităţii (FR). Astfel, putem scrie:
AFR = AR + FR.
AR ne spune din ce este formată Realitatea, iar FR ne spune cum funcționează Realitatea și care este scopul ei/de ce există Realitatea/ce vrea Realitatea de la noi/unde vrea să ne conducă Realitatea.
Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

atanasu

De ce nu continui cu acest eseu interesant?

calahan

#3
Marcel Zăvoiu
Ce spui dumneata de -teoria totului-scrisa de Dan Preda, publicata in America si premiata de Academia Romana, acum cativa ani?
In ce priveste axiomatica, -teoria identitatii dimensionale masa-sarcina- are la baza o singura axioma. Aceea a identitatii dimensionale masa-sarcina, care este argumentata cu mai multe rationamente, mai multe interpretari ale observatiilor empirice.
PS  Realitatea Subiectivă (RS)  este un nonsens. Fiindca subiectivul este irealitate. Asa ca nu poate exista realitate cu irealitate. Deci ai din start o pornire  1000 % gresita.

calahan

#4
Atanasu
In eseul de prezentare a -teoriei totului-, a lui Marcel Zavoiu, sunt numai fraze demagogice. Ceeace face ca acest eseu, si probabil lucrarea pe care o prezinta, sa se incadreze foarte bine in randul lucrarilor de metafizica. Ceece nu se incadreaza in randul teoriilor de fizica, pe care le dezbatem pe forum. Dar cum dumneata esti pasionat de metafizica, esti foarte incantat de acest eseu.

Marcel Zăvoiu

Atanasu,
Singurul motiv pentru care nu am mai continuat acest eseu a fost lipsa de timp.

Calahan,
1) TTE prezentată în acest eseu pe scurt și detaliat în carte are, într-adevăr, o parte consistentă de metafizică, dar nu înțeleg de ce aceasta ar fi ceva rău? Metafizica se ocupă, după cum îi spune și numele, cu ceea ce este dincolo de Universul Fizic (UF), adică cu aspectele Realităţii care nu fac parte din UF - iar eu cred că ăsta e un lucru foarte bun.
Și cine a spus că pe acest forum trebuie să ne ocupăm doar de fizică? Eu cred că pe forumul Scientia trebuie să ne ocupăm - după cum îi spune și numele - cu știința, adică cu cunoașterea Realităţii, iar Realitatea nu se reduce doar la UF.
2) Realitatea Subiectivă (RS) înseamnă stări de spirit/stări de conștiință - cum ar fi de exemplu gândurile sau emoțiile - iar stările de conștiință există cu siguranță, chiar dacă nu pot fi observate sau măsurate (observarea = folosirea celor 5 simțuri fizice, iar măsurarea implică folosirea unui aparat de măsură).
De exemplu, o stare de plictiseală sau de anxietate sau de bucurie există cu siguranță - chiar dacă nu pot fi observate sau măsurate. Stările de conștiință - adică RS - sunt experimentate prin trăire, deci există.

De fapt, tocmai aceasta este eroarea fundamentală a materialismului și a materialiștilor - și anume de a considera că doar ceea ce poate fi observat/măsurat există - adică așa-zisul "instrumentalism".
Instrumentalismul este toxic nu doar pentru că consideră că RS nu există, dar el nu funcționează bine nici măcar în studiul RO: pe lângă faptul că reduce în mod greșit RO la UF, chiar și în studierea UF o dă în bară pentru că - pe lângă alte cauze - a condus la fundătura în care se află astăzi fizica teoretică fundamentală.
Există, desigur, și alte categorii de rătăciți în afară de materialiști - de exemplu oamenii așa-zis "religioși", care susțin tot felul de aberații din cauza greșitei înțelegeri a scrierilor religioase/spirituale.

Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

Marcel Zăvoiu

Revin acum la AR, care ne spune axiomatic din ce e formată Realitatea.
Voi denumi componentele Realităţii "Energii", pentru uniformizarea denumirilor deoarece vom vedea că Energia materială măsurabilă în Jouli (J) este unicul component al RO.
AR postulează că există 4 Energii Fundamentale primare:

E1 = Infinitul inconștient
E2 = Infinitul Supraconștient
E3 = Finitul conștient = Finitul Nemăsurabil (FN)
E4 = Finitul inconștient = Finitul Măsurabil (FM)

E4 este tocmai energia materială măsurabilă în Jouli și formează RO = Cosmosul (care nu conține doar UF), iar primele 3 Energii stau la baza RS.
De exemplu, E1 este ceva ce experimentăm fiecare dintre noi în fiecare zi, și mai exact în fiecare noapte, în timpul Somnului profund fără vise (SFV). Astfel, putem scrie SFV = E1.Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

Marcel Zăvoiu

E1 și E2 sunt, fiecare în parte, stări unice de conștiință, în timp ce E3 este o mulțime continuă (nenumarabilă) de stări de conștiință.
Putem scrie că:
E1 = nici Răul, nici Binele
E2 = Binele (care exclude complet Răul)
E3 = Răul = binele + răul

În etapa a doua, vom obține din cele 4 Energii Fundamentale primare încă 3 Energii Fundamentale secundare (E5, E6 și E7).
Deoarece 3 din cele 7 Energii au câte 2 variante - impersonală și personală - vom obține în etapa a treia 10 Energii Fundamentale.

Vom trece acum la FR (Fiziologia Realităţii) care ne spune axiomatic cum funcționează Realitatea.
FR1) Din cele 10 Energii Fundamentale care compun Realitatea, două Energii sunt fără început și fără sfârșit, adică sunt necreate și eterne.
Cele 2 Energii necreate și eterne sunt variantele impersonale ale lui E1 și E2, adică E1-I și E2-I.
Diferența dintre variantele personală și impersonală este că varianta impersonala există permanent, în timp ce varianta personală este experimentarea la nivel personal a acelei Energii.
De exemplu, SFV = E1-P = experimentarea personală a lui E1-I.
FR2) E1-I generează conștiințe personale de tip E1-P, iar acestea trebuie să evolueze până la conștiințe personale de tip E2-P
FR3) Pentru ca să aibă loc tranziția de la E1-P la E2-P, este nevoie de un stadiu intermediar de tip E3, iar E3 se obține prin "amestecul" dintre E1-P și E4
FR4) E4 trebuie structurat în cel mai simplu mod posibil, deoarece E4 = RO = Cosmosul nu are un scop în sine, ci are ca scop facilitarea tranziției
E1-P E3 E2-P.

Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

Marcel Zăvoiu

Din cele 10 Energii Fundamentale care formează Realitatea, 2 sunt necreate și eterne - adică nici nu apar, nici nu dispar, iar celelalte 8 pot apărea sau dispărea - adică pot fi create sau distruse.
Deoarece fiecare din cele 8 Energii poate suferi 2 Procese Fundamentale de apariție/creație și dispariție/distrugere, vom avea 8x2 = 16 Procese Fundamentale.
Avem deci până acum 10 Energii Fundamentale și 16 Procese Fundamentale, adică 10+16 = 26 Concepte Fundamentale care vor fi folosite la elaborarea TTE (Teoria a Tot ce Există).
La aceste 26 de Concepte Fundamentale se mai adaugă încă 5 - adică 3 Spații și 2 Timpuri.
Cele 3 Spații sunt:
Spațiul Realităţii Obiective (SRO) = S(E4) = Spațiul tridimensional
Spațiul Realităţii Subiective (SRS) = S(E1,E2)
Spațiul Finitului Nemăsurabil (SFN) = S(E3)
Cele 2 Timpuri sunt:
Timpul Realităţii Obiective (TRO) = T(E4) = Timpul unidimensional
Timpul Realităţii Subiective (TRS) = T(E3)

În final, vom avea 26 + 5 = 31 de Concepte Fundamentale care vor fi folosite la elaborarea TTE.
Asemănarea cu Alfabetul Limbii Române este izbitoare, deoarece acesta conține 26 de litere + 5 diacritice.
La fel cum pe baza celor 26+5 litere ale Alfabetului Limbii Române se poate crea orice text/model simbolic lingvistic, pe baza celor 26+5 Concepte Fundamentale se poate crea/descoperi TTE.
Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.