Am trecut peste demonstratie si am dat formula intensitatii campului electric pe axa x
Din grafic se observa ca exista doua puncte pe axa x in care intensitatea campului electric are o valoare maxima .
In cazul unui inel de o anumita sectiune ( rezulta o suprafata toroidala ) probabil formula intensitatii campului electric pe axa x o sa fie alta dar eu cred ca o sa avem si in acest caz doua maxime la doua valori ale lui x .
Sa presupunem ca avem 5 sfere cu raza de 2,5 m , dispuse echidistant pe un cerc de raza a = 5 m .
Sarcina Q maxima pe o sfera o sa se calculeze in felul urmator :
Graficul intensitatii campului electric pe axa x are sa fie urmatorul :
Se observa ca intensitatea maxima a campului electric pe axa x atinge valoarea de 1,446*10^6 V/m
Punctul pe axa x in care se obtine intensitatea maxima este :
Potentialul la care trebuie incarcate sferele este :
Probabil ca daca am fi folosit un inel ( suprafata toroidala ) am fi obtinut o valoare mai mare pentru intensitatea campului electric pe axa x .
Focalizam lumina ( punem pata focala ) intr-unul din punctele in care intensitatea campului electric pe axa x are valoarea maxima .
Daca aerul se ionizeaza in pata focala , bobinele de focalizare vor mentine ionii in imediata apropiere a axei x. Ionii pozitivi se vor deplasa spre electrodul colector , in timp ce ionii negativi se vor deplasa in sens opus . Dupa parerea mea ionii negativi se vor neutraliza prin transformarea oxigenului din aer in ozon .
Campul magnetic va impiedica de asemenea ionii negativi sa ajunga la sferele care creaza campul electric si sa le descarce . Sferele nu conduc ele trebuiesc doar incarcate . Totul depinde de cat de puternica ar fi ionizarea aerului in pata focala , atat din punct de vedere cantitativ ( numar de ioni ) cat si din punct de vedere calitativ ( grad de ionizare sau numar de electroni pierduti al ionilor pozitivi ) .