Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Regulamentul de utilizare a forumului Scientia

Creat de Scientia, Martie 03, 2011, 12:04:15 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Scientia

Generalităţi

Funcţionarea forumului Scientia este guvernată de prevederile prezentului Regulament de utilizare a forumului Scientia, denumit în continuare Regulament.
Nerespectarea acestora atrage sancţionarea utilizatorilor.
Regulile prezentate aici pornesc de la principiul egalităţii dintre utilizatori, în funcţie de rolul acestora în funcţionarea forumului.
Funcţionarea forumului şi reglarea activităţii utilizatorilor este asigurată de administratorii şi moderatorii forumului.
Prin folosirea forumului, utilizatorii sunt de acord să respecte toate regulile de utilizare şi funcţionare menţionate în acest Regulament.
Scientia îşi rezervă dreptul modificării termenilor prezentului Regulament ori de câte ori va considera necesar acest lucru; utilizatorilor li se recomandă revenirea periodică pe această pagină pentru a a se informa despre eventuale noi modificări.1. Tipurile şi ierarhia utilizatorilor forumului Scientia

1.1. Ierarhia utilizatorilor forumului este următoare:
a. Administratorii Scientia (Scientia.ro).
b. Moderatorii Scientia (Pozitron şi Morpheus), care apar pe forum cu denumirea Global Moderator.
c. Utilizatorii obişnuiţi ai forumului.

1.2 În funcţie de contribuţia la activitatea forumului, utilizatorii sunt clasificaţi în:
- Novice, de la zero la 50 de mesaje;
- Junior, de la 50 la 300 de mesaje;
- Experimentat, de la 300 la 1000 de mesaje;
- Senior, de la 1000 la 5000 de mesaje;
- Veteran, peste 5000 de mesaje.


2. Drepturile utilizatorilor şi rezolvarea diferendelor dintre utilizatorii forumului Scientia

2.1 Utilizatorii forumului Scientia au următoarele drepturi:
- să folosească toate opţiunile şi toate secţiunile forumului dedicate utilizatorilor, fără limitări, în condiţiile respectării obligaţiilor stabilite prin prezentul Regulament;
- să se exprime liber, conform propriei pregătiri şi conştiinţei, fără însă a încălca prevederile Regulamentului şi a legilor ţării;
- să propună îmbunătăţirea funcţionării forumului moderatorilor ori administratorilor.

2.2 Diferendele dintre utilizatori se rezolvă prin contactarea unuia dintre moderatorii forumului. Aceştia vor analiza situaţia şi vor decide în consecinţă. Deciziile privind blocarea conturilor vor fi discutate cu administratorii forumului.

2.3 Diferendele dintre utilizatorii obişnuiţi şi moderatori, în cazurile în care utilizatorii consideră că au fost nedreptăţiţi de deciziile moderatorilor, se rezolvă prin contactarea administratorilor forumului.


3. Recomandări:

3.1 Se recomandă citirea integrală a regulilor de utilizare şi funcţionare ale forumului. Necunoaşterea regulilor nu va constitui motiv pentru exonerarea de la aplicarea lor.

3.2 Se recomandă folosirea moderată a fragmentelor în limbi străine, dat fiind că forumul este în limba română.

3.3 Se recomandă citirea integrală a unui subiect de discuţie înainte de a publica un mesaj, pentru pentru a nu repeta ori întreba ceva ce a fost deja stabilit sau lămurit. De asemenea, se recomandă folosirea funcţiei "căutare pe forum" pentru a evita deschiderea unui subiect deja existent.

3.4 Se recomandă citirea subiectelor existente, pentru a evita deschiderea unei discuţii pe un subiect aflat deja în discuţie.

3.5 Se recomandă scrierea cu diacritice, evitarea prescurtărilor neuzuale, folosirea deformărilor cuvintelor (sh, tz etc), respectarea regulilor gramaticale ale limbii române şi recitirea mesajului înainte de a fi publicat (prin apăsarea butonului ,,Verificare").

3.6 Se recomandă păstrarea decenţei în mesajele private, chiar dacă moderatorii nu au acces la acestea.

3.7 Se recomandă contactarea administratorului forumului (scientia.ro) pentru a propune un nou forum/subforum/subiect de discuţii, atunci când subiectul dorit a fi discutat nu cadrează cu niciunul dintre secţiunile forumului.

3.8 Se recomandă crearea unui username cu sens; nu expresii, alipiri aleatoare de litere şi cifre şamd.

3.9 Se recomandă contactarea unui moderator ori a administratorului atunci când este constatată de către utilizatori încălcarea regulilor de folosire a site-ului de către alţi utilizatori.


4. Interdicţii:

4.1 Se interzic atacurile la persoană, jignirile de orice fel, limbajul vulgar ori provocările altor utilizatori ori a moderatorilor. Aici se dezbat idei, nu valoarea personală a membrilor. De asemenea, se interzice publicarea de mesaje cu scopul exclusiv de a genera discuţii în contradictoriu între participanţii la discuţiile pe forum.

4.2 Se interzice SPAM-ul (introducerea în mai multe subiecte de discuţii a aceluiaşi mesaj ori repetarea linkurilor către alte site-uri, în mod nejustificat). Folosirea linkurilor este permisă doar pentru a justifica ori ilustra opiniile exprimate în mesaje.

4.3 Se interzice introducerea în mesaje, semnătură ori avatar a reclamelor ori mesajelor de promovare pentru orice tip de produs/serviciu/site. Excepţia o constituie site-ul/blogul personal, acceptat în "semnătura" utilizatorilor. Nu poate fi considerat site/blog personal o pagină web care presupune comercializarea de bunuri şi servicii.

4.4 Se interzice folosirea unui username (numele afişat pe forum pentru utilizatori) care conţin cuvinte indecente (de ex. ,,X e un bou!").

4.5 Se interzice repetarea aceloraşi fragmente de mesaje cu copy/paste mai mult de 3 ori pe forum, în mod nejustificat.

4.6 Se interzice publicarea de mesaje care nu au legătură cu subiectul aflat în discuţie (offtopic).

4.7 Se interzice folosirea propagandei de orice fel (propaganda religioasă, politică etc). Dat fiind specificul acestui forum, opiniile despre divinitate ori politică pot fi enunţate doar în măsura în care acestea sunt relevante pentru subiectul în discuţie.

4.8 Se interzice folosirea de mai multe conturi pentru acelaşi utilizator.

4.9 Se interzice folosirea citatelor fără a fi precizată sursa (nume autor, publicaţie şi link - dacă există). În cazul folosirii citatelor în altă limbă decât româna, este obligatorie traducerea acestora (ori, în cazul unor citate mai lungi, oferirea unui rezumat în română).

4.10 Se interzice publicarea pe forum a unor texte/imagini care încalcă legislaţia dreptului de autor. Responsabilitatea respectării drepturilor de autor revine integral autorilor. În principiu, din opere/articole pot fi fi folosite fără a cere acordul autorului scurte paragrafe, pentru a ilustra, justifica anumite opinii.


5. Sancţiuni:

5.1 Încălcarea regulilor prevăzute la punctul 4 (Interdicţii) duce la sancţionarea utilizatorilor.

5.2 La încălcarea regulilor stabilite mai sus, utilizatorii vor fi sancţionaţi, gradat, după cum urmează:

Nivelul 1: Avertisment (utilizatorii avertizaţi vor întra într-un proces de monitorizare a activităţii).
Nivelul 2: Suspendarea contului pentru o perioadă determinată (perioada va fi decisă în funcţie de gravitatea faptei şi va fi menţionată pe forum).
Nivelul 3: Blocarea (banarea) contului.

5.3 Deşi, în principiu, penalizările vor fi aplicate gradat, de la cea mai uşoară la cea mai aspră, administratorii forumului îşi rezervă dreptul ca în situaţii speciale (când anumiţi utilizatori dovedesc rea-credinţă şi arată intenţia clară de a perturba activitatea forumului) să aplice direct oricare dintre sancţiunile menţionate.

5.4 Administratorii şi moderatorii site-ului pot decide, în anumite situaţii, acordarea de avertismente în mod repetat (dar nu mai mult de trei ori) pentru utilizatorii care încalcă regulile. Astfel de situaţii sunt: abateri la intervale mari de timp ori abateri considerată puţin grave.


6. Alte măsuri

6.1 Mesajele care conţin atacuri la persoana, care folosesc un limbaj vulgar ori care, din alte motive, vor fi considerate nepotrivite de către administratori/moderatori, vor fi şterse ori "purificate" (în acest caz va fi menţionat motivul modificării textului original).

6.2 Subiectele de discuţii care nu respecta regulile forumului (tip SPAM sau degenerarea discuţiilor) pot fi blocate temporar sau definitiv, în funcţie de situaţie, moderatorii având obligaţia de a explica într-un mesaj motivaţia acţiunii de blocare.

6.3 În cazul în care username-ul contravine regulii de la punctul 4.4, acestea pot fi schimbate de administrator, cu notificarea utilizatorului.

6.4 Moderatorii pot înlocui texte din mesaje care încalcă regulile stabilite mai sus cu scurte mesaje, pentru a indica motivul intervenţiei pe text, astfel: <RN> (Repetitii Nejustificate), <SPAM>, <OFFTOPIC> ori <IRELEVANT>.

6.5 Conturile nefolosite pentru o perioadă de  120 de zile vor fi şterse, pentru lipsă de activitate.

6.6. Dat fiind specificul secţiunii "Rezolvare de probleme / Teme pentru acasă", utilizatorilor care vor da indicaţii greşite în mod repetat nu li se va mai permite să activeze în cadrul acestei secţiuni. În funcţie de situaţie, măsura poate fi însoţită de alte sancţiuni, conform punctului 5 al regulamentului. [Introdus: 24.07.2011]


7. Drepturile şi obligaţiile moderatorilor:

7.1 Moderatorii au următoarele obligaţii:
- să-i ajute pe utilizatori să-şi rezolve problemele de folosire a forumului şi pentru a-şi rezolva diferendele cu alţi utilizatori.
- să-i notifice pe utilizatorii care sunt sancţionaţi despre sancţiunea aplicată şi motivaţia acesteia.
- să nu se implice în discuţii în contradictoriu cu utilizatorii forumului privitoare la acordarea sancţiunilor ori la regulile de utilizare a forumului, nici prin mesaje publice, nici prin PM.
- să semnaleze administratorilor site-ului cazurile grave de încălcare a Regulamentului şi să propună în mod justificat blocarea (banarea) utilizatorilor.


7.2 Moderatorii au următoarele drepturi:

- să reprezinte Scientia în discuţiile cu utilizatorii forumului.
- să intervină asupra mesajelor utilizatorilor care încalcă prevederile Regulamentului, luând măsurile potrivite, aşa cum au fost precizate mai sus.
- să participe la discuţiile forumului, publicând mesaje conform propriei pregătiri şi conştiinţe, dar fără a încălca prevederile Regulamentului.


8. Prezentul regulament intră în vigoare la data de 03.03.2011.