Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

Creat de Virgil, Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Virgil

Atasez linkul lucrarii mele revizuite, sub denumirea "De la atom la galaxie" cu rugamintea de a fi lecturata si analizata de dvs;
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing

A.Mot-old

Citat din: Virgil din Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM
Atasez linkul lucrarii mele revizuite, sub denumirea "De la atom la galaxie" cu rugamintea de a fi lecturata si analizata de dvs;
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing
Întrebarea I-a:
Care este diferența dintre un sistem stelar și un sistem solar?
Adevărul Absolut Este Etern!

Virgil

Intre un sistem stelar si un sistem solar sunt mai multe diferente. Aceste sisteme trebuiesc privite ca niste oscilatori cosmici care se impart in patru categorii mari; galaxii, sisteme stelare sau microgalaxii, sisteme solare, si sisteme de sateliti.
Regulile de baza dupa care sunt organizate aceste sisteme se aseamana cu regulile sistemelor atomice, aflate la scari complet diferite.
Pentru comparatie trebuie sa luam doua sisteme de acelasi numar de sarcina gravitationala notat cu Zg. Cel mai simplu este sa comparam doua sisteme formate doar din nucleu si un singur corp care orbiteaza nucleul.
1. Dimensiunile sistemelor, respectiv razele orbitelor fundamentale sunt;
R1 stelar=8,44.10^14 m ; iar R1 solar=4,6.10^11 m;
2. Masele stelelor din nucleul sistemului;
M.stelar=0,8.10^28 kg;   M.solar=5,36.10^25 kg;
3. Masele corpurilor ce orbiteaza nucleul sunt;
m.stelar=5,36.10^25 kg;  m.solar=2,92.10^22 kg;
4. Viteza maxima de orbitare atunci cand nucleul are sarcina gravitationala maxima;
Vmax, stelar=2,42.10^7m/s ; Vmax, solar=1,98.10^6 m/s ;
5. Sarcina gravitationala maxima, reprezentand suma tuturor maselor stelelor ce se regasesc in nucleul sistemului, raportata la masa unei stele considerata cu Zg=1(vezi pct 2);
Zmax, stelar=2,75.10^5 ;  Zgmax, solar=2,25.10^4;
6. Constanta momentului cinetic notata cu H ;
H stelar =2,59.10^43 [J.s] ;  H solar=7,33.10^36 [J.s] ;
Mai sunt inca pe atatea diferente .


ilasus

Desigur că între microcosmos și macrocosmos - între electromagnetism și gravitație – există similitudini, dar există și diferențe insurmontabile ce nu pot fi ignorate. De exemplu, spre deosebire de electromagnetism, unde sarcinile de același semn se resping, în gravitație se atrag. Plus că în gravitație există doar sarcină gravitațională pozitivă (masă pozitivă).

Virgil

Daca in macrocosmos ar actiona numai gravitatia, atunci toate galaxiile vor converge intr-un singur loc si universul ar disparea. Realitatea ne arata ca galaxiile pastreaza intre ele o distanta relativ stabila, deci intre masele acestora actioneaza si alte campuri in afara de cele gravitationale.
Referitor la observatia ca sarcinile de acelasi fel se resping, trebuie sa spun ca nici un experiment fizic nu a luat doi electroni, sau doua "pachete" de electroni pe care sa-i puna in apropiere sa sa demonstreze ca se resping. Observatiile facute pe corpurile electrizate demonstreaza ca acestea se resping daca au aceiasi incarcare electrica, dar acele corpuri sunt formate din atomi si molecule la care se adauga sau se scad electroni prin procesul de electrizare. Deci ceia ce se atrag sau se resping se datoreaza procesului de electrizare a structurilor moleculare si nu a particulelor directe. Daca electronii s-ar respinge asa cum se sustine, nimeni nu ar fi putut da nastere la spoturile electronice din tuburile catodice ale vechilor televizoare, si nimeni nu ar fi obtinut marirea de sute de mii de ori a imaginilor cu ajutorul microscopului electronic. Relatia de apropiere sau distantare dintre doi electroni este data de starea lor energetica, adica de lungimea de unda ce caracterizeaza energia electronului. Electronii nu orbiteaza nucleul atomului pentru ca sunt atrasi electrostatic, ci pentruca ei oscileaza pe aceiasi frecventa cu frecventa campului nuclear, sau pe o armonica a acesteia. Dovada acestei afirmatii consta in principiul de functionare al laserului, adica atunci cand atomii sunt excitati cu o anumita frecventa electronii de pe o anumita orbita vor sari pe o orbita exterioara desi sarcina nucleului si a electronilor ramane aceisi. Prin incetarea pompajului energetic electronii respectivi revin pe vechea orbita emitand acea raza laser.
Deasemeni in roiurile stelare sau nucleiele galactice sunt aglomerari de sute sau mii de stele, intre care se pastreaza o distanta corespunzatoare, desi energia cinetica a acestora, respectiv forta centrifuga nu este suficient de mare ca sa mentina constanta distanta dintre ele. Ceia ce le tine la distanta este un camp de o alta natura decat cea gravitationala, sau este o latura necunoscuta a gravitatiei. Nu mai vorbim de gaurile negre care ar creste la nesfarsit datorita fortelor de atractie gravitationale.

atanasu

#5
Virgil , poate ca un raspuns la ce scrii tu imediat anterior referitor, vorba lui Hamlet la faptul ca nu le stim noi inca pe toate cate sunt pe lumea asta :) poti sa-ti spun ca destul de tangential s-a atins pe acest forum de cativa useri si poate si de mine nu mai stiu sigur, dar puteam sa o fac  nu pentruca profesorul academician Octav Onicescu a fost bun prieten cu bunicul meu, un Atanasu adica pe nume Atanasiu pentruca si eu Atanasiu am vrut sa-mi pun nicul, in memoria bunicului meu matern, dar gresind a iesit Atanasu si "asa a ramas de atunci printre iudei" cum spune Pavel in capitolul dedicat Invierii si degeaba se discuta despre Biblii si alte carti sfinte  daca se ocoleste Marele Miracol adica acela al Invierii Domnului ci despre faptul ca afland despre mi s-a parut ceva interesat ca un fel de inununare a operei sale si raspunzand preocuparilor mele referitor la Univers .
Asadar ma refer la incununarea operei sale fizico-matematice realizata cu Mecanica Invariantiva si Cosmologia (1974) vezi
http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/onicescu.htm

Virgil

Foarte frumos articolul acesta, abia cand citesti despre oameni de acest calibru stiintific iti dai seama cat de mic esti. Dar ideile mari sunt ca semintele purtate de vant care uneori ajung pe un teren propice, alteori ajung pe asfaltul strazii si sunt calcate de traficul masinilor. Ma tem ca ideile mele nu au ajuns la cine trebuie, si sunt prea in varsta ca sa ma schimb.

ilasus

Citat din: Virgil din Septembrie 16, 2020, 03:41:06 PM
Daca in macrocosmos ar actiona numai gravitatia, atunci toate galaxiile vor converge intr-un singur loc si universul ar disparea.
Într-adevăr, în macrocosmos acționează materia întunecată și energia întunecată, care nu sunt amintite în carte probabil pentru că nu au un corespondent în microcosmos. Și probabil nu sunt necesare pentru scopurile lucrării – determinarea razei orbitei unei planete prin similitudine cu un sistem micro, de exemplu. Dar dacă s-ar merge mai departe cu această idee, de exemplu s-ar pune problema determinării razei orbitei unei galaxii printr-un asemenea mecanism de similitudine, atunci materia întunecată și energia întunecată nu mai pot fi ignorate și ar trebui găsit un corespondent în microcosmos.


Virgil

Cred ca mai important este sa gasim corespondentul campului magnetic pentru macrocosmos. Eu am determinat in lucrarea prezentata valorile permitivitatii epsilon si permiabilitatii miu pentru cele patru categorii de sisteme cosmice, in cazul campurilor pseudoelectrice si pseudomagnetice la nivel macrocosmic. Posibil ca materia intunecata sa faca parte din aceste campuri.

ilasus

Dar nu vom putea găsi corespondent pentru orice: în microcosmos se operează cu entități duale undă-corpuscul - în macrocosmos obiectele sunt macroscopice; în microcosmos timpul este imaginar - în macrocosmos timpul este real; în microcosmos acționează principiul de incertitudine al lui Heisenberg - în macrocosmos nu există o interacțiune între observator și sistemul observat etc.

Virgil

In microcosmos avem dualitatea  unda-corpuscul. In macrocosmos avem dualitatea  corp ceresc-camp si chiar unda gravitationala, care sunt tot de natura ondulatorie.
Timpul atat in micro cat si in macro este real. Astfel daca pornim de la perioada in care electronul face o rotatie in jurul nucleului, la atomul de hidrogen, si aplicam acestui timp relatiile de similitudine vom gasi perioada oricarui corp ceresc.
De exemplu in lucrarea mea la sfarsit la pag 109, scrie;". Cunoscand perioada de rotatie a electronului in atomul de hidrogen, sa
aflam perioada de revolutie a planetei Jupiter, aplicand relatiile de similitudine."
Principiul de incertitudine se datoreaza incapacitatii noastre de a percepe cu alte mijloace tehnologice decat cele actuale, microcosmosul. Noi folosim lumina si in microcosmos si in macrocosmos pentru a determina pozitia si viteza particulelor sau corpurilor. Pentru microcosmos avem nevoie de de o alta lumina a carei constanta a lui Planck sa fie poate de un milion de ori mai mica, pentru a nu influienta masutratorile pozitiei si impulsului particulelor.

atanasu

Virgil, poate ca ar fi util sa cunosti lucrarile unui fizician autodidact Nassim Haramein pe are l-am citat si putin analizat in lucrarea mea ampla facuta pe acest forum pe care acum incearca unii sa o polueze, intitulata: "Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative."

Virgil


calahan

#13
Virgil
CitatIn microcosmos avem dualitatea  unda-corpuscul
Eu am inteles ca aspectul de unda este datorat rotatiei foarte rapide a structurilor dinamice periodice ale particulelor elementare. Si am mai retinut ideea ca in vid nu poate functiona mecanismul undelor, care cere transformarea succesiva a unui camp in energia celuilalt camp. Si doar experienta arata ca campul electric si cel magnetic sunt in faza. Adica sunt in maxim in acelasi moment si in minim tot in acelasi moment. Deci nu se naste unul din celalalt. Altfel toate particulele elementare ar fi motoare electrice de foarte mare turatie si putere. Si deci sunt structuri dinamice care ar fi propulsate in translatie si rotatie de forta electromagnetica. La interactia cu substanta, prin efectul inductiei electromagnetice, sarcinile electrice din sanul substantei sint puse in vibratie. Si asta face ca radiatia e-m sa para ca ar fi vibratie a campului electromagnetic.

Virgil

Legatura dintre particula si unda este indestructibila si interconectata. Nu poti pune unda pe seama rotirii particulei desi nimic nu impiedica rotirea ei, dar atat unda cat si particula formeaza un tot unitar, electronul in sine contine o cuanta cu energia de 0.511MeV. Orice diferenta peste aceasta energie se transforma in energie cinetica fapt ce sporeste viteza particulei, deci desi unda oscileaza, iata ca particula se deplaseaza cu Ec=1/2m.v^2;, si nu-si creste viteza de rotatie, care ar insemna o alta forma de energie cinetica.
In rest, asemanarea cu motoarele electrice nu-si are rostul in acest context.